Prezentare generala

Toyota este o companie multinationala, cu sediul central in Japonia, in prezent fiind cel mai mare producator de automobile din lume Compania a fost intemeiata de Kiichiro Toyoda in anul 1937, fiind succesoarea companiei Toyota Industries infiintata de tatal sau. Obiecte de activitate: - producerea de autoturisme - constructia de roboti - servicii financiare oferite de divizia Toyota Financial Services -biotehnologii

Divizia de productie impreuna cu cea financiara formeaza grupul Toyota Numarul angajatilor din cadrul companiei este in jurul a 316 mii in intreaga lume In anul 2008 cifra de afaceri a companiei era de 262.39 miliarde de dolari, cu un profit net de 17,15 miliarde de dolari si cu active in valoare de 323,97 miliarde dolari Toyota detine 522 de filiale in intreaga lume Detine fabrici de productie si asamblare in 26 de tari

 

In Romania compania Toyota detine 22 de reprezentante, in anul 2007 avand vanzari de 10380 unitati. In acest an Toyota este afectata de criza economica, vanzarile sale pe trimestrul 1 au scazut cu 27 % la nivel global. Toyota a fost nevoita sa contracteze un credit guvernamental pentru a putea depasi aceasta perioada nefavorabila.

Principiile de management ale companiei Toyota:
The Toyota Way reprezinta filozofia si principiile dupa care se ghideaza compania in activitatile pe care le desfasoara. Exista 14 principii impartite in 4 sectiuni.

Prima sectiune se refera la o viziune pe termen lung si cuprinde primul principiu: 1. Bazeaza-ti deciziile de management pe termen lung chiar cu costuri financiare nefavorabile pe termen scurt. Oamenii au nevoie de scopuri pentru a gasii motivare si pentru a-si stabili obiectivele.

A doua sectiune se refera la ideea ca un proces corect va aduce rezultate pozitive si se bazeaza pe urmatorele principii: 2. Creaza un proces continuu de aducere a problemelor la suprafata. Procesele de munca sunt redefinite pentru a elimina pierderile prin procesul imbunatatirii continue numit Kaizen care se refera la urmatoarele tipuri de pierderi: - supraproductia ( trebuie de facut doar strict necesarul curent ) - asteptarea (coordonarea fluxurilor intre operatii si balansarea dezechilibrelor de incarcare cu muncitorii si echipamentul flexibil)

- transportul (designul incaperii de productie pentru a elimina excedentul de transportare) - productia inutila (eliminarea tuturor etapelor de productie inutile) - stocurile stationare (eliminarea prin marirea ratelor de productie si coordonarea mai buna a ratelor de productie intre centrele de lucru) - rebuturile (eliminarea rebuturilor si inspectia; creearea produselor perfecte) - nefolosirea creativitatii angajatilor

3. Foloseste sistemele pull (trage) pentru a evita supraproductia. Sistemul pull produce doar materialul necesar pentru procesul urmator atunci cand acesta are nevoie. Aceasta metoda este necesara pentru a elimina supraproductia. 4. Mentine la un nivel egal volumul sarcinilor. (munceste ca o broasca testoasa si nu ca un iepure) Acest lucru ajuta la atingerea obiectivului de minimizare a pierderilor, nu suprasolicita angajatii sau echipamentele si nu creeaza niveluri inegale de productie.

5. Construirea unei culturi de prevenire a remedierii problemelor astfel incat sa se obtina calitatea cea mai buna a produselor in prima instanta. Calitatea are prioritate , in sistemul de productie orice angajat are autoritatea de a opri procesul de productie in situatia in care identifica o abatere de la calitate (jidoka). 6. Sarcinile si procesele standardizate reprezinta baza unei imbunatatirii continue si cresterea abilitarii angajatilor.

Desi Toyota are un sistem birocratic, modul in care acesta este pus in aplicare permite imbunatatirea continua (kaizen) de catre persoanele afectate de acest sistem. 7. Utilizeaza controlul vizual astfel incat sa nu existe probleme ascunse. In acest principiu este inclus si programul 5S- folosit pentru a face toate spatiile de munca eficiente si productive, reduce timpul de cautare a uneltelor de lucru si imbunatateste mediul de munca.

5S:
-

Sort (eliminarea articolelor neutile) Straighten (a gasi un loc pentru toate) Shine ( tine zona de lucru curata) Standardize ( creearea de reguli si proceduri de operare standard) Sustain (mentinerea sistemului si continuarea imbunatatirii lui).

8. Folositi numai tehnologiile fiabile testate temeinic care sa serveaca angajatii si procesele din cadrul firmei. “Tehnologia este trasa de productie si nu impinsa de ea”.

