You are on page 1of 1

GOVORCVEA

Cvet opevan u pesmama

NA SUNCU JE NAJLEPI Bour je viegodinja biljka koja se gaji, ali u mnogim delovima sveta raste i divlje, naroito u centralnoj Aziji, Evropi i Severnoj Americi. Biljka nije via od pola metra, veoma sporo raste, ali formira izuzetno lep i bujan bokor. Bour je najlepi kada raste na sunanom stanitu ili u polusenci, pri emu ga treba redovno obilno zalivati. Voli toplotu i zatiena mesta. Cveta u maju i junu, ali ako je na isuvie sunanom i toplom mestu, njegovo ionako relativno kratko vreme cvetanja bie jo krae. Zato va bour posadite na mestu koje je samo popodne osunano, dakle na zapadnoj ili severozapadnoj strani kue. Vreme sadnje je od sredine septembra do sredine oktobra.

urednik rubrike

Lada Ili

90 l Ona www.onamagazin.com

Bour
SIMBOL SRPSTVA Bour (paeonia) je na svoj put oko sveta krenuo iz svojih prapostojbina - jugoistone Evrope i Male Azije. Nije mu dugo trebalo da svojom lepotom osvoji mnogobrojne nacije, ali u Srba je on oduvek bio posebno omiljen, pa se i danas smatra naim narodnim cvetom, simbolom srpstva. Moda zato to crveni kosovski bour raste samo na jednom mestu na svetu - na Kosovu polju, tano tamo gde se na Vidovdan 1389. godine odigrala Kosovska bitka posle koje je propalo srpsko carstvo. Zato su ga u svojim pesmama opevali mnogi nai slavni pesnici.

Bour

LEKOVIT I OTROVAN Osim to su omiljeni kao batensko bilje, bouri su veoma cenjeni i kao rezano cvee, pa ih je lepo videti i u vazi. Osim to formiraju izuzetno raskone bukete, neizostavni su dodaci i u araniranju buketa od drugog cvea. Beru se jo dok su u pupoljku, im se otvori zeleni omota i pojave se cvetne latice, ali ne samo zbog njihove lepote, ve i zbog neosporne lekovitosti. U narodnoj medicini cvet boura se koristi za leenje epilepsije, velikog kalja, hemeroida, astme, kao i za umirenje nervnog sistema. Biljka je veoma otrovna, nije dovoljno hemijski i kliniki ispitana, pa nisu retki sluajevi trovanja pri njenom nestrunom doziranju i nainu upotrebe.

Kako je lepa ova no! Gle, svuda, s topole, rasta, bagrema, i duda, u mlazevima zlatokosim pada nesutastvena meseina. Sada, nad livadama gde trava mirie, u rascvetanim granama, svih njiva koje se crne posle bujne kie, velika dua meseeva sniva. Sve mirno. Tajac. uti polje ravno gde nekad pade za etama eta... -Iz mnoge krvi izniknuo davno, crven i plav, Kosovom bour cveta...

Milan Raki (1876 1938)

www.onamagazin.com

Ona l 91