mestay Felda Semenchu

Latarbelakang FELDA Semenchu dikenali sebagai Perkampungan FELDA Paling Ceria pada hari ulang tahun ke-52 FELDA pada bulan Julai yang lalu dan membawa pulang hadiah sebanyak RM 1 Juta. FELDA Semenchu mula ditubuhkan pada tahun 1977 dengan jumlah penduduk seramai 628 orang. Hasil utama FELDA Semenchu adalah tanaman kelapa sawit. Kegiatan ekonomi yang lain adalah ternakan ikan sangkar, kambing dan lembu, Industri Kecil Sederhana (IKS)-makanan ringan seperti kuih tradisional, sejuk beku, dll. Ladang tanaman buah-buahan seperti buah Pitaya, Lada, Cendawan, sayuran dan tanaman herba. Terdapat lebih kurang 100 buah rumah- rumah Homestay yang menawarkan harga berpatutan dengan jumlah bilik sebanyak 110 buah.selain kemudahan gerai makan dan tempat bersukan antaranya Dewan Futsal, Badminton, Tapak Gasing, Bola Jaring, Bola Sepak dll.Antara kemudahan lain yang terdapat di FELDA Semenchu adalah Sekolah Rendah dan Sekolah Menegah FELDA Semenchu. Antara kebudayaan tradisional ialah gasing, congkak, sepak takraw, dll. Antara pakej-pakej yang disediakan adalah persandingan pengantin Melayu, Pertukaran Pelajar sekolah, Lawatan ke produk-produk IKS dan aktiviti pertanian, kompang, bunga manggar & telur, zapin, ghazal,silat, lawatan ke tempat-tempat peranginan, aktiviti- aktiviti sukan,dll.

Tinggi, Johor

belakang | Pengurusan | Tuan Rumah | Pakej/Produk | Galeri | Maklum Balas]

Homestay Ma

awasan Homestay man kelapa

Halaman Web

MOTOUR

akan ikan kar

akan kambing dan u

Fasiliti

stri Kecil Sederhana

Dalam Kawasan Homestay

ng tanaman buahan

Gerai makan(Perse

r/Berdekatan Homestay

t peranginan Desaru/Tanjung u

Dewan Futsal(Awam

Maklumat Lanjut Untuk maklumat lanjut sila hubungi: 1) Hj Omar Bin Dean (Pengerusi/Koordinator/Pengurus Projek) Tel. (R): 07-895 4372 (Hp): 019-701 9484

Dewan Badminton(A

Tapak Gasing(Awam

Padang Bola Jaring(Awam

t © 2008 Direktori Homestay Kementerian Pelancongan

pelawat sejak February 2009

Padang Bola Sepak(Awam

Di Sekitar/Berde Homestay Hentian Bas(Awam)

Lokasi Felda Semenchu terletak kira-kira 40 kilometer dari Kota Tinggi dan 80

kilometer dari Bandar Johor Bahru menghala ke pusat peranginan Desaru/Tanjung Balau di dalam Negeri Johor Darul Ta’zim.

Alamat Homestay Felda Semenchu KAMPUNG FELDA SEMENCHU, 81900, Kota Tinggi, Johor Tel:07-895 4372

mestay Tanjung Piai

an, Johor

belakang | Pengurusan | Tuan Rumah | Pakej/Produk | Galeri | Maklum Balas]

awasan Homestay an Negara Tanjung

sahaan Madu h

sahaan Keropok Lekor

mainan Jong Pantai

r/Berdekatan Homestay

um Nanas

M)

