You are on page 1of 16

1)IT IS THE SCIENCE WHICH DEALS WITH BODIES IN MOTION OR AT

REST WITH SPECIFIC ATTENTION BEING DIRECTED PRIMARILY TO


THE EXTERNAL EFFECTS OF A FORCE OR A SYSTEM.
A)STATICS
B)THERMODYNAMICS
C)KINETICS
D)MECHANICS ANS. D

2)DEALS WITH THE CONDITIONS OF EQUILIBRIUM OF RIGID BODIES
ACTED UPON BY A BALANCED SYSTEMS OF FORCES.
A)STATICS
B)THERMODYNAMICS
C)KINETICS
D)MECHANICS ANS. A

3)DEALS WITH BODIES BEING ACTED UPON BY AN UNBALANCED
SYSTEM OF FORCES THE RESULTANT OF WHICH CAUSES THE BODY
TO BE ACCELERATED
A)STATICS
B)KINEMATICS
C)DYNAMICS
D)KINETICS ANS. C

4)DEALS WITH THE GEOMETRY OF MOTON
A)STATICS
B)KINEMATICS
C)DYNAMICS
D)KINETICS ANS. B

5)DEALS WITH THE FORCES REQUIRED TO PRODUCED MOTION
A)STATICS
B)KINEMATICS
C)DYNAMICS
D)KINETICS ANS. D

6)A SPECIFIC AMOUNT OF MATTER ALL PARTICLES OF WHICH REMAIN
AT FIXED DISTANCE TO EACH OTHER.
A)MASS
B)FORCE
C)RIGID BODY
D)STATIC BODY ANS.C

7)RESULTS WHEN A BODY IS ACTED UPON BY THE FORCE
A)BENDING
B)DEFORMATION
C)SCATTERING
D)COMPRESSION ANS.B



8)A FIXED BODY PROPERTY OF A BODY WHICH DETERMINES ITS
RESISTANCE TO CHANGE IN MOTION.
A)MASS
B)FORCE
C)RIGID BODY
D)STATIC BODY ANS.A

9)THE ACTION OF ONE BODY ON ANOTHER BODY WHICH CHANGES
OR TENDS TO CHANGE THE MOTION OF TNE BODY ACTED ON.
A)MASS
B)FORCE
C)RIGID BODY
D)STATIC BODY ANS.B

10)IT IS THE INTENSITY OF THE FORCE
A)MAGNITUDE
B)DIRECTION
C)MASS
D)FORCE ANS.A

11)SENSE AND SLOPE OF ANGLES WITH RESPECT TO REFERENCE
AXES.
A)MAGNITUDE
B)DIRECTION
C)MASS
D)FORCE ANS.B

12)THE RESULTANT OF TWO FORCES WHICH IS THE DIAGONAL
FORMED ON THE VECTORS OF THIS FORCE
A)PARALLELOGRAM LAW
B)EQUILIBRIUM LAW
C)SUPERPOSITION LAW
D)ACTION AND REACTION ANS.A

13)ANY PRESSURE ON THE SUPPORT CAUSES AN EQUAL AND
OPPOSITE PRESSURE FROM THE SUPPORT.
A)PARALLELOGRAM LAW
B)EQUILIBRIUM LAW
C)SUPERPOSITION LAW
D)ACTION AND REACTION ANS.D

14)TWO FORCES ON A RIGID BODY WILL IN NO WAY TO BE CHANGED
IF WE ADDED OR SUBTRACT FROM THEM ANOTHER SYSTEM OF
FORCES IN EQUILIBRIUM.
A)PARALLELOGRAM LAW
B)EQUILIBRIUM LAW
C)SUPERPOSITION LAW
D)ACTION AND REACTION ANS.C


