You are on page 1of 1

Hajk

1.Hajk f mretei, BRT, NRT, DWT rtelmezse A haj nagysgnak jellemzsre elssorban a haj vzkiszortsa s hordkpessgnek adatai szolglnak.

!." hajtest rtelmezse.

ign#$e%tele.

&

'ez(eti

sta$ilit s

A ! ignybevtelt a s+lyer s a vz ltal ki!ejtett erhatsok adjk. A vzbl tadd erk k$z l 4sak a statik's !elhajtert vessz k !igyelembe. ?ll hajnl ez a valsgnak pontosan meg!elel. A halad hajnl a nyomseloszls megvltozik a hidrosztatik's nyomseloszlshoz kpest% tovbb a haj nedvestett !el letn rint irny+ er (s+rlder) is !ellp. 7a a haj h'llmos vzen +szik% akkor a !elhajter eloszlsa sem lesz egyenletes. A legnagyobb egyenetlensg akkor m'tatkozik% ha a !elszni h'llmok hossz+sga megegyezik a haj hosszval% s a haj k$zepe ppen egy h'llmhegy vagy h'llmv$lgy k$zpvonala !$l$tt van. =tabilits/ elbillenskor a hajtestre !elhajt er hat aminek a hatsvonala a szimmetria tengelytl eltvolodik s erkart hoz ltre ami vissza!orgatja a hajtestet a vzszintes helyzetbe. ).*r+,-lzis ,r+,eller rtelmezse. Haj.sa%ar h t s t+l +l(ala.

A haj vzkiszortsa (V) a hajtest vzbemer lt rsznek tr!ogata. A haj !mreteinek a ".#. brn bejel$lt mreteket nevezik. Az a haj teljes hossza% & az 'n. ! gglyek k$z$tti hossz% az orrtknek a vzt k$rrel alkotott metszspontja s a !artke% vagy !artke nlk li hajknl a leghts kormnylapt tengelyvonala k$z$tti tvolsg% lnyegben a haj vzbemer lt rsznek a hossza. ( a haj szlessge% ) az oldalmagassga% * az +n. szabad, oldalmagassg% a haj legnagyobb mer lsnl a vzmentes !edlzet s a vz !elszne k$z$tti tvolsg. - a haj mer lse. (.-/ br'tt regiszter tonna. Az egsz haj tr!ogatra vonatkozik #(.-0 1.2"m" 3.-/ nett regiszter tonna. A rakomny be!ogadsra alkalmas tr!ogat (a gphz% paran4snoki hd% szemlyzeti ! lk levonsa az egsz hajbl). )5-/ )ead6eight hordkpessg a haj rakomnynak% zemanyagnak% kszleteknek% !elszerelsi trgyaknak% szemlyzetnek stb. egy ttes t$mege. 7ordkpessge a hajnak #)5-0#.8#9t

A haj haladsnak a biztostsra me4hanikai m'nkt kell ki!ejten nk. A !ellp ellenllsok legyzsre azonos nagysg+ ert kell biztostan'nk% melynek ltrehozsra szolgl gpet propellernek% a hajts !olyamatt pedig prop'lzinak nevezz k. A prop'lzi !olyamata sorn a propeller ltal !elvett me4hanikai m'nkbl !olyadk mozgsi energia lesz. 7toldal (szvoldal)/ a haj4savar eltt k$zvetlen l elhelyezked% a 4savar tengelyre merleges sk. -ol,oldal/ a haj4savar m$g$tt k$zvetlen l elhelyezked% a 4savar tengelyre merleges sk.

2.Tengeri hajk szerkezeti kialakt sa A szerkezet kialaktsa sorn : egyik ! szempont% hogy a haj trbeosztsa s az egyes terek mretei a hajzs k$vetelmnyeit kielgtsk. ;l. a rakterek a rakomnynak meg!elelek% s a gyors ki, s behajzs elsegtsre tgasak legyenek% tovbb meg!elel mret< raktrnylssal rendelkezzenek. =zerkezeti kialakts/ >$zpen a hajgerin4% a gerin44el kap4soldnak $ssze a bordk. A bordkra kv lrl helyezik a hajhjat. )'pla !enk a jellemz ahol az zemanyag% kenolaj% desvz% ballasztartjok tallhatk. A havria elker lse vgett sok vlasz!alat ptenek.