You are on page 1of 5

Tema : KAPACITETI MBAJTS N DHERA T SHTRES

HYRJE
Deri tani analizat e prmendura n kt kapitull kan konsideruar vetm rastin kur c, jan
constant n lidhje me thellsin. Megjithat, shum profile dherash nuk jan uniforme. Prandaj,
realisht nevojitet nj metod llogaritjeje e kapacitetit mbajts t themeleve tek dherat ku
koeficentt e msiprm ndyshojn me thellsin. Ka tre mnyra kryesore pr ta br kt .
1)Vlersohet kapaciteti mbajs duke prdorur vlerat m t vogla t koeficentve t msiprm n
zonn ndermjet fundit t themelit dhe nj thellsie B nn fund, ku B=gjersin e themelit. Kjo
sht zona ku ndodh shkatrrimi nga humbja e kapacitetit mbajts dhe sht e vetmja zon
ku duhet t vlersohn parametrat e dherave. Kjo metod sht conservative prderisa nj e
rrshqitjeve ndodhin n shtresa t tjera m t forta. Megjithat, shum problem t projektimit
tthemeloeve kontrollohen n cdo rast nga uljet, kshtu q n analizn conservative e
kapacitetit mbajts mund t jt zgjedhja m e thjesht . me fjal t tjera, nse kapaciteti
mbajts nuk kontrollon projektimin e themelit edhe n rastin e j analize conservative, ather
nuk nevojitet q t kryhet nj analiz me e detajuar.

2) Prdoren vlera mesatare t ponderuara t koeficentve t msiprm t nxjerra n baz t
trashsis relative t cdo shtrese dheu n zonn ndermjet fundit t themelit dhe nj thellsie B
nn fund. Kjo metod mund t jt konservative ose jo, por do t siguronte rezultate t
pranushme nse diferencat n parametrat e rezistencs nuk jan t mdha.

3) Konsiderohet nj seri siprfaqesh shkatrrimi nn themel dhe vlersohen sforcimet mbi cdo
siprfaqe duke prdorur n analizat e qndrushmris t pjerrsis. Siperfaqja t jep vlern m
t vogl t q
ult
sht siprfaqja kritike e shkatrrimit.
Kjo metod sht m e sakta nga t treja, por gjithashtu krkon prpjekje t mdha pr tu
zbatuar. Ajo sht e prshtatshme vetm pr projekte kritike, q mbshteten mbi profile
komplekse dherash.
Shembull
Duke prdorur metodn e prshkruar m sipr , t llogaritet fakori I siguris pr shkatrrim nga
humbja e kapaciteti mbajts t themelit t vecuar katror t treguar.

Zgjidhje
Faktort e ponderimit jan si m posht:
-Shtresa e siprme: 1.1/1.8=0.611
-Shtresa e poshtme: 0.7/1.8=0.388
Vlerat e ponduara t parametrave t dheut jan:
c=(0.611)(5kPa)+(0.388)(0)=3.1kPa
=(0.611)(32
0
)+(0.388)(38
0
)=34.3
0

=(0.611)(18.2kN/m
3
)+(0.388)(20.1kN/m
3
)=18.92kN/m
3

Pr rastin 1 t nivelit t ujrave nntoksore (D

D):
=-

=18.92kN/m
3
-9.81kN/m
3
=9.11kN/m
3

f
=(1.8m)
2
(1.2m)(17.5kN/m
3
)+(1.8m)
2
(0.3m)(18.2kN/m
3
)+(1.8m)
2
(0.4m)(23.6kN/m
3
)=116.3kN

zD
= H-u=(17.5kN/m
3
)(1.2m)+(18.2kN/m
3
)(0.7m)-(9.8kN/m
3
)(0.7m)=26.9kPa
q=P+
f
/A-u
D
=800kN+116.3kN/(1.8m)
2
-26.9Pa=255.9Pa
Duke prdorur formulen e Terzagi-t do t marrim:
Pr =34.3 ; N
c
=54.3 ; N
q
=37.9 ; N

=41.8
Q
ult
=1.3cN
c
+

zD
N
q+
0.4BN

=(1.3)(3.1kPa)(54.1)+(26.9kPa)(37.9)+(0.4)(9.11kN/m
3
)(1.8m)(41.8)=215.21+101
8.37+569.42=1512kPa
F=q
ult
/q=1512/255.9=5.9
Ky faktor sigurie sht m I mall se vlera tipike minimale q lvizin nga 2.5 deri n 3.5. Prandaj,
mund t themi se n lidhje me kapacitetin mbajts themeli sht i mbidimensionuar. Megjithat,
prsri sht e nevojshme t kontrollojme uljet, prpara se t tentojm ndonj zvoglim t
prmasave t ktij themeli.

Vetit fizike karakterizohen me at se nuk ndryshojn gjat prdorimit t materialit dhe e
karakterizojn at n fardo gjndje q sht, d.m.th. para, gjat dhe pas veprimit te ngarkess.

Masa Vllimore- paraqet materialit n njesi vllimi n gjndje natyrore (me pore dhe
zbrastsira).
- masa vellimore
m
0
- masa e mostrs n gjndje t that (gr),(kg)
V- Vellimi n gjndje natyrore (me pore dhe zbrastesira) (gr), (kg)Masa e mostrs n gjndje t that (masa e mostrs n gjndje konstante ), fitohet me tharjen
e mostrs n temperatur ~ 105 0C, prderisa mostra pas dy matjeve t njpasnjeshme n
interval kohor prej 24 h, nuk tregon dallim m teper se 1 gr, dhe pastaj peshohet me peshore
me saktsi t caktuar (0.1 gr).

Vllimi i mostrs , n varsi t forms gjeometrike prcaktohet n dy mnyra:
- mostrat me form t rregullt gjeometrike; me matjen e dimensioneve
- mostrat me forme jo t rregullt gjeometrike; me volumenometr
Mirepo te forma jo e rregullt gjeometrike dallojm mostrat n gjndje t ngurt, q krkojn
kushte t tjera dhe mostrat n form pluhuri q krkojn kushte tjera t prcaktimit t vllimit.
Masa specifike (densiteti)- Paraqet masn e materialit n njsi vllimi n gjndje absolutisht
kompakte (pa pore dhe zbrastsira) -
s
- masa specifike - m
0
- masa e mostrs n gjndje t
that (gr),(kg)
V
0
- Vellimi n gjndje absolutisht kompakte (pa pore dhe zbrastsira) (gr), (kg)
N shumicn e materialeve vrehet dallimi n mes ktyre dy koncepteve: mass vllimore dhe
mass specifike, mirpo disa materiale bjn prjashtim ku mund t themi se nuk dallon ky
koncept(p.sh. eliku, qelqi, etj)
N prgjithesi masa vllimore sht m e vogel se masa specifike, apo n raste t caktuara e
barabart :
s

Kta dy parametra pr materiale t ndryshme dallojn shum.
Q t arrijm n realizimin e vllimit absolutisht kompakt, sht n varsi t llojit t materialit.
Te materialet e ngurta (t pa ndrydhshme), kjo realizohet vetm me bluarjen e tyre (tharmimin e
tyre), e m pastaj prcaktojme masn specifike.
Kjo sht nj mnyre, ku prdorim volumenometrat si aparature: volumenometri i Erdmenger-
Man, e n raste m t shpeshta Byreta Automatike me Piknometer.
Dndesia (shkalla e dndesis)- paraqet shkallen e mbushjes s vllimit me lnd t ngurt,
apo paraqet raportin n mes vllimit n gjndje absolutisht kompakte dhe vllimit n gjndje
natyrore.

=


Porositeti- paraqet shkalln e mbushjes s vllimit me pore dhe zbrastsira, n njesi vllimi,
dhe shprehet n prqindje.


p=
Perfundimi :
Shum profile dherash nuk jan uniforme. Prandaj, realisht nevojitet nj metod llogaritjeje e
kapacitetit mbajts t themeleve tek dherat ku koeficentt e msiprm ndyshojn me thellsin.
Vetit fizike karakterizohen me at se nuk ndryshojn gjat prdorimit t materialit dhe e
karakterizojn at n fardo gjndje q sht, d.m.th. para, gjat dhe pas veprimit te ngarkess.

Referenca: :