Latarbelakang Homestay Tanjung Piai terletak di dalam Daerah Pontian, Johor Darul Takzim. Homestay ini antara salah sebuah homestay yang popular dikalangan para Home pelancong tempatan dan juga luar Negara. Homestay Tanjung Piai ini merupakan Malay antara Homestay yang terawal diperkenalkan di Negeri Johor Darul Takzim. Homestay Tanjung Piai menawarkan pelbagai keunikan kehidupan masyarakat kampong setempat dengan suasana kampung yang mendamaikan membuatkan homestay ini menjadi antara kampung homestay yang popular di kalangan pelbagai lapisan pelancong. Kehidupan masyarakat kampung yang unik dan harmoni, membuat para pelancong yang datang ke Homestay Tanjung Piai ini benar-benar Halaman Rasmi MO berada teruja untuk mengalami cara hidup di kampung. Keunikan utama di Homestay Tanjung Piai ini adalah ia merupakan kampung penghujung kepada Tanah Penghujung Benua Selatan Asia. Mempunyai seramai 54 orang peserta dengan bilangan bilik sebanyak 71 buah bilik. Antara tarikan pelancogan yang terdapat disini adalah Taman Negara Tanjung Piai, Pusat Lebah Madu, Pusat Keropok Lekor, Kraftangan rotan dan Jong pusat pemprosesan Gula Melaka secara Fasiliti Data belum tradisional, Industri Kecil Sederhana (bahulu, kek, roi dan gula-gula,dll), medan dikemaskin Data belum kelapa, kebudayaan masyarakat Bugis,Muzium Bugis, Muzium Nenas dan banyak dikemaskin lagi Boleh Menghubungi Hj Abd Aziz Abd Samad di talian T/F : 07- 696 0220 H/f : 012-750 2140 ataupun Hj Abd Rahim Bin Abd Samad (Setiausaha) 019-767 9756 Alamat : Hj Abd Aziz bin Abd Samad 39-A,Serkat, 82030 Pontian, Johor Lokasi Terletak kira-kira 56km daripada Johor Bahru menghala ke arah Taman Negara Tanjung Piai, Pontian. Pelancong yang datang daripada Kuala Lumpur boleh keluar melalui Tol machap menghala ke arah Simpang Renggam. Kemudian melalui jalan lama Benut-Pontian-Kukup dan terus sahaja kearah ke Tanjung Piai. Pengunjung juga boleh menaiki pengangkutan awam untuk ke Kampung Tanjung Piai samada dengan menaiki teksi ataupun bas daripada Pontian.

an Negara Tanjung Piai

M)

an Negara Pulau Kukup

M)

mat Lanjut maklumat lanjut sila hubungi: atan Pertanian Daerah n (Penaung/Penasihat) ): 07-697 1249 Abd Aziz Bin Abd d (Pengerusi/Koordinator/Pengurus ) ): 07-696 0220 (Hp): 019-738

ul Rahim bin Abd Setiausaha) 19-7679756

t © 2008 Direktori Homestay Kementerian ngan Malaysia

pelawat sejak February 2009

Alamat Homestay Tanjung Piai 39-A, Serkat, , 82030, Pontian, Johor Tel:07-696 0220 Faks:07-696 0220

an, Johor

mestay Kg. Permatang Sepam
Latarbelakang Homestay Permatang Sepam merupakan salah sebuah Homestay yang terdapat di Negeri Johor. Homestay ini terletak di daerah Benut, Pontian.

belakang | Pengurusan | Tuan Rumah | Pakej/Produk | Galeri | Maklum Balas]

Homestay Malay

awasan Homestay ng as

Majoriti masyarakat di sini terdiri daripada keturunan jawa dan melayu. Homestay ini juga merupakan salah satu tempat pengeluaran jus dan buah nanas di Daerah Pontian.Selain itu, terdapat juga perusahaan kuih tradisional, kuah rojak, ladang cendawan dan ladang nenas yang terhampar luas di kiri kanan jalan masuk ke kampung ini. Pelancong dan pelawat yang datang ke Homestay ini akan mengalami sendiri suasana kampung di Homestay ini seperti gotong-royong antara penduduk, masakan tradisionalnya, kebudayaan, aktiviti kampung dan banyak lagi. Jemputlah datang ke Homestay Permatang Sepam yang mempunyai keunikan dan tarikannya tersendiri. Lokasi Homestay Permatang Sepam ini terletak kira - kira 45 minit perjalanan daripada Bandar Pontian menuju ke arah Rengit mengikut jalan kampung. Daripada Highway, boleh keluar melalui tol Pontian,Benut menuju ke arah Benut.

Halaman Web Rasmi M

ng dawan

sahaan Kuih sional

Fasiliti

Dalam Kawasan Hom Surau(Awam )

t belum dikemaskini

mat Lanjut maklumat lanjut sila hubungi: ng bin n (Pengerusi/Koordinator/Pengurus ) 12-737 3627 Din bin Ali (Ahli Jawatankuasa) ): 07-425 8081

Kedai Runcit(Persendiria Pondok Telefon(Awam)

t © 2008 Direktori Homestay Kementerian ngan Malaysia

elawat sejak July 2009

Di Sekitar/Berdekatan Homestay Masjid(Awam)

Supermarket(Perse )

Alamat Homestay Kg. Permatang Sepam Kg. Permatang Sepam, -, Pontian, Johor

mestay Kampung Lukut
Latarbelakang Homestay Kampung Lukut adalah satu-satunya Kampung Homestay yang majoriti masyarakatnya terdiri daripada Masyarakat Negeri Sembilan.Masyarakat di sini masih lagi bertutur dalam bahasa ibunda mereka,Bahasa Orang Negori.Ini adalah salah satu keunikan Homestay Kg.Lukut ini. Lokasi Terletak kira-kira 40 km daripada Johor Bahru dan 4km daripada Bandar Kota Tinggi.Papan Tanda arah ke Kampung Homestay ini juga terdapat di tepi jalan bagi memudahkan para pelancong yang ingin datang ke sini.

Tinggi, Johor

belakang | Pengurusan | Tuan Rumah | Pakej/Produk | Galeri | Maklum Balas]

Homestay Ma

awasan Homestay Gasing

Halaman Web

MOTOUR

t Pembuatan Kuih Tradisional Kuih

udayaan Melayu sional

Fasiliti

man Buah-buahan dan ran

Dalam Kawasan Homestay

an Rekreasi Kampung t

Pondok Telefon(Awa

t Pemprosesan Tebu t

Masjid(Awam

r/Berdekatan Homestay

erjun Kota Tinggi

M)

Kedai Runcit(Perse

n Lipur Gunung (8KM)

Kedai Makan(Perse )

mat Lanjut maklumat lanjut sila hubungi: abat Pertanian Daerah Kota (Penaung/Penasihat) ): 07-883 1508 Mohd Noh Bin g (Pengerusi/Koordinator/Pengurus ) ): Tiada (Hp): 012-710 5680 Email:

Di Sekitar/Berde Homestay

Masjid(Awam

Pondok Bus(Awam)

Balai Polis(Awam)

t © 2008 Direktori Homestay Kementerian ngan Malaysia

elawat sejak February 2009

Alamat Homestay Kampung Lukut Kampung Lukut, -, Kota Tinggi, Johor

mestay Kg. Temenin
Latarbelakang Terletak lebih kurang 3KM daripada Bandar Kota Tinggi, Johor, Homestay Kampung Temin adalah merupakan salah satu Homestay yang aktif di Negeri Johor ini. Hasil utama ekonomi penduduk adalah tanaman getah, selain itu penduduk juga turut menjalankan kegiatan sampingan bagi penambahan ekonomi seperti ternakan kambing, lembu, lintah,ikan keli, perusahaan pemprosesan kopi dan kraftangan berasaskan daun getah.

Tinggi, Johor

belakang | Pengurusan | Tuan Rumah | Pakej/Produk | Galeri | Maklum Balas]

Homestay Ma

awasan Homestay ana Kehidupan Kampung dan Keluarga at

Halaman Web

MOTOUR

udayaan Tradisional yu

hemah di un

Homestay Kampung Teminin juga turut menawarkan pakej-pakej yang menarik berasaskan kehidupan kampung dan kebudayaan setempat. Dengan jumlah peserta seramai 28 orang dan jumlah bilik sebanyak 40 buah bilik, Homestay ini akan dapat menampung sebanyak 80 orang peserta atau pengunjung dalam satuFasiliti satu masa. Kraftangan berasaskan daun getah adalah antara kraftangan yang mendapat perhatian di Homestay Temenin Baru ini, keunikan dan kehalusan seninya mendapat pengiktirafan daripada pelbagai pihak samada dari agensi-agensi kerajaan dan swasta malahan turut mendapat perhatian para pelancong dari dalam dan luar Negara. Kedudukan strategik Homestay Kampung Teminin Baru yang berdekatan dengan destinasi-destinasi percutian seperti Air Terjun Kota Tinggi, Gunung Panti, Muzium Kota Tinggi, Hutan Lipur Panti, Kota Johor Lama, Bandar Sejarah Kota Tinggi dan Desaru menjadikan Homestay Kampung Temenin Baru adalah antara Homestay yang amat menarik untuk dikunjungi. Lokasi Pengunjung boleh menaiki teksi ataupun kenderaan sendiri untuk sampai ke homestay ini dari Bandar Kota Tinggi mengikut laluan ke Air Terjun Kota Tinggi. (3KM daripada Bandar Kota Tinggi, 40 KM daripada Johor Bahru). Walau bagaimanapun kebiasaannya pihak Homestay juga boleh mengatur pengangkutan

atan ke Ladang Getah dan Kopi angan Daun Getah

Dalam Kawasan Homestay

Masjid(Awam

atan ke Kawasan ternakan Ikan Air tawar,, h dan Ikan Keli

atan ke Kandang Ternakan Kambing dan bu

atan ke Unit Memproses Buah Kopi

asikal Melawat pung

Di Sekitar/Berde Homestay

daki Gunung i

r/Berdekatan Homestay

dar Sejarah Kota Tinggi

Kedai Makan(Perse )

erjun Kota Tinggi

M)

untuk membawa para pengunjung ke homestay ini dengan menggunakan kereta ataupun van.

