You are on page 1of 9

Calificarea i conflictul de calificri Normele conflictuale au in structura lor 2 elemente, continutul i legatura, exprimate n noiuni juridice

De ex.: coninutul normelor conflictuale poate fi exprimat prin notiuni juridice ca : starea, capacitatea, relatiile de familie, statutul organic al persoanei juridice, regimul bunurilor, condiii de fond i de form ale actului juridic, ale casatoriei, prescripia extinctiv legtura normelor conflictuale poate fi exprimat prin noiuni juridice ca: cetatenia, domiciliul, sediul social al persoanei juridice, locul situarii bunului, locul ncheierii contractului etc. Aceste notiuni care intra in structura normelor conflictuale nu au aceleasi acceptiuni in diferitele sisteme de drept. De ex: in dreptul anglo-saxon prescriptia e considerata o problema de procedura, nu de fond ca in dreptul romanesc, astfel incat devine necesar calificarea instituiei juridice. Aceasta calificare poate fi definita in 2 moduri: a) pornindu-se de la normele conflictuale catre situaia de fapt b) pornindu-se dinspre raportul juridic inspre norma conflictuala (n sens invers)

Astfel, avem 2 tipuri de definiii ale calificrii instituiei juridice: a) calificarea = operatiunea logico-juridica de determinare a sensului exact si complet al notiunii juridice care formeaz continutul si legatura normelor conflictuale, pentru a stabili daca un raport juridic, adica o situatie de fapt concreta, se ncadreaz ntr-o norm conflictual sau alta. b) calificarea = interpretarea unui raport juridic pt a vedea in continutul i in legatura carei norme conflictuale intra.

Conflictul de calificri = situaia care apare cand notiuni din continutul sau din legatura normei
conflictuale au intelesuri diferite in sistemele de drept susceptibile de a se aplica raportului juridic respectiv.

Crearea instituiei calificrii a pornit de la speta lider in domeniu (data de instantele franceze la sfarsitul secolului 19) TESTAMENTUL OLANDEZULUI. Un cetatean olandez a facut in Franta un testament olograf. CCiv Olandez din acel moment interzicea cetatenilor olandezi sa faca testamente olografe si prevedea aceasta interdictie si pentru testamentele 1

intocmite in strainatate. Dupa decesul persoanei respective a aparut un litigiu intre succesorii acestuia. S-a pus astfel problema calificrii testamentului olograf, cci cele dou sisteme de drept calificau diferit aceast noiune. Astfel, in dreptul francez, testamentul olograf era calificat ca o problema de forma, de exteriorizare a vointei, si fiind o problema de forma era supus legii locului unde s-a inocmit testamentul. In schimb, dreptul olandez califica aceasta notiune ca o problema de capacitate a pers fizice, de capacitate a testatorului. Fiind o problema de capacitate, ea urma sa fie supusa legii nationale a testatorului, in cazul nostru legii cetateanului olandez, astfel incat ar fi urmat sa se aplice legea olandeza (testamentul ar fi fost declarat nul urmand a se aplica dispozitiile mostenirii legale). Exemple de conflicte de calificri: - art 40 din legea 105/92 - statutul organic al pers juridice e supus legii sediului acesteia, insa termenul de sediu e interpretat diferit in sistemele de drept. In sistemul romanesc: sediul e cel prevazut in statut (sediul statutar). In alte sisteme de drept: sediul este acela unde persoana juridic isi are sediul de control; - referitor la prescripia extinctiv (n dreptul romnesc este o problem de fond, pe cnd n cel anglo-saxon este oproblem de procedur i va fi supus deci lui lex fori); - referitor la dreptul statului de a culege o succesiune vacant pe teritoriul su (n unele state dreptul este supus legii succesiunii dreptului de motenire, iar n altele reprezint un drept survenit n urma suveranitii statale); - referitor la calificarea cstoriei religioase (n unele sisteme de drept este o problem de capacitate atunci cstoria este supus legii ceteniei soilor, iar n alte sisteme de drept apare ca o problem de form atunci se aplic locus regit actium); - referitor la legtura normelor conflictuale (de ex. norme conflictuale privind statutul organic al persoanelor juridice. Legtura = sediul social, ca loc n care au fost nfiinate sau ca loc n care materia este plasat); - referitor la domiciliul persoanei fizice (starea civil, capacitatea unei persoane fizice sunt supuse legii ceteniei sau legii domiciliului acesta din urm poate fi locul unde persoana s-a stabilit (stare de fapt) sau locul unde aceasta intenioneaz s se stabileasc (stare de drept))

Importana soluionrii conflictului de calificri este dat de efectele pe care le produce.


