You are on page 1of 28

ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΣΙΜΟΣ… ΕΝΑΑ

ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ… ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΥΠΤΟΣ!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ
ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
2013-2014

Οι μαθητές :
Φίλια Γεωργία
Καραγγελής Αργύρης

Επιμελήτρια καθηγήτρια:
κα. Έλενα Κίτσιου

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Προλογος………………………………………………………………………………………3
Φαραώ Χέοπας……………………………………………………………………………..4
Τι είναι οι πυραμίδες…………………………………………………………………….5
Οι δούλοι σκλάβοι………………………………………………………………………..6
Οι πυραμίδα του Χέοπα………………………………………………………………..7
Τρόπος-δομικά υλικά κατασκευής………………………………………………..9
Τα μαθηματικά και η πυραμίδα του Χέοπα………………………………..10
Η μέτρηση του Θαλή…………………………………………………………………..11
Τα μυστήρια της μεγάλης πυραμίδας............................................13
Η κατάρα..……………….………………………………………………………………...15
Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας……………………………………………………….16
Είπαν για την πυραμίδα………………………………………………………………17
Οι απόψεις διίστανται – Νέα Θεωρία………………………………………….18
Οι απόψεις διίστανται- Η χρονολόγηση……………………………………….20
Επίλογος………………………………………………………………………………………21
Βιβλιογραφία…………………………………………………………………………….21

2

ένας λαμπρός πολιτισμός. μηχανικούς. γιατρούς. αρχαιολόγους. ιστορικούς. ανθρωπολόγους. Η Αίγυπτος.ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5000 περίπου χρόνια πριν. οι οποίοι προσπάθησαν να λύσουν τα μυστήριά της και να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβει. της πυραμίδας του βασιλιά Χέοπα. αστροφυσικούς. Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου… Η πυραμίδα του φαραώ Χέοπα. ήταν στο παρελθόν και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι ένα ζωντανό μυστήριο για πάρα πολλούς επιστήμονες. ένα μεγάλο μυστήριο… Αρχαία Αίγυπτος. Στο διάστημα των τεσσάρων αυτών μηνών που διήρκεσε η έρευνα μας. Αφορμώμενοι από μία από τις πιο διάσημες πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου θελήσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την ερευνητική εργασία αναλογιζόμενοι ότι ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής των αρχαίων Αιγυπτίων είναι ένα έντονα διαχρονικό ζήτημα που απασχολεί και προκαλεί δέος στον κάθε σύγχρονο άνθρωπο. συνειδητοποιήσαμε ότι η πυραμίδα αυτή 3 . Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μας δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε με το πολύπλευρο και μυστήριο ζήτημα της μεγάλης πυραμίδας της Γκίζας.

της ψυχολογίας. Παράλληλα ανακαλύψαμε ότι απετέλεσε πεδίο έρευνας όλων των επιστημών . ένα ανεξήγητο φαινόμενο. ένα θαύμα του αρχαίου κόσμου.Χ. Σούφις. ακόμα και των μαθηματικών έχουν ασχοληθεί με αυτήν στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν βαθύτερα την κατασκευή της και όχι μόνο.απετέλεσε. Σε αυτόν αποδίδεται η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζα η οποία αποκαλείται γι' αυτό τον λόγο και ως η Πυραμίδα του Χέοπα. περίπου. Παραθέτουμε λοιπόν την εν λόγω εργασία ευελπιστώντας ότι σε αυτό θα συμβάλουμε και εμείς με τη σύνθεση και παρουσίαση του υλικού που συγκεντρώθηκε στα πλαίσια της. ήδη από τα αρχαία χρόνια. ήταν Φαραώ του Παλαιού Βασιλείου της Αρχαίας Αιγύπτου. ΦΑΡΑΩ ΧΕΟΠΑΣ Ο Χέοπας οπού στην αιγυπτιακή γλώσσα ονομαζόταν Κχουφού και στα ελληνική κατά τον Μανέθων. όπως και το ότι η σύγχρονη επιστήμη της βιολογίας.. Αποτέλεσε τον δεύτερο φαραώ της 4η δυναστείας και η βασιλεία του διήρκεσε από το 2589 έως το 2566 π. Ο Χέοπας ανέλαβε τον θρόνο 4 .

