You are on page 1of 17

DETURNARE ZBOR 8969 AIR FRANCE –DECEMBRIE 1994

SLIDE 2: DATELE PRINCIPALE Pe 24 dec 1994 .12 membrii de echipaj cu destinatia Paris si un plan care avea sa produca sute de pagube.4 teroristi algerieni s-au imbarcat de pe aeroportul HOUARI BOUMEDIENE din Algeria la bordul avionului AIR FRANCE –zbor 8969 avand la bord 220 de pasageri. .

Teroristii detineau informatii despre faptul ca usa de la cockpit este deschisa atata timp cat scara este atasata. .SLIDE 3 La acea data Algeria se afla in razboi civil iar cei 4 au intrat in Airbus-ul A300 imbracati cu uniforme si legitimatii de agenti de securitate algerieni declarand ca vor sa verifice pasapoartele pasagerilor.

Abdul Abdullah Yahia liderul gruparii si ceilalti si-au schimbat in uniformele echipajului pentru a induce in eroare autoritatile.SLIDE 4 Dupa verificarea pasapoartelor 3 dintre teroristi au intrat in cockpit in timp ce al 4 lea a luat ostatici pe cei din cabina. .In prima faza au cerut eliberarea a 2 membrii islamici a organizatiei dar apoi au cerut sa decoleze spre Paris dorind sa tina o conferinta de presa.

La scurt timp teroristii au omorat un alt pasager – un diplomat vietnamez. .SLIDE 5 Fortele algeriene au refuzat cererea iar drept raspuns un politist algerian fost identificat si impuscat in cap.Dupa ce au executat un al 3 lea pasager guvernul francez i-a convins pe algerieni sa le permita decolarea.

Odata ajunsi aici au cerut 27 de tone de combustibil(de 3 ori mai mult decat aveau nevoie) determinand autoritatile sa suspectze ca vor sa transforme avionul in arma de distrugere in masa.SLIDE 6 Teroristii au fost convinsi de echipaj si autoritati ca nu au suficient combustibil sa ajunga decat pana la Marseille ca sa realimenteze.prabusindu-l peste turnul Eiffel .

SLIDE 7 Pentru a preveni acest lucru fortele contrateroriste franceze (GIGN) au luat cu asalt avionul aflat pe rampa eliberand cei 173 ostatici si omorand cei 4 teroristi.Douazeci de dinamite au fost gasite la bordul avionului .

SLIDE 8: MODUL DE REACTIE AL ECHIPAJULUI OBSERVAREA NECONCORDANTELOR -Claude B. o insotitoare de bord isi aminteste ca i s-a parut suspect cand teroristii au intrat in avion prezentandu-se ca agenti de securitate fiind inarmati deoarece acest lucru nu era standard .

SLIDE 9: EVITAREA PANICII SI PASTRAREA ORDINII IN CABINA Insotitorii de bord au linistit pasagerii.desi situatia era foarte tensionata fiind amenintati cu arme si au evitat panica nefacand publice executiile .

SLIDE 10: PASTRAREA ECHIPAJULUI DE ZBOR INFORMAT Insotitoarea de bord a folosit momentul servirii cu apa a pilotului comandant pentru a-l informa legat de executii si starea cabinei .

NU i-au contrazis si nu au intrat in dispute pe teme politice sau religioase ba chiar unul dintre ei a a incercat sa lege o discutie mai intima legata de moartea sa .SLIDE 11: COOPERAREA CU TERORISTII SI CREEAREA UNEI PUNTI DE COMUNCARE Insotitorii de bord au ascultat instructiunile teroristilor de a se separa pasagerii in funcite de sex si a-si acoperi capul persoanele de sex feminin. .

SLIDE 12: BRESE DE SECURITATE SECURITATEA LA SOL Nivelul de securitate in Algeria ar fi trebuit sa fie destul de ridicat avand in vedere faptul ca era sub control miliar din 1992 si guvernul inchisese sute de teroristi . .cu toate acestea ei au putut trece de barierele de securitate de la sol ceea ce mai indica o alta bresa de securitate.

SLIDE 13:COMPLICI DIN INTERIORUL AVIATIEI CIVILE Faptul ca au trecut de de barierele de control inarmati .faptul ca aveau uniforme si legitimatii asemanatoare si ca detineau informatii despre procedura usii de la cockpit inainte de decolare indica cu siguranta unul sau mai multi complici din interior. .

SLIDE14: COMUNICAREA SI COOPERAREA INEFICIENTA INTRE CELE 2 STATE Disputele pentru jurisdictia asupra incidentului dintre algerieni si francezi au condus la o cooperare deficitara ceea ce s-a tradus printr-o intarziere a rezolvarii solicitarii teroristilor si deci a incidentului si a pierderii de vieti omenesti. .

.SLIDE 15:VERIFICAREA ACCESULUI IN CABINA Insotitorii de bord aveau ca obligatie verificarea cu atentie a legitimatiilor teroristilor si cererea de informatii tocmai pentru sigranta pasagerilor si a echipajului.

.SLIDE16: CONCLUZII Acest incident reprezinta primul plan cunoscut de a folosi un avion comercial ca o arma de distrugere in masa indreptata catre un simbol national si se presupune ca a servit ca un instrument de invatare pentru atacurile din 11 sept 2001.

SLIDE17: Multumim pentru atentie! Echipa:Biaca Maracine Vasile Dezso Elena Apostol Lucia Colea .