Astfel, calificarea produce efecte diferite dupa cum e vorba de continutul sau de legatura normei conflictuale. Atunci cand obiectul calificarii il constituie continutul normei conflictuale, modul de solutionare a conflictului de calificare determina insasi norma conflictuala aplicabila, asadar determina sistemul de drept aplicabil si implicit situatia pe fond. 2

Atunci cand obiectul calificrii priveste legatura normei conflictuale, modul de solutionare a conflictului NU influenteaza norma conflictual, dar influenteaza sistemul de drept aplicabil si solutia pe fond.

Legea dup care se soluioneaz conflictul de calificare - exista o regul i exceptii

Regula: calificarea se face dupa legea instantei sesizate (lex fori). Art. 3 din legea 105/1992 prevede aceast soluie n mod explicit: cnd determinarea legii aplicabile depinde calificarea ce urmeaz a fi dat unei instituii de drept sau unui raport juridic, se ia n considerare calificarea juridic stabilit de legea romn n sprijinul acestei reguli sunt urmtoarele argumente: - calificarea este n esen o problem de interpretare a coninutului i ntinderii noiunii existente ntr-o norm conflictual. Celui care a emis norma i revine i interpretarea ei (ejus est interpretari cujus est condenere); - este un argument de reducere la absurd a calificrii dup lex causae (legea aplicabil litigiului). n situaia noastr, cele dou legi posibile de aplicare sunt lax causae i lex fori. Nu se poate face calificarea dup lex causae, deoarece n momentul calificrii lex causae nu este nc cunoscut, ea urmnd a fi determinat dup ce se face operaiunea de calificare (se indic norma conflictual aplicabil care stabilete lex causae). Per a contraria, singura lege dup care se poate face calificarea este legea instanei sesizate (lex fori), pentru c este singura cunoscut n acel moment.

Excepii:
a) calificarea pin voina prilor (calificarea conventionala) atunci cnd ntr-un contract prile calific noiunea juridic utilizat n coninutul contractului i definesc raportul juridic respectiv ntr-un anume mod, arbitrul va ine seama de calificarea fcut astfel de pri; b) calificarea legal cnd raportul juridic este supus unui act normativ (de ex.: o convenie internaional n care noiunea este calificat sau art. 51 din legea 105/1992: platformele i alteinstalaii durabile de exploatare a produselor submarine sunt calificate bunuri mobile, deci se va aplica legea locului); c) calificarea secundar n accepiunea acestui concept reprezint o calificare subsecvent determinrii legii aplicabile (de ex.: calificarea imobilelor n art. 50 din legea 105/1992: natura mobiliar sau imobiliar, ct i coninutul drepturilor reale asupra bunurilor se determin n conformitate cu legea locului unde acestea sunt situate sau determinarea ceteniei se face n conformitate cu legea statului a crui cetenie se invoc);

d) calificarea instituiilor juridice necunoscute legii forului se face dup legea care cunoate aceast instituie (de ex. instituia trust-ului). Se poate vedea dac ea este sau nu contrar ordinii publice; e) calificarea noiunilor din norme conflictuale strine n caz de retrimitere se face o trimitere logic de la sistemul de drept romnesc la un sistem strin, deci interpretarea noiunii din norma conflictual strin se face dup sistemul de drept strin; f) calificarea fcut de arbitri n arbitrajul internaional ad-hoc, unde nu avem lex fori se va face dup sistemul de drept pe care arbitrul l consider cel mai potrivit n spe.