15)QUANTITIES WHICH POSESS MAGNITUDE .
A)TENSORS
B)VECTOR QUANTITIES
C)SYSTEM OF FORCES
D)SCALAR QUANTITIES ANS.D

16)QUANTITES HAVING BOTH MAGNITUDE AND DIRECTION.
A)TENSORS
B)VECTOR QUANTITIES
C)SYSTEM OF FORCES
D)SCALAR QUANTITIES ANS.B

17)QUANTITIES WHICH POSSES MAGNITUDE BUT REQUIRE TWO OR
MORE DIRECTIONAL ASPECTS.
A)TENSORS
B)VECTOR QUANTITIES
C)SYSTEM OF FORCES
D)SCALAR QUANTITIES ANS.A

18)WHEN SEVERAL FORCES ACT IN A GIVEN SITUATION.
A)TENSORS
B)VECTOR QUANTITIES
C)SYSTEM OF FORCES
D)SCALAR QUANTITIES ANS.C

19)ALL FORCES OF THE SYSTEM ARE IN A COMMON LINE ACTION.
A) CONCURRENT,COPLANAR
B)COLLINEAR FORCES SYSTEM
C)PARALLEL,COPLANAR
D)NON CONCURRENT,COPLANAR ANS.B

20)THE ACTION LINES OF ALL THE FORCES ARE IN THE SAME PLANE
AND INTERSECT A COMMON POINT.
A) CONCURRENT,COPLANAR
B)COLLINEAR FORCES SYSTEM
C)PARALLEL,COPLANAR
D)NON CONCURRENT,COPLANAR ANS.A

21)THE ACTION LINES OF ALL THE FORCES OF THE SYSTEM ARE
PARALLEL AND LIE IN THE SAME PLANE.
A) CONCURRENT,COPLANAR
B)COLLINEAR FORCES SYSTEM
C)PARALLEL,COPLANAR
D)NON CONCURRENT,COPLANAR ANS.C






22)THE ACTION LINES OF ALL THE FORCES OF THE SYSTEM ARE IN
THE SAME PLANE,BUT THEY ARE NOT PARALLEL AND DONT
INTERSECT IN A COMMON POINT.
A) CONCURRENT,COPLANAR
B)COLLINEAR FORCES SYSTEM
C)PARALLEL,COPLANAR
D)NON CONCURRENT,COPLANAR ANS.B

23) THE ACTION LINES OF ALL THE FORCES ARE NOT IN THE SAME
PLANE AND INTERSECT A COMMON POINT.
A)CONCURRENT,NON COPLANAR
B)COLLINEAR FORCES SYSTEM
C)PARALLEL,NON COPLANAR
D)NON CONCURRENT,NON COPLANAR,NON PARALLEL ANS.A

24) )THE ACTION LINES OF ALL THE FORCES OF THE SYSTEM ARE
PARALLEL AND NOT ALL LIE IN THE SAME PLANE.
A)CONCURRENT,NON COPLANAR
B)COLLINEAR FORCES SYSTEM
C)PARALLEL,NON COPLANAR
D)NON CONCURRENT,NON COPLANAR,NON PARALLEL ANS.C

25)THE ACTION LINES OF ALL THE FORCES OF THE SYSTEM ARE ALL
NOT IN THE SAME PLANE,BUT THEY ARE ALL NOT PARALLEL AND DO
NOT ALL INTERSECT IN A COMMON POINT.
A)CONCURRENT,NON COPLANAR
B)COLLINEAR FORCES SYSTEM
C)PARALLEL,NON COPLANAR
D)NON CONCURRENT,NON COPLANAR,NON PARALLEL ANS.D

26)THE SIMPLEST FORCE SYSTEM THAT CAN REPLACE
THE ORIGINAL SYSTEM WITHOUT CHANGING ITS EXTERNAL EFFECT.
A)COUPLE
B)RESULTANT
C)COMPOSITION
D)GRAPHICAL ANS.B

27)A PAIR OF PARALLEL FORCES HAVING SAME MAGNITUDE BUT
OPPOSITE SENSES.
A)COUPLE
B)RESULTANT
C)COMPOSITION
D)GRAPHICAL ANS.A

28)THE PROCESS OF REPLACING A FORCE SYSTEM BY ITS
RESULTANT
A)COUPLE
B)RESULTANT
C)COMPOSITION
D)GRAPHICAL ANS.C
29)A PICTORIAL REPRESENTATION IN SOLVING A SYSTEM
A)COUPLE
B)RESULTANT
C)COMPOSITION
D)GRAPHICAL ANS.D

30)IS USED TO OBTAIN THE MAGNITUDE AND DIRECTION OF THE
RESULTANT OF ANY TWO CONCURRENT FORCES.
A)PARALLELOGRAM LAW
B)RESOLUTION
C)COSINE LAW
D)TRIANGLE LAW ANS.D

31)AN ANALYTICAL METHOD OF FINDING THE RESULTANT OF
CONCURRENT FORCES.
A)PARALLELOGRAM LAW
B)RESOLUTION
C)COSINE LAW
D)TRIANGLE LAW ANS.B

32)MEANS THAT EITHER ONE OF TWO COPLANAR FORCES HAVING
THE GIVEN FORCE AS RESULTANT.
A)COMPONENTS
B)POLYGON METHOD
C)MOMENT OF FORCE
D)COUPLE ANS.A

33)IS USED TO CHECK THE RESULTS OBTAINED FROM THE
RESOLUTION AND COMPOSITION METHOD.
A)COMPONENTS
B)POLYGON METHOD
C)MOMENT OF FORCE
D)COUPLE ANS.B

34)IS A VECTOR QUANTITY THAT IS REPRESENTED AS A VECTOR
ALONG THE MOMENT AXIS.
A)COMPONENTS
B)POLYGON METHOD
C)MOMENT OF FORCE
D)COUPLE ANS.C

35)THE ALGEBRAIC SUM OF THE MOMENT OF ITS FORCES ABOUT
ANY AXIS PERPENDICUL;AR TO THE PLANE OF THE COUPLE.
A)THE MAGNITUDE OF THE COUPLE
B)THE SLOPE OF THE PLANE OF THE COUPLE.
C)THE SENSE OF RO TATION OF THE COUPLE.
D)THE MOMENT OF THE COUPLE. ANS.D



36)THE FORCE OF ATTRACTION OF THE EARTH ON A BODY.
A)MASS
B)DENSITY
C)WEIGHT
D)DIRECTION ANS.C

37)THEOREM OF PAPPUS WHICH STATE THAT THE SURFACE AREA OF
ANY SOLID OF REVOLUTION IS THE PRODUCT OF THE LENGTH
MULTIPLIED BY THE DISTANCE TRAVELLED.
A)1
ST
PROPOSITION
B)2
ND
PROPOSITION
C)3
RD
PROPOSITION
D)4
TH
PROPOSITON ANS.A

38)THE SURFACE AREA OF THE SQUARE OF SPHERE IS EQUAL TO
THE LENGTH OF SEMI-CIRCLE MULTIPLIED BY THE DISTANCE
TRAVELLED BY THE CENTROID OF A SEMI CIRCLE.
A)1
ST
PROPOSITION
B)2
ND
PROPOSITION
C)3
RD
PROPOSITION
D)4
TH
PROPOSITON ANS.A

39)THE VOLUME OF ANY SOLID OF REVOLUTION IS THE PRODUCT OF
THE GENERATING AREA .
A)1
ST
PROPOSITION
B)2
ND
PROPOSITION
C)3
RD
PROPOSITION
D)4
TH
PROPOSITON ANS.B

40)THEOREM USED IN LOCATING THE CENTROID OF THE SEMI-
CIRCLE ARC.
A)PYTHAGOREAN THEOREM
B)NEWTONS THEOREM
C)PAPPUS THEOREM
D)NONE OF THE ABOVE ANS.C

41)A SYSTEM OF FORCES ACTING ON A BODY WHICH HAS NO
RESULTANT.
A)FREE BODY DIAGRAM
B)EQUILIBRIUM
C)COPLANAR
D)FORCE ANS.B

42)IS A SKETCH OF A BODY COMPLETELY ISOLATED OR FREE FROM
ALL OTHER BODIES.
A)FREE BODY DIAGRAM
B)EQUILIBRIUM
C)COPLANAR
D)FORCE ANS.A

43)IS A DEFINITE AMOUNT OF MATTER THE PARTS OF WHICH ARE
FIXED IN POSITON RELATIVE TO ONE ANOTHER.
A)MASS
B)FORCE
C)RIGID BODY
D)STATIC BODY ANS.C

44)IS THE ACTION EXERTED BY ONE BODY UPON ANOTHER.
A)MASS
B)FORCE
C)RIGID BODY
D)STATIC BODY ANS.B

45)A UNIT OF FORCE
A)METER SQUARED
B)PASCAL
C)POUNDS
D)NEWTON ANS.D

46)THE EXTERNAL EFFECT OF A FORCE IN A REGID BODY IS THE
SAME FOR ALL POINTS ALONG ITS LINE OF ACTION
A)PRINCIPLE OF TRANSMISIBILITY OF A FORCE
B)AXIOMS OF MECHANICS
C)CHARACTERISTICS OF FORCE
D)SCALAR AND VECTOR QUANTITIES ANS.A

47)THE RESULTANT OF TWO FORCES IS THE DIAGONAL FORMED ON
TWO VECTORS OF THOSE FORCES.
A)PARALLELOGRAM LAW
B)RESOLUTION
C)COSINE LAW
D)TRIANGLE LAW ANS.A

48)THE FORCES ARE IN EQUIBRIUM ONLY WHEN EQUAL IN
MAGNITUDE ,OPPOSITE IN DIRECTION AND COLLINEAR IN ACTION.
A)PRINCIPLE OF TRANSMISIBILITY OF A FORCE
B)AXIOMS OF MECHANICS
C)CHARACTERISTICS OF FORCE
D)SCALAR AND VECTOR QUANTITIES ANS.B

49)IS A CONVINIENT COROLLARY OF THE PARALLELOGRAM LAW.
A)PARALLELOGRAM LAW
B)RESOLUTION
C)COSINE LAW
D)TRIANGLE LAW ANS.D





50)THE DETERMINATION OF THE RESULTANT OF 3 OR MORE
CONCURRENT FORCES THAT ARE NOT COLLINEAR.
A) RESULTANT OF CONCURRENT,COPLANAR
B)COLLINEAR FORCES SYSTEM
C)PARALLEL,COPLANAR
D)NON CONCURRENT,COPLANAR ANS.A

51)ADDITION WHICH IS FOLLOWED BY THE PARALLELOGRAM LAW
DESCRIBED BY THE FIGURE.
A)RESOLUTION OF THE VECTOR
B)ADDITION OF THE VECTOR
C)EQUILIBRIUM EQUATION FOR A PARTICLE
D)PARTICLE ANS.B

52)AN OBJECT WITH INERTIA BUT OF NEGLIGIBLE DIMENSION.
A)RESOLUTION OF THE VECTOR
B)ADDITION OF THE VECTOR
C)EQUILIBRIUM EQUATION FOR A PARTICLE
D)PARTICLE ANS.D

53)A PARTICLE IS IN EQUILIBRIUM IF THE RESULTANT OF ALL FORCES
ACTING ON THE PARTICLE IS EQUAL TO ZERO.
A)RESOLUTION OF THE VECTOR
B)ADDITION OF THE VECTOR
C)EQUILIBRIUM EQUATION FOR A PARTICLE
D)PARTICLE ANS.C

54)IN A RECTANGULAR COORDINATE SYSTEM THE EQUILIBRIUM
EQUATIONS CAN BE REPRESENTED BY THREE SCALAR EQUATIONS.
A)EQUILIBRIUM EQUATION IN COMPONENT FORM
B)FREE BODY DIAGRAM
C)STRING OR CABLE
D)LINEAR SPRING ANS.A

55)A MECHANICAL DEVICE THAT CAN ONLY TRANSMIT A TENSILE
FORCE ALONG ITSELF.
A)EQUILIBRIUM EQUATION IN COMPONENT FORM
B)FREE BODY DIAGRAM
C)STRING OR CABLE
D)LINEAR SPRING ANS.A

56)A MECHANICAL DEVICE THAT CAN WHICH EXERTS A FORCE
ALONG ITS LINE OF ITS ACTION AND PROPORTIONAL TO ITS
EXTENSION.
A)EQUILIBRIUM EQUATION IN COMPONENT FORM
B)FREE BODY DIAGRAM
C)STRING OR CABLE
D)LINEAR SPRING ANS.D





57)THE TENSION IN THE CABLE IS THE SAME ON BOTH SIDES OF THE
PULLEY.
A)FRICTIONLESS PULLEY
B)STATIC EQUILIBRIUM FOR A RIGID BODY]
C)NEWTONS 3
RD
LAW
D)COMPOSITE BODIES AND EXTERNAL SOURCE ANS.A

58)EACH ACTION HAS A REACTION EQUAL IN MAGNITUDE AND
OPPOSITE IN DIRECTION.
A)FRICTIONLESS PULLEY
B)STATIC EQUILIBRIUM FOR A RIGID BODY]
C)NEWTONS 3
RD
LAW
D)COMPOSITE BODIES AND EXTERNAL SOURCE ANS.C

59)FORCESW AND COUPLES WHICH ARE A RESULT OF INTERACTION
BETWEEN ONE PART OF AN OBJECT AND ANOTHER PART OF IT WILL
NOT APPEAR IN THE FREE BODY DIAGRAM OF THE WHOLE OBJECT.
A)FRICTIONLESS PULLEY
B)STATIC EQUILIBRIUM FOR A RIGID BODY
C)NEWTONS 3
RD
LAW
D)COMPOSITE BODIES AND EXTERNAL SOURCE ANS.D

60)EACH FORCE OR COUPLE PUTTED ON A FREE DIAGRAM
REPRESENTS A MODEL OF HOW A BODY IS AFFECTED BY ITS
SOROUNDINGS.
A)A TWO FORCE MEMBER
B)A THREE FORCE MEMBER
C)FORCES AND COUPLES OF A FREE BODY
D)TRUSS ANS.C

61)IT IS A STRUCTURE MADE OF TWO FORCE MEMBERS ALL PIN IS
CONNECTED TO EACH OTHER.
A)A TWO FORCE MEMBER
B)A THREE FORCE MEMBER
C)FORCES AND COUPLES OF A FREE BODY
D)TRUSS ANS.D

62)A BODY WHICH HAS FORCES APPLIED ONTO IT AT ONLY TWO
POINTS AND NO COUPLES APPPLIED ONTO IT AT ALL.
A)A TWO FORCE MEMBER
B)A THREE FORCE MEMBER
C)FORCES AND COUPLES OF A FREE BODY
D)TRUSS ANS.A



63)A BODY WHICH HAS FORCES APPLIED ONTO IT AT ONLY THREE
POINTS AND NO COUPLES APPLIED ONTO IT AT ALL.
A)A TWO FORCE MEMBER
B)A THREE FORCE MEMBER
C)FORCES AND COUPLES OF A FREE BODY
D)TRUSS ANS.B

64)THIS METHOD USES THE FREE BODY DIAGRAM OF JOINTS IN THE
STRUCTURE TO DETERMINE THE FORCES IN EACH MEMBER.
A)METHOD OF JOINTS
B)THE METHOD OF SECTIONS
C)ZERO FORCE MEMBER
D)A REDUNDANT JOINT ANS.A