yusuri Sg.Johor melihat Kunangang(8KM)

um Sejarah Kota Tinggi

M)

t © 2008 Direktori Homestay Kementerian ngan Malaysia

pelawat sejak February 2009

Alamat Homestay Kg. Temenin Kg. Temenin Baru, 81900, Kota Tinggi, Johor Tel:07-883 6682

Pengurusan Bil. Nama Jawatan Telefon Email (Rumah /HP)

1. 2.

En. Zainoh Bin Musa En Suparman Bin Patmo

Pengerusi/Koordinator/Pengur 012-753 hstaykampungtemeninbaru@ yahoo.com.my us Projek 0657(R) Setiausaha 07-883 Tiada 8119(R)

Homestay Kg. Ayer Papan
Mersing, Johor
[Latarbelakang | Pengurusan | Tuan Rumah | Pakej/Produk | Galeri | Maklum Balas]

Pakej Bil. Nama Harg a (per pese rta) Bil. Tempoh Malaysia Pes erta (mi nim um) Halaman Web RM5 1 2 Hari MOTOUR Rasmi 0 oran g RM8 1 3 Hari 0 oran g
Homestay

Dalam Kawasan Homestay Rumah tradisional Melayu

1.

2 HARI 1 MALAM
KANAK-KANAK = RM30 SEORANG Pakej termasuk penginapan, sarapan pagi, makan tengahari, minu

...

Suasana Kehidupan Kampung Nelayan3 2.

HARI 2 MALAM
KANAK-KANAK = RM50 SEORANG Pakej termasuk penginapan, sarapan pagi, makan tengahari, minu

Beruk Pemetik Buah Kelapa

...

Fasiliti

3.

4 HARI 3 MALAM
KANAK-KANAK = RM70 SEORANG Pakej termasuk penginapan, sarapan pagi, makan tengahari, minu

Pusat Penetasan Penyu

...

RM1 1 4 Hari Kawasan Dalam 20 oran Homestay g

Masjid(Awam)

4.
Indusrti Kecil Sederhana

Pakej Lawatan Agrotourism (1 HARI)
MAKSIMUM 2 AKTIVITI Harga pakej bergantung kepada jenis aktiviti. Setiap aktiviti berharg

...

RM1 1 1 Hari 2 oran Dewan Ilmu(Awam) g RM3 1 2 Hari Dewan Orang 0 oran Ramai(Awam) g RM4 1 3 Hari 0 oran Hentian g Teksi(Awam)
Pondok Telefon(Awam)

Lawatan Sawah Padi/Burung Pungguk

5.

Pakej lawatan Agrotourism (2 HARI 1 MALAM)
MAKSIMUM 5 AKTIVITI Harga pakej bergantung kepada jenis aktiviti. Setiap aktiviti

berharg ... Lawatan ke Kolam Udang/Kolan Ketam/Tanaman Kopi 6. Pakej lawatan

Agrotourism (3 HARI 2

MALAM)
berharg

Aktiviti Jungle Trekking

MAKSIMUM 8 AKTIVITI Harga pakej bergantung kepada jenis aktiviti. Setiap aktiviti

...

Tradisional Muzik,Tarian,Kebudayaan dan MALAM) Permainan MAKSIMUM 12 AKTIVITI Harga pakej bergantung kepada jenis aktiviti. Setiap aktiviti berhar Ladang Sayuran/Buah-Buahan Tempatan Di Sekitar/Berdekatan Homestay Pusat Perusahaan Batik(3KM)

7.

Pakej lawatan Agrotourism (4 HARI 3

RM6 1 4 Hari Kedai(Persendirian) 0 oran g
Di Sekitar/Berdekat an Homestay

...