Conflictul n spaiu al normelor conflictuale i instituia retrimiterii

Exist un conflict n spaiu atunci cand sistemele de drept in prezen conin norme conflictuale care au puncte de legatura diferite. Se numeste conflict in spatiu deoarece normele conflictuale din cele dou sisteme de drept coexist in spatiu. Conflictul n spaiu al normelor conflictuale este de dou feluri: a) pozitiv, atunci cand fiecare norma conflictuala trimite la propriul sau sistem de drept. De ex.: se pune o problema de stare civila ( varsta pt casatorie) a unui cetatean roman cu domiciliul in Marea Britanie. Daca e sesizata instanta engleza aceasta va aplica norma conflictual din propriul sau sistem de drept. In MB starea civila si capacitatea persoanei fizice sunt guvernate de legea domiciliului. Daca insa e sesizata o autoritate romana aceasta va aplica norma conflictual romn, care va trimite la legea cetateniei (norma materiala romana). In acest caz fiecare norma trimite la propriul sau sistem de drept. Conflictul pozitiv nu duce la retrimitere. Acesta se solutioneaza in principiu de catre fiecare autoritate prin aplicarea propriului sistem de drept. b) negativ, in cazul in care nici una din normele conflictuale in prezen nu trimite la propriul sau sistem de drept, ci fiecare trimite la dreptul celuilalt stat sau la sistemul de drept al unui stat ter.

Astfel, prima conditie a retrimiterii e data tocmai de existenta acestui conflict negativ . Aceasta e o conditie necesar dar nu si suficient, deoarece mai trebuie intrunita si o a doua conditie, ce tine de sensul trimiterii pe care norma conflictual a forului o face la un sistem de drept strain, care poate fi de dou feluri: - o trimitere numai la normele materiale ale sistemului de drept strain (trimiterea ignor normele conflictuale ale acelui sistem de drept), caz in care se va aplica dreptul material strain, fara a exista posibilitatea retrimiterii.

- o trimitere la intregul sistem de drept strain, adica i la normele conflictuale straine. n acest caz poate interveni retrimiterea. Sensul trimiterii se soluioneaz dup lex fori, fiind in ultima instanta o problema de calificare a normelor conflictuale.

n concluzie, pentru a exista retrimitere trebuie intrunite 2 condiii cumulative: sa existe un conflict negativ ntre normele conflictuale din sistemele de drept n prezen, cu privire la raportul juridic litigios; normele conflictuale ale forului sa trimita la intregul sistem de dr strain (norme materiale+ norme conflictuale).

Retrimiterea = situatia juridic aparut in cazul in care norma conflictuala a forului trimite la un sistem de drept strain in intregul sau, deci inclusiv la normele sale conflictuale, iar sistemul de drept strain prin normele sale conflictuale in materie nu primeste trimiterea ci, fie trimite napoi la sistemul de drept al forului, fie trimite mai departe la un sistem de drept al unui stat ter.

Retrimiterea este o operaiune logico-juridica care are loc exclusiv in mintea judecatorului sau autoritatii competente s soluioneze litigiul. Ea nu trebuie confundata cu declinarea de competenta, aceasta din urm reprezentnd o trimitere material a dosarului, pe cnd retrimiterea este o operaiune pur logicojuridic.

Seciunea a 5-a RETRIMITEREA 1. Generaliti Normele conflictuale au caracter naional ntruct sunt creaia legiuitorului sau jurisprudenei fiecrui stat n parte. Din particularitile fiecrui sistem naional de drept internaional privat decurge consecina diversitii normelor conflictuale care pot da natere la dou tipuri de conflicte ale normelor conflictuale1. a. Conflictul pozitiv. ntr-o situaie juridic dat, fiecare dintre normele conflictuale n prezen atribuie competena propriei legi interne. Cu titlu de exemplu, un cetean german cu ultimul domiciliu n Frana moare n aceast ar lsnd o avere mobiliar. Se pune problema crei legi va fi supus succesiunea: legii germane, ca lege naional a defunctului sau legii franceze, ca lege a statului pe al crui teritoriu a avut ultimul domiciliu? Norma conflictual german atribuie competena legii naionale a defunctului, deci legii germane ce reglementeaz materia succesiunilor. Dimpotriv, dac se va ivi n faa unui tribunal francez, acesta va face aplicarea legii interne ntruct norma conflictual francez supune succesiunea mobiliar legii ultimului domiciliu al defunctului. Conflictul pozitiv exclude retrimiterea. b. Conflictul negativ. Fiecare dintre normele conflictuale naionale se declar necompetent n reglementarea unui raport juridic cu element de extraneitate i trimite la sistemul de drept al celuilalt stat ori la dreptul unui stat ter. Aceast situaie d natere retrimiterii. Astfel, statutul personal al unui englez domiciliat n Frana este supus legii sale naionale, adic dreptului englez. Norma conflictual englez desemneaz, ca lege competent n materie, legea francez ca lege a domiciliului. Dac litigiul apare n faa judectorului francez, acesta va urma propria norm conflictual care l trimite la dreptul englez, care la rndul su retrimite la dreptul francez. Spunem c dreptul forului admite retrimiterea coninut n norma conflictual strin. Conflictul negativ este prima condiie a existenei retrimiterii2. A doua condiie este ca dreptul forului s admit retrimiterea, adic s trimit la ntregul sistem de drept strin, inclusiv la normele sale conflictuale (nu doar la normele materiale ale dreptului strin)3. 2. Definirea noiunii Retrimiterea este acea instituie a dreptului internaional privat, provocat de conflictul negativ dintre normele conflictuale n coliziune cu privire la un raport juridic cu element de extraneitate, n sensul c fiecare norm conflictual confer celeilalte competena de a crmui raportul juridic respectiv4. n doctrina francez s-a afirmat c marea problem a momentului nu

Ideea de a prezenta comparativ conflictul pozitiv i conflictul negativ al normelor conflictuale se datoreaz lui Anzilotti (a se vedea Studi critici di diritto internazionale privato, 988, p. 241 i urm.). 2 Pentru definirea retrimiterii fcndu-se apel la noiunea de conflict negativ de legi, a se vedea F.-X. Moriste, Le renvoi de proximit, n RD, p. 1726. 3 A se vedea D.Al. Sitaru, Drept internaional privat..., p. 85-86. 4 Cu privire la particularitile mecanismului retrimiterii, a se vedea S. Deleanu, op. cit., p. 135-141.

este aceea de a ti dac retrimiterea trebuie admis, ci de a ti cnd trebuie admis5. Termenul retrimitere a fost folosit pentru prima dat ntr-un proces celebru n Frana Cazul Forgo. Ulterior a fost utilizat chiar i pentru ipoteza n care lex tari nu trimite napoi, deci nu retrimite, ci trimite mai departe, la legea unei alte ri. De exemplu, un cetean danez are domiciliul n ara noastr. Art. 11 din Legea nr. 105/1992 (norma conflictual romn) prevede c statutul personal al acestuia este crmuit de legea danez ca lege naional. n acelai timp norma conflictual danez stabilete c lex personalis este lex domicilii, deci statutul personal al ceteanului danez domiciliat n strintate este crmuit de legea romn, ca lege a domiciliului. Se pune ntrebarea de care lege ascult judectorul romn: de legea romn care i ordon s aplice legea danez sau, dimpotriv, pentru c legea romn i ordon s aplice legea danez va asculta de aceasta din urm lege i va aplica legea romn. Retrimiterea presupune atitudini diferite din partea normelor conflictuale n prezen: una se declar pentru aplicarea legii naionale, iar cealalt pentru aplicarea legii domiciliului. Cnd judectorului i se indic s aplice legea strin, aceast indicaie poate fi neleas n dou feluri: 1) n sensul de a aplica dreptul material intern al rii strine i fr a se tine seama de normele de drept internaional privat al sistemului de drept respectiv; 2) n sensul de a considera legea strin n ansamblul su de drept cuprinznd inclusiv normele conflictuale. Dac aceste norme retrimit la legea forului, trebuie s se aplice aceast din urm lege. n aceast situaie se accept retrimiterea i deci se va aplica legea forului. Atunci cnd trimiterea se face la ntregul sistem de drept strin, ea poate da natere la retrimitere, pe cnd dac se face numai la dreptul substanial strin, retrimiterea este exclus. Retrimiterea este un mijloc de tehnic juridic menit s justifice aplicarea legii forului n locul legii strine. Prezentm n continuare spea Forgo, reprezentativ n materia retrimiterii. Un copil bavarez din afara cstoriei, Forgo, nscut n Bavaria, triete n Frana de la vrsta de 5 ani. El moare la Pau la vrsta de 68 de ani, lsnd o important succesiune mobiliar pentru care nu a ntocmit testament. Rudele colaterale dup mam au introdus petiie de ereditate n faa instanei franceze. Dup legea francez dezbaterea succesiunii se fcea dup normele de drept de la ultimul domiciliu al defunctului. Domiciliul legal sau de drept al lui de cujus rmnea n Bavaria, pentru c n Frana nu a ntocmit formalitile pentru stabilirea unui domiciliu legal. Legea francez a trimis aadar la legea bavarez. Potrivit acesteia din urm succesorilor colaterali dup mam le revenea o parte din motenire. Petiia de ereditate a fost admis de Curtea de la Bordeaux, dar n recursul statului francez reprezentat de Administraia domeniilor s-a constatat c norma conflictual bavarez supune succesiunea mobiliar domiciliului de fapt, retrimind la legea francez. Curtea de Casaie francez a acceptat retrimiterea i a aplicat legea material francez dup care succesiunea era considerat vacant i, n consecin, a fost atribuit statului francez6.

