You are on page 1of 3

GROW MORE FECULTY OF ENGINEERING EG OBJECTIVE/ B.

E 1
ST
SEM/ 2013-14
Prof. RAJNIKANT RATHOD
1) Graphics is used in the engineering design process for:
a) Communicating b) conducting analysis
c) Solving problem d) all of above
Ans: - D
2) A Drafter helps in Drawing
a) Parallel and perpendicular lines b) concentric circle
c) Smooth circle d) all of above
Ans: - A
3) Which tool can be used to draw a 90 degree angle?
a) 30/60 triangle b) protector c) Drafter d) all of above
Ans: - D
4) Center lines are drawn as
a) Continuous narrow lines b) dashed narrow lines
c) long-dashed dotted narrow line d) long-dashed double narrow line
Ans: - C
5) Which of the following publication made by Bureau of Indian standard includes
standard techniques for line conversion and lettering in detail?
a) SP 46 b) BIS 9609
c) ASME Y14.2M d) ISO 9000
Ans: - A
6) The dimension figure for radius should be represented by
a) R b) CR c) SR d) RAD
Ans: - A
7) Which line type is thick and black?
a) visible lines b) centre lines c) construction lines d) all of above
Ans: - A
8) Which line type is thin and light?
a) visible lines b) centre lines c) construction lines d) all of above
Ans: - C
9) Which type of line is part of a dimension?
a) break lines b) phantom lines c) extension lines d) cutting plane lines
Ans: - C
10) Which type of line is particular to section drawings?
a) break lines b) phantom lines c) extension lines d) cutting plane lines
Ans: - D
11) When the measurements required three consecutive units, the appropriate scale is
a) Plain scale b) Diagonal scale c) isometric scale d) scale of chord
Ans: - B
12) The Diagonal scale is most suitable for
a) Diameter of circle b) Diagonal of scale c) side of pentagon d) all of those
Ans: - D
13) The scale is used for two system of units is
a) Plain scale b) Diagonal scale c) comparative scale d) vernier scale
Ans: - C
14) The diagonal of scale can be measured by
a) Plain scale b) Diagonal scale c) vernier scale d) all of those
Ans: - D
15) The R.F of the scale on mini-Drafter is
a) 0 b) 1 c) 10 d) none of those
Ans: - B
16) Which of the following scale used for converting miles in to kilometers
a) Plain scale b) Diagonal scale c) comparative scale d) all of above
Ans: - C
GROW MORE FECULTY OF ENGINEERING EG OBJECTIVE/ B.E 1
ST
SEM/ 2013-14
Prof. RAJNIKANT RATHOD
17) comparative scale is a pair of scale having a common
a) units b) R.F c) length of scale d) least count
Ans: - B
18) An Angle can be set off and measured by
a) Plain scale b) Diagonal scale c) isometric scale d) scale of chord
Ans: - D
19) The scale of chord used to measured
a) Length of chord b) arc of length of chord c) angle of chord d) all of above
Ans: - C
20) Which of the following is not a pictorial drawing?
a) Isometric b) Multiview c) perspective d) axonometric
Ans: - B
21) A circle will appear on an isometric drawing as an
a) Ellipse b) cycloid c) circle d) parabola
Ans: - A
22) An axonometric drawing which has all three axes divided by equal angles is
a) Diametric b) Trimetric c) orthographic d) isometric
Ans: - D
23) In isometric drawings:
a) Two axes are perpendicular b) measurements can be made only parallel to the
isometric axes c) All faces are unequally distorted d) None of the above
Ans: - B
24) In a perspective drawing, the object always touches the:
a) Ground line b) horizon line c) measuring line d) station point
Ans: - A
25) What type of curve is created by the intersection of a plane parallel to the side of
cone?
a) Parabola b) hyperbola c) ellipse d) all of above
Ans: - A
26) An ________ is created by the motion of a point on a circle as the circle rolled along
a straight line.
a) Cycloid b) Epy- cycloid c) Hypo-cycloid d) Spiral
Ans: - A
27) A triangle that has two sides equal and two angles equal is known as an?
a) Right triangle b) Scalene triangle c) Isosceles triangle d) triangle
Ans: - C
28) In orthographic projection, visual rays are __________ to the projection plane.
a) Parallel b) Adjacent c) perpendicular d) tangent
Ans: - C
29) The six standard views are known as?
a) Principal views b) Glass box views c) projection views d) perspective views
Ans: - A
30) The top and right side views have what common dimension(s)?
a) Height and width b) width and depth c) Height d) Depth
Ans: - D
31) Which of the following pairs of orthographic views both show the height dimension?
a) Left side and front b) top and front c) top and front d) bottom and right side
Ans: - A
32) First angle projection is commonly used in?
a) United States and Canada b) Europe and Asia c) Latin America d) all above
Ans: - B


GROW MORE FECULTY OF ENGINEERING EG OBJECTIVE/ B.E 1
ST
SEM/ 2013-14
Prof. RAJNIKANT RATHOD
33) For orthographic projection, the engineering custom in Europe dictates the use of:
a) first-angle projection b) Second-angle projection c) Third-angle projection d)
fourth-angle projection
Ans: - A
34) For orthographic projection, the engineering custom in the United States dictates
the use of:
a) first-angle projection b) Second-angle projection c) Third-angle projection d)
fourth-angle projection
Ans: - C
35) The line connecting a view to note is called
(a) Dimension line (b) projection line (c) leader (d) arrowheads
Ans: - C

36) Methods of arrangement of dimensions includes
(a) Parallel, continuous and combined (b) Perpendicular, parallel and combined
(c) Perpendicular, continuous & combined (d) Perpendicular, parallel and continuous
Ans: - A
37) A curve drawn for Boyle’s law (PV = constant) on a P-V chart has a characteristic
shape of
(a) Ellipse (b) parabola (c) oblique hyperbola (d) rectangular hyperbola
Ans: - D
38) The profile of a gear teeth is in the form of
(a) Parabola (b) involute (c) spiral (d) helix
Ans: - B
39) In orthographic projections, the rays are assumed to
(a) Diverge from station point (b) converge from station point
(c) Be parallel (d) None of these
Ans: - C

40) If an object lies in third quadrant, its position with respect to reference planes will
be
(a) Infront of V.P, above H.P (b) behind V.P., above H.P
(c) Behind V.P., below H.P. (d) Infront of V.P., below H.P.
Ans: - C

41) When an object is cut by a section plane parallel to H.P and perpendicular to V.P,
then the sectional view of the object is obtained in
(a) Top view (b) front view (c) left side view (d) right side view
Ans: - A

42) Which of the following object gives a circular section, when it is cut completely by a
section plane (irrespective of the angle of the section plane)
(a) Cylinder (b) Sphere (c) Cone (d) Circular lamina
Ans: - B

BEST OF LUCK