65)THIS MEHOD USES FREE BODY DIAGRAMS OF SECTIONS OF THE
TRUSS TO OBTAIN UNKNOWN FORCES.
A)METHOD OF JOINTS
B)THE METHOD OF SECTIONS
C)ZERO FORCE MEMBER
D)A REDUNDANT JOINT ANS.B

66)SOME MEMBERS IN THE TRUSS WHICH CANNOT CARRY LOAD.
A)METHOD OF JOINTS
B)THE METHOD OF SECTIONS
C)ZERO FORCE MEMBER
D)A REDUNDANT JOINT ANS.C


67)IN THE FREE DIAGRAM LOAD IS DIRECTLY TRANSMITTED FROM
EACH MEMBER TO THE ONE OPPOSITE WITHOUT ANY INTERACTION.
A)METHOD OF JOINTS
B)THE METHOD OF SECTIONS
C)ZERO FORCE MEMBER
D)A REDUNDANT JOINT ANS.D

68)THIS MEMBERS MUST BE REMOVED FROM THE
TRUSS,OTHERWISE ONE WILL HAVE A INSUFFICIENT NUMBER OF
EQUATIONS.
A)REDUNDANT MEMBERS
B)MECHANISM
C)CURVED MEMBERS
D)NONE OF THE ABOVE ANS.A





69)SOMETIMES TEHRE IS TOO MUCH FREEDOM IN A STRUCTURE ,THE
FOLLOWING STRUCTURE CANNOT CARRY LOAD SINCE IT WILL
COLLAPSE UNDER THE LOAD.
A)REDUNDANT MEMBERS
B)MECHANISM
C)CURVED MEMBERS
D)NONE OF THE ABOVE ANS.B

70)TWO FORCES ACTING ON A TWO FORCE MEMBER ARE ALONG THE
LINE CONNECTING THE TWO POINTS ON WHICH THE LOADS ARE
APPLIED.
A)REDUNDANT MEMBERS
B)MECHANISM
C)CURVED MEMBERS
D)NONE OF THE ABOVE ANS.C

71)A GENERAL TRIANGULAR OBJECT WHICH IS PLACED BETWEEN
TWO OBJECTS TO EITHER HOLD THEM IN PLACE OR IS USED TO
MOVE ONE RELATIVE TO THE OTHER.
A)SCREW
B)SELF LOCKING SCREW
C)FRAMES
D)WEDGES ANS.D

72)IT IS A COMBINATION OF A TWO WEDGES OBTAIN FROM THE
OPENING THE HELICAL TREADS..
A)SCREW
B)SELF LOCKING SCREW
C)FRAMES
D)WEDGES ANS.A

73)IF THE LEAD ANGLE IS SELECTED SUCH THAT IN THE ABSENCE OF
A SCREWING MOMENT.
A)SCREW
B)SELF LOCKING SCREW
C)FRAMES
D)WEDGES ANS.B

74)IS THE SECOND MOMENT OF AREA AROUND A GIVEN AXIS.
A)AREA MOMENT OF INERTIA
B)RADIUS OF GYRATION
C)PARALLEL AXIS THEOREM
D)NONE OF THE ABOVE ANS.A

75)CAN BE CALCULATED IF WE HAVE A RECTANGULAR COORDINATE
SYSTEM,ONE CAN DEFINE THE AREA MOMENT OF INERTIAL AROUND
THE AXIS.
A)AREA MOMENT OF INERTIA
B)RADIUS OF GYRATION
C)PARALLEL AXIS THEOREM
D)NONE OF THE ABOVE ANS.C

76)IT IS THE DISTANCE AWAY FROM THE AXIS THAT ALL THE AREA
CAN BE CONCENTRATED TO RESULT IN THE SAME MOMENT OF
INERTIA.
A)AREA MOMENT OF INERTIA
B)RADIUS OF GYRATION
C)PARALLEL AXIS THEOREM
D)NONE OF THE ABOVE ANS.B

77)THE EXPLICIT FORM OF THE LAWS OF MECHANICS DEPEND ON
THIS AND IS USED TO REFERENCE THE MOTIONS.
A)EULERS LAW
B)LINEAR MOMENTUM OF PARTICLE
C)LINEAR MOMENTUM OF A BODY
D)INERTIAL FRAME ANS.D

78)LAW WHICH GOVERNS THE MOTION FOR A RIGID BODY
A)EULERS LAW
B)LINEAR MOMENTUM OF PARTICLE
C)LINEAR MOMENTUM OF A BODY
D)INERTIAL FRAME ANS.A

79)FOR A SINGLE PARTICLE OF MASS ITS LINEAR MOMENTUM BY ITS
MASS TIMES ITS VELOCITY.
A)EULERS LAW
B)LINEAR MOMENTUM OF PARTICLE
C)LINEAR MOMENTUM OF A BODY
D)INERTIAL FRAME ANS.B

80)IS ASSUMED TO BE THE SUM OF THE LINEAR MOMENTUM OF TS
PARTICLES.
A)EULERS LAW
B)LINEAR MOMENTUM OF PARTICLE
C)LINEAR MOMENTUM OF A BODY
D)INERTIAL FRAME ANS.C

81)FOR A PARTICLE OF MASS IS DEFINED AS THE MOMENT OF
LINEAR MOMENTUM AROUND THE POINT.
A)ANGULAR MOMENTUM OF A RIGID BODY
B)ANGULAR MOMENTUM OF A PARTICLE
C)AGULAR VELOCITY
D)ANGULAR ACCELERATION ANS.B

82)A VECTOR ITSELF WHICH HAS A MAGNITUDE EQUAL TO THE
RATE OF ROTATION.
A)ANGULAR MOMENTUM OF A RIGID BODY
B)ANGULAR MOMENTUM OF A PARTICLE
C)AGULAR VELOCITY
D)ANGULAR ACCELERATION ANS.C

83)IS THE RATE OF CHANGE OF THE ANGULAR VELOCITY WITH
RESPSECT TO TIME.
A)ANGULAR MOMENTUM OF A RIGID BODY
B)ANGULAR MOMENTUM OF A PARTICLE
C)AGULAR VELOCITY
D)ANGULAR ACCELERATION ANS.D

84)WHEN TWO SURFACE COME INTO CONTACT FORCES ARE APPLIED
BY EACH OTHER SURFACE ON THE OTHER.
A)FRICTION FORCE
B)KINETIC FRICTION
C)STATIC FRICTION
D)PENDING MOTION ANS.A

85)THE FRICTIONAL FORCES THAT CAN RESULT BETWEEN TWO
SURFACES SLIDE RELATIVE TO EACH OTHER.
A)FRICTION FORCE
B)KINETIC FRICTION
C)STATIC FRICTION
D)PENDING MOTION ANS.C

86)THE FRICTIONAL FORCES THAT CAN RESULT WHEN TWO
SURFACES ARE SLIDING TO EACH OTHER IS PROPORTIONAL TO THE
NORMAL FORCE APPLIED ON THE SURFACE.
A)FRICTION FORCE
B)KINETIC FRICTION
C)STATIC FRICTION
D)PENDING MOTION ANS.B


87)REFERS TO THE STATE JUST BEFORE SURFACES START TO SLIP.
A)FRICTION FORCE
B)KINETIC FRICTION
C)STATIC FRICTION
D)PENDING MOTION ANS.D

87)ONE CALCULATES THE WORK OF A FORCE ON A RIGID BODY
EXACTLY THE SAME AS ONE WOULD CALCULATE THE WORK FOR A
PARTICLE.
A)POWER OF A COUPLE
B)WORK OF A FORCE
C)WORK OF A COUPLE
D)WORK-ENERGY RELATION ANS.B







88)IS A METHOD FOR PREDICTING FAILURE OF A STRUCTURE
CONTAINING A CRACK.
A)FRACTURE NECHANICS
B)CONTINUUM MECHANICS
C)DEFORMATION MECHANICS
D)FLUID MECHANICS ANS.A

89)THE STUDY OF DEFORMATIONS TYPICALLY IN THE ELASTIC
RANGE.
A)FRACTURE NECHANICS
B)CONTINUUM MECHANICS
C)DEFORMATION MECHANICS
D)FLUID MECHANICS ANS.C

90)IT IS THE STUDY ON HOW FLUIDS REACT TO FORCES.
A)FRACTURE NECHANICS
B)CONTINUUM MECHANICS
C)DEFORMATION MECHANICS
D)FLUID MECHANICS ANS.D

91)A METHOD ODF AAPLYING MECHANICS THAT ASUUMES ALL
OBJECTS ARE CONTINOUS.
A)FRACTURE NECHANICS
B)CONTINUUM MECHANICS
C)DEFORMATION MECHANICS
D)FLUID MECHANICS ANS.B

92)UNDER THIS CONDITION THE FORCES OR VECTORS ARE
TRANSFORMED INTO A POLYGON.
A)DIRECTIONAL CONDITION
B)ANALYTICAL CONDITION
C)HYDRAULICS
D)GRAPHICAL CONDITION ANS.D

93)IF THREE OR MORE NON-PARALLEL FORCES OR VECTORS ARE IN
EQUILIBRIUM THEY MUST BE CONCURRENT.
A)DIRECTIONAL CONDITION
B)ANALYTICAL CONDITION
C)HYDRAULICS
D)GRAPHICAL CONDITION ANS.A

94)IF FROCES OR VECTORS ARE IN EQUILIBRIUM THEN IT MUST
SATISFY THE THREE STATIC EQUATIONS.
A)DIRECTIONAL CONDITION
B)ANALYTICAL CONDITION
C)HYDRAULICS
D)GRAPHICAL CONDITION ANS.B



95)IT IS THE APPLICATION OF FLUID MECHANICS IN ENGINEERING.
A)DIRECTIONAL CONDITION
B)ANALYTICAL CONDITION
C)HYDRAULICS
D)GRAPHICAL CONDITION ANS.C

96)WHEN THE LOADING IS UNIFORMLY DISTRIBUTED HORIZONTALLY
THE CABLE IS ANALYZED AS.
A)PARABOLIC CABLE
B)CATENARY
C)PROJECTILE
D)ROTATION ANS.A

97)WHEN THE LOADING IS DISTRIBUTED ALONG THE CABLE
THE CABLE IS ANALYZED AS
A)PARABOLIC CABLE
B)CATENARY
C)PROJECTILE
D)ROTATION ANS.B

98)IS ONE WHOS ACTION IS NOT CONFINED TO OR ASSOCIATED WITH
A UNIQUE LINE IN SPACE.
A)SLIDING VECTOR
B)FREE VECTOR
C)FIXED VECTOR
D)NONE OF THJE ABOVE ANS.B

99)IS ONE FOR WHICH A UNIQUE LINE IN SPACE MUST BE
MAINTAINED ALONG WHICH THE QUANTITY ACTS.
A)SLIDING VECTOR
B)FREE VECTOR
C)FIXED VECTOR
D)NONE OF THJE ABOVE ANS.A

100)IS ONE WHICH A UNIQUE POINT OF APPLICATION IS SPECIFIED
AND THEREFORE THE VECTOR OCCUPIES A PARTICULAR POSITION
IN SPACE.
A)SLIDING VECTOR
B)FREE VECTOR
C)FIXED VECTOR
D)NONE OF THJE ABOVE ANS.C











100 REVIEW QUESTIONS IN
ENGINNERING MECHANICS
(OBJECTIVE TYPE)
STATICS
DYNAMICS
KINEMATICS
RIGID BODIES
PRINCIPLES OF TRANSMISSIBILTY
AXIOMS OF MECHANICS
FORCE SYSTEMS
MOMENT OF FORCES
COUPLES
GENERAL MECHANICS