You are on page 1of 10

6 MENDIME TE GABUESHME DHE

NJE E VERTETE PER VENAT


VARIKOZE
Dr.sc. Luan M. Jaha
Kirurg vaskular
Paragjykimet pr
venat
Ndones nj prej
smundjeve m t
prhapura t
njerzimit, venat
varikoze vazhdojn t
jen smundje me e
keqkuptuar nga
qytetart, por,
fatkeqesisht edhe nga
mjekt.
Luan M. Jaha, MD, PhD, kirurg vaskular. Semundjet e venave siperfaqesore
Gabimi 1.
Grat kan
vena t
zgjeruara
m shpesh
se burrat
Mjeket kane numruar pacientet ne
klinikat e tyre
Raporti F:M = 3-5 : 1
Konkluzioni ka qene logjik: grate
kane me shume vena se meshkujt
Studimi nga Edinburgh (UK), 1998;
Ajo qe ishte logjike u deshmua e
pasakt

Pse ky dallim?
Standardet me te larte te grave per
estetike
Kujdesi me i larte i grave per
shendetin

Luan M. Jaha, MD, PhD, kirurg vaskular. Semundjet e venave siperfaqesore
Gabimi 2
Venat i
shkakton
shtatzania
Pse meshkujt kane me shume vena
se femrat?
Pse te gjitha shtatezanat nuk kane
vena varikoze?

Problemi ne prapavije
insuficienca valvulare te cilin e
bejne te dukshem:
1. Rritja e vellimit te gjakut per 40%
2. Hormonet e shtatezenise

Pelvic congestion syndrome
Luan M. Jaha, MD, PhD, kirurg vaskular. Semundjet e venave siperfaqesore
Gabimi 3
Qndrimi i
gjat n
kmb sht
shkaktar i
venave
varikoze
Dshtimi i pomps venoze
1. Ne moshen 9 vjet 1 prej 20 vajzave
qe do te zhvillojne venat varikoze
kane insuficience valvulare
2. Ne moshen 18 vjet, 1 prej 9 vajzave
qe do te zhvillojne venat varikoze
kane insuficience valvulare

Dmth.
Shkaktar JO
Faktor provokues - PO
Luan M. Jaha, MD, PhD, kirurg vaskular. Semundjet e venave siperfaqesore
Gabimi 4
Venat
varikoze
jan
problem
kozmetik
prandaj nuk
duhet t
merren
seriozisht
Definitivisht nuk duken mire.

Venat qe shihen nen lekure nuk
jane problem ne vete, ata jane
projeksion i nje problemi qe
ndodhet me thelle ne pompen
venoze

Luan M. Jaha, MD, PhD, kirurg vaskular. Semundjet e venave siperfaqesore
Gabimi 4
Venat varikoze
jan problem
kozmetik prandaj
nuk duhet t
merren
seriozisht
Venat qe shihen nen lekure nuk jane problem
ne vete, ata jane projeksion i nje problemi qe
ndodhet me thelle ne pompen venoze
Nese nuk mjekohen paraqiten komplikacionet
1. Tromboflebiti
2. Insuficienca kronike e venave

Luan M. Jaha, MD, PhD, kirurg vaskular. Semundjet e venave siperfaqesore
Gabimi 4
Venat varikoze
jan problem
kozmetik prandaj
nuk duhet t
merren
seriozisht

Deshtimi i pompes venoze mund te
kete per pasoje edhe
1. Rendim te kembeve
2. Ajtje te kembeve
3. Eczeme te kembeve
4. Hiperpigmentim
5. Lipodermatoksleroze
6. Vena gjakderdhese
7. Ulere venoze

Luan M. Jaha, MD, PhD, kirurg vaskular. Semundjet e venave siperfaqesore
Gabimi 5
Venat nuk
duhet t
operohen
derisa nuk
kryhen t
gjitha lindjet
Keshille e gabuar qe jepet nga
motrat dhe mjeket shume shpesh

Sa me shpejt qe rregullohen venat:
1. Me pak deme per lekuren
2. Mund ta komplikojne
shtatezenesine
3. Me i lehte do te jete trajtimi


Luan M. Jaha, MD, PhD, kirurg vaskular. Semundjet e venave siperfaqesore
Gabimi 6
Venat
varikoze
prsriten
pas
operacionit,
prandaj nuk
duhet t
operohen
Stafi i specializuar
Ultrazeri
Teknika sipas rastit
1. Stripping
2. Lasser
3. Ablacioni me radiofrekuenca
4. Skleroterapia me shkume
5. Mikroskleroterapia

Luan M. Jaha, MD, PhD, kirurg vaskular. Semundjet e venave siperfaqesore