Sectiunea a 3-a se refera la adaugarea de valoare organizatiei prin dezvoltarea, perfectionarea angajatilor si cuprinde principiile:

9. Dezvolta lideri care sa inteleaga bine locul de munca, traiesc in filozofia companiei si ii invata si pe altii. Fara o atentie constanta asupra acestor principii ele vor disparea. Principiile trebuie sa fie inradacinate si sa reprezinte o cale de a crede. Angajatii trebuie sa fie educati si instruiti, sa mentina principiul invatarii continue.

10. Formarea unor echipe cu angajati instruiti care sa respecte filozofia firmei. Echipele trebuie sa fie formate din 4-5 angajati pentru diverse niveluri de management. 11. Respecta reteaua extinsa de furnizori si parteneri prin provocari si prin ajutorul privind imbunatatirea lor. Toyota isi trateaza furnizorii la fel cum isi trateaza proprii angajati dorind ca acestia sa-si imbunatateasca performantele. De asemenea Toyota acorda sprijin acestor furnizori prin intermediul unor echipe functionale mixte in vederea rezolvarii diferitelor probleme facandu-le mai eficiente.

Sectiunea a 4-a se refera la continua rezolvare si tratare a problemelor organizatiei care conduce la o cunoastere si experienta organizationala benefica. Cuprinde principiile: 12. Du-te si vezi de unul singur pentru a intelege situatia. Managerii care nu au o viziune clara asupra situatiei nu o vor putea imbunatatii. Managerii se ghideaza dupa cele 10 principii ale lui Yamashima Tadashi care este presedintele centrului tehnic de la Toyota si anume:

-

Mentine intotdeauna tinta finala in minte Atribuie in mod cert sarcinile atat tie cat si celorlati Gandeste si vorbeste doar pe baza informatiilor dovedite si verificate Beneficiaza de intelepciunea si experienta altora pentru a trimite, aduna si discuta informatiile Partajeaza informatiile cu altii intr-un timp rezonabil Raporteaza, informeaza si consulta in timp util Analizeaza si intelege deficientele intr-o maniera masurabila Depune eforturi in vederea realizarii activitatilor kaizen O gandire din “afara cutiei” sau dincolo de bunul simt a unor reguli standard Intotdeauna fi constient privind protejarea securitatii si a sanatatii tale.

13. Deciziile sa fie luate prin consens avand in vedere toate optiunile posibile, iar implementarea deciziilor sa se faca rapid si eficient. Deciziile trebuie sa tina cont de urmatorii parametrii in ceea ce priveste elaborarea lor: - determinarea cauzelor problemei - luarea in considerare a unei game largi de alternative - construirea unei pozitii consensuale in ceea ce priveste rezolvarea problemei - utilizarea eficienta a instrumentelor de comunicare.

14. Dezvoltarea continua a organizatiei printr-un proces continuu de invatare si imbunatatire. Acest proces de invatare permanenta presupune criticarea greselilor facute in vederea evitarii lor in viitor. Pentru a rezolva diferitele probleme din cadrul organizatiei managerii trebuie sa parcurga urmatorii pasi: - perceperea initiala a problemei - clarificarea problemei - determinarea sursei care a generat problema - investigarea cauzelor (5 cauze) - contramasura - evaluarea - standardizarea

Compania Toyota a fost prima companie din lume care a adoptat filozofia JIT in cadrul sistemului ei de productie. Aceasta metoda cuprinde unele din principiile pe care le-am prezentat si se refera in principal la eliminarea pierderilor in cadrul procesului de productie.

Ideea generală a JIT se referă la reducerea drastica a stocurilor neutilizate si a timpilor de racordare in procesul de producţie (produsele trec de la furnizor la producător si apoi la client cu mici intârzieri sau chiar fără dupa insăşi timpul utilizat in productie). Astfel se obtine un flux neintrerupt de loturi mici de produse pe parcursul intregului proces de productie. Aceasta metoda este eficienta mai ales in intreprinderile a caror proces de productie este unul repetitiv asa cum este si cazul companiei Toyota

Pentru ca aceasta metoda de productie sa functioneze implicarea angajatilor in toate fazele productiei este esentiala, acestia fiind dedicati succesului companiei. Beneficiile managementului JIT (fix la timp) sunt: - nivelurile stocurilor sunt reduse drastic - timpul efectiv ca produsele sa treaca prin fabrica este redus maximal - calitatea produselor este imbunatatita, iar costul deseurilor e redus - sunt evitate cheltuielile de depozitare si transportare - operatiile de productie sunt executate fara probleme

Vă mulţumesc !

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful