You are on page 1of 16

- Bere de casă

- Pentru-că este vară şi este cald, vă prezint mai jos o reţetă pentru bere de casă. Cine o încearcă nu o va uita... Nu se compară cu nici-o altă bere. - Într-o oală de ! de litri, puneţi "# l. de apă $pre%erabil de izvor&, adău'aţi (!! 'r. za)ăr, *! 'r. orz prăjit şi (! 'r. %lori de )amei sau conuri de )amei $se 'ăsesc la Pla%ar&. - +coperiţi oala cu un capac curat $să nu aibă alte mirosuri& şi %ierbeţi timp de două ore. ,trecuraţi printr-un ti%on lic)idul rezultat. -upă ce se răceşte cam la .!-.( 'rade, adău'aţi .! 'r. drojdie de bere $calup, nu din plic& pe care o s%ărîmaţi cît mai mărunt şi amestecaţi bine. - ,e lasă aşa * de ore să se liniştească.

N8/96 :.-* ore.3eţeta o am de la mama şi vă asi'ur că am 4ras4 multe sticle cu această bere. Berea de casă are o perioadă de 'aranţie de 1-7 zile. . se lasă timp de #-1 zile. se toarnă în sticle uşor. )amei.ista ma'azine on-line care o%eră utilaje pentru producerea berii de casă.. .ticlele se astupă bine cu dopuri sau capsule şi se pun la rece.e %oloseşte o pîlnie pe care se pun straturi de ti%on pentru strecurare. Bere brună6 .straturi de ti%on.e pune la %iert la %oc mic cca o oră. ..!! 'r.ticlele le depozitaţi în pivniţă sau alt loc răcoros $nu %ri'&.( litri.-* cm liber sub dop. za)ăr.. . . %oarte uşor să nu se tulbure. după care se poate consuma adică mai pe rom2neşte putem rade o bere. orz prăjit şi (!! 'r. za)ăr ars şi topit în lic)id de bere. drojdie de bere. . "(! 'r. la un preţ de . Nu umpleţi sticla pînă la re%uz.e lasă la răcit ./urnaţi berea în sticle de !. şi se pune la %ermentat *-( zile.e adau'ă *! 'r. 5i încă o reţetă pentru bere de casă6 . Încercaţi şi voi. 0ăsaţi . . printr-o pîlnie. cu dopul în jos.-* ...În "! litri de apă %ierbinte se pun (! 'r. +stupaţi sticlele ermetic cu dopuri sau capsule apoi le asezaţi într-un li')ean sau o cratită mare. .. Cînd %ermentaţia a încetat. acoperită cu ". să nu se tulbure.

e amesteca bine si cat mai este inca calda berea se tra'e in sticle. -upa ce a %iert se ia de pe %oc si se adau'a za)arul.maini bune de %loare de )amei. zile. <ata in%ormatiile de baza de care aveti nevoie pentru a face bere de casa rapid si usor. . cu avantajul de a iesi mult mai ie%tin la s%arsitul lunii. cand tra'eti linia si socotiti toate c)eltuielile %acute.e ia orzul. . se vantura si se curata de impuritati si apoi se prajeste intr-un ceaun de aluminiu pana capata culoarea maronie. berea de casa devine realitate. $între maro înc)is şi maro desc)is&. ore.maini boabe de porumb. Cum se face berea de casa? Cum sa/How to " . Secret Reteta bere de casa6 . 8rzul ast%el prajit. Cand amestecul s-a racit pana la arop. . )ameiul si boabele de porumb se introduc intr-un saculet le'at la 'ura care se va %ierbe in .e poate consuma dupa .! l de apa timp de ." =' orz.milioane lei vec)i. N8/9. Reteta bere de casa <n'rediente . .!l apa.. . Cu putin e%ort si cateva in'rediente si ustensile la dispozitie. -drojdie cat o nuca mica Mod preparare . .3eteta bere de casa . -7!!' za)ar.Reteta bere de casa . * ( Bautorii inraiti de bere nu trebuie sa se limiteze la brandurile din ma'azine.6 8rzul se prăjeste pînă devine maro mediu.! 'rade $trebuie sa %ie totusi caldut& se adu'a drojdia.