Hentian Bas(Awam)

Kedai Makan(Persendirian)

Hutan Lipur Gunung Arong (5KM)

Pantai Air Papan(15KM) Pulau-pulau perairan Mersing(40KM)

Maklumat Lanjut Untuk maklumat lanjut sila hubungi: 1) Jabatan Pertanian Daerah Mersing (Penaung/Penasihat) Tel. (R): 07-799 1046 2) En.Mohd Asri bin Jaafar (Pengerusi/Koordinator/Pengurus Projek) (Hp): 019-779 9944 3) Norshamsudin B. A. Razak Pengerusi/Koordinator) Tel. (R): TIADA (Hp): 019-762 4137 Email: pertanianjohor@pop.mos.my 4) Isah Bte Yanggang (Setiausaha) (Hp): 017-7654546
Copyright © 2008 Direktori Homestay Kementerian Pelancongan Malaysia

2016 pelawat sejak February 2009
Alamat Homestay Kg. Ayer Papan 1478, Kg Air Papan Laut, 86800, Mersing, Johor Tel:019-762 4137

Homestay Kg. Ayer Papan
Mersing, Johor
[Latarbelakang | Pengurusan | Tuan Rumah | Pakej/Produk | Galeri | Maklum Balas]

Latarbelakang Merupakan salah satu destinasi pelancongan dimana pelancong boleh memilih destinasi untuk menginap bersama-sama penduduk tempatan dan boleh merasai sendiri budaya, adat resam dan gaya hidup masyarakat Malaysia. Pelancong juga didedahkan dengan seni reka bentuk rumah tradisional Melayu selain daripada makanan tradisional melayu ala-kampung yang enak.
Dalam Kawasan Homestay Rumah tradisional Melayu

Homestay Malaysia

PROGRAM LAWATAN AGROTOURISM

Halaman Web Rasmi MOTOUR

Antara aktiviti bagi pelancong yang berkunjung ke Kg. Air Papan, Mersing. Sebanyak 17 aktiviti dan tempat Suasana Kehidupan Kampung Nelayan lawatan yang boleh dikunjungi dan dilawati. Pelancong boleh memilih sendiri aktiviti dan tempat lawatan yang disusun atur bersama program homestay.
Beruk Pemetik Buah Kelapa

Fasiliti
Dalam Kawasan Homestay

1. Lawatan ke sawah padi dan burung pungguk

Pusat Penetasan Penyu

Masjid(Awam)

2. Ladang @ kolam Udang
Indusrti Kecil Sederhana

3. Merentas Hutan 4. Trip ke Pulau Gajah & ROC

Dewan Ilmu(Awam)

Lawatan Sawah Padi/Burung Pungguk

Dewan Orang Ramai(Awam) Pondok Telefon(Awam) Hentian Teksi(Awam)

5. Barbeque (malam)

Lawatan ke Kolam Udang/Kolan Ketam/Tanaman 6. Sukan rakyat Kopi

7. Demonstrasi memanjat pokok kelapa
Aktiviti Jungle Trekking

8. Lawatan ke kilang @ IKS
Kedai(Persendirian)

9. dan Tradisional Muzik,Tarian,Kebudayaan Lawatan Permainan
Ladang Sayuran/Buah-Buahan Tempatan Di Sekitar/Berdekatan Homestay Pusat Perusahaan Batik(3KM)

ke kilang
Di Sekitar/Berdekat an Homestay Hentian Bas(Awam)

10. Lawatan ke dusun buah-buahan 11. Mencari ketam 12. Memukat 13. Memetik kopi Menoreh getah

Kedai Makan(Persendirian)

Hutan Lipur Gunung Arong (5KM) 14.

Pantai Air Papan(15KM) Pulau-pulau perairan Mersing(40KM)

15. Lawatan dan memotong kelapa sawit 16. Pusat penetasan penyu 17. Mencanting batik dan kraftangan

Maklumat Lanjut Lokasi Untuk maklumat lanjut sila hubungi: 1) Jabatan Pertanian DaerahBerdekatan dengan Pantai Air Papan dimana pantai ini Mersing (Penaung/Penasihat) terletak kira-kira 12 kilometer dari utara Mersing dan Tel. (R): 07-799 1046 kira-kira dua jam setengah perjalanan daripada Johor 2) En.Mohd Asri bin Bahru. Daripada Kota Tinggi pula mengambil masa lebih Jaafar (Pengerusi/Koordinator/Pengurus jam perjalanan. kurang satu Projek) (Hp): 019-779 9944 3) Norshamsudin B. A. Razak Pengerusi/Koordinator) Tel. (R): TIADA (Hp): 019-762 4137 Email: pertanianjohor@pop.mos.my 4) Isah Bte Yanggang (Setiausaha) (Hp): 017-7654546
Copyright © 2008 Direktori Homestay Kementerian Pelancongan Malaysia

