You are on page 1of 16

NAMA KUMPULAN : AHLI KUMPULAN: NUMAN AL-MUQARRIN BIN HJ MD SALLEHUDDIN MUHAMMAD ALIF ALFIAN BIN SAROMAN MUHAMMAD AFIQ

Q BIN MOHD FUAAT MUHAMMAD AWIE BIN ABD RAHIM BUN MUHAMMAD FAIZ BIN CHE MAT

Hantaran diertikan sebagai hadiah sama ada dalam bentuk wang tunai atau barangan yang diberikan oleh suami kepada .isterinya semasa majlis perkahwinan dilangsungkan.

Di Kedah dan Pulau Pinang hantaran diertikan

.pemberian kepada
ibu bapa bakal pengantin tetapi terpulang dibelanjakan atau diberikan kepada anaknya.

Di kelantan dan Terengganu hantaran dianggap sebagai mas kahwin maka ia menjadi milik mutlak pihak isteri.

HANTARAN

Dianggap sebagai hadiah suami kepada isteri atau keluarga .si isteri. Hanya sebahagian daripada adat ( tidak wajib ). Jumlah wang hantaran ditetapkan oleh keluarga pihak perempuan. Mempunyai nilai hantaran semasa. Kebiasaannya diberikan dalam jumlah yang besar.

MAS

KAHWIN ( MAHAR)

Diertikan sebagai sebagai pembayaran kahwin yang wajib .dibayar. . Merupakan satu kewajipan yang ditetapkan oleh hukum .syarak. Ditetapkan oleh pihak lelaki mengikut kemampuan Nilai mas kahwin mengikut negeri yang ditetapkan oleh negeri. Kebiasaannya diberikan dalam jumlah yang sedikit.

NILAI WANG HANTARAN PERKAHWINAN MENGIKUT TARAF AKADEMIK


UPSR & PMR : RM 2OOO-4OOO SPM : 4000-8000 STPM&DIPLOMA :8000-12000 IJAZAH :RM12,000-15,000 IJAZAH SARJANA : RM15,000-20,000 IJAZAH KEDOKTORAN : RM20,000-30,000

HUKUM HANTARAN
Sebagai

permulaan, dalam Islam, hanya ada istilah Mahar atau Mas Kahwin sahaja. Tidak ada apa yang dikenali dengan HANTARAN. Jauh sekali istilah serba satu, serba dua, belanja hangus dan macam-macam istilah yang hanya memeningkan kepala pengantin lelaki sahaja. Yang WAJIB kepada Pengantin Lelaki ialah Mahar @ Mas kahwin.Hantaran hanya sebagai hadiah suami kepada isteri.

Kalau

dirangkum dari sudut Istilah ianya bererti: pemberian dari suami kepada isterinya sebagai tanda kesungguhan cinta dan tanggungjawabnya, bukan sebagai bayaran. HANTARAN hanyalah tradisi @ adat yang telah berakar umbi di dalam masyarakat kita. Sedangkan tidak ada 1 dalil pun di dalam al-Quran mahupun as-Sunnah yang menyatakan wajib menyediakan pemberian HANTARAN untuk pengantin wanita. Rasulullah menyarankan agar kita mempermudahkan urusan perkahwinan, dengan merendahkan nilai Mas Kahwin dan menyegerakan walimah [ Kenduri Kahwin].

HANTARAN MODEN & TRADISIONAL


Moden

: Lebih kepada barangan berjenama. : Melibatkan kos yang tinggi. Lebih kepada adat melayu. : Melibatkan kos yang rendah.

Tradisional:

CONTOH HANTARAN MODEN

CONTOH HANTARAN TRADISIONAL

CONTOH BARANG HANTARAN UNTUK LELAKI


Tepak

sirih Kemeja/Seluar (dengan Dasi) Kain pelikat (sarong) Dompet dan Belt AL-Quran (or tafsir) Sejadah Tuala Jam tangan Kasut Set wangian

CONTOH BARANG HANTARAN UNTUK PEREMPUAN


Tepak

sirih Mas kahwin/Duit Hantaran Cincin/Gelang/Barang Kemas Baju kurung AL-Quran (or tafsir) Telekung Beg tangan Set wangian Set peralatan solek Jam tangan

KAJIAN KES ERRA FAZIRA & ENGKU EMRAN


Fazira

Wan Chek, 33 tahun, penyanyi, pelakon dan model. Engku Emran Engku Zainal Abidin, 32 tahun, Ketua Pegawai Operasi Suria FM. Erra sebelum ini pernah berkahwin dengan Yusry Abdul Halim, bekas kumpulan KRU. Pertunangan di ikat selama sebulan lebih. Pada majlis tersebut, Emran telah menghadiahkan tujuh dulang hantaran, termasuklah mas kahwin sebanyak RM80 berbalas sembilan dulang hantaran daripada pihak perempuan.

Antara

barangan hantaran oleh pihak lelaki ialah sireh junjung, sebentuk cincin berlian, set barangan kemas, sejadah serta dua naskhah Al-Quran yang diminta sendiri oleh Erra sebagai pengganti wang hantaran bersama telekung sembahyang, sejadah, beg tangan bersama minyak wangi dan sebiji kek berwarna putih. Hantaran oleh pihak perempuan pula ialah sireh junjung, kek berwarna putih, kuih-muih, cincin, AlQuran bersama kain pelikat, beg beserta dua pasang cermin mata Lindberg, set penjagaan badan jenama Dunhill, jam tangan bersama pen, kamera digital Olympus dan baju kemeja Dunhill.

HANTARAN KAHWIN TINGGI HARAM


Hantaran

kahwin yang tinggi adalah salah satu punca mengapa ramai lelaki dan wanita membujang. Sesebuah perkahwinan itu akan menjadi haram sekiranya nilai wang hantaran yang ditetapkan bertujuan untuk menunjuk-nunjuk hingga menimbulkan perasaan riak. Perkahwinan yang paling berkat adalah perkahwinan yang belanjanya murah.

RUMUSAN
Secara

rumusan,hantaran seharusnya diberikan dengan kadar yang tidak membebankan calon menantu dan anak dengan masalah wang hantaran yang hanya merupakan adat resam ini semata. Dalam Islam pula soal wang hantaran tidak timbul sama sekali kerana yang penting adalah mas kahwin Namun katanya, tidak menjadi kesalahan jika lelaki memberi hantaran kepada bakal isterinya asalkan tidak menyusahkan. Apatah mendorong anak hingga berhutang.