8rice ramasite depuse pe peretii recipientului a%ecteaza %ermentarea berii. asadar %olositi deter'enti buni la spalare si %recati insistent obiectele. -esi pare un s%at simplist si usor de trecut cu vederea.Berea de casa. in realitate este o etapa %oarte importanta de care depinde 'ustul si calitatea berii. pana cand raman per%ect curate. Clasicul otet dizolva si el %oarte e%icient mizeria intarita si calcarul depus. . mai gustoasa decat cea din comert Curatati toate ustensilele <ncepeti prin a curata temeinic toate ustensilele pe care urmeaza sa le %olositi la prepararea berii de casa.

tract de malt.! de 'rame de drojdie. scu%undand recipientul in care a %iert intr-un bazin de apa rece ca ')eata si amestecati mereu.! de minute. nu din cea uscata la pliculete. >ameiul sa poate cumpara de la ma'azinele naturiste. Adaugati drojdie Completati cu apa pana ajun'eti la o cantitate apro. <n%uzia rezultata se %ierbe si se adau'a e. 0ic)idul rezultat se numeste in acest stadiu must de bere. Cel mai bine este sa %olositi calup de drojdie.Kit complet pentru prepararea berii de casa Infuzati cerealele ca pe ceai Nu mai este un secret pentru nimeni %aptul ca in'redientul de baza al berii sunt cerealele. -upa ce s-a racit. ?nele necesita inmuierea in prealabil in putina apa calduta. 0uati un sac de panza sau de ti%on si umpleti-l cu (! de 'rame de )amei si (! de 'rame de orz prajit. .imativa de "( litri. iar orzul se prajeste pana devine maroniu.cu%undati-le in doi pana la patru litri de apa %ierbinte timp de . turnati mustul de bere intr-un recipient de %ermentare. Hamei si orz pentru berea de casa 3aciti rapid in%uzia. altele se adau'a direct. apoi adau'ati . . apoi lasati-le la stors. +tentie la tipul de drojdie %olosit.

<nc)ideti ermetic cu capac.Drojdia de bere.-* centimetri liberi sub dop. apoi imbuteliati berea in sticle. apoi ba'ati-le la %ri'ider inca *-( zile. ci lasati circa . lasati sticlele la %ermentat la temperatura camerei timp de zile. ?nele =it-uri cer sa adau'ati putin za)ar in sticle. Sticla cu capac ermetic pentru prepararea berii de casa <n momentul desc)iderii unei sticle cu bere de casa. @olositi apoi tubul de plastic al =it-ului pentru prepararea berii pentru a trans%era lic)idul in sticle. pentru a stimula %ermentarea si carbonatarea bauturii. poate %i %olosit %ara probleme. -aca aveti un =it pentru sampania de casa. esentiala pentru reteta berii de casa +steptati apro. +sadar des%aceti cu 'rija capacul . Nu umpleti pana la re%uz.imativ * de ore. pentru ca lic)idul se amesteca cu depunerile de pe %undul recipientului. intrucat te)nica este similara in cazul ambelor bauturi alcoolice. aveti 'rija sa nu o a'itati.

. *. Boabele de orz trebuie ţinute la %ri'ider înainte. înainte de a se consuma. -acă e suportabilă temperatura. cel puţin . . .e lasă la %ermentat 1 zile. -aca vreti sa %aceti bere bruna de casa.. Boabele neîncolţite se scot şi se aruncă. .3omanesti si din Bucataria internationala )ttp6BBretete. . C2nd boabele încep să încolţească. .ursa6 Bere de casă A 3etete culinare .e acoperă apoi borcanul cu un celo%an umezit sau cu %olie de plastic alimentară şi se lea'ă cu o s%oară. apoi. săptăm2ni. la temperatura camerei. se toarnă lic)idul peste Boabele pisate. se adau'ă drojdia. pelin . . Conurile de )amei se %ierb ( minute în " l apă. la răcoare. dupa turnarea in pa)ar.e acoperă cu apă de puţ sau de izvor p2nă la jumătatea borcanului. urm2nd ca apa să se sc)imbe din * în * ore. se tra'e în sticle şi se astupă cu dopuri rezistente.unica. adau'ati odata cu drojdia si .e lasă să se mai răcorească puţin.e lasă apoi la răcit. -e la des%acerea sticlei. se 'oleşte apa din borcan şi se pune alta proaspătă. .e lea'ă din nou borcanul. .e poate testa temperatura corectă introduc2nd un de'et în decoct.roBrecipesBbere-decasaBCi.!! de 'rame de za)ar ars. /ineti minte %aptul ca berea de casa are un termen de 'arantie mult mai mic decat cea din comert.e strecoară. + doua zi.e pune vasul într-un loc întunecat şi uscat. pentru a nu intra in contact cu depunerile reziduale. . . c2t să ocupe o treime.si.imum o saptamana. ! min Timp de asteptare: INGREDIENTE • • • *!! ' boabe de orz " pumn de conuri de )amei " lin'urita drojdie de bere PREPARARE ". puteti pastra berea la %ri'ider ma. Celelalte boabe se zdrobesc într-o piuliţă. Bere de casă • • • luni Timp de preparare: " ! min ata in: ore.zz DEEFG!sH Bere de pelin (0) Category : Bere fara alcool Tags: bere de casa. lasati pe %undul sticlei putin lic)id. . apoi se ale' cele sănătoase şi se pun într-un borcan. amestec2nd încontinuu.e lasă măcar o lună. . c2t să acopere boabele. se mută vasul la lumină.

