1.

PENGENALAN Rancangan Perniagaan ini merupakan pelan induk yang menunjukkan strategi yang akan diambil oleh BEST MILK untuk memulakan dan memajukan perusahaan membuat air jus berasaskan buah-buahan yang digemari pengguna.Dokumen ini mengandungi maklumat terperinci berkenaan aktiviti, analisis, ramalan, dan strategi pelaksanaan perniagaan. Rancangan Perniagaan BEST MILK disediakan dengan tujuan untuk :a) Sebagai garis panduan untuk mengurus perniagaan. Rancangan perniagaan menghuraikan langkah-langkah yang akan diambil oleh usahawan serta memberi garis panduan tentang langkah tersebut dilaksanakan. Rancangan Perniagaan (RP) merupakan satu pelan yang mesti diikuti oleh semua anggota dalam sesebuah organisasi. b) Menilai dan mengkaji prestasi perniagaan. Rancangan Perniagaan membolehkan penilaian dibuat tentang kejayaan atau kegagalan sesuatu projek. Rancangan perniagaan juga dapat membantu usahawan mengetahui kekuatan, kelemahan dan potensi perniagaan yang diceburi.Berdasarkan kajian dan penilaian yang dibuat dari semasa ke samasa, usahawan dapat meningkatkan prestasi dan bersedia untuk mengelak daripada melakukan kesilapan.Di samping itu, usahawan juga boleh meminimumkan pembaziran, penyelewengan dan kerugian. c) Memudahkan kawalan. Apabila sesuatu aktiviti perniagaan telah dirancang mengikut jadual tertentu, kawalan lebih mudah dilakukan.Kawalan yang teratur dan cekap akan menjadikan perniagaan lebih lancar dan tersusun. Jika menyimpang daripada rancangan asal, siasatan dan analisis dapat dilakukan dan tindakan pembetulan boleh dibuat. d) Memberi keyakinan kepada pihak luar. Rancangan perniagaan juga berfungsi untuk menyakin dan mendapatkan kepercayaan semua pihak yang mempunyai kepentingan seperti bank, pemiutang dan pelabur.Perancangan yang rapi dapat meyakinkan pihak tersebut tentang kejayaan perniagaan itu supaya terus memberi sokongan.

e) Memaksimumkan sumber untuk meningkatkan produktiviti. Sumber organisasi seperti wang, modal, mesin dan manusia boleh digunakan secara optimum supaya setiap sumber dapat memberi sumbangan yang maksimum kepada organisasi.Penjadualan kerja boleh disediakan untuk mengelakkan pembaziran masa dan sumber melalui perancangan yang teliti.

2.

LATAR BELAKANG PROJEK 2.1 LATAR BELAKANG PERNIAGAAN 2.1.1 Nama Perniagaan Nama perniagaan yang dipilih dan mendapat kelulusan pendaftar perniagaan ialah

BEST MILK : Perkataan inggeris bermaksud susu terbaik.Hal ini kerana nama berikut melambangkan bahawa susu ini adalah yang terbaik daripada pelbagai sudut.Ianya dapat dilihat daripada segi kesihatan dan kelazatan yang dapat disumbangkan oleh susu ini.Menerusi nama BEST MILK iaitu susu yang terbaik,ianya menunjukkan bahawa dalam mencapai susu yang terbaik,pengurus dan pekerja akan berusaha bersungguh-sungguh dalam mengurus dan mengendalikan perusahaan kearah pencapaian misi dan visinya untuk mempopularkan produk buatan Malaysia ke persada antarabangsa. 2.1.2 2.1.3 Logo Perniagaan Jenis Perniagaan Perniagaan ini merupakan sebuah perusahaan pengilangan membuat susu berperisa jus berasakan hsail buah-buahan.Produk ini diproses dan dibungkus dengan jenama The BEST MILK untuk pasaran tempatan dan luar negara. 2.1.4 Jenis Produk Produk keluaran kami ialah susu berperisa jus oren, epal, carrot.

2.1.5 a)

Lokasi perusahaan. Alamat Perusahaan.

No 56 Jalan Tahana ¾, Bandar Baru Uda Tampoi, 81200 Johor Bahru, Johor Darul Takzim. No Telefon :607-2368182 No Faksmili :607-2369192 Email :best_milk@streamyx.com.my b) c) Peta Lokasi Rasional Pemilihan Lokasi. Lokasi ini dianggap strategik bagi BEST MILK kerana: i) ii) iii) iv) v) Terletak berhampiran di kawasan Wilayah Pembangunan Iskandar yang mempunyai potensi besar untuk maju pada masa hadapan. Sewa bangunan yang berpatutan. Terletak berdekatan dengan Bandar Johor Bahru untuk memudahkan pengunjung mengunjungi tempat kami. Berhampiran dengan kawasan pembekal untuk memudahkan pengurusan dan menjimatkan kos pengeluaran. Terletak berhampiran di kawasan perumahan,kedai-kedai, dan perkilangan yang dapat membantu menaikkan nama produk ini dengan membeli produk ini.

