P. 1
Construction of Solar Panels economically profitable - Samogradnja solarnih kolektora ekonomski isplativa

Construction of Solar Panels economically profitable - Samogradnja solarnih kolektora ekonomski isplativa

|Views: 909|Likes:
AG-Metal Zenica - tretman otpadnih voda:
- Tehnologija tretmana otpadnih voda,
- Prodaja opreme za tretman otpadnih voda,
- Consulting i potpora za projektante i investitore
- Zakoni i propisi iz oblasti tretmana otpadnih voda u zemljama regije
zapadnog Balkana
O tretmanu otpadnih voda više na www.ag-metal.ba

AG-Metal Zenica - wastewater treatment:
- Waste water treatment technology,
- Sale of equipment for wastewater treatment,
- Consulting and support for planners and investors
- Laws and regulations in the field of wastewater treatment in
countries of the region Western Balkans
The treatment of wastewater more on www.ag-metal.
AG-Metal Zenica - tretman otpadnih voda:
- Tehnologija tretmana otpadnih voda,
- Prodaja opreme za tretman otpadnih voda,
- Consulting i potpora za projektante i investitore
- Zakoni i propisi iz oblasti tretmana otpadnih voda u zemljama regije
zapadnog Balkana
O tretmanu otpadnih voda više na www.ag-metal.ba

AG-Metal Zenica - wastewater treatment:
- Waste water treatment technology,
- Sale of equipment for wastewater treatment,
- Consulting and support for planners and investors
- Laws and regulations in the field of wastewater treatment in
countries of the region Western Balkans
The treatment of wastewater more on www.ag-metal.

More info:

Categories:Types, Brochures
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2013

pdf

text

original

Samogradnja sunčevih kolektora ekonomski i ekološki isplativa

7.1.2007Goran Majetić

U Tehnološko - kemijskoj školi na Gazi u prosincu je održana četverodnevna radionica "Poticanje samogradnje solarnih kolektora" u organizaciji udruge Zelena akcija iz Zagreba. Na radionici je sudjelovao 10-ak predstavnika udruga, obrtnika i nezaposlenih osoba te učenika škole, polaznika usmjerenja ekološki tehničar, koji su imali prigodu steći osnovna teorijska i praktična znanja o gradnji i učinkovitosti kolektora za grijanje tople vode uz pomoć sunčeve energije.

Na krovu dvorane Tehnološko-kemijske škole

Sami su izradili tri solarna kolektora i montirali ih (uz uštedu od nekoliko tisuća kuna po kolektoru!) iznad garderobe nove školske sportske dvorane, u sklopu sustava za zagrijavanje vode za tuširanje učenika nakon nastave tjelesnog odgoja kao i sportaša i rekreativaca nakon treninga.

Rezanje bakrenih limova, tzv. krilca, koji čine površinu apsorbera kolektora

Prva radionica u Hrvatskoj
Radionicu je vodio stručni tim Solarne akademije Zelene Akcije i vanjski suradnik Mirko Gašljević, instalater solarnih kolektora iz Gornjeg Viduševca kraj Gline. Karlovačka radionica prva je radionica takve vrste koja je održana u Hrvatskoj, u sklopu koje je doniran cjelokupni sustav grijanja tople vode pomoću solarnih kolektora. Donaciju karlovačkoj školi omogućila je, uz Zelenu akciju i učesnike radionice, norveška udruga u suradnji s kojom ZA provodi projekt, Norges Naturvernforbund, partnerska organizacija unutar međunarodne federacije Friends of the Earth, uz financijsku podršku norveškog Ministarstva vanjskih poslova i Europske komisije.

