Selasa, 24 April 2012 GENERASI BERILMU PEMANGKIN TRANSFORMASI NEGARA Baru-baru ini anak saya Farah Izzati

(Ting. 2 SMKAK) telah menyertai pertandingan syarahan sempena Majlis Tilawah Al-Quran dan telah menjadi johon Zon 4 juga Daerah Kota Setar tetapi kecundang di peringkat Negeri Kedah Darul Aman. Namun bagi saya kekalahan tersebut merupakan satu titik permulaan bagi Farah Izzati untuk bergerak lebih maju ke hadapan. Berikut saya kongsikan dengan rakan-rakan blog keselurhan syarahan yang telah disampaikan...(Maaf sebab ayat-ayat Al-Quran tidak dapat dimuatkan. ada masalah teknikal yang saya sendiri tidak dapat selesaikan)

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh Bismillahirrahmanirrahim..

Kalungan apresiasi buat saudara peneraju agenda, kombinasi kehakiman yang pintar laksana, saudara penjaga masa yang setia, dif-dif jemputan, para guru pendidik berwawasan seterusnya teman-rakan segandingan.

Tirai syarahan pada hari ini saya singkap dengan seuntai mauduk bicara berjudul ”Generasi Berilmu Pemangkin Transformasi Negara”.

Menurut seorang pendakwah kontemporari, Dr. Danial Zainal Abidin, generasi berilmu ditakrifkan sebagai kumpulan individu yang berpengetahuan. Pemangkin pula merupakan tonggak. Manakala transformasi negara membawa maksud bentuk perubahan dan halatuju sesebuah negara.

Maka dapatlah disimpulkan kumpulan individu yang berpengetahuan menjadi tonggak kepada perubahan dan kejayaan sesebuah negara.

Hadirin yang dihormati, hadirat yang disayangi,

Wacana Fikrah Pertama; Generasi Berilmu Asas Pembentukan Jati Diri.

ponteng sekolah dan seumpamanya semakin membarah. Asiah binti Muzahim contohnya. Firman Allah : Yang bermaksud.W. . kekuatan iman dan ketinggian ilmunya diuji sehingga dibunuh oleh suaminya sendiri. Mereka mungkin mendapat pelajaran dan maklumat tetapi gagal memperolehi ilmu yang bermanafaat.T dalam surah al-Mujadilah ayat 11 : Maksudnya : Allah mengangkat darjat orang-orang yang beriman di kalangan kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan dengan beberapa darjat dan keistimewaan” Ayat di atas menunjukkan jatidiri atau integriti amat penting namun ia semakin terhakis terutama dalam kalangan remaja. Hadirin hadirat pewaris dunia. iman seseorang dapat dimantapkan. generasi berilmu mampu membentuk jati diri yang berketrampilan. Pelbagai masalah melibatkan remaja seperti rempit. yang mengahwini kaum sejenisnya sendiri? Konklusinya. Wacana Fikrah Kedua: Generasi Berilmu Asas Pemantapan Iman. hanya ilmu menjadi asas kemantapan iman seseorang. Mereka memiliki status keistimewaan di sisi Allah dan sanjungan sesama insan. Namun Asiah menggadai imannya tidak sesekali! Dewasa ini berapa ramai yang sanggup menjadi seperti Asiah? Malahan kita sering dikejutkan dengan kelemahan iman umat Islam. Ingatkah sidang dewan dengan kes Ariff Alfian Rosli.Generasi yang bertunjangkan ilmu sudah tentu mempunyai jati diri yang kental. “Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan: Kami telah beriman. ayat 2). sedang mereka tidak diuji?”(Surah al-Ankabut. Isteri Fir’aun. Ayat di atas menjelaskan bahawa kekuatan iman hanya dapat dibuktikan setelah diuji dengan pelbagai perkara. Jaminan ini dirakamkan melalui firman Allah S. Hanya dengan ilmu. Lihat sahaja betapa kentalnya jati diri Rasulullah – meskipun berhadapan dengan pelbagai dugaan dalam berdakwah namun integritinya tidak pernah goyah! Maka jelaslah.

dan mencegah dari yang mungkar. . rumah dan kereta untuk membantu seorang manusia? Maka jelaslah. menyuruh kepada yang ma'ruf. Generasi Berilmu Melahirkan Masyarakat Berwawasan Dan Berdaya Saing Firman Allah dalam surah Ali Imran ayat : 110 Yang bermaksud : “Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia. Sebenarnya sifat berwawasan dan berdaya saing ini dapat dilihat pada Tokoh Ulama Terulung Al-Biruni yang mengorbankan tenaga. Wacana Fikrah Keempat. Kita lihat betapa terpujinya sahsiah seorang wanita di zaman Khalifah Omar Al-Khatab yang tidak mencampurkan susu dengan air meskipun diperintah oleh ibunya berulang kali. berwawasan. berdaya saing dan mampu mendepani cabaran berteraskan keimanan kepada Allah. harta dan masa untuk mengkaji ilmu putaran bumi 600 tahun lebih dahulu daripada Galileo dan 700 tahun sebelum Newton. Atau seperti Datuk Jamhuri (Harian Metro 16 Mac 2012) – menawarkan kerja. dan beriman kepada Allah” Ayat ini dengan jelas menunjukkan bahawa umat Islam adalah umat yg terbaik.Wacana Fikrah Ketiga: Generasi Berilmu Teras Sahsiah Umat Penggerak Transformasi Negara Generasi yang dipupuk dengan ilmu pengetahuan tinggi akan melahirkan generasi bersahsiah terpuji sehingga berupaya menjadi penggerak transformasi negara. Ini amat bersesuaian dengan Firman Allah dalam surah an-Nahl ayat 43 : Maksudnya: ”Maka bertanyalah kepada orang-orang yang berilmu-pengetahuan jika kamu tidak mengetahui”. Ayat di atas menjelaskan betapa masyarakat yang berilmu mampu berubah kepada kehidupan yang lebih baik. bahawa generasi mempunyai ilmu teras sahsiah terpuji akan menjadi umat penggerak transformasi negara.

Hari ini…. Manakala. Konklusinya . generasi berilmu adalah aset utama dalam membentuk perpaduan ummah . Allah memerintahkan kita supaya sentiasa berpegang kepada tali Allah (maksudnya berilmu dan mengamalkan ilmunya) dan tidak berpecah belah. bangunlah wahai generasi berwawasan cekalkan hati pandang ke hadapan demi kepentingan negara kita.W kerana perpaduan serta persaudaraan muhajirin dan ansar. Sidang dewan sekalian. orang Islam menjadi masyarakat yang berwawasan dan berdaya saing. Wacana Fikrah Kelima : Generasi Berilmu Tonggak Perpaduan Ummah Tanpa perpaduan dan keharmonian berteraskan ilmu dan kefahaman akan hancurlah negara. Wacana Fikrah Keenam : Generasi Berilmu Pemantapan Keupayaan Kepimpinan. Firman Allah dalam surah Ali Imran ayat 10 Maksudnya : ”Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah.mampukah kita. Menjadi seorang pemimpin disenangi dan disegani memerlukan ilmu. Firman Allah dalam Surah Syura ayat 38 : .A. sambutan rumah terbuka aidilfitri. Tahun Baru Cina dan Deepavali yang dijalankan setiap tahun menjadi agenda dalam memupuk perpaduan ummah. dan janganlah kamu berpecah-belah” Berdasarkan ayat ini. yang bersatu di bawah agama Islam hingga membawa kepada kesejahteraan. mendahului bangsa-bangsa lain? Atau sekurang-kurangnya menjadi seperti Tan Sri Syed Mokhtar seorang jutawan dan dermawan terbilang? Justeru. Contoh yang jelas ialah tegaknya Negara Islam Madinah dibawah pimpinan Rasulullah S.

a. Sejarah memaparkan kekaguman Richard The Lion Heart . Akhir kalam dapatlah saya simpulkan bahawa : Tamadun Islam berkembang dengan kehebatan ilmu sehingga mampu menyumbang kecemerlangan luarbiasa kerana 7 fikrah yang saya telah nyatakan tadi. Melahirkan . Siapa yang tidak kenal dengan Tan Sri Musa Hassan – bekas Ketua Polis Negara dan Dato’ Jalaluddin Hassan – pelakon terkenal? Mereka. generasi yang berilmu teras kepada pemantapan kepimpinan.w : “Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara. Sekiranya kamu berpegang pada kedua-duanya. Mendidik 22 orang anaknya sehingga semuanya berjaya. Natijahnya.pemimpin kristian terhadap Sultan Salehuddin al-Ayyubi yang berjaya mengambil kembali al-Aqsa dari penguasaan Kristian melalui beberapa siri perang salib kerana akhlak serta pegangan ilmu agamanya yang terpuji. Ayat di atas menjelaskan kepentingan ilmu dalam kepimpinan serta memenangi hati orang yang dipimpin. Mengimbau kembali kisah keluarga Yassir yang sanggup menanggung penderaan semata-mata mempertahankan aqidah mereka. generasi yang menjadikan Al Quran dan Hadis sebagai panduan hidup sememangnya dapat membentuk ummah gemilang. Wacana Fikrah Ketujuh : Generasi Berilmu Menjadikan Al-Quran Dan Hadis Sebagai Panduan Hidup Generasi berilmu sudah tentu berada pada landasan hidup yang sebenarnya bertepatan dengan sabda Rasulullah s.” (Riwayat Imam Malik) Hadis di atas menjelaskan orang yang berpegang dengan Al-quran dan Hadis .Maksudnya: Dan orang-orang yang menyambut perintah Tuhan mereka serta mendirikan solat dan urusan mereka dijalankan secara bermesyuarat sesama mereka. anak kepada Tan Sri Hassan Azhari seorang pemimpin keluarga yang berpengetahuan tinggi. Pemantapan Iman. Para hadirin yang terhormat. Malangnya pada hari ini kes murtad. dan akhirnya beliau dinobatkan sebagai Tokoh Maal Hijrah 2002. Iaitu Generasi Berilmu Asas Pembentukan Jati Diri. Oleh itu jelaslah di sini. kamu tidak akan sesat selama-lamanya iaitu kitab Allah (al-Quran) dan sunahku. tidak akan sesat dan selamat dunia dan akhirat. Teras Sahsiah Umat Penggerak Transformasi Negara. ajaran sesat Ayah Pin dan Black Metal umpamanya menghiasi media akibat daripada kerapuhan tunjang aqidah.

Sekian. mari hayati bersama pantun ini: Tanda berguru menjaga santun. Teras pemangkin transformasi negara. . Segak bersampin di teratak bitara. Pemantapan Keupayaan Kepimpinan Dan Menjadikan Al-Quran Dan Hadis Sebagai Panduan. Generasi berilmu paksi tamadun.Masyarakat Berwawasan Dan Berdaya Saing. Tonggak Perpaduan Ummah. Wassalamulaikum wbt. Buat ikhtitam kalam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful