You are on page 1of 5

Strategi Neocon-Syiah Mengetuai Perang Etnik di Iraq.

Oleh Mohd Samsuddin Harun
www.tenteradajjal.blogspot.com

Presiden Bush telah mengkritik Iran yang dituduh melancarkan kempen untuk
melakukan perang etnik di Iraq, termasuk menyerang askar-askar Amerika, dengan
bertindak menyokong militia-militia Syiah yang bertindak mengusir keluar etnik Sunah
dari kawasan Baghdad pada tahun 2004. Tindakan itu telah menimbulkan krisis perang
etnik sehingga sekarang. Sebenarnya ia juga berlaku dengan sebab sokongan kedua-dua
belah pihak iaitu Iran dan perancang perang Amerika, Neo-konservatif.

1

Idea bahawa Syiah Iraq boleh digunakan untuk memajukan kepentingan-kepentingan kuasa AS di Timur Tengah merupakan sebahagian daripada strategi sayap kanan untuk mengukuhkan semula musuh utama AS-Israel berkenaan. Wurmser telah mencadangkan menggantikan polisi "dual containment" terhadap Iran dan Iraq dengan apa yang disebut "dual rollback". Wurmser berusaha untuk menyangkal hujah kelompok realist (diketuai Colin Powell) yang berpendapat tindakan menggulingkan Saddam Hussein akan menghancurkan keseimbangan kuasa antara yang dikuasai Sunni Iraq dan Syiah Iran yang bergantung pada kestabilan serantau. David Wurmser yang telah berhijrah ke American Enterprise Institute sebuah pertubuhan neoconservative. yang mana akan "menawarkan penindasan”. tapi mengalu- alukan tindakan berkenaan. Pada tahun 1996. bekas pengarah think tank itu. majoriti Syiah negara itu akan memiliki peluang untuk meningkatkan kuasa dan prestij mereka. Tiga tahun kemudian." 2 . telah menyuarakan pendapat bagaimana Amerika Syarikat boleh menggunakan Syiah Iraq untuk menyokong strategi dalam "Pakatan Kejam". satu tugas khas dalam sayap kanan think tank Isreal. Institute for Advanced Strategic and Political Studies di bawah Richard Perle telah menasihatkan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bahawa satu strategi perlu mengambil alih kawalan di Iraq dan menempatkan satu rejim yang pro-Israel berkuasa di sana. Dia tidak menyangkal bahawa menjatuhkan regim Hussein akan "menghasilkan pergolakan di Iraq".Keputusan-keputusan polisi Amerika yang telah membawa kepada krisis perang etnik boleh ditelusuri kembali terhadap keyakinan sekumpulan fanatik sayap kanan yang memiliki hubungan rapat dengan Parti Likud yang telah menggulingkan rejim Saddam Husein di Iraq tidak akan mengoncangkan kestabilan wilayah itu kerana Syiah Iraq akan menjadi sekutu Amerika dan Israel yang akan menentang Iran.

Mereka tidak menjangkakan bahawa ulama-ulama’ Syiah Iraq akan menuntut pilihanraya umum dan 3 .Sedangkan kelompok "realis" telah menjangkakan Syiah Iraq akan menjadi "kolum kelima Iran". kerana kejatuhan rejim Saddam Hussein akan mengukuhkan kekuatan Syiah Iraq. Perancangan neo-konservatif untuk menjajah Iraq dirumuskan menerusi andaian Wurmser bahawa Amerika Syarikat tidak perlu perancangan ketenteraan jangka panjang penjajahan di Iraq. Malahan. Wurmser sangat rapat dengan pegawai-pegawai utama di Pentagon dan Rumah Putih yang sedang merancang serangan ke atas Iraq seperti ." Dia menyatakan. ia menjadi penasihat Timur Tengah kepada Naib Presiden Dick Cheney. Timbalan Menteri Pertahanan Paul Wolfowitz dan Timbalan Setiausaha Dasar Pertahanan -Douglas Feith. Wurmser telah menyarankan bahawa Syiah Iraq boleh membantu menghuraikan Syiah Lubnan. jauh dari pengaruh Hezbollah dan Iran. Mereka tidak mengambil kira kebangkitan kelompok Sunni yang akan melakukan penentangan yang besar setelah mereka disingkirkan. Wurmser telah menubuhkan "Policy Counterterrorism Evaluation Group" di pejabat Feith untuk menghasilkan bukti yang boleh digunakan untuk membenarkan pencerobohan ke atas Iraq. Wurmser melangkau kepada kesimpulan bahawa Syiah Iraq akan menjadi sekutu Amerika Syarikat dalam mempromosikan "kebangkitan semula fundamentalisme Syiah serantau". dari pengaruh Hizbullah dan Iran. yang mana memiliki hubungan yang sangat rapat secara historica. Dari fakta tersebut. Setelah peristiwa serangan 9 / 11. Syiah Iraq menolak konsep “pusat revolusi Iran Ayatollah Khomeini” ."wilayah al-faqih". Selepas penajahan Amerika di Iraq. Wurmser berpendapat bahawa ulama Syiah Iraq akan "menghadirkan penentangan terhadap pengaruh Iran dan revolusi. Tapi realiti politik di Iraq sama sekali tidak seperti Wurmser dan sekutu-sekutunya bayangkan.

Ketika Wolfowitz memberikan keterangan di depan Jawatankuasa Perhubungan Luar Negeri Senat pada 18 Mei 2004. Michael Ledeen menulis sebuah kolum di National Review Online pada 28 Mei 2004 memetik bahawa Abdul Aziz al-Hakim. Terlibat dalam kejadian pengeboman kedutaan besar Amerika Syarikat dan Perancis di Kuwait pada tahun 1983 dalam usaha untuk mengusir Amerika daripada negara berkenaan. Dengan keputusan-keputusan itu." katanya. dibezakan dengan Syiah di Republik Iran. Ketika musuh-musuh Ahmed Chalabi (tokoh Syiah kegemaran neo-konservatif) telah menuduh bahawa beliau menjadi mata-mata kepada Iran." para neocons di luar kerajaan menjadi marah. Para neoconservatives juga ketahui bahawa Parti Dawa adalah sebuah pertubuhan pengganas. beliau telah mencadangkan bahawa kerajaan menerima kewujudan terus militia Syiah tersebut. militia Syiah Iraq. Feith dan Wurmser yang berdepan meningkatnya gelombang penetangan bersenjata Sunni. SCIRI dan Dawa. dan Nabi Ibrahim Jaffari daripada parti Dawa masih dibayar gaji oleh Iran. Michael Rubin dari pertubuhan AEI mula memberi amaran pada musim bunga 2004 bahawa Iran sedang mengukuhkan pengaruhnya di kawasan Syiah selatan Iraq dengan menyalurkan jumlah wang yang besar kepada penyokong-penyokong mereka. Iraq terjun ke dalam kancah perang etnik Sunah- Syiah yang tidak akan dapat dielakkan. yang bererti bahawa sebuah kerajaan Syiah akan terbentuk pada akhir tahun itu. Jamal Jaafar Mohammed. Tapi Wolfowitz. dia berkata. dilatih dan didanai oleh Tentera Pengawal Revolusi Iran . dan pandangan mereka mengenai politik antarabangsa tidak diketahui dengan jelas. namun masih tetap "dikasihani oleh kita". 4 . selagi mereka masih bersahabat dengan Amerika Syarikat. dikatakan oleh sedang berada di bawah penyiasatan kerana terlibat dalam peristiwa berkenaan." Perancang-perancang perang dalam pemerintahan Bush juga telah memutuskan bahawa para militan Syiah akan mendapatkan pilihanraya pada bulan Januari 2005. Jurucakap Kedutaan Besar Amerika melaporkan Salah seorang Syi'ah yang dipilih menjadi ahli parlimen Iraq pada Disember 2005.mengalihkan sokongan mereka kepada parti-parti militan Syiah. "Itu bukan sebahagian daripada misi kecuali diperlukan untuk membawa mereka di bawah kawalan." Selepas Amerika Syarikat telah mampu membina sebuah "institusi keselamatan alternatif. Tentang tindakan untuk melucutkan senjata mereka. Sementara itu.IRGC. Parti SCIRI dan Dawa adalah bukan bergaris keras menurut fikiran ketika mereka berfikir mengenai kuasa Syiah di Iraq. Formasi tentera mereka telah dicipta. ketua SCIRI. telah memutuskan bahawa mereka harus menerima kumpulan-kumpulan pro-Iran sebagai sekutu sementara untuk menentang kaum Sunni. "selepas itu militia-militia itu boleh berambus. yang telah kembali dari buangan di Iran selepas Amerika menggulingkan Saddam Hussein. dan Majlis Keselamatan Nasional menuliskan satu kertas dasar bertajuk "marginalising Chalabi.

Selepas kerajaan di bawah Parti Dawa Ibrahim Jaffari telah dibentuk.Sepanjang tahun 2004 dan paruh pertama tahun 2005.html 5 . Perang etnik tidak akan kembali menjadi reda dengan pertumpahan darah yang begitu dahsyat di kalangan Syiah-Sunnah.htm http://tenteradajjal. yang menjadi kenderaan aktiviti keganasan negara Syiah itu. para militia Syiah mengambil keuntungan daripada dasar sokongan Amerika Syarikat untuk mengukuhkan kuasa mereka di Baghdad dan mula bertindak ganas terhadap komuniti Sunni. selepas berlaku perbalahan sengit dalam pentadbiran dalaman Washington.org/headlines07/0207-04. Briged Badar Syi'ah telah dipindahkan ke Kementerian Dalam Negeri.com/2009/09/strategi-neocon-syiah-mengetuai-perang. Sumber : How Neocon Shiite Strategy Led to Sectarian War oleh Gareth Porter http://www.blogspot. Walaupun liputan media daripada skuad maut Syiah beroperasi dengan bebas di ibu kota.commondreams. Kedutaan Besar AS mula menentang usaha Syiah untuk memaksa warga Sunni keluar daripada ibu negara. pentadbiran Bush menolak untuk mengakui bahawa mereka ada masalah dengan militia-militia Syiah. Saat itu sudah sangat terlambat. Hanya pada bulan Oktober 2005.