Spajanje bakrene rešetke lotanjem (lemljenjem) cijevi

Uz radionicu samogradnje do samozapošljavanja
Projekt promicanja samogradnje solarnih kolektora na područjima od posebne državne skrbi u Hrvatskoj ZA je pokrenula u rujnu 2006. Glavne aktivnosti tijekom prve godine projekta su edukativne radionice Solarne akademije ZA-e. U sklopu planiranih radionica i nadalje će nekoj od javnih ustanova (vrtić, škola, dom umirovljenika...) donirati solarni sustav kojeg će, uz stručnu pomoć, u velikoj mjeri instalirati sami učesnici radionica, ističu u Zelenoj akciji. Dodaju da solarni sustavi za zagrijavanje vode i/ili dogrijavanje prostora, u uvjetima sve skupljih i nesigurnijih fosilnih goriva nisu više samo mjera zaštite okoliša, već i ekonomski opravdana investicija. Samogradnja solarnih kolektora, kao potvrđena metoda kojom se značajno smanjuju početni troškovi instaliranja solarnih sustava, mogući je i prvi korak ka samozapošljavanju brojnih nezaposlenih osoba, napominju u Zelenoj akciji.

Bakreni limovi spajaju se lotanjem za rešetku kolektora

Sunčeva je energija besplatna
Tako glasi jedan od naslova portala Gradimo.hr posvećen mogućnostima korištenja sunveče energije. U spomenutom napisu se ističe: "Tko naprimjer toplu vodu, nužnu u pripremi hrane, održavanju osobne higijene i zagrijavanju stana, zagrijava pomoću sunčeve energije, mogao bi tijekom hladnih dana biti spokojniji. Kada je riječ o nečem što nam priroda daje na raspolaganje tako reći besplatno, mnogi će na to gledati sa sumnjičavošću. Zasigurno da kupnja uređaja i opreme za prikupljanje solarne energije nije besplatna i da stoji dosta novca, no kada jedanput kupimo sve to, onda možemo 20 godina besplatno iskorištavati solarnu energiju. Uz to, Komponente uređaja za proizvodnju solarne energije vrlo su učinkovite, na dulje vrijeme isplative i zasigurno izdržljive.

Površina bakrenog apsorbera je crna radi boljeg zagrijavanja sunčevim zračenjem

Što skuplje loživo ulje, to više kolektora
Oni koji se odluče na takvu investiciju navrijeme će donijeti ispravnu odluku i u budućnosti ih zasigurno neće zabrinjavati rast cijena energenata kao što su plin i loživo ulje. U nadolazećm vremenu kad vrtoglavo počnu rasti cijene tih energenata solarna će energija postati još prihvatljivije i omiljenije rješenje. Već solarni kolektor veličine 6 četvornih metara može pokriti 60 posto potreba četveročlane obitelji za toplom vodom (kod kupanja, tuširanja i kuhanja) tijekom jedne godine. Tijekom ljetnih mjeseci možemo se u potpunosti osloniti na ovakav uređaj kad je riječ o toploj vodi. Veći solarni uređaji mogu sudjelovati i u zagrijavanju prostorija i pokrivati do 30 posto ukupnih potreba za toplinom u kućanstvu, ističe se u napisu na portalu Gradimo.hr.

Ispitivanje nepropusnosti spojeva rešetke apsorbera pod tlakom vode

I uz malo sunca potiču "sunčevu gradnju"
Gradimo.hr također ističe činjenicu da u svijetu već postoje zemlje koje potiču vlastito stanovništvu na iskorištavanje ekološki prihvatljive energije i daju određenu potporu takvim projektima. Tko smatra da je iskorištavanje solarne energije još u povojima, uvelike griješi. Energetski sustavi temeljeni na iskorištavanju sunčeve energije već se dugo godina koriste u zagrijavanju objekata kao potpora primarnim izvorima toplinske energije i koriste se u zagrijavanju vode općenito. Da je tome tako, i da je korištenej sunčeve energije u velikom porastu, svjedoče i podaci koji se mogu iščitati sa sajta Izvori energije . Autor napisa Davor Habjanec tvrdi: "U Europi je direktno iskorištavanje sunčeve energije u velikom porastu. Većinom je to rezultat politike pojedinih država koje subvencioniraju instaliranje elemenata za pretvorbu sunčeve energije u iskoristivi oblik energije. Osnovni problemi iskorištavanja su mala gustoća energetskog toka, velike oscilacije intenziteta zračenja i veliki investicijski troškovi.