%e strecoara si se adauga drojdia de bere si apoi se lasa la fermentat. "ad# Mod de preparare: .o lingura de hamei Mod de preparare:"ad# $elinul se toaca marunt si se pune in la fiert in cei 20 litri de apa impreuna cu za!arul. Ingrediente: .Este o reteta de bere germana si este pentru 20 litri. 'upa fierbere se lasa sa se raceasca pana cand fiertura ajunge la 20 grade. volumul de alcool fiind maxim 1% o vom incadra in categoria berilor fara alcool. 'upa fermantarea in butoi se trage berea in sticle prin sifonare si se mai lasa inca 2 saptamanani la intuneric pentru limpezire si carbonare.20 grame pelin . %e lasa la foc mare pana incepe sa fiarba. dat fiind ca este slab alcoolizata. Bere de dafin (2) Category : Bere fara alcool Tags: bere de casa.1 g za!ar brun . dafin 'aca tot s-a intors canicula si v-ati plicisit de berea de ghimbir si cea de apartament inca fermenteaza pentru racorire va propun inca o bere fara alcool( berea de dafin. Ingrediente: . %e adauga si !ameiul si sa lasa sa mai fiarba &0 de minute. Reteta este pentru 10 litri de licoare. in butoiu de fermantare maxim o sapatamana.un sfert de cub drojdie de bere.20 litri apa . apoi se regleaza focul pentru o fierbere constanta cam o ora.2 g za!ar brun .100g frunze uscate de dafin sau scoarta de dafin pisate )scoarta se gaseste pe la magazinele de naturiste* . Bere fara alcool.jumatate de cub drojdie de bere .+0g !amei .

and za!arul s-a dizolvat si mustul de bere are temperatura cam de 20 grade . 'e aceea recomand desc!iderea treptata a dopului. . . se adauga drojdia de bere. %e amesteca bine si se pune in sticle )de preferinta de plastic de 2 litri* %ticlele. dar si un gust de caramel berii. la bunici sau periodic acasa. )fiertura este calaie* se strecoara lic!idul. 2a diferite pentrceri in familie. $entru a grabi totusi racirea se amesteca fiertura. Atentie! . ci si din cele ba!ice. "ad# 'ar sa termin cu vorbaria si sa va dau reteta.and observati ca sticlele sunt tari di cauza presiunii din interior. localnicii le-au imprumutat nu numai din obiceiurile gastronomice. daca a fermentat prea mult puteti avea experienta unui spumant foarte agitat. Bere de casa fara alcool de Bucovina ( ) Category : Bere fara alcool Tags: bere de casa. Bere fara alcool. . 'upa o ora se opreste firberea si se lasa la racit. Reteta este oc!iometrica si dupa gustul propriu si personal.and incepe sa fiarba apa se da la foc potrivit pentru a fierbe constanta o ora. inc!ise bine se lasa la racoare sa fermenteze o zi-doua. 0poi. . lasand sa iasa cate putin dioxidul de carbon in excess. bautura nu-si va pierde carbonatia. alaturi de aroma de dafin si taria !ameiului. la tara. %i pentru ca in zona oamenii sunt credinciosi si tin si posturile. %e adauga !ameiul. -u va faceti probleme. carora le-am adus in studentie de acasa bere cu si fara alcool. 0sa ca oamenii au invatat nu numai sa iubesca berea ci si sa o prepare. pentru noi copiii era facuta bere de casa fara alcool. %e adauga za!arul brun si se mesteca pana la dizolvarea acestuia. puteti sa puneti pe rand cate o sticla la rece pentru consum.%e pune la fiert apa in care s-a adaugat dafinul )scoarta sau frunzele uscate*. este obligatorie racire imediata. pentru ca nu erau toate 3racoritoarele4 de astazi )coca coli si fante*. 6 bere de casa fara alcool era buna a 2-a zi pentru a#ter party reco"ery. pentru 7-10 litri de bere fara alcool.and desfaceti berea. 1mi aduc aminte cu placere de aceasta bere ca fiind parte din copilarie. pentru a nu renunta la bere si in perioadele amintite si-au facut si o bere fara alcool. /a!arul brun va da culoare. 'e ce va spun toate astea5 $entru ca in continuarea acestei postari voi pune oreteta de bere de casa fara alcool la cererea mai multor amici din sud. reteta 'at fiind ca !uco"ina a fost sub austrieci ceva vreme. -.