2016 pelawat sejak February 2009

Alamat Homestay Kg. Ayer Papan 1478, Kg Air Papan Laut, 86800, Mersing, Johor Tel:019-762 4137

mestay Kg. Sinaran Baru
Bahru, Johor

belakang | Pengurusan | Tuan Rumah | Pakej/Produk | Galeri | Maklum Balas]

Latarbelakang Homestay Kampung Sinaran Baru, Johor Bahru merupakan antara homestay yang terdapat di bahru. Johor Bahru merupakan antara salah satu tempat perlancongan yang utama di Malaysi

mat belum dikemaskini mat belum dikemaskini

Lokasi Kira-kira 30 kilometer daripada selatan Johor Bahru. Pengujung boleh menggunakan kereta at bas untuk pergi ke destinasi.

i

um dikemaskini um dikemaskini

mat Lanjut maklumat lanjut sila hubungi: bi Bin d (Pengerusi/Koordinator/Pengurus ) ): 012-714 9871

t © 2008 Direktori Homestay Kementerian ngan Malaysia awat sejak February 2009

Alamat Homestay Kg. Sinaran Baru Kg. Sinaran Baru, -, Johor Bahru, Johor

stay Malaysia

Latarbelakang Kampung Sri Gunung Pulai terletak di Negeri Johor, lebih kurang 15 kilometer dari Bandar Kulai Jaya mengarah ke Lebuh Raya Utara Selatan (Plus). Ia terletak di kaki sebuah gunung yang diberi nama Gunung Pulai yang pada suatu ketika dulu adalah kawasan perkelahan yang sangat menarik untuk dilawati kerana kawasannya belum dicemari.

an Web Rasmi

MOTOUR

Merupakan antara destinasi pelancongan bagi pelancong-pelancong daripada dalam dan luar negeri. Berdekatan dengan kawasan gunung dimana terdapat pelbagai aktiviti yang menarik antaranya aktiviti perkhemahan serta air terjun. Terdapat pelbagai produk tempatan seperti giat menghasilkan perhiasan kraftangan dan juga agrotourism Lokasi Berdekatan dengan Hutan Lipur Gunung Pulai yang terdapat air terjun yang indah serta terdapat pelbagai aktiviti daripada peduduk setempat yang menjalankan aktiviti kraftangan plastik. Kira-kira 45 kilometer daripada utara Johor Bahru.

Dalam Kawasan Homestay Pusat perhiasan kraftangan plastik

Adat Budaya Majlis Perkahwinan orang Melayu

awasan y

d(Awam)

Silat Melayu

an Awam)

Tarian Tradisional Masyarakat Melayu Di Sekitar/Berdekatan Homestay
Hutan Lipur Gunung Pulai

an Orang ai(Awam)

(15KM)

ok on(Awam)

an (Awam)

i(Persendirian

Maklumat Lanjut Untuk maklumat lanjut sila hubungi: 1) Nasaruddin (Penaung/Penasihat) Tel. (R): 07-235 5503 2) Juman Bin Wagiman (Pengerusi/Koordinator/Pen Projek) Tel. (R): 07-699 1840

r/Berdekatan y

Copyright © 2008 Direktori Homestay Kementerian Pelancongan Malaysia

969 pelawat sejak February 2009

an Awam)

i n(Persendirian)

Alamat Homestay Kg. Sri Gunung Pulai Kg. Sri Gunung Pulai, 81000, Kulai Jaya, Johor Tel:07-699 1840 Faks:07-699 1840

mestay Kg. Sri Paya

, Johor

elakang | Pengurusan | Tuan Rumah | Pakej/Produk | Galeri | Maklum Balas]

Latarbelakang Kampung Seri Paya mula-mula diterokai pada Tahun 1959 oleh Allahyarham Hj Roslan bin Abu Nahar dan Haji Ujang Yusof.

awasan Homestay akan Lembu

Homestay Kampung Seri Paya ini terletak di dalam Daerah Kulai,Johor mempunyai kira-kira 2,0

akan b

dayaan sional

penduduk.Homestay ini menawarkan kepelbagaian produk dan tarikan kepada para pelancong pelawat yang datang ke sini.

ang

Lokasi Terletak kira-kira 20 km daripada Bandar Johor Bahru berhampiran dengan Ladang Kelapa Saw SIME DARBY.