και βασίλευσε για 23 χρόνια. Αν και κανένας άλλος φαραώ. κάθε μία στεκόταν μόνη της. με κάποια προφανώς ειρωνεία για την μεγαλομανία του μονάρχη Χέοπα. δεν συνδέθηκε τόσο στενά με την Αθανασία όσο ο Χέοπας. Πέρσι Μπις Σέλει. Αυτό συνέβαινε γιατί για τους Αιγυπτίους ο Χέοπας. και απελπίσου». Ηρόδοτος.της Αιγύπτου σε ηλικία 20 ετών. αφού δεν έχει απομείνει ούτε ίχνος αυτής. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Οι πυραμίδες είναι το χαρακτηριστικό σύμβολο της Αιγύπτου. όταν εκείνος το 450 π. απ’ όσων τα χέρια πέρασε η ηγεμονία της Αιγύπτου. σε σημείο που απέφευγαν να ξεστομίσουν τα ονόματά τους. ήταν άκρως μισητός από τους Αιγυπτίους όπως και ο Χεφρήνα. η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας δηλαδή. Χ. χάριν της ματαιοδοξίας του. στην Αίγυπτο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο άγγλος ποιητής. «κοίτα τα έργα μου. δεν ήταν παρά μόνο ένας εγωπαθής τύραννος. Όπως αναφέρει ο Έλληνας ιστορικός. ώστε να δημιουργηθεί ένα μνημείο. επιβλητική 5 . Ο φαραώ είχε υποδουλώσει τον λαό της Αιγύπτου. η μούμια του δεν βρέθηκε ποτέ. Παντοδύναμε. παρά μόνο ένα μικρό ειδώλιο το οποίο απαθανατίζει τη μορφή του. η ο φαραώ Χέοπας.

το πραγματικό και το συμβολικό. Το πιο καταπληκτικό από αυτά τα λίθινα όρη. που ο Ηρόδοτος ονόμασε αργότερα Χέοπα Πολλές φορές γίνεται λόγος για τις περίφημες πυραμίδες που βρίσκονται στην περιοχή της Αιγύπτου.Χ. Οι πρώτες πυραμίδες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αρχαίου Βασιλείου (3200 – 2300 π. Το ερώτημα που προβάλλει όμως είναι τι ακριβώς ήταν οι πυραμίδες και ποιος τελικά ο σκοπός της ύπαρξής τους. φαραώ της Τέταρτης δυναστείας. ακόμα και όταν οι πόλεις τους είχαν ταφεί κάτω από την άμμο.όπως και για την επίγεια ζωή των νεκρών. Η αντίληψη των Αιγυπτίων για την αθανασία. και όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Φαραώ που είχε ταφεί σε αυτές.μέσα στην απεραντοσύνη της Αιγύπτου. τους Φαραώ. για να στεγάσει το νεκρό Χουφούι. τα μόνιμα σύμβολα της λατρείας τους να είναι οι οίκοι των νεκρών: τεράστια οικοδομήματα. Η ανέγερσή του άρχισε γύρω στο 2575 π.) ανάμεσα σε αυτές και η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα. σύμβολα της δύναμης των διαδοχικών βασιλείων που επέζησαν τόσους αιώνες. ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Οι πυραμίδες αυτές.συνέδεε με πάρα πολύ φαντασία το υλικό και το πνευματικό. Οι πυραμίδες στην Αίγυπτο είναι ένα από τα ανεξήγητα φαινόμενα του αρχαίου 6 . Ο σκοπός της κατασκευής τους ήταν να στεγάσουν τον νεκρό Φαραώ κατά την διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. ήταν τάφοι τεραστίων διαστάσεων για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου. Ήταν φυσικό.Χ. 35 χιλιόμετρα βόρεια του ανακτόρου της Μέμφιδας. η πυραμίδα του βασιλιά Χέοπα υψωνόταν στην Γκίζα. κατά συνέπεια. Έκρυβαν τεράστιους και αμύθητους θησαυρούς.