0tentie. I (&0) Category : Bere cu alcool Tags: Bere cu alcool. %e mai lasa sa dea un clocot si apoi se acopera si se lasa la racit. puteti pune si boabe de porumb pentru floricele9 . . daca e prea fierbinte supa de bere.1:2 g $ahar .+ g $ahar9 . iar cantitatea de alcool va fi insesizabila. %e lasa in bucatarie cateva ore cat sa inceapa sa fermenteze. cat sa crape si sa prinda oculoare rumenie 8 se gaseste la naturiste si puteti sa il prajiti pe o tava in cuptor in lipsa de plita .un cub de dro%die9 . cat sa poti sa bagi degetu fara sa te frigi.Ingrediente: . %trecurati ceaiul intr-un alt recipient.and boabele de or$ si porumb au crapat si sunt deja bine fierte se dauaga si !ameiul si maltul.ei 10 litri de apa pun la fiert. insa nu exagerati ca obtineti braga. /a!ar se mai poate adauga.un pac!et de malt 8 se gaseste la orice magazin de naturiste si are aproximativ 100grame9 .oata berea trebuie sa fie in acelasi vas deoarece apoi se adauga za!arul si drojdia. la racoare. 0tentie=== -u agitati inainte de desc!idere. decat doar daca aveti in plan rezugravirea camerei in urmatoarea jumatate de ora. .1. . dupa gust.20 g hamei )cat poti lua cu varful degetelor*9 . .un cub de dro%die de bere -10 litri de apa . Ingredientele sunt( . omorati drojdia. cam jumatate de pumn 8 se gaseste la orice magazin de naturiste9 . pentru a se forma infuzia de !amei )de asta mai spun la bere ca-i ceai de !amei * .un pumn de boabe de porumb 8 daca nu gasiti.o lingura de or$ prajit 9 .and 3ceaiul4 se raceste cam la 20-&0 de grade )ceai caldutz*. <estecati bine totul si apoi puneti continutul in sticle de plastic curate si aerisite.o lingurita de malt9 . bere de casa.un pumn de or$ uscat si un pic prajit pe o plita.hamei. 'aca nu sigur asta veti face Bere de apartament – part. %e adauga si grauntele de porumb si orzul.and vedeti ca sticlele s-au intarit din cauza presiunii mutati-le in camara. reteta Reteta este pentru 20 Litri de Bere de apartament. $este 2 zile va avea culoarea care o vedeti infotografia de mai sus si va fi numai buna de baut.daca e de robinet e bine sa o fierbeti in prealabil Mod de preparare: $uneti cu 12 ore inainte la inmuiat graunte de porumb.

.o oala de inox de 20-2+ litri in care va fi fiert mustul inainte de a fi pus la fermentat 9 .o serpentina de sticla pentru a nu permite decat iesirea gazului rezultat in urma fermentarii )daca nu aveti serpentina puteti folosi un furtun care va avea un capat la dop si unul intr-un borcan cu apa.un bidon de &0->0 litri in care va fermenta mustul de bere 9 . cu folosesc bunicii la fermentarea vinului* .o palnie cu ajutorul careia veti turna in bidonul de fermentat mustul de bere9 .o sita pentru a strecura mustul de bere cand e pus la fermentat 9 .porumb )cam jumatate de cana sau cate boabe sunt pe un stiulete* Instrumente necesare( .

'aca boanele sunt mai uscate se poate lasa mai mult. pentru ca orice urma de praf sau apa va avea efect in gustul berii. $repararea mustului de bere( %e pune la fiert porumbul.ot acum se pun la inmuiat boabele de porumb intr-o oala mai mica. . "ad# . $orumbul va sta la inmuiat cca & ore.'regatirea: 1nainte de a incepe procesul de preparare trebuie sa spalati bine toate instrumentele si uscate. cu mai putina apa.

