You are on page 1of 7

computer tomografia a Computer tomografia (CT) este o tehnica imagistica care genereaza imagini sectionale Tn plan axial prin baleierea

unui fascicul de raze X Tn jurul corpului de examinat; a CT se bazeaza pe determinarea coeficientilor de atenuare (absorbtie) liniara Tn tesuturi - densitate - a unui fascicul de raze X ce strabate corpul, imaginea CT fiind astfel o "harta" a distributiei densitatilor tisulare Tn volumul sectiunii examinate;
s Un fascicul colimat (Tngust) de raze X strabate corpul pacientului iar intensitatea fasciculului emergent este masurata de catre o coroana de detectori, dispusi diametral opus fata de tubul de raze X; s pentru o pozitie data a tubului radiogen valoarea masurata a intensitatii fasciculului emergent se numeste proiectie; ^ imaginea obiectului din fascicuJ este RECONSTRUITA de computer prin

IMAGISTICA CU RAZE X
computer tomografia - aparatura
a Gantry (tunel) - avand o deschidere cu un diametru de 54 - 70 cm si putandu-se Tnclina cu 15-40°, contine: / Tubul de raze X <s Detectorii; sistemul de achizitie a datelor (DAS) ^ Circuitele de racire s Sistemele de colimare (la iesirea din tub si la intrarea Tn detectori) j Masa mobila a Generatorul de raze X a Computer (reconstruieste pe baza datelor furnizate de detectori si a software-ului imaginea CT); stocheaza datele pe HDD; a Consols cu monitorul TV a Sistemul de stocare/arhivare a imaginiior (HDD, CD-R/RW, MOD, e fiime de imagistica - cu devel dis

15

IMAGISTICA CU RAZE X computer tomografia .aparatura IMAGISTICA computer tomograffa . generarea ur TUBRx 16 .aparatura a Generatia la: ^ primul CT (EMI. v Tn total 180 de proiectii. 1972) s utiliza un fascicul fin ("pencil beam") si un detector care realizau o miscare de translate Tn timpul careia se obtinea o proiectie apoi o rotatie de un grad si se achizitionau datele unei noi proiectii.

^ utilizeaza un fascicul conic si mai multi detectori (520). 17 .IMAGISTICA CU RAZE X computer tomografia . v tubul si coroana de detectori realizand o miscare de rotatie sincrona Tn jurul pacientului.aparatura a Generatia a ll-a: s realizeaza tot o miscare de translatie-rotatie.aparatura Generatia a Ill-a: v utilizeaza un fascicul conic. v Timp reconstructie 3-8 s. computer tomografia . s Timp de sectiune 6-20 s.

18 . IMAGISTICA CU RAZE X computer tomografia . s o coroana completa de detectori.IMAGISTICA CU RAZE X computer tomografia . ^ Tirnp reconstruct 1-4 s. tubul fiind singurul ce se roteste Tn gantry Tn jurul pacientului. s utilizeaza up tun electronic care genereaza un fascicul de electroni ce este focalizat si se deplaseaza rapid de-a lungul unui arc de 210° pe un inel-tinta de tungsten.aparatura a Generatia a IV-a: s utilizeaza un fascicul conic.aparatura a Generatia a V-a: s nu exista elemente mecanice Tn miscare. s fasciculul de raze X astfel produs traverseaza corpul pacientului ajungand pe coroana de detectori. s Imaginile pot fi obtinute Tn 50-100 ms. •/ multiple coroane de detectori permit achizitia simultana a multiple sectiuni (multi-slice/multi-detector CT). stationari.

^ nu mai exista sectiuni "pierdute" datorita respiratiei inegale a pacientului de la o sectiune la alta. a Unitatea de masura a densitatii este denumita Unitate Hounsfield (UH). a CT lucreaza cu notiunea de densitate. 19 . derivata din coeficientul de atehuare. aerul de . IMAGISTICA CU RAZE X computer tomografia a CT este o metoda imagistica sectionala. •s se pot realiza reconstructii de calitate Tn diverse planuri ale spatiului.computer tomografia . a CT a eliminat sumatia planurilor. > Are loc o scanare continua a unui volum din corpul pacientului Tn timpul deplasarii mesei. sectiunile se realizeaza Tn plan axial. dupa numele initiatorului metodei. prin conventie apa are densitatea de 0 UH.1000 UH. grosimea lor fiind de 1-10 mm. etc.aparatura a CT spirala. ^ se scade timpul de examinare. osul +1000 UH.

limitat de capacitatea ochiului omenesc de a le diferentia. a calitatea imaginii (contrastul) depinde de intervalul de densitate afisat de acest numar limitat de nuante de gri. cap..WL). corp. dimensiunea pixel-ului este obtinuta Tmpartind diametrul ariei examinate la dimensiunea matricei: a Aria sectiunii . a numarul de nuante de gri afisate este de 16-20.este elementul de volum ai sectiunii (grosimea sectiunii x aria pixelului).FOV (field of view) . 20 . 38-45 pt.). etc.obisnuit 512x512 a Voxel .imaginea a Imaginea Tn CT este o imagine reconstruita de computer pe baza datelor achizitionate de detectori.diametrul ariei examinate (25 cm pt. utilizand diversi algoritmi matematici acesta aranjeaza Tn matrice coeficientii de atenuare realizand o imagine numerica (digitala) care este apoi afisata pe monitor Tn nuante de gri-uri.computer tomografia .imaginea a Imaginea obtinuta este formata din pixel-i (picture elements). a se utilizeaza ferestre de densitate (window width . a Matrice .WW) si mediana ferestrei (window level . .computer tomografia .

2-37) si omogen. a Imagines obtinuta este afisata pe monitoare CRT sau LCD si poate fi printata pe film.Tn particular a nucleilor de hidrogen care se gasesc din abundenta Tn corpul uman . a Se bazeaza pe comportamentul nucleilor atomilor Tntr-un camp magnetic intens . a Aceste setari afecteaza numai imaginea afisata nu si datele pe baza carora se reconstruieste aceasta. a WL .este centrul intervalului..imaginea a WW .computer tomografia . 21 . aceasta este aleasa Tn jurul valorii medii a densitatii tesutului de interes.si pe fenomenul de rezpnanta a acestora Tn camp magnetic ia aplicarea unui puls de RF cu o frecventa specifica. iar cele inferioare valorii minimem negru. prin utilizarea unor impulsuri de radiofrecventa (RF) Tntr-un camp magnetic intens (0. valorile mai mari decat maximul ferestrei sunt afisatem alb indiferent de densitate. MAGNETICA (IRM) a PRINCIPIU: metoda de explorare imagistica care consta Tn obtinerea de sectiuni tomografice de 130 mm grosime Tn orice plan al spatiului.este intervalul de densitate (Tn jurul valorii centrale WL) afisat (cu cat mai Tngusta fereastra cu atat mai mare contrastul). determinand intensitatea (stralucirea) medie Tn imagine.