ήταν στις περισσότερες από τις κοινωνίες της Αρχαιότητας ένα σαφώς αναγνωρισμένο και αποδεκτό από όλους καθεστώς. όπως να διαθέτουν περιουσία. ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ-ΣΚΛΑΒΟΙ Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκαν πολλές χιλιάδες σκλάβοι-δούλοι από πολεμικές αιχμαλωσίες οι οποίοι εργάζονταν στα λατομεία. να δημιουργήσουν οικογένεια. Η δουλεία βέβαια. στα μεταλλεία. αλλά και των πυραμίδων των Φαραώ. στα βασιλικά κτήματα. Κυρίως όμως χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των εντυπωσιακών ανακτόρων. Ακόμα θεωρούνταν «ομιλούντα 7 . να συνάπτουν δικαιοπραξίες κτλ.κόσμου που μέχρι και σήμερα πολλοί αρχαιολόγοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τα καλά κρυμμένα μυστικά τους. Οι δούλοι δεν είχαν κανένα δικαίωμα.

καταδίκης λόγω σοβαρών εγκλημάτων. αρπαγής σε επιδρομές ή πειρατείες. Γνωστή και ως η «Μεγάλη Πυραμίδα». Στην κατάσταση του δούλου περιέπιπτε κάποιος ως σκλάβος κατόπιν αιχμαλωσίας σε πολέμους. αδυναμίας αποπληρωμής χρεών. πώλησης από τους γονείς ή άλλους συγγενείς. αλλά και ως απόγονος δούλων γονέων. οι οποία βρίσκεται στην Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα στο Οροπέδιο της Γκίζας.εργαλεία» και είχαν μικρότερη αξία από κατοικίδια ζώα των Αιγυπτίων. οι οποίοι τραβούν τους τεράστιους ογκόλιθους στο σημείο όπου θα χτιζόταν η πυραμίδα. *Δούλοι. Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΧΕΟΠΑ Ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και μάλιστα το αρχαιότερο σωζόμενο είναι η πυραμίδα του βασιλιά της Αιγύπτου Χέοπα. Στην αιγυπτιακή γλώσσα η Μεγάλη Πυραμίδα ονομαζόταν «ορίζοντας του 8 . απέναντι από τη Νεκρόπολη της Αιγύπτου. η πυραμίδα του Χέοπα είναι η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας.

3 εκατοστά. ενώ για την επίτευξη αυτού του έργου. καθώς έδειχνε το μέρος όπου ο θεοποιημένος ηγεμόνας πρόβαλλε καθημερινά ως ήλιος. η μούμια του Φαραώ Χέοπα δεν βρέθηκε ποτέ ενώ μόνο μερικοί από τους θησαυρούς του βρέθηκαν εκεί. Οι πιο ακριβής μετρήσεις της Μεγάλης Πυραμίδας.60 μέτρα. Η κατασκευή της υπολογίζεται από τους αιγυπτιολόγους περίπου στην Τέταρτη Δυναστεία.000 τετραγωνικών μέτρων. και δεδομένων των περίπου 20 ετών που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Παρόλο το μεγαλείο της πυραμίδας.545 μέτρα. εργάστηκαν πάνω από 100. Το ύψος της φτάνει τα 146. παρά το γεγονός ότι έλειπαν οι δύο ογκόλιθοι και να μετρήσει τις πλευρές με λάθος 8. Αυτές οι μετρήσεις για τις πλευρές της πυραμίδας είναι : βόρεια πλευρά 230. ανατολική πλευρά 230. πολλοί από τους οποίους έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της κατασκευής. Έως το 1887 που ολοκληρώθηκε ο Πύργος του Άιφελ. έγιναν από τον Τζέιμς Χάμφρευ Κόλ το 1925. η μάζα της ως κτίσμα υπολογίζεται στα 5.. (!) Η κατασκευής της πυραμίδας ολοκληρώθηκε γύρω στο 2560 π. θα πρέπει να τοποθετούνταν περίπου 800 τόνοι πέτρας την μέρα.357 μέτρα. η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν το ψηλότερο οικοδόμημα στον 9 . δηλαδή μεταξύ 2613.2494 π.521. και ο όγκος της είναι ίσος με 2. Χ.000 κυβικά μέτρα και καλύπτει την τεράστια επιφάνεια 54. Ακόμα.391 μέτρα και η δυτική πλευρά 230. Χ.Χέοπα».000 εργάτεςδούλοι. ο ποίος κατάφερε να προσδιορίσει την αρχική θέση των γωνιών.9 εκατομμύρια τόνους.253 μέτρα νότια πλευρά 230. την αποκαλούμενη “χρυσή εποχή” του Παλαιού Βασιλείου.

*Στη είσοδο του Μεγάλου διαδρόμου 10 . τέσσερις πλευρές της.5 μέτρα. το Νότο.5 μέτρα και πλάτος 2 μέτρα. πάνω ή κάτω από αυτήν. ενώ ακόμα υπάρχουν διάφοροι διάδρομοι . μεγαλύτεροι ή μικρότεροι. Οι μέτρων. αποτελείται κυρίως από το “θάλαμο ή αίθουσα του βασιλιά” μέσα στον οποίο υπήρχε η γρανιτένια σαρκοφάγος. μήκους 230 είναι σχεδόν ακριβώς ευθυγραμμισμένες με το Βορρά. Η διαφορά ανάμεσα στη μεγαλύτερη και τη μικρότερη πλευρά είναι μόνο 20 εκατοστά.κόσμο. μέσα στην οποία φυλαγόταν το πτώμα του νεκρού φαραώ Χέοπα. Ο τελευταίος διάδρομος πριν τον Βασιλικό θάλαμο είναι ο Μεγάλος Διάδρομος και έχει μήκος 47. την Ανατολή και τη Δύση ενώ. ύψος 8. Το εσωτερικό της πυραμίδας.

Η εξωτερική επιφάνεια της πυραμίδας είναι στρωμένη με χρωματιστό αλάβαστρο.5 τόνων ο καθένας. το εξωτερικό της περίβλημα καταστράφηκε ή αφαιρέθηκε. οι οποίες είναι κολλημένες με ένα πάρα πολύ στερεό μείγμα. Οι τεραστίων διαστάσεων αυτοί ασβεστόλιθοι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή μεταφέρθηκαν από κοντινά λατομεία. Οι μεγάλοι ασβεστολιθικοί ογκόλιθοι της πρόσοψης είχαν συναρμολογηθεί με τέτοια τέχνη. εσωτερικής. Ως πιο πιθανή εκδοχή θεωρείται η χρησιμοποίηση κάποιου είδους ράμπας. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια ογκόλιθοι. Εξωτερικά ήταν καλυμμένη από ασβεστόλιθο και η επιφάνειά της ήταν λεία και σχεδόν λευκή. δεν μπορούσε ούτε μαχαίρι να εισχωρήσει ανάμεσά τους. Ο γρανίτης που χρησιμοποίησαν στον “θάλαμο του βασιλιά” όπου βρισκόταν η σαρκοφάγος. αφήνοντας την μορφή που ξέρουμε σήμερα. και αποτελεί τα μεγαλύτερα κομμάτια γρανίτη που υπάρχουν στην Μεγάλη Πυραμίδα. μεταφέρθηκε με βάρκες από το Ασουάν μέσω του ποταμού Νείλου. Για την τοποθέτησή τους και το στήσιμό τους υπάρχει και πάλι αρκετή παραφιλολογία. Βέβαια με την πάροδο των αιώνων. μετά την τοποθέτησή τους.ΤΡΟΠΟΣ – ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Θαύμα αποτελεί ο τρόπος κατασκευής του τεράστιου αυτού ταφικού μνημείου. ή εξωτερικής. Όπως συνέβη με πάρα πολλά μνημεία της 11 . που. Η πυραμίδα αποτελείται από πλάκες γρανίτη. βάρους 2.

αρχαιότητας.500 π. Οι Αιγύπτιοι χρησιµοποίησαν τα µαθηµατικά για να µετρήσουν και να υπολογίσουν το µέγεθος στο οποίο ήθελαν να είναι οι ογκόλιθοι αλλά και για να µετρήσουν την κλίση που δηµιούργησαν οι πλευρές της πυραµίδας µε το 12 .-2. Οι «οικοδόμοι» δούλευαν την πέτρα με τα σκαρπέλα. ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΧΕΟΠΑ Αρκετοί όµως πιστεύουν πως το επίπεδο γνώσης των µαθηµατικών των Αιγυπτίων αποκαλύφθηκε την περίοδο της κατασκευής των πυραµίδων 3. έτσι και ο τάφος του Χέοπα. Παρ’ όλ’ αυτά. το οποίο συμβολίζει το θεό του ήλιου.500 π. Οι δούλοι χτυπούσαν τα σκαρπέλα αυτά με σφυριά. ξηλώθηκαν.Χ. κολλώντας τα άκρα τους σε εσοχές των λίθων. ενώ χρησιμοποιούσαν σφήνες για να σταθεροποιήσουν τους τεραστίων διαστάσεων ογκόλιθους μεταξύ τους. στην βάση της υπάρχουν μερικά κομμάτια ασβεστόλιθου που διακρίνονται ακόμη. Στην κορυφή της βρίσκεται ένα ολόχρυσο ομοίωμα πυραμίδας. τα άκρα των οποίων τα θέρμαιναν με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται περισσότερο κοφτερά.Χ ένας μεγάλος σεισμός χαλάρωσε πολλές από τις ασβεστολιθικές πέτρες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο τζαμιών και φρουρίων στο πλησίον Κάιρο. Το 1300 μ. Η πιο αξιοθαύµαστη απ’ αυτές είναι η πυραµίδα του Χέοπα ή όπως αλλιώς ονοµάζεται Μεγάλη πυραµίδα της Γκίζα. μετατράπηκε σε μάντρα δομικών υλικών και τα υλικά της κατασκευής του.Χ. Όρο.

273.649 μας δίνει 6.708) προς το ύψος της πυραμίδας 147.649.837. ο Θαλής ο Μιλήσιος κατάφερε να μετρήσει το ύψος 13 και .14 στον αριθμό φ=1. µίλησε για ένα είδος µηχανισµού µε ξύλινο ηµικυλινδρικό αναφορέα. μέτρα και το μήκος κάθε πλευράς είναι 231. Ο έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος το 480 π.618.927 μέτρα . δηλαδή 91.επίπεδο ώστε να δηµιουργηθεί οµοιόµορφη η κορυφή της πυραµίδας..  Είναι μνημείο αφιερωμένο στον αριθμό π=3.000 τόνοι με την προσθήκη 15 μηδενικών μας δίνει το βάρος της γής.Χ.  Το βάρος της πυραμίδας το οποίο είναι 5.283 δηλαδή 2π. όσο και ο λόγος της ακτίνας των πόλων της γής προς την περιφέρεια της.  Ο λόγος της περιμέτρου δηλαδή (4*231.484.927=927.  Το ύψος της πυραμίδας είναι 147. Βέβαια παραµένει ακόµα ανεξήγητο το πώς µετέφεραν και τοποθέτησαν µε ακρίβεια χιλιοστού τους τεράστιους ογκόλιθους µέχρι την κορυφή της πυραµίδας..  Αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος της πυραμίδας με το δέκα και υψώσουμε το γινόμενο στην 9η δύναμη θα βρούμε την απόσταση γης-ήλιου. διαιρώντας το τετραπλάσιο της πλευράς δηλαδή την περιφέρεια προκύπτει το γνωστό μας π δηλαδή το σταθερό νούμερο που πολλαπλασιάζουμε με την διάμετρο ενός κύκλου για να βρούμε την περιφέρεια του. την γνωστή Χρυσή Τομή Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΗ Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο.

Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. έστω και στο έδαφος. μπορείτε να αλλάξετε τη θέση της πυραμίδας και του τμήματος μετακινώντας τον κέρσορα του ποντικιού. να μετρήσει τη σκιά του ύψους της πυραμίδας. Αν ναι. χρησιμοποιώντας τα σημεία ελέγχου των ακτίνων φωτός. παρατηρώντας ότι Προφανώς. αρκεί να κρατηθεί το δεξί πλήκτρο του ποντικιού πατημένο και να μετακινηθεί ο κέρσορας. ποια γωνία θα σχημάτιζαν. Τέλος. οι ακτίνες του ήλιου με το έδαφος. Ο Θαλής. Επίσης. τότε όλα τα αντικείμενα (που ήταν κάθετα τοποθετημένα στο έδαφος) σχημάτιζαν μια σκιά. Ακόμη. Πώς μπορούσε ο Θαλής. μπορείτε να αλληλεπιδράσετε. τελικά. Το ακόλουθο γραφικό. με το οποίο. Οι πυραμίδες δεν αποτελούσαν εξαίρεση και έτσι το ύψος μπορούσε να μετρηθεί από το μήκος της σκιάς τους. τότε. πραγματοποίησε τη μέτρηση αυτή χρησιμοποιώντας τη σκιά του εαυτού του. λοιπόν. αφού ένα μέρος της σκιάς του δεν ήταν ορατό.της μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα. για να περιστραφεί το γραφικό. βοηθά στο να κατανοηθούν και να απαντηθούν. Έχετε υπόψη σας. τις κορυφές της πυραμίδας και το άκρο του ευθύγραμμου τμήματος . η μέτρηση του ύψους της πυραμίδας μπορούσε. τη χρονική στιγμή όπου το μήκος της σκιάς του γινόταν ίσο με το ύψος του. με μήκος ίσο με το ύψος τους. Όμως. κατάλληλα. αλλάζουν οι διαστάσεις της πυραμίδας και του τμήματος. πότε. Τι προσανατολισμό έπρεπε να έχει η σκιά της πυραμίδας. μπορείτε να αλλάξετε την κατεύθυνσή τους. ότι μετακινώντας. τα προηγούμενα ερωτήματα. Επομένως. ώστε να είναι δυνατό να μετρηθεί η σκιά του ύψους της. να γίνει στο έδαφος. αφού κρατήσετε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πατημένο σ’ ένα 14 . εν μέρει. αφού πρώτα εγκαταστήσετε το Cabri 3D plugin.

Αυτή η ειδική τιμή τής γωνίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Θαλή. στην οποία βρίσκεται και η πυραμίδα. Περισσότερες οδηγίες. σχετικές με τον χειρισμό του γραφικού. θα βρείτε εδώ. Αυτό επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με το έδαφος δύο φορές κάθε χρόνο.οποιοδήποτε σημείο τους. είναι 29ο57′ βόρεια του Ισημερινού. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθούν τα εξής: Πρώτα απ’ όλα ότι το γεωγραφικό πλάτος της Γκίζας. διότι σ’ αυτήν την περίπτωση το μήκος της 15 .

το 2560 π. το μεσημέρι μιας τέτοιας μέρας.Χ. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το ύψος της είναι 138. ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ 16 να Ο . να είναι στραμμένη προς την ανατολή. γι’ αυτό. τότε. θα είχαμε. με τα επιμέρους μεγέθη μετρηθούν. η πυραμίδα είχε κατασκευαστεί.. οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες στην πλευρά της βάσης της πυραμίδας. Ακόμη. πλέον. της. Άρα. ώστε η μία έδρα της.. Για 3800 χρόνια ήταν το ψηλότερο μνημείο στον κόσμο.6 μέτρα. η σκιά της είναι το ισοσκελές τρίγωνο . περίπου. Αυτό σημαίνει ότι τα μεσημέρια. αφού εκτός από καθίζηση έχει υποστεί και φθορές στο εξωτερικό Θαλής πέθανε περίπου το 547 π. όπου η σκιά του Θαλή γινόταν ίση με το ύψος του. να μπορούν.σκιάς ενός αντικειμένου γίνεται ίσο με το ύψος του. . στο γραφικό η . Την εποχή της κατασκευής της. έτσι. Χ.8 μέτρα. όπου ο ήλιος «βλέπει» την έδρα . η πυραμίδα του Χέοπα είχε ύψος 146.

Τα πράγματα ίσως είναι πολύ πιο πολύπλοκα απ’ ότι αρχικά φαίνεται. ερευνητές και συγγραφείς.Το µυστήριο της ύπαρξης των πυραµίδων φυσικά µας κατακλύζει µε αναπάντητα ανά τους αιώνες ερωτήµατα. γεωµετρικά αλλά και στοιχεία της αστρονομίας µε έµφαση στη µεγάλη πυραµίδα. Γκοχέντ του Πανεπιστημίου Καΐρου.. ποιος ο λόγος κατασκευής τους. « Έχουμε να κάνουμε με ένα μυστήριο που βρίσκεται πέρα από την κοινή λογική. Αρκετοί αρχαιολόγοι. Με τι μέσα . Και τέλος. 17 . προτάσσονται ορισµένα µαθηµατικά. τα οποία σχετίζονται με την αινιγματική έως τώρα κατασκευή τω πυραμίδων. Χωρίς να αµφισβητείται ο νεκρικός χαρακτήρας αυτών των πυραµίδων. όσο και επιστηµονικού ενδιαφέροντος. Η Γκίζα και ειδικότερα η μεγάλη πυραμίδα του φαραώ Χέοπα περικλείουν όλα τα συναφή μυστήρια. Πότε κατασκευάστηκαν και από ποιον. τόσο αρχαιολογικού. έχουν διατυπώσει άπειρες φορές τα παραπάνω ερωτήματα σχετικά με τις πυραμίδες της Αιγύπτου.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ.