5 6

E. Agostini, Renvoyer, choisir, qualifier, n RD, 1998, p. 406 i urm. Cour de Cassation franaise, 1re chambre civile, 24 iunie 1878, n B. Ancel, Y. Lequette, Grands arrts de la jurisprudence franaise de droit international priv..., p. 53-60. ntr-un studiu din 1891 (Gesetzeskollisionem, Ein Beitrag zur Lehre des internationalem Privatrechts, p. 10) Kahn punea problema retrimiterii plecnd de la o hotrre a unui tribunal german din 16 octombrie 1895, relativ apropiat de spea Forgo. Este vorba despre succesiunea unui cetean din Wurtemberg, domiciliat n Marele Ducat de Sade. Dup legea Ducatului ca lege a forului, succesiunea era supus legii naionale, iar dup legea din Wurtemberg, legii domiciliului. Curtea de Apel din Karlsruhe a aplicat legea Ducatului Bade, motivnd c dreptul din Wurtemberg retrimite judectorul la dreptul

3. Formele retrimiterii Retrimiterea este de dou feluri: a) retrimiterea de gradul I (retrimiterea simpl sau trimiterea napoi) exist atunci cnd norma conflictual a forului desemneaz drept competent dreptul strin a crui norm conflictual, la rndul su, atribuie competena dreptului forului; b) retrimiterea de gradul II (retrimiterea complex sau dubla retrimitere) exist cnd norma conflictual strin aplicabil n virtutea normei conflictuale a forului atribuie competena dreptului unui stat ter7. 4. Retrimiterea n dreptul internaional privat rom n A. Retrimiterea de gradul I Regula admiterii retrimiterii de gradul I este consacrat n art. 4 alin. 1 din Legea nr. 105/1992: dac legea strin, determinat potrivit normelor conflictuale romne, retrimite la dreptul nostru se aplic legea romn, afar de cazul n care se prevede n mod expres altfel. n urma retrimiterii simple se va aplica legea material romn, dar ca urmare a acceptrii retrimiterii de ctre dreptul romn i nu n baza voinei exprimate n legea strin. S -a artat8 c retrimiterea este admis i n litigiile de dreptul comerului internaional. Argumentarea tezei: retrimiterea de gradul I se raporteaz la dreptul strin ca sistem unitar de drept care include i normele conflictuale. Motivul de ordin practic ar consta n aceea c retrimiterea funcioneaz aproape ntotdeauna n favoarea legii forului, aa nct ara instanei sesizate nu are dect de ctigat. Din punct de vedere teoretic exist o strns legtur ntre legea material strin i norma conflictual strin (care s-ar nesocoti dac trimiterea s-ar nelege ca fiind fcut numai la legea material). trimiterea fcut de norma conflictual a forului nu oblig n nici un fel legea strin s se aplice: dac dreptul strin refuz competena i retrimite prin propria norm conflictual la dreptul forului aceast retrimitere trebuie acceptat. Altfel, ar nsemna c se admite aplicarea legii strine ntr-o materie n care ea nsi se declar necompetent; retrimiterea simpl asigur executarea hotrrilor judectoreti. S-a spus c doar acceptndu-se retrimiterea se poate da eficien hotrrilor judectoreti, cu argumentul c dintre toate rile n care s-ar putea invoca efectele hotrrii cea mai mare probabilitate exist pentru ara cu a crei lege raportul juridic respectiv are legtur prin elementul su strin9; retrimiterea de gradul I este un mijloc de coordonare a sistemelor de drept n prezen: se respect ambele sisteme de drept n sensul c normele conflictuale ale ambelor state sunt deopotriv aplicate. Excepiile de la regula aplicrii retrimiterii de gradul I. Legea nr. 105/1992 reglementeaz cazurile n care, prin excepie, nu este admis retrimiterea de gradul I.
Ducatului Bade, a respins revizuirea hotrrii ntruct dreptul din Wurtemberg a atribuit competena unui drept strin, ntocmai ca i cnd dispoziiile strine s-ar fi integrat n dreptul wurtemburghez. 7 S-a artat n literatura de specialitate francez c termenul de retrimitere renvoi nu este satisfctor. Cuvntul retrimitere evoc un retur la expeditor, ceea ce nu este cazul la dubla retrimitere. Este preferabil, s-a spus, terminologia anglo-saxon, care vorbete de remisiune remission pentru retrimiterea simpl i transmisiune transmission pentru dubla retrimitere. 8 A se vedea, pentru detalii, D.Al. Sitaru, Drept internaional privat..., p. 87. 9 A se vedea T. R. Popescu, op. cit., p. 76.

O asemenea excepie exist n materie contractual, unde funcioneaz principiul lex voluntatis. Conform art. 73 din Legea nr. 105/1992 contractul este supus legii alese prin consens de pri. Potrivit art. 85 legea strin aplicabil contractului, n temeiul prezentului capitol, cuprinde dispoziiile sale. de drept material, n afar de normele ei conflictuale. Art. 85 se aplic condiiilor de fond, de form i de publicitate ale contractului, precum i tipurilor speciale de contracte (vnzare-cumprare, intermediere .a.). S-a artat c exist o puternic prezumie c prile, optnd pentru o lege strin aplicabil contractului, au dorit s li se aplice dreptul material strin, iar nu i normele conflictuale ale acestuia, care le-ar putea supune riscului de trimitere la dreptul altui stat10. n lipsa alegerii unei legi care s guverneze contractul, atunci cnd legea aplicabil se determin printr-o localizare obiectiv a contractului (art. 77 i urmtoarele din Legea nr. 105/1992) arat n continuare acelai autor retrimiterea este nlturat ntruct este incompatibil cu art. 77, conform cruia contractul este supus legii statului cu care prezint legturile cele mai strnse. n mod asemntor, dreptul francez recunoate, aa cum vom arta n cele ce urmeaz, retrimiterea de gradul I. Soluia a fost nc o dat afirmat, restrictiv i n termeni fermi, de dat relativ recent, n materia succesiunii imobiliare. Menionm spea n rezumat: motenirea unui cetean francez a fost deschis, potrivit regulii ultimului domiciliu, n Frana. Cei trei motenitori erau doi copii i a doua soie, cetean american. La cererea acesteia din urm, Curtea de Apel a dispus demararea operaiunilor de inventariere i partaj succesoral, nsrcinnd un notar s ntocmeasc un plan de mpreal, care s aib n vedere toate mobilele i imobilele defunctului, situate att n Frana, ct i n strintate. Curtea de Casaie francez 11 a cenzurat hotrrea, ntruct, statund astfel, fr a aplica, la nevoie din oficiu, norma conflictual care d competen legii strine a legii locului siturii imobilelor i fr a cerceta dac aceast lege strin nu retrimite la legea francez, ca lege a ultimului domiciliu al defunctului, Curtea de Apel a nclcat dispoziiile art.3 din Codul civil francez12. Nu putem omite a preciza c, n mod izolat, instanele franceze au acceptat i retrimiterea de gradul II13.

10 11

A se vedea D.Al. Sitaru, op. cit., p. 89. Cour de Cassation franaise, Civ, 1re, 20.06.2006, nr.05-14.281, citat dup P. Courbe, F. Jault -Seseke, Droit international priv, janvier 2006-fvrier 2007), Panorama jurisprudence, n RD, 2007, p. 1751 i urm. 12 A se vedea art.3, n Code civil, Dalloz, Paris, 1999, p. 8. 13 Spre exemplu, n spea Moussard (Civ, 1re, 21.03.2000, n RD, 2000, Jurisprudence, p. 539).