You are on page 1of 2

Fanu?

Neagu
De la Wikipedia, enciclopedia libera
Fanu? Neagu
Na?tere 5 aprilie 1932
Gradi?tea-de-Sus, jude?ul Braila
Deces 24 mai 2011 (79 de ani)
Bucure?ti
Ocupa?ie scriitor
Na?ionalitate Romn
Studii Liceul Militar la Iasi si Facultatea de Filologie din Bucure?ti
Activitatea literara
Opera de debut Du?man cu lumea
modifica Consulta?i documenta?ia formatului
Fanu? Neagu (n. 5 aprilie 1932, Gradi?tea-de-Sus, jude?ul interbelic Rmnicu Sarat
acum n jude?ul Braila, Romnia d. 24 mai 2011, Bucure?ti, Romnia) a fost un povesti
tor, memorialist, nuvelist, romancier ?i dramaturg romn. A colaborat adeseori n ci
nematografie ca scenarist sau creator de dialoguri. A ndeplinit func?ia de direct
or al Teatrului Na?ional din Bucure?ti (1993-1996); a fost ales membru corespond
ent al Academiei Romne n 1993 ?i membru titular n anul 2001.
Cuprins [ascunde]
1 Studii
2 Volume publicate
3 Lista selectiva a operelor antume
4 Activitatea profesionala
5 Bibliografie
6 Note
7 Legaturi externe
Studii[modificare | modificare sursa]
S-a nascut la 5 aprilie 1932, n ora?ul Gradi?tea-de-Sus din jude?ul Braila, ntr-o
familie de ?arani. A studiat primii cinci ani de ?coala primara n satul natal. ?i
continua studiile ntre 1944 ?i 1948 la Liceul Militar din Ia?i (trei ani i urmeaza
la Liceul Militar din Cmpulung-Muscel). Urmeaza apoi ?coala Pedagogica nr. 2 din
Bucure?ti, iar n 1951 devine cursant al ?colii de literatura Mihai Eminescu pna n an
ul 1952, fiind coleg de genera?ie cu Nicolae Labi?, Radu Cosa?u etc. ntre 1954 ?i
1957 nva?a la Facultatea de Filologie din Bucure?ti, dar nu ?i ncheie studiile.
24.05.2011, ora 3.30 a.m.: "...a ncetat din via?a la Spitalul Universitar de Urge
n?a Elias maestrul Fanu? Neagu, ca urmare a unei afec?iuni neoplazice metastazante
, consumptive ?i cu evolu?ie ndelungata", se arata ntr-un comunicat al unita?ii sa
nitare.
Fanu? Neagu a fost internat mult timp la Spitalul Elias din cauza unui cancer la
prostata, iar n ultimele saptamni a fost n coma. A murit pe data de 24 mai 2011 la
spitalul Elias din Bucure?ti.
Volume publicate[modificare | modificare sursa]
n anul 1954 debuteaza cu povestirea Du?man cu lumea, n revista Tnarul scriitor. n anul
960 are loc debutul editorial cu volumul de povestiri Ningea n Baragan, volum retip
arit n 1964 sub titlul Cantonul parasit. n anul 1960 publica Somn de la amiaza, iar n 1
962 Dincolo de nisipuri. n anul 1967 publica Vara buimaca, piesa Scoica de lemn, care p
este ani se va juca la Teatrul Nottara din Bucure?ti. n anul 1979 Cartea cu priete
ni. n anul 1981 Insomnii de matase. n anul 1985 A doua carte cu prieteni. n anul 1985
se joaca piesele Echipa de zgomote la Teatrul Majestic ?i Olelie la Teatrul Na?ional
din Bucure?ti. n anul 1987 ntmplari aiurea ?i calatorii oranj, volum de publicistica
. n anul 1988 Scaunul singurata?ii, roman. n anul 1993 i se joaca la Teatrul Na?iona
l din Bucure?ti ?i la Teatrul Na?ional din Timi?oara piesa Casa de la Miezul Nop?
ii sau Paia?a sose?te la timp. n anul 1994 republica Dincolo de nisipuri, nuvele, la
Editura Porto-Franco, Gala?i.
Lista selectiva a operelor antume[modificare | modificare sursa]
1960 - Ningea n Baragan, povestiri;
1962 - Dincolo de nisipuri, nuvele;
1968 - ngerul a strigat, roman;
1976 - Frumo?ii nebuni ai marilor ora?e, roman;
1979 - Cartea cu prieteni, nsemnari;
1981 - Insomnii de matase, nsemnari;
1987 - ntmplari aiurea ?i calatorii oranj, publicistica;
1988 - Scaunul singurata?ii, roman;
2001 - Amantul Marii Doamne Dracula, roman
Activitatea profesionala[modificare | modificare sursa]
n perioada decembrie 1993 - 1996 a fost director al Teatrului Na?ional din Bucure
?ti
n noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Romne
n data de 21 decembrie 2001 devine membru titular al Academiei Romne.
Bibliografie[modificare | modificare sursa]
Mediafax, Scriitorul Fanu? Neagu a murit, 24 mai 2011
Note[modificare | modificare sursa]
Legaturi externe[modificare | modificare sursa]
Fanu? Neagu pe PORT.ro
Vezi aici biografia lui Fanu? Neagu, 24 mai 2011, L.G, Adevarul
Coleg cu Labi? ?i Cosa?u, scriitorul Fanu? Neagu a vorbit cu oamenii ?i s-a tutu
it cu sfin?ii!(GALERIE FOTO), 19 august 2010, Adevarul
Fanu? Neagu: S-a stins ultimul boem al secolului trecut, 25 Mai 2011, Evenimentu
l zilei
Interviuri
Fanu? Neagu: "Omenia pe care am descoperit-o n spitale ma face sa cred ca ?ara as
ta nu poate sa piara", 29 septembrie 2008, Marius Tuca, Oana Stancu, Jurnalul Na
?ional
Fanus Neagu: N-am facut dragoste pe zapada, 6 mai 2010, Constantin Preda, Revist
a Tango
Fanu? Neagu: Am iubit via?a ca un desfrnat, 24 Mai 2011, Romnia libera
EXCLUSIV ADEVARUL Fanu? Neagu, interviu: "M-am tutuit cu sfin?ii!", 24 mai 2011,
Nicoleta Butnaru, Adevarul