Izrada drvenog okvira kolektora

Tri načina korištenja sunčeve energije
Osnovni principi direktnog iskorištavanja energije Sunca su: solarni kolektori - pripremanje vruće vode i zagrijavanje prostorija; fotonaponske ćelije - direktna pretvorba sunčeve energije u električnu energiju i fokusiranje sunčeve energije - upotreba u velikim energetskim postrojenjima. Solarni kolektori, koji nas u ovoj reportaži zanimaju, pretvaraju sunčevu energiju u toplinsku energiju vode (ili neke druge tekućine). Sistemi za grijanje vode, ističe Habjanec, mogu biti ili otvoreni, u kojima voda koju treba zagrijati prolazi direktno kroz kolektor na krovu, ili zatvoreni, u kojima su kolektori popunjeni tekućinom koja se ne smrzava (npr. antifriz). Zatvoreni sustavi mogu se koristiti bilo gdje, čak i kod vanjskih temperatura ispod nule. Tijekom dana, ako je lijepo vrijeme, voda može biti grijana samo u kolektorima, a ako vrijeme nije lijepo, kolektori pomažu u grijanju vode i time smanjuju potrošnju struje.

Nepropusan spoj, silikonskim kitom i vijcima, poleđine od aluminijskog lima i okvira

Prednosti sustava solarnih kolektora
Solarnim kolektorskim grijanjem grije se, dakle, prije svega sanitarna voda tijekom godine, a primjenjuje se i na instalacijama centralnog grijanja u zimskom periodu. Proizvođači i instalateri kolektora, poput poduzeća Sunato iz Šibenika, preporučuju takav oblik grijanja vode jer: energija sunca je stalna, teorijski se koristi 365 dana u godini, energija sunca je ekološki čista i besplatna, troškovi ugradnje sustava su mali u odnosu na vijek eksploatacije i samo se jednom plaćaju kod ugradnje sustava, energija sunca štedi druge energente koje plaćate, a investiciju vraćate za dvije do pet godina (ima ih koji tvrde da je vrijeme povrata investicije duže, od 8 do 12 godina - istina je da što su konvencionalni energenti skuplji, investiranje u solarnu energije je isplativije, a povrat ulaganja brži).

Stavljanje toplinske izolacije - mineralne (kamene) vune Masovna proizvodnja, kao i uporaba novih materijala, napominju u Sunatu, snizili su cijenu uređaja za solarno grijanje na ekonomski prihvatljiviju mjeru. Solarno grijanje je idealno za hrvatsko podneblje. Veliki broj sunčanih dana rezultira većom učinkovitošću sustava grijanja. Prednost solarnog grijanja u odnosu na druge načine grijanja je u njegovoj ekološkoj prihvatljivosti, a također i u njegovoj autonomnosti (primjenjivo je i tamo gdje nema komunalne infrastrukture). Solarni sustavi za zagrijavanje tople vode jednog doma u prosjeku štede 50 do 60 posto godišnje potrebne energije. Ljeti se konvencionalni sustav zagrijavanja tople vode može isključiti i time ukloniti štetna emisija plinova kao nusprodukt sagorjevanja klasičnih energenata. Na svaki "kvadrat" u Hrvatskoj isijava sunce između 1300 i 1800 kWh godišnje. To znači uštedu energije od 130 do 180 litara ulja ili plina.

Učvrščivanje izolacijske aluminijske folije

A u Hrvatskoj (još) nema sluha...
U Europskoj uniji znatno se povećava količina ugrađenih sustava za grijanje vode i prostorija. U 2000. se prvi puta premašila granica od milijun četvornih metara novo instaliranih sunčevih kolektora. Njemačka i Austrija su lideri u iskorištavanju energije sunca za grijanje. U odnosu na cijelu Europu u Njemačkoj je 2000. instalirano više od 60 posto sustava. Plan EU je instalirati 100 milijuna "kvadrata" do 2010. (trenutni pokazatelji su da će plan biti ispunjen 80 posto).

Rupe za umetanje ulazne i izlazne cijevi absorbera kolektora u okvir I u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, solarni kolektori se zadnjih godina počinju stidljivo koristiti. Primjeri iz drugih zemalja pokazuju da su one prepoznale važnost obnovljivih izvora energije pa pomažu pojedincima da početnu novčanu prepreku lakše savladaju, napominju u Zelenoj akciji. U Austriji, primjerice, gdje sunčanih dana ima mnogo manje država iznimno pomaže ugradnju solarnih kolektora. Tu na ulici možete dobiti kupon s kojim možete ostvariti subvenciju od čak 50 posto za ugradnju solarne opreme! U Sloveniji se dobivaju veliki poticaji za ugradnju solarne opreme (pogledajte na www.aure.si). U Hrvatskoj za ovakvu praksu sluha (još) nema, što ne znači da nam solarni kolektori moraju ostati nedostupni.

Učvršćivanje absorbera za okvir kolektora ljepljenjem i vijcima

Rješenje je u samogradnji sustava
Ako se uzme u obzir trenutačna (visoooooka) cijena fosilnih godriva i električne enrgije, svako novčano ulaganje u ugradnju solarne opreme se isplati. Budući da se radi o jednostavnoj tehnologiji, solarni sustavi su dugovječni, traju i duže od jamstvenoj roka proizvođača koji je u pravilu 20 godina. Međutim, prosječan solarni sustav za domaćinstvo košta oko dvadesetak tisuća kuna, što je još uvijek mnogo za prosječnu hrvatsku obitelj. Što je sustav veći bolji razmjerno raste njegova cijena.

Kolektor sa staklenom površinom učvršćenom silikonskim kitom i aluminijskim L-profilima Jedan od načina da se doskoči ovom problemu je da se sami pokušamo upustiti u samogradnju solarnih kolektora. Na taj način može se ostvaririti velika novčana ušteda jer jednu komponentu solarog sustava izradimo sami, a ostatak opreme kupimo. Dobro izvedeni samoizrađeni kolektori mogu biti jednako efikasni kao i prosječni modeli kupljenih kolektora. Najvažnije, mogu se izgraditi uz pomoć jednostavnih ručnih alata. Prosječna cijena materijala za jedan kolektor izgrađen na radionici Zelene akcije je od 1000 do 1500 kuna. Cijena ovisi o izboru ugrađenog materijala; aluminijska ili bakrena krilca, polikarbonatna ploča ili solarno staklo. Naše potrebe prilagođavamo novčanim mogućnostima i dostupnosti materijala!

Spremnik topline (bojler) i ostala oprema sustava solarnog kolektora

Alat u ruke i na posao! Sretno!
Tvrdi to (učesnici radionice u Karlovcu su se i sami uvjerili) Solarna akademija Zelene akcije, nastala 2001. kao centar za edukaciju na području zaštite okoliša. Posebnu pažnju posvećuje području javnog zagovaranja i promicanja tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Ciljevi programa su da projektima i kampanjama pridonosi bržem razvoju hrvatske energetike u ekološki i socijalno održivom pravcu, prvenstveno većim korištenjem svih obnovljivih izvora energije te učinkovitijim korištenjem energije. Centar Solarne akademije se uređuje u sklopu bivše vojarne "Vela straža" na otoku Šolti, koji je na korištenje ZA ustupila Vlada RH.

Dio sustava smješten u svlačionicu sportske dvorane Tehnološko-kemijske škole

Zelena akcija sastavila je i adresar proizvođača solarne opreme u Hrvatskoj
Uz malo traganja Internetom ili telefonskim imenikom može se doći i do kvalitetnih instalatera solarne opreme. A tko je poduzetan, vješt s alataom, željan uštedjeti i puno korisnog naučiti, može se izrade solarnih kolektora prihvatiti sam. U tom slučaju, instalater će mu trebati samo za spajanje i provjeru rada sustava. Polazište samograditeljima solarnih kolektora mogu biti upravo radionice Zelene akcije, a kada će se i gdje održati naredne saznajte prateći obavijesti na web-u www.zelena-akcija.hr. Možete nazvati i Solarni info centar na broj telefona 01 4813 913, od ponedjeljka do petka od 10 do 15 sati ili poslati upit na e-mail sic@zelena-akcija.hr. Od voditelja radionice možete saznati i gdje kupiti najjeftije, a najprikladnije materijale, alat i pribor za rad. Stoga, na posao i sretno!

Kolektor na nosaču na krovu svlačionice - nagib odgovara geografskoj širini

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->