r/Berdekatan Homestay

t Membeli Belah I.O.I 5KM)

ang Aquaculture Fish ge(5KM)

n Rekreasi Gunung (5KM)

i

awasan Homestay

ok on(Awam)

d(Awam)

Gerakan K/GDW(Awam)

t Tuisyen Desa(Lain-

asah z(Awam)

ustakaan Awam)

i it(Persendirian)

i an(Persendirian)

udahan Internet(Lain-

k /Bergerak(Awam)

ng mainan(Awam)

ar/Berdekatan Homestay

ok Awam)

i an(Persendirian)

kel Persendirian)

r Minggu(Awam)

lah ma(Awam)

ka/Taska(Awam)

mat Lanjut maklumat lanjut sila hubungi: Mohd Lazim Bin Abu (Pengerusi/Koordinator/Pengurus ) ): 07-652 2513 (Hp): 016-716

t © 2008 Direktori Homestay Kementerian gan Malaysia

lawat sejak February 2009

Alamat Homestay Kg. Sri Paya 22C Jalan Terus 1, Kg. Sri Paya Kulai,Johor, 81030, Kulai, Johor Tel:07-652 2513 Faks:07-652 3495 Email:Tiada

Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Johor Aras 5-4, Pusat Penerangan Negeri Johor (JOTIC) No. 2, Jalan Air Molek 80000 Johor Bahru, JOHOR
Tel : 07-224 1432 / 4935 / 9960 Faks : 07-223 7554 Email: info@tourism.com.my URL: www.johortourism.com.my

Johor
Kampung Lukut Pn. Rahmah Abdul Ghani, Pejabat Pertanian Kota Tinggi, Aras 4, Bangunan Sultan Iskandar 81900 Kota Tinggi, Johor. Tel : 07-8831508, Faxs : 07-8831691

Kampung Serkat En. Abdul Rahim, Kampung Serkat, Pontian, Johor. Tel : 07-6960077 Cikgu Haji Abdul Aziz Tel : 07-6960220 Kampung Sarang Buaya Haji Naim Borhan/Tn. Haji Yusuf, Kampung Sarang Buaya, Pos Merah Batu Pahat, 83000 Batu Pahat, Johor. Tel : 07-4162396


Salang Pusaka Resort Alamat: (Khalid Place) Tioman Island 86800 Mersing Johor, Malaysia

• • • • • • • •

No. Telefon: 609 419 5317 , 419 5034 No. Faks: 609 419 5412 Sea Gypsy Village Resort & Dive Base Alamat: Pulau Sibu 86800 Johor, Malaysia No. Telefon: 607 222 8642 No. Faks: 607 221 0048 SeaView Resort Alamat: Lot 1272, Kampung Sepang, Teluk Ramunia, Pengerang 81620 , Kota Tinggi Johor, Malaysia

• •

No. Telefon: 607 8270 128 / 603 6136 9012 No. Faks: Sebana Cove Marina Johor Alamat: P O Box 102, Bandar Penawar Post Office 81900 , Kota Tinggi Johor, Malaysia


• • • •

No. Telefon: 607 826 6655/826 6688 No. Faks: 607 8252413 Sebana Golf & Marina Resort Alamat: P.O. Box 102, Bandar Penawar, Post office,, Kota Tinggi 81900 Johor, Malaysia

• • •

No. Telefon: 607 826 6688 No. Faks: 607 826 6677 Sedili Country Resort

Alamat: Tanjung Sedili, Sedili Kechil 81910 , Kota Tinggi Johor, Malaysia

• • • •

No. Telefon: 607 891 8405 / +607 559 1929 No. Faks: 607 891 8405 Selesa Hotel Alamat: Jalan Bandar, Pasir Gudang, Johor Bahru 81700 Johor, Malaysia

• • • •

No. Telefon: 607 251 8899 No. Faks: 607 251 1901 Sepang Indah Beach Resort Alamat: Lot 338, Kampung Tanjung Sepang, Teluk Ramunia, Pengerang 81620 , Kota Tinggi Johor, Malaysia

No. Telefon: 607 826 3446 / 6019 779 8260 / 6019 763 9594

• • •

No. Faks: Sibu Island Resort Alamat: Lot 60-61 Aras 3, Level Abdullah Ibrahim, Plaza Kota Raya, Johor Bahru 80000 Johor, Malaysia

• • • • • • • •

No. Telefon: 607 223 1188 No. Faks: 607 223 1199 A Vista Melati Home Alamat: No. 16, Jalan Station, 80000 Johor No. Telefon: 07-224 9291 No. Faks: 07-221 6412 Anika Hotel Alamat: 1,3&5 Jalan Dato' Rauf 86000 , Kluang Johor, Malaysia