. va fi semn ca amidonul pentur fermentatie s-a format si mustul de beree gata pentru a fi transferat pentru fermentatie. . %e lasa sa fiarba.u cat sunt mai inmuiate vor fierbe mai repede. %e adauga maltul si apoi hameiul. %e adauga restul de apa pana la 20 de litri si se pune si or$ul. se potriveste focul la mai mic pentru o fierbere constanta. iar cand deasupra fierturii se va forma o spuma.and va incepe sa dea in clocot. . %e mai lasa sa fiarba cam jumatate de ora.%e lasa la fiert pana boabele vor crapa.

elsius. . %e va folosi palnia si sita pentru a separa mustul de bere )ceaiul de hamei* de boabele de porumb fierte si celelalte ingrediente solide. Eu am folosit cada. 1n felul acesta se va topi si $aharull si se va raci si mustul de bere mai repede. in care am pus apa ree si multe cuburi de g!eata.and mustul a ajuns cam la 20-2+ de grade . 0daugati $aharul si mestecati. 1ntre timp faceti transferul mustului de bere in bidonul pentru fermentat. cat si acumulatorii dela geanta frigorifica. mustul trebuie racit.'at fiind ca mustul este prea fierbinte pentru a adauga drojdia )la peste ?0 de grade moare instant agentul de fermentare*. cu atat vom avea o bere mai clara si care va sta mai bine si vom evita riscul inacririi acesteia inainte de punere in sticle sau imediat dupa desc!iderea unei sticle. <estecati cu o lingurita pentru a ajuta faramitarea dro%diei. puneti putin din continut intr-o cana si cubul de dro%die pentru a-l dizolva. cu cat racirea este mai rapida. .

apa din serpentina de fermentat . trebuie sa fie la temperatura de 20-2+ de grade . a II-a (*+) Category : Bere cu alcool Tags: Bere cu alcool. .62 va fi insesizabila.nii fabricanti de bere. . %e lasa la fermentat intr-ul loc intunecat si ferit de caldura. Aoi reveni pe viitor si prezentarea acestui procedeu de fabricare. pentru a nu lasa aerul sa in contact cu mustul in stare de fermentatie si sa dea posibilitatea evacuarii gazelor de fermentare. 'e regula fermentarea dureaza intre @ si 10 zile. nu va mai fi impinsa in exterterior. sa nu mai fie aburinda* %e adauga si drojdia dizolvata. emisia de . )"e$i prima parte* 'upa ce lasam la fermentat mustul de bere in care am pus si drojdia. . Bere de apartament – part.um vom sti ca nu mai are loc fermentarea5 1n momentul opririi sau micsorarii la minim a acestui proces.a urmare. cat si cel transferat in bidonul de fermentat. )fiertura sa fie calaie. in aceasta etapa. se astupa cu dopul prevazut cu serpentina sau cu improvizatia folosita si la vin. . bere de casa. reteta 1n prima parte am prezentat ingredientele si procesul de fabricatie pana la fermentare.elsius.AT()TI(! <ustul de bere in care dizolvati drojdia. vom astepta pana cand se opreste fermentatia. trec berea in damigene pentur limpezire urmanda ca ulterior sa o treaca in sticle.

Eu prefer ca procesul de limpezire si carbonare sa aibe loc direct in sticle. de 2 litri.uloarea inc!isa este foarte buna pentru a impiedica patrunderea luminii in timpul limpezirii si carbonificarii. e bine sa mai adaugati 2-& lingurite de za!ar in fiecare sticla. ca materie prima pentru o noua fermentare. am optat pentru pet-uri de culoare inc!isa. 2umina excesiva va disctruge restul de drojdie din bere ce ajuta la carbonare. 'upa transferearea berii din butoi prin sifonare. $entru aceasta etapa aveti nevoie de un furtun si binenteles de sticle. insa va fi folosit pentru carbonarea berii. dioxidul de carbon rezultat nu va fi evacuat. 0daosul de za!ar va fi folosit de drojdia ramasa in bere. iar sticlele e bine sa fie tinute in aceasta perioada la intuneric si racoare.ransferul berii se face prin sifonare. insa mai scurta. "ad# . 0cest proces )limpezire si carbonare* dureaza in jur de & saptamani. 'at fiind ca sticlele vor fi inc!ise. $entru sticle. . .