You are on page 1of 22

Средња школа – Назив школе

Адреса и место школе
школска 2013./2014.

МАТУРСКИ РАД

Предмет: Географија

ПОДГОРИЦА – ГЕОГРАФСКИ ПРИКАЗ

Професор:

Ученик:

Место, Месец, 2014.

САДРЖАЈ:

1. Увод......................................................................................................3
2. Историјат.............................................................................................4
3. Археолошка налазишта и споменици...............................................5
3.1.
3.2.

Излетишта................................................................................10
Атракције.................................................................................11

4. Географски положај и клима...........................................................13
5. Природне карактеристике................................................................14
6. Клима.................................................................................................16
7. Територија и становништво.............................................................18
8. Закључак............................................................................................20
9. Литература.........................................................................................21

2

могу да се упознају и да уживају откривајући лепоту града са пуно зелених површина и лепог цвећа. бројних мостова. река и шеталишта. традиционалног и модерног. али и за оне који ће овде доћи и други пут.Подгорица Подгорица је леп и модеран космополитски град. За оне који су је знали и другачијом. даје богатство културне баштине и старо градско језгро. 3 . Ту су још и излетишта са очуваном природом. Слика 1 . Аутентична архитектура вратиће вас у стара времена и обичаје.УВОД Подгорица је град старога и новог. и надасве гостопримни људи. са грађевинама које поседују харизму старог и новог доба. уз познати "Монтенегро шарм". Посебност и "патину" граду.

живели су Доклеати. на темељима средњовековног града Рибнице. само је назначено у старим списима. Дукља. и сви су оставили трага. када почиње и развој града. за оно доба била је велико место. Илири. моћно утврђење. долазак већ постаје устаљена навика. Хуни. са 8 до 10 хиљада становника на простору који је имао једва нешто више од десетак километара у пречнику. град који први пут помиње Птоломеј у II веку пре нове ере. јесте очувана природа града и околине. а 1474. Византијци и Османлије. као и простор источно од доњег тока реке Мораче.Оно што је мање познато. ИСТОРИЈАТ Подгорица је подигнута на темељима прастарих насеља. Готи. али у коме је постојала комплетна комунална инфраструктура. Године 1455. године. Важна препорука је. сви они су се борили за благодети регије у којој се мешају мириси мора и високих планина. из ког ће се касније развити град Доцлеа. да се у Подгорицу не долази сам већ са неком драгом особом. налазило се на ушћу Зете у Морачу. у континуитету се може пратити развој и настајање различитих култура. године. Лабеати су насељавали подручје Зетске равнице. можда на неки начин скривено. Започиње четворовековна турска владавина. Све до римског освајања на овом подручју живе илирска племена Лабеата и Доклеата. Њихово најважније утврђење. Име Подгорица се први пут помиње 1326. Битно је да дођете. Римљани. На месту где се Рибница улива у Морачу. Још од времена средњег палеолита. уз реку Зету. Западно од Мораче. Турци освајају Медун. а после првог пута. Турци подижу утврђење у коме настаје насеље. Бирзиминиум. док вас лепо време углавном очекује. и Подгорицу. Најстарије насеље на ушћу Рибнице у Морачу . без обзира на период у години. јужно од данашње Подгорице до Скадарског језера. Порушена је 602. а уцртали су га римски картографи. Словени. Грци.караванска станица. данашња Стара Варош. 4 .

Споменик Петру II Петровићу Његошу. Завод за уџбенике Београд.по војводи Мирку.једно време називана Миркова варош . Географија за гимназију.На Лединама (некад служила за логоровање турске војске) подигнута је Нова Варош . оцу краља Николе Петровића. 2011. 5 .1 АРХЕОЛОШКА НАЛАЗИШТА И СПОМЕНИЦИ Поменућемо најпознатија археолошка налазишта и споменике: .. 1 Група аутора.

Слика 2 – Његошева скулптура. Иван Мештровић .Подигнут у парку који носи његово име. Аутор споменика је академски вајар Сретен Стојановић. Ауторско дело Сретена Стојановића.Споменик вођи Првог српског устанка подигнут је у парку поред хотела "Црна Гора". 6 . владару и владики Црне Горе.Споменик Карађорђу . .Споменик песнику. Маузолеј на Ловћену.

