You are on page 1of 14

DB2_Cert700_Questions

Page 1 of 14

1. With DBADM authority on the database and given the statements: CREATE TABLE t1 (c1 CHAR(1)) INSERT INTO t1 VALUES ('b') CREATE VIEW v1 AS SELECT c1 FROM t1 WHERE c1='a' WITH CHECK OPTION INSERT INTO v1 VALUES ('a') INSERT INTO v1 VALUES ('b') How many rows would be returned from the statement, SELECT c1 FROM t1? (Select the correct response) A.0 B.1 C.2 D.3 2. Which of the following Control Center features can be used to update infor mation for the optimizer to choose the best path to data? (Select the correct response) A Show Related B. Generate DDL C. Run Statistics D. Reorganize Table 3. Given the tables: TABLEA TABLEB Empid name empid weeknumber paycheck 1 JOE 1 1 1000.00 2 BOB 1 2 1000.00 2 1 1000.00 TABLEB was defined as follows: CREATE TABLE tableb (empid CHAR(3), weeknumber CHAR(3), paycheck DECIMAL(6,2) , CONSTRAINT const1 FOREIGN KEY (empid) REFERENCES tablea (empid) ON DELETE SET NULL) How many rows would be deleted from tableb if the following command is issued : DELETE FROM tablea WHERE empid = '2'? (Select the correct response) A.0 B.1 C.2 D.3 4. Which of the following DB2 UDB isolation levels will NOT lock any rows dur ing read processing? (Select the correct response) A. Read Stability B. Repeatable Read C. Uncommited Read D. Cursor Stability 5. Which of the following processing can occur for a unit of work using an is olation level of Read Stability and scanning through the table more than once within the unit of work?

DB2_Cert700_Questions

Page 2 of 14

(Select the correct response) A. Access uncommitted changes made by other processes B. Update uncommitted changes made by other processes C. Rows added to a result set by other processes from one scan to the next D. Rows changed in a result set by other processes from one scan to the next 6. Which of the following describes when indexes can be explicitly referenced by name within an SQL statement? (Select the correct response) A. When dropping the index B. When updating the index C. When selecting on the index D. When inserting using the index 7. Given an embedded SQL program with a single connection, two threads and th e following actions: Thread 1: INSERT INTO mytab VALUES (...) Thread 2: INSERT INTO mytab VALUES (...) Thread 1: COMMIT Thread 2: INSERT INTO mytab VALUES (...) Thread 1: ROLLBACK How many records will be successfully inserted and retained in the table myta b? (Select the correct response) A.0 B.1 C.2 D.3 8. A user creates the table TABLE1. Which of the following statements would e xplicitly give USER1 the ability to read rows from the table? (Select the correct response) A. GRANT VIEW TO user1 ON TABLE table1 B. GRANT READ TO user1 ON TABLE table1 C. GRANT SELECT ON TABLE table1 TO user1 D. GRANT ACCESS ON TABLE table1 TO user1 9. Given the following: TAB1 TAB2 C1 C2 CX CY --- --- --- --A 11 A 21 B 12 C 22 C 13 D 23 The following results are desired: C1 C2 CX CY -- -- -- -A 11 A 21 B 12 -- -C 13 C 22 Which of the following joins will yield the desired results? (Select the correct response) A. SELECT * FROM tab1, tab2 WHERE c1=cx

DB2_Cert700_Questions B. SELECT * FROM tab1 INNER JOIN tab2 ON c1=cx] C. SELECT * FROM tab1 FULL OUTER JOIN tab2 ON c1=cx D. SELECT * FROM tab1 LEFT OUTER JOIN tab2 ON c1=cx

Page 3 of 14

10. Given the following scenario: An application uses a 15 digit value to uni quely identify customer transactions. This number is also used for arithmetic operations. Which of the following is the most efficient DB2 data type for t he column definition for this purpose? (Select the correct response) A. CHAR B. CLOB C. INTEGER D. NUMERIC(15,2) E. DECIMAL(15,0) 11. Given the table T1 created by: CREATE TABLE t1 ( id INTEGER NOT NULL GENERATED ALWAYS AS IDENTITY, c1 CHAR(10) NOT NULL, c2 CHAR(10) ) Which of the following INSERT statements will succeed? (Select the correct response) A. INSERT INTO t1 VALUES (1, 'abc', NULL) B. INSERT INTO t1 VALUES (1, NULL, 'def') C. INSERT INTO t1 (c1, c2) VALUES ('abc', NULL) D. INSERT INTO t1 (c1, c2) VALUES (NULL, 'def') 12. Which of the following tools allows the DBA to set limits, and be alerted if these limits are exceeded? (Select the correct response) A. DB2 Index Wizard B. DB2 Script Center C. DB2 Command Center D. DB2 Performance Monitor 13. To set up a client that can access DB2 UDB through DB2 Connect Enterprise Edition, which of the following is the minimum software client that must be installed? (Select the correct response) A DB2 Runtime Client B. DB2 Personal Edition C. DB2 Administration Client D. DB2 Application Developer's Client 14. Which of the following describes why savepoints are NOT allowed inside an atomic unit of work? (Select the correct response) A. Atomic units of work span multiple databases, but savepoints are limited t o units of work which operate on a single database. B. A savepoint implies that a subset of the work may be allowed to succeed, w hile atomic operations must succeed or fail as a unit.

DB2_Cert700_Questions

Page 4 of 14

C. A savepoint requires an explicit commit to be released, and commit stateme nts are not allowed in atomic operations such as compound SQL. D. A savepoint cannot be created without an active connection to a database, but atomic operations can contain a CONNECT as a sub-statement. 15. Given the following table definition: STAFF Id INTEGER Name CHAR(20) Dept INTEGER Job CHAR(20) Years INTEGER Salary DECIMAL(10,2) Comm. DECIMAL(10,2) The job column contains these job types: manager, clerk, and salesperson. Whi ch of the following statements will return the data with all managers togethe r, all clerks together and all salespeople together in the output? (Select the correct response) A. SELECT * FROM staff ORDER BY job B. SELECT job, name FROM staff GROUP BY name, job C. SELECT * FROM staff GROUP BY name, job, id, dept, years, salary, comm. D. SELECT * FROM staff ORDER BY name, job, id, dept, years, salary, comm. 16. The user USER1 is executing the statement CREATE TABLE app1.table1 (col1 INT, col2 INT) Which of the following privileges is required by USER1 for the statement to b e successful? (Select the correct response) A. CREATEIN for the database B. CREATEIN for the schema app1 C. CREATEIN for the schema user1 D. CREATEIN for the table table1 17. Which of the following DB2 components allows the analysis of multidimensi onal databases? (Select the correct response) A. DB2 Runtime Client B. DB2 Control Center C. DB2 OLAP Starter Kit D. DB2 Spatial Extender E. DB2 Performance Monitor 18. Which of the following utilities can examine a table and its indexes and update the system catalogs with the table's statistical information? (Select the correct response A. runstats B. getstats C. check index D.Chkstats 19. In which of the following locations are the referential constraints store d? (Select the correct response)

DB2_Cert700_Questions A. The user tables. B. The explain tables. C. SYSIBM.SYSTRIGGERS. D. The system catalog tables.

Page 5 of 14

20. Which two of the following SQL data types should be used to store binary data? (Select all that apply A. CLOB B. BLOB C. VARCHAR D. GRAPHIC E. VARCHAR FOR BIT DATA 21. Given the two following tables: names name number Wayne Gretzky 99 Jaromir Jagr 68 Bobby Orr 4 Bobby Hull 23 Brett Hull 16 Mario Lemieux 66 Steve Yzerman 19 Claude Lemieux 19 Mark Messier 11 Mats Sundin 13 Points Name points Wayne Gretzky 244 Jaromir Jagr 168 Bobby Orr 129 Bobby Hull 93 Brett Hull 121 Mario Lemieux 189 Joe Sakic 94 Which of the following statements will display the player's Names, numbers an d points for all players with an entry in both tables? (Select the correct response) A. SELECT names.names, names.number, points.points FROM names INNER JOIN poin ts ON names.name=points.name B. SELECT names.name, names.number, points.points FROM names FULL OUTER JOIN points ON names.name=points.name C. SELECT names.name, names.number, points.points FROM names LEFT OUTER JOIN points ON names.name=points.name D. SELECT names.name, names.number, points.points FROM names RIGHT OUTER JOIN points ON names.name=points.name

DB2_Cert700_Questions

Page 6 of 14

22. Which two of the following DB2 authorization groups are authorized to cre ate a table within database sample? (Select all that apply) A DBADM B. DBCTRL C. SYSADM D. DBMAINT E. ALTERIN F. SYSMAINT 23. Which of the following is the result of the following SQL statement: ALTER TABLE table1 ADD col2 INT WITH DEFAULT (Select the correct response) A The statement fails with a negative SQL code B. The statement fails because no default value is specified.. C A new column called COL2 is added to TABLE1 and populated with zeros. D. A new column called COL2 is added to TABLE1 and populated with nulls. E. A new column called COL2, which cannot contain nulls, is added to TABLE1. 24. Which of the following authorities should be given to the DB2 Administrat ion Server (DAS) Instance owner at the administered instance? (Select the correct response) A. DBADM B. SYSADM C. SYSCTRL D. SYSMAINT 25. Which of the following products can be used to generate Extensible Markup Language documents from DB2 tables? (Select the correct response) A. Net Search B. XML Extender C. AVI Extender D. Text Extender. 26. Which of the following can be accomplished with a single UPDATE statement ? (Select the correct response) A. Updating multiple tables B. Updating a view consisting of joined tables C. Updating multiple tables based on a WHERE clause D. Updating a table based on a sub-select using joined tables 27. Given two embedded SQL program executions with the following actions: Pgm1 INSERT INTO mytab VALUES (...) COMMIT INSERT INTO mytab VALUES (...) ROLLBACK Pgm2 INSERT INTO mytab VALUES (...) ROLLBACK

DB2_Cert700_Questions

Page 7 of 14

INSERT INTO mytab VALUES (...) COMMIT How many records will be successfully inserted and retained in the table myta b? (Select the correct response) A.1 B.2 C.3 D.4 28. Given the following: A table containing a list of all seats on an airplane. A seat consists of a s eat number and whether or not it is assigned. An airline agent lists all the unassigned seats on the plane. When the agent refreshes the list from the tab le, the list should not change. Which of the following isolation levels should be used for this application? (Select the correct response) A. Read stability B. Repeatable read C. Cursor stability D. Uncommitted read 29. Which of the following Control Center options shows the dependencies betw een a specific view and its tables? (Select the correct response A. Show SQL B. Show Related C. Sample Contents D. Customize Columns 30. Given the following SQL statements: CREATE TABLE tab1 (col1 INT) CREATE TABLE tab2 (col1 INT) INSERT INTO tab1 VALUES (NULL),(1) INSERT INTO tab2 VALUES (NULL),(1) SELECT COUNT(*) FROM tab1 WHERE col1 IN (SELECT col1 FROM tab2) Which of the following is the result of the SELECT COUNT(*) statement? (Select the correct response) A.1 B.2 C.3 D.4 E.0 31. Given the table: COUNTRY ID NAME PERSON CITIES 1 Argentina 1 10 2 Canada 2 20 3 Cuba 2 10

DB2_Cert700_Questions

Page 8 of 14

4 Germany 1 0 5 France 7 5 DECLARE c1 CURSOR WITH HOLD FOR SELECT * FROM country ORDER BY person_id, nam e OPEN c1 FETCH c1 FETCH c1 COMMIT FETCH c1 Which of the following is the last name obtained from the table? (Select the correct response) A. Cuba B. France C. Canada D. Germany E. Argentina 32. Given the following table definition: STAFF Id INTEGER Name CHAR(20) Dept INTEGER Job CHAR(20) Years INTEGER Salary DECIMAL(10,2) Comm. DECIMAL(10,2) Which of the following SQL statements will return the total number of employe es in each department and the corresponding department id under the following conditions: Only return departments with at least one employee receiving a commission gre ater than 5000. The result should be sorted by the department count from most to least. (Select the correct response) A. SELECT dept, COUNT(id) FROM staff WHERE comm > 5000 GROUP BY dept ORDER BY 2 DESC B. SELECT dept, COUNT(*) FROM staff GROUP BY dept HAVING comm > 5000 ORDER BY 2 DESC C. SELECT dept, COUNT(*) FROM staff WHERE comm > 5000 GROUP BY dept, comm ORD ER BY 2 DESC D. SELECT dept, comm, COUNT(id) FROM staff WHERE comm > 5000 GROUP BY dept, c omm ORDER BY 3 DESC 33. Given the statement: CREATE TABLE t1 ( c1 CHAR(3) CONSTRAINT c1

DB2_Cert700_Questions

Page 9 of 14

CHECK (c1 IN ('A01','B01','C01')) ) DB2 verifies that the table check constraint is met during which of the follo wing actions? (Select the correct response) A. Adding data using load B. The reorg of the table C. The insert of each row in t1 D. The creation of the index for the table 34. Which of the following can occur once connected to a database or DRDA ser ver with an explicit authorization name? (Select the correct response) A. Omit a user's password. B. Change a user's password if the server supports this function. C. Omit the name of the database or DRDA server if it is local. D. Use the commit option on the connect statement to commit in-doubt units of work from a previous connection that was terminated. 35. User2 has DBADM authority on database DB1. This allows the user to do whi ch of the following? (Select the correct response) A. Drop database DB1 B. Backup database DB1 C. Create tables in any database D. Create tables in database DB1 36. When establishing client-server communication, passwords CANNOT be verifi ed by: (Select the correct response) A. The DRDA DB2 server. B. The client operating system. C. The gateway operating system. D. Looking in the catalog tables for the password. 37. Given the table: COUNTRY ID NAME PERSON CITIES 1 Argentina 1 10 2 Canada 2 20 3 Cuba 2 10 4 Germany 1 0 5 France 7 5 STAFF ID LASTNAME 1 Jones 2 Smith The statement: SELECT * FROM staff, country will return how many rows? (Select the correct response) A.2 B.4

DB2_Cert700_Questions C.5 D.7 E10

Page 10 of 14

38.For a clustering index to be effective in keeping the data in order, whic h of the following parameters must be set correctly for the index? (Select the correct response) A. FREE ROWS B. PERCENT FREE C. CLUSTERRATIO D. CLUSTER FACTOR 39. Given the two following table definitions: ORG Deptnumb INTEGER Deptname CHAR(30) Manager INTEGER Division CHAR(30) Location CHAR(30) STAFF Id INTEGER Name CHAR(30) Dept INTEGER Job CHAR(20) Years INTEGER Salary DECIMAL(10,2) Comm. DECIMAL(10,2) Which of the following statements will display each department, by name, and the total salary of all employees in the department? (Select the correct response) A. SELECT a.deptname, SUM(b.salary) FROM org a, staff b WHERE a.deptnumb=b.de pt ORDER BY a.deptname B. SELECT b.deptname, SUM(a.salary) FROM org a, staff b WHERE a.deptnumb=b.de pt ORDER BY a.deptname C. SELECT a.deptname, SUM(b.salary) FROM org a, staff b WHERE a.deptnumb=b.de pt GROUP BY a.deptname D. SELECT b.deptname, SUM(a.salary) FROM org a, staff b WHERE a.deptnumb=b.de pt GROUP BY a.deptname 40. Which of the following occurs if an application ends abnormally during an active unit of work? (Select the correct response) A. Current unit of work is committed B. Current unit of work is rolled back C. Current unit of work remains active D. Current unit of work moves to pending state 41. For which of the following database objects can locks be obtained?

DB2_Cert700_Questions (Select the correct response) A. View B. Table C. Trigger D. Buffer Pool

Page 11 of 14

42. Given the following DDL statement: CREATE TABLE newtab1 LIKE tab1 Which of the following would occur as a result of the statement execution? (Select the correct response) A. NEWTAB1 has same triggers as TAB1 B. NEWTAB1 is populated with TAB1 data C. NEWTAB1 has the same primary key as TAB1 D. NEWTAB1 columns have same attributes as TAB1 43. When granted to user1, which of the following will allow user1 to ONLY ac cess table data? (Select the correct response) A. DBADM authority B. SYSADM authority C. SELECT privilege on the table D. SELECT privilege WITH GRANT OPTION on the table 44. Which of the following tools can be used to identify inefficient SQL stat ements without executing the query? (Select the correct response) A. QMF B. Script Center C. Visual Explain D. Performance Monitor 45. Which of the following CANNOT be used to restrict specific values from be ing inserted into a column in a particular table? (Select the correct response) A. view B. index C. check constraint D. referential constraint 46. Which of the following types of DB2 locks allows for the most concurrency within a table? (Select the correct response A. A row lock B. A page lock C. A field lock D. A column lock 47. The DB2 Administration Server (DAS) is required for which of the followin g? (Select the correct response)] A. For the administrator user id to install or remove DB2 B. For the remote clients to use the Control Center against the instance C. For checking authorities in the database manager configuration for SYSADM

DB2_Cert700_Questions

Page 12 of 14

D. For maintaining authorities added and removed by the SQL GRANT and REVOKE commands respectively 48. Given the statement: CREATE TABLE t1 ( c1 INTEGER NOT NULL, c2 INTEGER, PRIMARY KEY(c1), FOREIGN KEY(c2) REFERENCES t2 ) How many non-unique indexes are defined for table t1? (Select the correct response) A.0 B.1 C.2 D.3 49. Given the following embedded SQL programs: Program 1: Create table mytab (col1 int, col2 char(24)) Commit Program 2: Insert into mytab values ( 20989,'Joe Smith') Commit Insert into mytab values ( 21334,'Amy Johnson') Delete from mytab Commit Insert into mytab values ( 23430,'Jason French') Rollback Insert into mytab values ( 20993,'Samantha Jones') Commit Delete from mytab where col1=20993 Rollback Which of the following records will be returned by the statement SELECT * FROM mytab? (Select the correct response) A. 20989, Joe Smith B. 21334, Amy Johnson C. 21334, Amy Johnson D. 20993, Samantha Jones E. No records are returned 50. Given an application bound with cursor stability which will be updating r ows in a table and obtaining row locks, which of the following table locks wi ll DB2 acquire for the application first? (Select the correct response) A. U – update B. X – exclusive C. IU - intent update D. IX - intent exclusive

DB2_Cert700_Questions

Page 13 of 14

51 . Which of the following is NOT a valid data type on CREATE TABLE? (Select the correct response) A. CLOB B. DOUBLE C. NUMERIC D. DATETIME 52. If a DB2 Warehouse Manager toolkit is selected during the installation of DB2 UDB Version 7.1, which of the following databases must be defined? (Select the correct response) A. None B. Target Database C. Source Database D. Control Database 53. Which of the following SQL statements can remove all rows from a table na med COUNTRY? (Select the correct response) A. DELETE country B. DELETE FROM country C. DELETE * FROM country D. DELETE ALL FROM country 54. Which of the following tasks can be performed using the ALTER TABLESPACE statement? (Select the correct response) A. Assign a bufferpool. B. Change the table space name. C. Change the type of the table space. D. Change the page size of the table space. 55.To set up a client that can access DB2 UDB through DB2 Connect Enterprise Edition, which of the following is the minimum software client that must be installed? (Select the correct response) A. DB2 Runtime Client B. DB2 Personal Edition C. DB2 Administration Client D. DB2 Application Developer's Client

DB2_Cert700_Questions

Page 14 of 14

1 C 2 C 3 A 4 C 5 C 6 A 7 C 8 C 9 D 10 E

11 C 12 D 13 A 14 15 A 16 B 17 C 18 A 19 D 20 B, E

21 A

31 C

41 B 42 D 43 C 44 C 45 B 46 A 47 D 48 A 49 D 50 A, B

51 D 52 D 53 B 54 A, D 55 A

22 A,C 32 A 23 C 33 C, A

24 B,C 34 A 25 B 26 D 27 B 28 B 29 B 30 A 35 D 36 C 37 E 38 D 39 C 40 B