You are on page 1of 2

Zidurile din suflete

Zidurile din suflete

ntr-un sat aflat la o rscruce de drumuri un ran a descoperit o comoar. Spa n curte cnd, la un moment dat, a gsit cteva pungi mari, pline de galbeni. ranul acesta era vduv i nu avea copii. Banii erau foarte muli, i el i-a dat primarului, ca s i mpart cu ceilali oameni din sat. Satul cu oameni modeti se transformase ntr-un sat cu oameni bogai. Ca s i cheltuiasc banii, ei au nceput s i cumpere tot felul de lucruri, i multe din ele nici mcar nu le trebuiau.

Cel mai lacom dintre ei era primarul. Se dusese vorba c, n loc s mpart comoara n pri egale fiecrei gospodrii, el i pstrase mult mai mult dect ar fi trebuit. Ca ceilali oameni s nu tie ce strnsese n curte, primarul i-a nconjurat-o cu ziduri nalte i groase. ncetul cu ncetul, ceilali i-au urmat exemplul, i i-au construit ziduri mprejurul curilor. Le-au fcut nalte, ca ale primarului, dar subiri, ca s nu dea prea muli bani pe materiale. Satul semna cu o cetate, cu un labirint de piatr. Fiecare i-a pus la pori paznici bine narmai, angajai din satele vecine.

Vreme de cteva zile, cnd se mai ntlneau pe drum, oamenii nu mai simeau nevoia s vorbeasc unii cu alii. Ddeau din cap, cu o politee fals. Apoi au renunat i s se salute. Nu mai vroiau s se cunoasc ntre ei. Nu mai vroiau s tie dect de averile lor.

n loc s i mulumeasc lui Dumnezeu, aa cum fceau nainte i pentru micile bucurii pe care le aveau, brbaii au renunat s se mai roage. De Dumnezeu nu mai aveau nevoie. i chiar le-au interzis femeilor s mearg la biseric, ca nu cumva s mai in legtura ntre ele i s

1/2

Zidurile din suflete

spun celorlalte ce au n cas. Fr credincioi, biserica a rmas pustie. Numai printele, singur, se ruga n ea de dimineaa pn seara ca iubirea s se ntoarc ntre steni; pentru c stenii deveniser oameni cu inima de piatr. Nici pe copii nu i-au mai lsat s se joace mpreun. Copiii nu mai aveau voie s aib prieteni. Ba chiar nici s mearg la coal nu au mai fost lsai. i coala s-a desfiinat.

Cnd satul a ncetat s mai fie sat, cnd oamenii au uitat s mai fie oameni, ceva s-a ntmplat. A nceput un mare cutremur.

Pmntul a nceput s se clatine. Speriai, au ieit cu toi din nchisorile lor. Le era team s nu fie ngropai de vii. S-au adunat n curtea bisericii, singura curte fr ziduri. Numai primarul a rmas acas, nchis n palatul pe care i-l construise.

Unii plngeau, alii se rugau cu minile ridicate spre cer. Zidurile, ce preau s in o venicie, se prvleau cu zgomot peste case. Parc venise sfritul lumii.

Dar nu era dect un cutremur, care s-a oprit la fel de brusc cum ncepuse. i nu a lsat n urm dect un singur mort: primarul. Acesta murise n mijlocul templului su de piatr, care fusese sfrmat de mnia cereasc.

Oamenii i-au amintit cum, dup un alt cutremur, care avusese loc cu muli ani n urm, s-au ajutat unii pe alii s i refac gospodriile. i-au adus aminte ct nevoie au s se ajute unii pe alii la vreme de necaz. i, timizi, cei ale cror case erau mai ntregi s-au oferit s i ajute vecinii. Fr ziduri, satul redevenise sat. Odat cu zidurile de piatr, se sfrmaser i zidurile din suflete...

Foarte de diminea, femeile s-au strns la biseric s i mulumeasc lui Dumnezeu pentru un astfel de cutremur.

2/2