7 . Налази се у подгоричком насељу Момишићи. а камен-темељац је поставио руски патријарх Алексеј. Изградња храма је започета 1993. Импозантном архитектонском грађевином доминирају златни крстови. поклон и донација из Русије.Храм посвећен Христовом Васкрсењу и највећи православни храм у Црној Гори.Слика 3 – Споменик Карађорђу (Подгорица) . године и још је у току.

Слика 4 – Храм посвећен Христовом Васкрсењу (Подгорица) . Унутрашњост је осликана фрескама које су дело анонимног сликара. изграђена је између IX и XI века. тако да до данас није у потпуности сачуван њен првобитни изглед.Црква Св. брда по ком је град добио име. Ђорђа . Током бурне историје доживела је више преправки и доградњи. 8 . Ђорђа.Црква Св. смештена у подножју Горице.

04.org. У склопу цркве делује и Центар за образовање и одгој Дон Боско (ЦООДБ) приватни центар за образовање.wikipedia. Датум приступања 28. Посвећена је Пресветом Срцу Исусову и броји нешто мање од 2 000 верника.Римокатоличка црква је смештена у подгоричком насељу Коник. у 1545.2014.2 2 www.Римокатоличка црква .Слика 5 – Црква Светог Ђорђа (подножје Горице) . Изграђена је 1969 године. 9 .

Поред џамије у тврђави.. Већа санација је извршена 1985.Скендер Чаушева-Стародогањска џамија . године. Слика 6 – Скендер Чаушева–Стародогањска џамија 10 . изнад ушћа Рибнице и Мораче која се звала Мехмед Ханова.Ову џамију саградио је Скендер Чауш крајем XV века. Више пута је реновирана. била је једина џамија у Вароши све до 1582. У дворишту џамије налазе се просторије Одбора Исламске заједнице за Подгорицу и Мешихата Исламске заједнице у Црној Гори. године.

красе град и право су место за одмор и релаксацију. Најстарији су Његошев и Карађорђев парк.ИЗЛЕТИШТА Простране зелене површине чине „најзеленијих“ градова у Европи. Подгорицу једним од Слика 7 – Његошев парк Лепо уређени и одржавани. Слика 8 – Карађорђев парк 11 .

Главна улица у центру града и популарни градски корзо.Еколошки кутак новијег датума је шеталишни плато испред Универзитета Црне Горе. Савршено место за подневну кафу и вечерњи излазак.Херцеговачка улица . Красе га пилони високи 57 метара.Мост Миленијум .Улица Слободе . убрзаног хода ка изгледу модерне европске престонице. .Симбол града и развоја. Бата итд. У потпуности реновирана и једна од главних шопинг и пешачких зона града. Дуг 140 метара. .Централно и култно место Подгоричана. са много локала и бутика. Бутици и марке познатих брендова као што су Маx&Цо. Слика 9 – Мост Миленијум 12 . Бенетон. АТРАКЦИЈЕ . Пешачка зона. повезује обале Мораче.

13 .. а данас се налази изпод новосаграђеног моста на Рибници (Бања). која је по подгоричком забиту Јусу Мучину Крњићу добила име Јусовача. Висином (16 м) и данас доминира простором Старе Вароши.3 Слика 10 – Сахат кула Значајни примери оријенталне архитектуре. а након тога и црногорска државна тамница. 2011. Најлепши пример архитектуре преостале из турског периода. Географија за гимназију. касније претворен у јавно купатило. Завод за уџбенике Београд. који су временом добили нешто измењен изглед или су променили првобитну намену. су џамије Османагића и Главатовића.. затим стари амам. 3 Група аутора.Један од симбола града.Сахат кула . Саградио ју је у XVIII веку Хафис-паша. турска апсана.

ГЕОГРАФСКИ ПОЛОЖАЈ И КЛИМА Подручје барске општине се налази на југу Црне Горе. са просечно 270 сунчаних дана у току године.5 степена Целзијусових. У месецу јулу просечна температура ваздуха износи 23. Бар је од Отрантских врата удаљен само 180 км и на тај начин има краће и непосредније везе са Медитераном и лукама свих континената. између Јадранског мора и Скадарског језера захватајући површину од 505км². На подручју барске општине живи око 40000 становника сконцентриханих углавном у насељима високог степена урбанизације. ради се о изузетно култивисаном Приморско-Језерском подручју. Пошто су села саобраћајно веома приступачна. Спада у најсунчанија места Јужне Европе. Бар се налази на саобраћајном чворишту морких и копнених путева. Бар има типичну медитеранску климу са благим зимама и топлим и сувим летима. Слика 11 – Географски положај 14 .3 степени Ц. Ова средина позната је по мултинационалној и мултиконфенсионалној структури становништва са изграђеним стандардима толеранције у међу људским односима. а у јануару 8. Средња годишња температура износи 16 степени Целзијусових.

