KUMPULAN 4

MUHAMAD IZWAN AZHAR MUHAMAD YASIN SAFRI MUHAMMAD ALIFF HAFIZI ISMAIL MUHAMMAD AZRI BAHARUDDIN MUHAMMAD FAKHARUDDIN AZIZI MUHAMMAD HAFIZI ZAINAL ABIDIN

BENTUK PANTUN

Bentuk pantun terbahagi kepada rangkap pantun dua baris/kerat, empat baris/kerat, enam baris/kerat, lapan baris/kerat, dua belas baris/kerat dan tiga puluh baris/kerat

RIMA

Rima pantun pula tersusun dalam bentuk yang tetap seperti ab/ab atau abc/abc dan seterusnya

Pantun Dua Baris

Ada ubi ada batas, Ada budi ada balas. Sebab pulut santan binasa, Sebab mulut badan merana.

Pantun Empat Baris
Pulau Pandan jauh ke tengah, Gunung Daik bercabang tiga; Hancur badan dikandung tanah, Budi yang baik dikenang juga. Nasi lemak buah bidara, Sayang selasih saya lurutkan; Buang emak buang saudara, Sebab kasih saya turutkan.

Contoh 1 Pantun Enam Baris

Apa didapat orang memburu, Dapat rusa jantan betina, Sedang bersembunyi di celah batu; Bila mendapat bunga yang baru, Bunga yang lama tiada berguna, Adat dunia sudah begitu. Bukan cempedak kami katakan, Buah delima dalam pasu, Pisau lipat baru diasah; Bukankah telah kami katakan, Pandang pertama cinta palsu, Tiada dapat dibawa bersusah.

Contoh 2 Pantun Lapan Baris

Rumpun rotan di kota alam, Ditebang dibelah empat, Tumbuh serumpun di seberang, Selasih muara sungai; Penglihatan usah diperdalam, Pandang nan usah dipertepat, Adik di dalam tangan orang, Maksud rasa tak akan sampai.

Contoh 3 Pantun Dua Belas Baris

Anak jintayu dari hulu, Disambar ombak Laut Cina, Dibawa terbang ke perahu, Hinggap minum ke muara, Anak ikan berkeliaran; Kamilah tahu dari dahulu, Adik jauhari bijaksana, Membuhul tidak membeku, Mengulas tidak mengesan, Meratap langit dengan bicara, Bumi tidak ketirisan. Rotan sepatah dua patah, Tarik kerakap batang padi, Dibawa Sutan dari Judah, Padi yang jangan digemparkan, Kalau gempar antara gugur, Bila gugur masuk perigi; Tuan di Mekah di Madinah, Naik akhirat batu haji, Tegak berdiri Rasulullah, Kami yang jangan dilupakan, Kalau lupa antara tidur, Dalam tidur menjadi mimpi.

Contoh 4 Pantun Berkait

Angsana berpucuk di atas batu, Pucuk digangsa beribu-ribuan; Ada bunga di naung batu, Kuntumnya kaca tangkainya embun. Pucuk digangsa beribu-ribuan, Kembang diuca balik beroleh; Kuntumnya kaca tangkainya embun, Dipandang sahaja diambil tak boleh. Kembang diuca balik beroleh, Tambang garam di dalam sekoci; Dipandang sahaja diambil tak boleh, Bertambah geram di dalam hati.

Sekian Terima Kasih