You are on page 1of 4

Canalul Dunre Marea Neagr 1949-1953

Sursa. Andrei Muraru (coordonator), Clara Mare, Dumitru Lctuu, Cristina Roman, Marius Stan, Constantin Petre, Sorin Cucerai, Dicionarul Penitenciarelor din Romnia Comunist (1945-1967), Institul de Investigare a Crimelor Comunismului n Romania, !d. Polirom, "##$. Lgare de munc forat Canalul Dunre Marea Neagr% & & & & & & & & & & Colum'ia (Cernavod), cu un e(ectiv cu)rins ntre *."## i $.### de de+inu+i, Salign-, cu un e(ectiv cu)rins ntre ".### i $.### de de+inu+i (ma.oritatea (emei), /ilometrul 0, cu circa ".### de de+inu+i, /ilometrul 1*, cu un e(ectiv de *.0## de de+inu+i, Poarta Al', cu un e(ectiv cu)rins ntre *#.### i *".### de de+inu+i, 2ale (sau Coasta 2ale), cu un e(ectiv de 1.### de de+inu+i, 3oua Culme (Culmea 4 cum a)are n documente), cu un e(ectiv cu)rins ntre ".### i 5.0## de de+inu+i, 6aaul, cu un e(ectiv de *.0## de de+inu+i, Peninsula (7alea 3eagr), cu un e(ectiv cu)rins ntre 8.### i $.0## de de+inu+i, Ca)ul Midia, cu un e(ectiv cu)rins ntre 0## i ".0## de de+inu+i.

Pe l9ng acestea mai erau dou lagre s)eciale% !(orie (1## de de+inu+i) i Constan+a (Stadion, :## de de+inu+i) i lagre au;iliare% Seimeni, Salign-, Medgidia, <asara'i sau 3vodari.

Procentul de+inu+ilor din coloniile de munc de la Canal% & & & & =n *4:4, *4,"> & adic 8.:## de oameni =n *40#, "#,5> & adic 0.1$" de oameni =n *40*, :1,$> & adic *0.### de oameni =n noiem'rie *40", de+inu+ii re)re?entau $",0> din (or+a de munc de la Canal, adic, "#.58$ de )ersoane.

3orme ?ilnice% & & Pentru e;cavarea )m9ntului% 1 m cu'i@de+inut@?i, Pentru ncrcat&descrcat vagoane% 5 m cu'i@de+inut@?i.

Cercet9nd registrele de stare civil, un (ost de+inut )olitc a e;tras un numr de $:: de de+inu+i mor+i la Canal% & & & & "1 n *40#, 10 n *40*, 1#0 n *40", :$* n *401.

A ancBet a Securit+ii din *485 cu )rivire la deceda+ii de la Canal arat c )entru *#1: de decese nu s&au ntocmit nici un (el de acte, i nu au (ost trecute n registrul de stare civil. Con(orm aceluiai ra)ort, n ianuarie *401 muriser *11 de de+inu+i. Procentul mortalit+ii la Canal era de *&:>.

Informaii neoficiale obinute de la & &

adu Ciuceanu, (ost de+inut )olitic%

De+inu+i )olitici n )erioada *4:4 C *401% o ci(r cu)rins ntre "".### i "4.###, cel mai )ro'a'il ":.### de de+inu+i Mor+i n intervalul *4:4&*401, minim :.### de )ersoane ((oarte greu de sta'ilit o ci(r c9t mai a)roa)e de realitate din cau?a (a)tului c deceda+ilor nu li se ntocmeau acte de moarte i erau ngro)a+i n diguri) Rata mortalit+ii a (ost cu)rins ntre *$> i "$> (ea se re(era i la cei care au )lecat de la Canal i au murit n c9teva luni)

&

Informaii Lucia !o""u-Longin# & De+inu+i n )erioada *4:4&*401 la Canal% *10.### de )ersoane.

Desen reali?at de noi.