Благо је нагнута према југу и југозападу. У средишњем делу Зетске равнице у троуглу између Цијевне. Подгорица је окружена и бујним виноградима: ћемовским. пећине и својеврсни кањони. на пример. Пролазнику у трајном сећању остају кречњачка корита. Тако. са доста плажа. Специјалном агротехником на стотине хектара Ћемовског поља освојено је и претворено у винограде са врхунским квалитетом приноса и каснијом производњом квалитетних вина и алкохолних пића. На овом пољу се никада није успео формирати дебљи слој обрадивог земљишта. Према западу. погодан за повртарске културе. Рибнице и Мораче лежи пространо Ћемовско поље. барско подручје. који је везан карбонатским цементом.подгоричке котлине. љешанским. управо кроз дефиницију ''Склад остварен кроз различитости''. Подгорица се налази у највећем равничарском простору Црне Горе. између којих се провлаче чисте и бистре реке. дољанским. под називом доња Зета. наставља се према Скадарском језеру у виду плављеног и забареног земљишта. 15 . завоја и вирова.Занимљиво обележје карактеристично за становништво овога подручја је да се микролокалитети међусобно разликују што се посебно испољава кроз различита фолклорна обележја. камените настрешнице. ПРИРОДНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ Велики број подземних вода чини да је ово подручје познато по здравој пијаћој води. Подгорица се отвара према Бјелопавлићкој равници којом меандрира река Зета и која је климатски и педолошки изузетно повољна за земљорадњу и воћарство. Посебну вредност и природну лепоту представљају реке Морача и Рибница које град секу у правцима север-југ и исток-запад. Можда би се. Јужни део Зетске равнице. има мноштво народних ношњи каквим се тешко могу похвалити остали крајеви Црне Горе. попут паприке и парадјза. Ово је изузетно плодан део равнице са наталоженим честицама које чине дебео слој обрадиве земље. као део простране скадарско . смокве и кивија. у најкраћем могло окарактерисати становништво барске општине. брзака. као и виноградарство и воћарство – посебно за узгој брескве. грађено од слојева шљунка и песка.

У последње време Подгорицом се шире булевари који су украшени атрактивним дрвећем – палмама.google. које заљубљеници у овај спорт могу да пруже. Зетска равница у којој се налази град јединствено је подручје са 30 000 ха плодне земље и простире се од Главе Зете до обала Скадарског језера. Датум приступања 28. Заинтересовани посетилац града може се обратити Спортском риболовном друштву Подгорица око потребних дозвола и драгоцених савета.com. Некима доминира бор. дружења. Река Морача је релативно богата рибом што ће потврдити чест призор пецароша на обалама реке чак и у самом граду.05.2014. опреме и најважније.Слика 12 – Река Зета Сам град познат је по пространим и лепо уређеним зеленим површинама и парковима. у 1925.4 4 www. а некима листопадно дрвеће попут липе. 16 . а тичу се ловних места. храста и платана. Уз главне градске саобраћајнице може се пронаћи жбунасто растиње попут шимшира.

долином реке Бојане. Подгорицу сачињава више области карактеристичних према својој географији. Морача.Слика 13 – Река Морача Риеке су. која се одликује топлим и врућим летима и благим и кишовитим зимама. Рибница. тако да Подгорица има измењено . Под утицајем околних планина. пољопривредна производња и сточарство доминирају над узгајањем воћне врсте. али и велики број подземних вода чине ову област изузетно богатом здравом пијаћом водом. поред практичног. од давнина су одређивале границе града. Ситница. док планински кромпир на овом подручју одлично успиева. КЛИМА На климу Подгорице утиче Јадранско море. средоземна клима се мијења. дакле. У области Куча и Пипера. Зета. Овде се могу наћи и рибњаци у којима се узгаја изврсна пастрмка. Мареза и Цијевна.средоземну климу. дају Подгорици и онај естетско – еколошки изглед. преко Скадарског језера. Кречњачка корита и изузетан рељеф које су воде Подгорице извајале. 17 . извори живота Подгорице.

