Cuprins
• Scurt istoric • Rolul Academiei Romane

.

Scurt istoric .

*Scopul ei a fost elaborarea ortografiei și gramaticii limbii române. sub denumirea de 'Societatea Literară Română'. devenind apoi Societatea Academică Română. lucru exprimat prin componența ei — 'membrii aleși din toate provinciile românești: patru din Muntenia. * Academia a fost încă de la început concepută ca o instituție națională. Transilvania și Basarabia și câte doi din Banat. Maramureș și Macedonia' — cât și prin programul anunțat. Bucovina. . începerea și realizarea unui dicționar român. câte trei din Moldova. iar din martie 1879 Academia Română. din august 1867.*Instituția a fost înființată la 1/13 aprilie 1866.

Secțiunea științifică: științe teoretice și aplicate.*La 1/13 august 1867. Societatea Literară Română se transforma în Societatea Academică Română. Secțiunea istorică: istorie. geografie și științe sociale. artă. . se înființa prin lege Academia Română care era declarată institut național și avea următoarele trei secții: Secțiunea literară: literatură. filologie și filosofie. precum şi a Editurii Academiei. *In iunie 1948 Academia Română devine Academia Republicii Populare Române Este prevazuta înfiinţarea de filiale la Cluj şi la Iaşi. *La 30 martie 1879.

Membrii .

A. Vasile Alecsandri și Costache Negruzzi din Moldova. Ion Heliade-Rădulescu. Alexandru Hurmuzachi din Bucovina. Timotei Cipariu și George Barițiu din Transilvania. August Treboniu Laurian și C.Roseti din Muntenia .Printre primele personalități ale vieții culturale care au făcut parte din acest for s-au aflat : Iosif Hodoș din Maramureș. Andrei Mocioni (Mocsony) și Vicențiu Babeș din Banat.

.

.

.

.

Realizări Lansarea Dictionarului Tezaur al Limbii Romane (DTLR). in 19 volume. la Editura Academiei Romane . publicat în 2011.

este un dicționar normativ și corectiv publicat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan . . abreviat DOOM sau DOOM1 pentru ediția I din 1982 și DOOM2 sau DOOM2 pentru „Ediția a II-a revăzută și adăugită” din 2005. ortoepic și morfologic al limbii române.Dicționarul ortografic.Alexandru Rosetti” al Academiei Române.

. când. A fost editat pentru prima dată în1975. pe lângă includerea unei serii de cuvinte noi. O altă ediție a apărut în 1996. numit DEX-S. În anii 1980 a fost reeditat și a apărut și un supliment.Dicționarul explicativ al limbii române (cunoscut mai ales sub abrevierea DEX). dicționarul a fost adaptat la noile norme ortografice din martie 1993.

.

. unirea românilor înainte ca ea să se fi produs în plan politic.. Academia Română și-a avut partea ei importantă pe teren cultural (. Academia Română a împlinit. a reunit în cercul restrâns al viitoarei Academii bărbați luminați din toate ținuturile românești și astfel România Mare de azi își găsea de o jumătate de secol patria comună sub acoperișul tânărului așezământ”. în plan cultural și științific.Ca instituție națională.).. Acest lucru a fost subliniat și la sesiunea jubiliară din 1919: “În lupta sfântă pentru unirea tuturor românilor.

în Academia Română s-au regăsit reprezentanți marcanți din toate domeniile științelor (filologice. tehnice. medicale ș.R. matematice.P. armatei și vieții politice. .a. Un moment greu în istoria Academiei l-a constituit aplicarea Decretului din 9 iunie 1948 privind transformarea ei în Academia R. silvice. fizice. geonomice. reprezentanți ai cultelor. biologice. chimice. agricole. ale literaturii și artei. istorice.În cei peste 130 de ani de existență.).

imediat după Revoluția din decembrie '89. Consiliul Frontului Salvării Naționale a dat un decret prin care Academia Română se reorganiza. Astfel.La 5 ianuarie 1990. Academia Română redevenea cel mai înalt for științific și cultural al țării. .

Între 16 ianuarie 1998 — aprilie 2006. care condusese filiala ClujNapoca a acestui înalt for (din 1965). Din 5 aprilie 2006. membru titular al acestui for din 1992. membru titular al Academiei Române din 18 decembrie 1991. A fost reales președinte al înaltului for de cultură în aprilie 2010 . Academia Română a fost condusă de istoricul literar Eugen Simion. președinte al Academiei Române este Ionel Haiduc. doctor în științe chimice (1964).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful