You are on page 1of 4

Fişă tehnică 3.

Perfuzia
1.Definiţie:Introducerea pe cale parenterală – intravenoasă – picătură cu picătură a soluţiilor medicamentoase pentru reechilibrarea hidroionică şi volemică a organismului. Scop: -

Terapeutic. Anestezic. Hidratare şi mineralizare. Administrarea de medicamente cu efect prelungit. Scop depurativ – diluând şi favorizând excreţia din organism a produşilor toxici. Completarea proteinelor sau a altor componente sanguine.

Locul puncţiei pentru perfuzie: Venele de la plica cotului. Venele epicraniene sau jugulare la corpului mici şi sugari. Venele de pe suprafaţa dorsală a mâinii. Venele subclaviculare sau femurale

2. Materiale şi instrumente necesare: Trusă pentru perfuzarea soluţiei. Soluţie de perfuzat. Stativ. Materiale pentru puncţie venoasă. Leucoplast. Tăviţă renală. Mănuşi de protecţie.

3. Pregătirea psihică a pacientului:Se anunţă bolnavul şi se explică tehnica, necesitatea şi importanţa ei. 4. Pregătirea fizică a pacientului: - Se roagă bolnavul să urineze. - Se aşează bolnavul cât mai comod, cu braţul sprijinit pe pernă elastică (sau pe suport). - Se protejează regiunea interesată a patului cu muşama şi aleză. - Se acoperă bolnavul cu învelitoare.

5.Se desface aparatul de perfuzie. etanşeitate. se repune apărătoarea amboului şi se atârnă tubulatura perfuzorului pe stativ.Se cere bolnavului să strângă pumnul de câteva ori şi să rămână cu pumnul strâns. integritate. .Se dezinfectează locul cu alcool. . Administrează medicaţie recomandată. .Se examinează calitatea venelor. .Se formează nivelul de lichid (cca. . la temperatura corpului. . aspect. .Se spală şi se dezinfectează mâinile şi se îmbracă mănuşile de protecţie. . Supraveghează locul puncţiei.Se îndepărtează protecţia de pe dopul de cauciuc.Se desface garoul şi se cere bolnavului să desfacă pumnul. Asigură administrarea perfuzie pe cât posibil. . .Se suspendă aparatul pe stativ. . ½ din picurător) şi se continuă scoaterea aerului până apare la extremitatea perfuzorului prima picătură de lichid.Se puncţionează dopul cu acul trocar al aparatului după ce s-a închis prestubul.Se spală şi se dezinfectează mâinile. corespondenţa cu soluţia recomandată.Se dezinfectează dopul de cauciuc.Se deschide prestubul în aşa fel încât lichidul să pătrundă în tubul perfuzor înlocuind coloana de aer.Se deschide prestubul şi se reglează ritmul perfuziei → obişnuit 60 picături pe minut sau în funcţie de necesităţi şi de soluţia administrată. . Execuţie: . .Se controlează soluţia de perfuzat: valabilitate.Se aplică garoul şi se alege locul puncţiei.Se ataşează la ac amboul perfuzorului pregătit.Se execută puncţia venoasă şi se verifică poziţia acului. .Pregătirea flaconului: .Se închide prestubul. Rolul asistentei medicale în timpul perfuziei: Supraveghează starea generală a bolnavului. . Supraveghează ritmul de curgere a lichidului. . . Schimbă flacoanele atunci când este necesar. .

7.Embolie gazoasă → prin pătrunderea aerului în curentul circulator. numele asistentei care a montat perfuzia.Este obligatorie notarea pe flacon a orei de aplicare.Infecţii prin aspiraţie şi diaree → prin hrănire îndelungată prin perfuzie. Reorganizarea locului 9. .Revărsat lichidian → în ţesuturile perivenoase poate da naştere la flebite.Frison şi stare febrilă → prin nerespectarea condiţiilor de asepsie.Hiperhidratare → prin perfuzie în exces. Se înveleşte aşează bolnavul comod şi se înveleşte. . . Se aplică un tampon cu alcool la locul puncţiei. . colorat în roşu. în cazul în care s-ar produce un accident (intoleranţă). indiferent de concentraţie. . a componenţei soluţiilor perfuzate. Se extrage acul brusc din venă.se injectează cardiotonice.Înlocuirea flaconului sau întreruperea perfuziei se va face înainte de golirea completă pentru a împiedica pătrunderea aerului în perfuzor şi pentru a reţine 2-3 ml de soluţie pentru control.Tromboză → prin mobilizarea cheagului de sânge. a ritmului de administrare. se pot administra lichide calde. hipertensiune. Observaţii . . medicamentele adăugate. ora de întrerupere a perfuziei. Îngrijiri după tehnică: Se întrerupe perfuzia înaintea golirii complete a flaconului. întreruperea perfuziei înainte de golirea completă a flaconului şi prin neutralizarea perfuziilor cu presiune. . . . datorită intoleranţei la soluţii şi cateter sau greşeli de asepsie. Se notează în foaia de observaţie cantitatea de lichid perfuzată 8. Se lasă un pansament fixat cu leucoplast la locul puncţiei.Coagularea sângelui pe ac sau cateter → se previne prin perfuzarea lichidului cu soluţie de heparină. polipnee.Compresia vaselor sau a nervilor → datorită folosirii diferitelor aparate sau obiecte de susţinere a braţului. necroze. Se supraveghează şi dacă nu sunt contraindicaţii.La cardiaci poate determina edem pulmonar acut. cald. Incidente şi accidente: . expectoraţie hemoptoică. .Administrare de glucoză. impune tamponarea cu insulină. dureros la atingere.Instalarea perfuziei se va face în condiţii de asepsie perfectă. . . Se previne prin eliminarea aerului din tub înainte de instalarea perfuziei. Se reduce ritmul transfuziei sau chiar se întrerupe complet.Limfangită → apariţia durerii pe traiectul vasului. tuse.6.