Обиље сунца и топлоте. има око 135. Подгорица има високе зимске температуре ваздуха. Лето у Подгорици је изразито топло и дуготрајно. повољна релативна влажност ваздуха и добра проветреност чине основне климатске карактеристике и сврставају Подгорицу у област са угодном климом.6°Ц. релативно мали број дана са падавинама. а минимална је –4.6%.4°Ц. Просечан број кишних дана је 118. а релативна влажност ваздуха је 59.Захваљујући термичким утицајима Јадранског мора. Слика 14 – Клима Подгорице Средња годишња температура ваздуха у Подгорици је 16. снежних 3. а са јаким ветром 58. Средња годишња количина падавина у Подгорици је 1544мм. у којима температура ваздуха достиже или прелази границу од 25°Ц. Летњих дана. максимална 40.7°Ц. 18 .

године 19 .7% територије Црне Горе. 2.13%Алабанаца.35% . 0. 1.36% .Муслимана.Египћана.98% . Становништво чини 49. 23. односно 10.Бошњака. Слика 15 – Попис становништва до 2011.37% .Срба.39% мушкараца и 50. 5.Хрвата. Најновији статистички подаци говоре да данас у Подгорици живи 187 085 становника. У Подгорици живи: 57. 0.Црногораца.22%. што представља 30% укупног црногорског становништва.35% .ТЕРИТОРИЈА И СТАНОВНИШТВО Подгорица је главни град Црне Горе који захвата површину од око 1 500 километара квадратних.61% жена.

у наставку Комовима. Дајбабска гора 172м.скадарској котлини окружена је кучком и пиперском површи. Слика 16 – Скадарско језеро Њих пресецају токови река: Зета и Ситница. а до 56 метара у делу брдског залеђа. територија главног града захвата Зетску равницу која са 240 км2 представља највећу равницу у Црној Гори. Простирући се уз северну обалу Скадарског језера. Љубовић 101м. као леве притоке које отичу Морачом у Скадарско језеро. Камеником и Морачким планинама на западу. која са разуђеним ободом равнице издвајају поједина поља (Оцко. Нагнута од североистока према југозападу и југу. Горица 130м. представљајући 62% водног биланса Скадарског језера. Смештена у подгоричко . Ћемовско. Толошко поље и Љешкопоље) и равни (Лијешти и Карабуш). Момишићко. На пространој Зетској равници издижу се брда (Врањска Гора 85м. Зетска равница се налази на надморској висини од 6 метара у презерском диелу. Мало брдо 205м. као десне притоке. Врањина 303м и друга мања брда). 20 .На територији главног града налазе се две градске општине (Тузи и Зета) и 141 сеоско насеље са 66 месних заједница. односно Радовчем. Рибница и Цијевна. Хум 276м.

Најважније брдо је Горица (107 м). Подгорица је главни и највећи град Црне Горе. имала је 136.4 % територије Црне Горе и 27.ЗАКЉУЧАК Као што смо рекли. Подгорица је главна раскрсница путева у Црној Гори. Подгорица лежи у равници на северном крају Зетске равнице. Љубовић и Дајбабе. док у близини протичу Зета. Реке Морача и Рибница теку кроз град. Шире подручје Подгорице обухвата 10. Једини изузетак су брда која надгледају град. која се уздиже изнад центра града. а за време СФРЈ Подгорица се звала Титоград. Остала брда су Мало брдо. било је 117. 21 . а под овим именом град се први пут спомиње 1326. Насупрот већем делу Црне Горе. Њен погодан положају на ушћу реке Рибнице у Морачу у Зетскобјелопавлићкој равници. Подгорица се налази близу остатака римског града Доклеје. је административно седиште Црне Горе. Подгорица се налази у јужном делу Црне Горе. Према попису из 2003. Цијевна. Подгорица је од 1878. Област је испресецана рекама. ушла у састав Кнежевине Црне Горе. Град је близу зимским центрима на сјеверу земље и летовалиштима на Јадранском мору.3 % њеног становништва.875 становника). Веље брдо. Од 1946.473 становника (према попису из 1991. и Ситница. док Цетиње има статус престонице. а сам град се налази 15 км северно од Скадарског језера на самом камену. Са градњом тунела Созина Јадранско море је на свега пола сата вожње. У средњем веку овде је постојало насеље које се звало Рибница.

Географија за гимназију.google. www.wikipedia.ЛИТЕРАТУРА: 1.com. 2011. 2. Коришћење Интернета: 1. 22 . Група аутора. Завод за уџбенике Београд..org. www. 2.