2.1.6

Modal Perniagaan. Modal

2.1.7

Pemilikan Perniagaan. BEST MILK ditubuh dan didaftarkan sebagai sebuah perkongsian disebabkan faktor-faktor berikut: (i) (ii) (iii) (iv) Mudah dan belanja pendaftaran tidak mahal. Setiap rakan kongsi dapat menyumbangkan kemahiran dan kepakaran masing-masing kepada perniagaan. Milikan perniagaan ini tidak menghadapi kesukaran kerana tidak banyak undang-undang dan peraturan yang perlu dipatuhi. Rakan kongsi dikenakan kadar cukai yang rendah kerana berdasarkan cukai pendapatan perseorangan.

2.1.8

Pemilik Perniagaan. BEST MILK mempunyai seramai tiga orang rakan kongsi.

2.1.9

Nombor Akaun dan Nama Bank. Malayan Banking Berhad 100 dan 101,Jalan Sihat Taman Indah Damai 81200 JOHOR BAHRU Johor No Akaun Semasa : 130088 2525 6409

2.2 LATAR BELAKANG PEKONGSI 1 Nama Penuh : AZRAEI FIKRIE BIN MOHD KHALID. No. Kad Pengenalan : 800105-01-6409 Tarikh Lahir : 5 JANUARI 1980 Umur : 27 TAHUN Jantina : LELAKI Alamat Tetap : NO 14,JALAN ALIF HARMONI 3/3 TAMAN DAMANSARA ALIF,81200 JOHOR BAHRU,JOHOR DARUL TAKZIM. No. Telefon : 012-9297959 Taraf Perkahwinan : KAHWIN Kelulusan Akademik : IJAZAH SARJANA MUDA PENGURUSAN PENTADBIRAN PEJABAT. Kursus Yang Pernah Dihadiri : KURSUS USAHAWAN MUDA DENGAN KERJASAMA MBJB,JB. Kemahiran : MEGURUS PERNIAGAAN, BERKOMUNIKASI,MEMBUAT AKAUN PERNIAGAAN. Pengalaman : PERNAH MENJADI PEMBANTU AKAUNTAN DI MALAYAN BANKING. Pekerjaan sekarang : PEGAWAI PEMASARAN DI SYARIKAT PERUMAHAN. Perniagaan Pernah Dijalankan : BERNIAGA DI KEDAI RUNCIT.

LATAR BELAKANG PEKONGSI 2 Nama Penuh :MUHAMAD YA’AQUB BIN MD YASIN No. Kad Pengenalan :800914-01-5529 Tarikh Lahir :14 SEPTEMBER 1980 Umur :27 TAHUN Jantina :LELAKI Alamat Tetap :NO 23,JALAN PERMATA IMPIAN TAMAN PERLING SKUDAI,81200 JOHOR BAHRU No. Telefon :013-7007178 Taraf Perkahwinan :KAHWIN Kelulusan Akademik :Ijazah Sarjana Muda dalam bidang komunikasi perniagaan di Universiti Putra Malaysia. Kursus Yang Pernah Dihadiri :Kursus komunikasi sosial MBJB. Kemahiran :Berkomunikasi dengan klien,pembekal, customer dan lain-lain. Pengalaman : Pekerjaan sekarang : Perniagaan Pernah Dijalankan :

LATAR BELAKANG PEKONGSI 3 Nama Penuh : No. Kad Pengenalan : Tarikh Lahir : Umur : Jantina : Alamat Tetap : No. Telefon : Taraf Perkahwinan :

Kelulusan Akademik Kursus Yang Pernah Dihadiri Kemahiran Pengalaman Pekerjaan sekarang Perniagaan Pernah Dijalankan

: : : : : :

3

RINGKASAN EKSEKUTIF.

4

ANALISIS INDUSTRI. 4.1 PESAING PERNIAGAAN Pesaing Power Milk 2 2 1 2 2 2 2 13 Jadual 4.1 : Senarai Analisis Pesaing Pesaing Fun Milk 2 2 2 3 2 2 2 15 Pesaing Cow Milk 3 3 2 2 2 2 3 17

Ciri-ciri Pesaing Pilihan Produk Syer Pasaran Spesifikasi Perkhidmatan Promosi dan Iklan Harga Staff dan pekerja Teknik & Peralatan @ Teknologi JUMLAH MERIT