• • • •

No. Telefon: 607-7724977 607-7724977 607-7724977 No. Faks: 607-7725870 Aseania Resort Pulau Besar Alamat: No.5, Jalan Abu Bakar, P.O.Box 13 86800 , Mersing Johor, Malaysia

No. Telefon: 607 799 4152 / 603 410 68382 607 799 4152 / 603 410 68382

No. Faks: 607 799 1413 B & T Holiday Tours Sdn. Bhd. Alamat: No.19, Jln Kuning Dua Taman Pelangi 80400 Johor Bahru


• • • •

No. Telefon: (607) 333 3722 No. Faks: (607) 332 3722 Batu Layar Beach Resort Alamat: No.13, Jalan Pusat Bandar, Bandar Penawar 81620 , Kota Tinggi Johor, Malaysia

• • • • • • • • • • • •

No. Telefon: 607 822 8012 / 607 822 1835 / 607 822 2044 No. Faks: 607 822 2199 Carnival Hotel Alamat: 2, Jalan Fatimah 83000 Batu Pahat Johor, Malaysia No. Telefon: 607 431 5122 No. Faks: 607 431 0611 Carnival Hotel Alamat: 2, Jalan Fatimah 83000 Batu Pahat Johor, Malaysia No. Telefon: 607 431 5122 No. Faks: 607 431 0611 CK Vacation Sdn. Bhd. Alamat: 44 A1, Pusat Perdagangan Jalan Bandar 81700 Pasir Gudang

• • • •

No. Telefon: (607) 252 6300 No. Faks: (607) 252 6200 Compact Hotel Alamat: No. 18, Jalan Wong Ah Fook, 80000 Johor Bahru, Johor

• • •

No. Telefon: 07-221 3000 No. Faks: 07-221 4000/276 4022 Cosmo Inn

Alamat: No. 10, Jalan Bukit Meldrum, 80300 Johor Bahru, Johor

• •

No. Telefon: 07-276 5522 No. Faks: 07-276 9514


Hotel Seri Malaysia Johor Bahru Alamat: Lot PTB 17648, Jalan Langkasuka 80350 Johor Bharu Johor, Malaysia

• • • •

No. Telefon: 607 221 1002 No. Faks: 607 221 1004 Hotel Seri Malaysia Mersing Alamat: Lot PTB 641, Jalan Ismail 86800 Mersing Johor, Malaysia

• • • • • • • •

No. Telefon: 607 799 1876 No. Faks: 607 799 1886 Hotel Sri Kota Alamat: 47, 48 & 49 Jalan Jaffar, 81900 Kota Tinggi No. Telefon: 07-883 8111 No. Faks: Maliessa Beach Resort Alamat: Lot 161, Tanjung Sepang, Pengerang 81620 , Kota Tinggi Johor, Malaysia

• •

No. Telefon: 607 826 5012 / 6013 728 1365 No. Faks: Minang Cove Resort Alamat: Minang Cove Resort Sdn Bhd, Lot 626, Jalan Air Putri 86800 Mersing Johor, Malaysia


• •

No. Telefon: 011-769 720 No. Faks: Mutiara Johor Bahru Alamat: Jalan Dato' Sulaiman, Taman Century, KB No 779, 80990 Johor, Malaysia


• • • • • • • •

No. Telefon: 607 332 3800 / 332 4000 No. Faks: 607 331 8884 Nadia’s Inn Tropical Resort Alamat: P.O Box 28 86800 Mersing Johor, Malaysia No. Telefon: 607-799 5582 No. Faks: 607-799 5797 Nadias Inn Tropical Resort Pulau Tinggi Alamat: Mersing Office Jalan Abu Bakar 86800 Mersing Johor, Malaysia

• • • •

No. Telefon: 607 799 5582 No. Faks: 607 799 5797 Naza Hotel Alamat: No 17, Jalan Tentera, Tanjung Puteri, 80300 Johor Bahru.

• • • •

No. Telefon: 07-222 7788 No. Faks: 07-223 7788 Nelayan Beach Resort Alamat: Kampung Baru Teluk Ramunia, Pengerang 81620 , Kota Tinggi Johor, Malaysia

• •

No. Telefon: 607 826 4037 No. Faks:

http://www.bobshomestayresort.com/2008/08/accomodation-and-rates.html

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful