You are on page 1of 4

View Attempt https://scholar.uh.edu/webct/ViewStudentAttempt.dowebct?attempt=1777...

View Attempt 2 of unlimited


Title: Chapter 19(1)
Started: November 8, 2009 6:55 PM
Submitted: November 8, 2009 7:41 PM
Time spent: 00:46:16
Total score: 8/12 = 66.67% Total score adjusted by 0.0 Maximum possible score: 12

1. Buffer Synthesis 5
Match the acid/base pair that is suitable for preparing a buffer of each given approximate
concentration. You will need to refer to Tables in the book of weak acids and bases and
polyprotic acid

C6H5NH2/ C6H5NH3Cl [H3O+] = 10-4

NaH2AsO3/Na2HAsO3 [H3O+] = 10-9

NH3/NH4Cl [H3O+] = 10-7

Statement Response Value Correct Match


C6H5NH2/ C6H5NH3Cl [H3O+] = 10-7 Incorrect [H3O+] = 10-4
NaH2AsO3/Na2HAsO3 [H3O+] = 10-4 Incorrect [H3O+] = 10-7

NH3/NH4Cl [H3O+] = 10-9 Correct [H3O+] = 10-9

Score: 0/1

2. Indicator 5
Which indicator would be the best to use for a titration between 0.10 M HF with 0.10 M
NaOH? You will probably need to consult the appropriate table in the book.

Student Correct
Value Feedback
Response Answer
1. thymol blue, 100%
color change
at pH 8-10
2. bromothymol 0%
blue, color
change at pH
6-8
3. methyl red, 0%
color change
at pH 3-5

1 of 4 08-Nov-09 7:43 PM
View Attempt https://scholar.uh.edu/webct/ViewStudentAttempt.dowebct?attempt=1777...

4. alizarin 0%
yellow R,
color change
at pH 10-12
5. methyl 0%
violet, , color
change at pH
0-2

Score: 1/1

3. Chapter 11 Simple Buffer 5


Calculate the pH of a solution that is 0.090 M HBrO and 0.026 M NaBrO.
Ka of HBrO is 2.0 x 10-9.

Student Response Value Correct Answer


Answer 9.24 0% 8.16

Score: 0/1

4. Chapter 11 Buffer MV 4
Calculate the pH of a solution that results from mixing 30.8 mL of 0.166 M acetic acid with
18.9 mL of 0.100 M sodium acetate.
The Ka value for CH3COOH is 1.8 x 10-5.

Student Response Value Correct Answer


Answer 1.47 0% 4.31

Score: 0/1

5. Buffer Ratio 1

What is the buffer component ratio, ([CH3CH2COO-]/[CH3CH2COOH]) of a propanoate buffer


that has a pH of 5.80. Ka of CH3CH2COOH is 1.3 x 10-5.

Student Response Value Correct Answer


Answer 8.2 100% 8.13

Score: 1/1

6. Additions to Buffer 41

2 of 4 08-Nov-09 7:43 PM
View Attempt https://scholar.uh.edu/webct/ViewStudentAttempt.dowebct?attempt=1777...

A buffer is prepared by mixing 122 mL of 0.232 M HCl with 756 mL of 0.545 M sodium
acetate (NaCH3COO). Given that the Ka of acetic acid is 1.8 x 10-5, calculate the pH of the
solution.

Student Response Value Correct Answer


Answer not answered 0% 5.88

Score: 0/1

7. Chapter 11 Titrations SS 6
Calculate the pH during the titration of 20.0 mL of 0.25 M HCl(aq) with 0.25 M NaOH(aq)
after 20.27 mL of the base have been added.

Student Response Value Correct Answer


Answer 11.2 100% 11.22

Score: 1/1

8. Chapter 11 Titrations WS 26
Calculate the pH during the titration of 20.00 mL of 0.1000 M HNO2(aq) with 0.1000 M
NaOH(aq) after 20.13 mL of the base have been added.
Ka of nitrous acid = 4.3 x 10-4.

Student Response Value Correct Answer


Answer 10.5 100% 10.51

Score: 1/1

9. Titration WS 4
Calculate the pH during the titration of 20.00 mL of 0.1000 M CH3CH2CH2COOH with 0.1000
M NaOH after 24.6 mL of the base have been added. Ka of butanoic acid = 1.54 x 10-5.

Student Response Value Correct Answer


Answer 12 100% 12.01

Score: 1/1

10. Equivalence Point 2

3 of 4 08-Nov-09 7:43 PM
View Attempt https://scholar.uh.edu/webct/ViewStudentAttempt.dowebct?attempt=1777...

Using Tables from the book when needed, determine the volume of 0.937 M NaOH needed to
reach the first equivalence point in the titration of 24.5 mL of 0.229 M H2CO3.

Student Response Value Correct Answer


Answer 5.99 100% 6.0

Score: 1/1

11. Chapter 11 Titrations EPP WS 10


Determine the pH at the equivalence (stoichiometric) point in the titration of 44.0 mL of
0.570 M HCOOH by 0.710 M NaOH.
The Ka of HCOOH is 1.8 x 10-4.

Student Response Value Correct Answer


Answer 8.62 100% 8.62

Score: 1/1

12. Chapter 11 Titrations HEP SW 1


What is the volume in mL of 0.957 M HCl(aq) needed to reach halfway to the equivalence
(stoichiometric) point in the titration of 36.7 mL of 0.933 M NH3(aq).

Student Response Value Correct Answer


Answer 17.9 100% 17.9

Score: 1/1

Done

4 of 4 08-Nov-09 7:43 PM