Tarte Tatin

Pripremanje: otprilike 70 minuta, bez hlađenja Pečenje: otprilike 80 minuta Okrugli kalup (promjera 30 cm) ili lim

Za prhko tijesto:
25 dag brašna 1 žličica šećera 1 vanilin šećerž 1 prstohvat soli 1 žumance (srednje veličine) 3 žlice vode 12 dag omekšanog maslaca

Za nadjev:
otprilike 1 ½ kg jabuka 25 dag šećera 15 dag maslaca

1. Za tijesto prosijte brašno u posudu. Dodajte sve preostale sastojke za tijesto i miješajte ručnim električnim mikserom (spiralnim nastavcima) najprije kratko najmanjom, a zatim najvećeom brzinom da se sve poveže u tijesto. Na kraju ga rukama oblikujte u kuglu. Omotajte ga rastezljivom plastičnom folijom i ostavite na hladnom mjestu otprilike jedan sat. 2. uključite pećnicu da se zagrijava odozgo i odozdo. 3. Za nadjev jabuke operite, ogulite, narežite na kriške i očistite. Na srednjoj temperaturi miješajte čećer u lončiću da se najprije otopi, a zatim karamelizira (najprije miješajte drvenom ili metalnom žlicom dok se šećer ne počne otapati). Tako dugo miješajte da šećer postane svijetlosmeđ. Maslac narežite na komoadiće, pa ih pomalo umijšajte u karamel da dobijete povezanu smjesu. Karamel ulijete u kalup, koji malo zadižite da dno bude jednoliko pokriveno karamelom. Poslažite kriške jabuka da budu stisnute jedna uz drugu. Kalup stavite na rešetku pećnice. Temperatura električne ili plinske pećnice (unaprijed zagrijane) : otprilike 180°C, na vrući zrak (nezagrijane unaprijed): otprilike 160°C, vrijeme pečenja: otprilike 50 min. 4. Kalup s karameliziranim jabukama premjestite na kuhinjsku rešetku da se hladi 30 minuta. 5. Unaprijed pripremljeno tijesto razvaljajte i nanaseite na jabuke. Rub tijesta pritisnite uz stijenku kalupa pa površinu nabodite vilicom. Kalup stavite na rešetku pećnice da se do kraja peče na istoj temperaturi otprilike 30 minuta. 6. Ispečeni kolač odmah nožem odvojite od obruba kalupa. Neka se kolač 3 sata hladi. Na kalup stavite pladanj pa zajedno okrenite da nadjev od jabuka bude odozgo.
Savjet: Prije posluživanja slasticu možete malo podgrijati. Upozorenje: Prilikom preokretanja kolača karamel može malo teći.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful