Ion Creanga

Biografie Imagini Povesti Povestiri Povestiri didactice Versuri Originale Poezi populare Articole Postume

Biografie
q
q

q

q

q

S-a nascut la 10 iunie 1839 in satul Humulesti Intre anii 1846-1855 urmeaza scoala din Humulesti , dupa care invata la Brosteni , apoi la Tirgu-Neamt si la scoala de catiheti din Faticeni. Intre 1855-1858 urmeaza seminarul de la Socola cursul inferior , dupa care se inscrie la Facultatea de Teologie a Universitatii din Iasi , dar nu o fregventeaza. In 1875 il cunoaste pe Mihai Eminescu. Devin buni prieteni. Eminescu il introduce in societatea literara Junimea si-l ajutasa debuteze in Convorbiri literare . In 1881-1882 publica primele tri parti din Amintiri din copilarie , a patra fiind postuma. In aceeasi perioada cu Eminescu , Creanga ste grav

q

bolnav si se stinge din viata la 31 decembrie 1889.

Imagini

Imagini

Imagini

Imagini

Povesti
q
q q q

q

Ion Creanga a spus: ,, Iubite cititoriu Multe prostii ai fi cetit de cand esti. Cetes-te , rogu-te , ceste si , unde-i vede ca nu-ti vin la socoteala , ie pana in mana si da si tu altceva mai bun la ivala , caci eu atata ma-m priceout si atata am facut”. A scris povestile : Soacra cu trei nurori , Capra cu treii iezi , Punguta cu doi bani , Danila Prepeleac , Povestea porcului , Poveste lui Harap-Alb , Povestea lui Stan Patitul , Fata babei si fata mosneagului , Ivan Turbinca , Amintiri din copilarie ect.

Povestiri
q

Ion Creanga a scris si povestiri : Poveste , Mos Nichifor Cotcariul , Povestea unui om lenes , Mos Ioan Roata , Popa Duhu , Cinci pani , Ion Roata si Cuza Voda ect.

Povestiri didactice
q

Creanga a scris si povestiri didactice : Pacala , Inul si Camesa , Acul si barosu , Ursul pacalit de vulpe.

Versuri originale
q

A m-ai scris si versuri originale : Pasarica in timpul iernei , Nu lucrezi , n-ai ce manca , Ia! Clopotelul suna.

Poezii populare
q

Ion a scris si poezii populare : Cand eram in Floarea mea , Mielusica , Bratu , Lina Catalina.

Artiucole
q

Articolele scrise de Creanga au fost : Misiunea preotului in sata , iezuitismul in Romania , Floarantin , ect.

Postume
q

A scris si postume :Fat frumos , fiul iepei , Dragoste chioara si amoriu ghebos , ect.