τοποθετώντας τα σύνορα. Βέβαια κανείς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια στα παραπάνω ερωτήματα τα οποία παραμένουν ένα μυστήριο για την ανθρωπότητα. Βέβαια αυτή είναι μόνο μια υπόθεση η οποία δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. τις πόλεις και τους μεγαλύτερους ναούς σε σημαντικά σημεία αναφορικά με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος και σε αποστάσεις που μετριούνται με ακέραιους αριθμούς.  Γιατί η πυραμίδα χτίστηκε σε αυτό το μέρος. Μια ολοφάνερη σαφώς υπόθεση είναι ότι μπορεί να ήταν τάφος του φαραώ Χέοπα. γεωγραφίας. Η ΚΑΤΑΡΑ 18 . Ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως έγινε κάποια πραγματική κηδεία. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε αυτό το τεράστιο μνημείο. αλλά και της κοσμολογίας και οικοδόμησαν την χώρα τους έτσι που αυτή η γνώση να γίνει φανερή. αναφέρει πως οι Αιγύπτιοι είχαν πολύ προχωρημένη γνώση της γεωμετρίας. Ο καθηγητής Λίβιος Κατούλο Στεκίνι. αφού υπάρχει και μια σαρκοφάγος στον βασιλικό θάλαμο.

Οι επιστήμονες λένε πως οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε δύο λόγους:  Επειδή οι χώροι των πυραμίδων παρέμειναν κλειστοί για πολλά χρόνια και επειδή ο χώρος των πυραμίδων – ως επί το πλείστοείναι υγρός. υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή: οι θάνατοι αυτοί να προέρχονται από τις κατάρες των Αιγυπτίων. οι 36 βρήκαν τον θάνατο. Από τους 42 αρχαιολόγους που τόλμησαν να ταράξουν τον αιώνιο ύπνο του Φαραώ Χέοπα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσβληθούν από ανίατες ασθένειες οι ερευνητές. Αυτή φαίνεται να ευθύνεται λοιπόν για τους θανάτους.Η εξερεύνηση όμως των πυραμίδων. σε περίπτωση που 19 . πολλοί ήταν αυτοί που έχασαν και την ζωή τους ακόμα.  Από την μέτρηση που έγινε με άνθρακα 14. δεν ήταν πάντα μια εύκολη δουλειά. αναπτύχθηκαν μικροοργανισμοί και βλαβεροί μύκητες. βρέθηκαν ανεξήγητες ποσότητες ραδιενέργειας στο εσωτερικό των πυραμίδων.  Ωστόσο. Στην προσπάθεια αναζήτησης και διαλεύκανσης των μυστηρίων.

22 μέτρα και αποτελεί το μεγαλύτερο έως τώρα μονολιθικό άγαλμα στον κόσμο. πόδια λονταριού και φτερά αετού. Είναι ένα άγαλμα το οποίο απεικονίζει μια σφίγγα.ο «βέβηλος» και εν αγνοία παραβίαζε τον ιερό χώρο ερευνητής Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΙΓΓΑ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ Λίγα μέτρα μακριά από την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (Χέοπος) βρίσκεται η περίφημη Σφίγγα της Αιγύπτου. πλάτος 6 και ύψος 20. η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας. ένα μυθολογικό δηλαδή πλάσμα το οποίο αποτελείται από το κεφάλι γυναίκας.. 20 .5 μέτρα. Η εν λόγω σφίγγα έχει μήκος 73. σώμα ταύρου.

ανάμεσα στις 123 πυραμίδες στην Αίγυπτο. Οσο για τους τρεις θαλάμους που έχουν εντοπισθεί. κατασκευάσθηκαν μόνο για να παραπλανήσουν τους κλέφτες!» Ζαχί Χαουάς  «Δεν υπάρχει πυραμίδα. πιστεύω ότι κρύβουν κρύβει κάτι» 21 . Πραγματικά.*Η Μεγάλη Σφίγγα με φόντο την πυραμίδα του Χεφρήνου ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ  «Ο τάφος του Χέοπα δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί! Οι θησαυροί του εξακολουθούν να βρίσκονται καλά κρυμμένοι μέσα στην Μεγάλη Πυραμίδα. που έχουν αυτού του είδους τις πόρτες με λαβές από χαλκό.

» ο Δρ. « Έχουμε να κάνουμε με ένα μυστήριο που βρίσκεται πέρα από την κοινή λογική. Γκοχέντ του Πανεπιστημίου Καΐρου *η είσοδος του μνημείου ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ I. ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ 22 .

Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Πιέρ 23 . οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν είτε μια γιγάντια. ευθύγραμμη πλατφόρμα. βάρους 2. η μεγαλύτερη από τις πυραμίδες της Γκίζας και το μοναδικό σωζόμενο από τα Επτά Θαύματα.Βέβαια στο φως ήρθε μία Νέα θεωρία για το πώς χτίστηκε η Μεγάλη Πυραμίδα σύμφωνα με την οποία η πυραμίδα χτίστηκε από μέσα προς τα έξω με τη βοήθεια μιας σπειροειδώς ράμπας προς η οποία ανέβαινε την κορυφή της. σπειροειδής ράμπα. Ολόκληρες γενιές αιγυπτιολόγων προσπάθησαν να αποσαφηνίσουν πώς τοποθετήθηκαν με τόση ακρίβεια 3 εκατ.5 τόνων ο καθένας. Ένας Γάλλος αρχιτέκτονας υποστηρίζει ότι έλυσε ένα μυστήριο 4. είτε μια σπειροειδή ράμπα στο εξωτερικό της πυραμίδας.500 ετών για το πώς χτίστηκε η πυραμίδα του Χέοπα. ογκόλιθοι. Το τρισδιάστατο μοντέλο υποδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκε μια εσωτερική. Σύμφωνα προηγούμενες θεωρίες.

αν οι εργάτες είχαν χρησιμοποιήσει μια ευθύγραμμη. οι εργάτες δεν θα είχαν οπτικό πεδίο για να συνεχίσουν την κατασκευή με ακρίβεια και δεν θα είχαν και χώρο για να εργαστούν. σε ύψος 42 μέτρων .Χουντίν υποστηρίζει τώρα ότι οι σύγχρονοι μέθοδοι τρισδιάστατης μοντελοποίησης υποδεικνύουν ότι η ράμπα ανέβαινε σπειροειδώς 10 με 15 μέτρα κάτω από την εξωτερική επιφάνεια της πυραμίδας. η πυραμίδα συνεχίστηκε να κτίζεται έξω από μια εσωτερική 24 .000 εργάτες θα ήταν αρκετοί για την κατασκευή της πυραμίδας του Χέοπα. η οποία διέθεσε 14 μηχανικούς για έρευνες δύο ετών.Αφού ολοκληρώθηκε η βάση.000. γνωστού και ως Χούφου. Παλαιότερες εκτιμήσεις ανέβαζαν τον αριθμό των εργατών στους100. Ο Χουντίν εκτιμά ότι μια κεκλιμένη πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για να ανεγερθεί μόνο η βάση της πυραμίδας. Ο Χουντίν εκτιμά ότι μόλις 4. Αν πάλι είχε χρησιμοποιηθεί μια εξωτερική σπειροειδής ράμπα. εξωτερική πλατφόρμα. η κατασκευή της θα απαιτούσε σχεδόν τον ίδιο αριθμό ογκόλιθων όσο και η ίδια η πυραμίδα. που άρχισε να μελετά το πρόβλημα πριν από οκτώ χρόνια. μια γαλλική εταιρεία που αναπτύσει τρισδιάστατα μοντέλα για αυτοκίνητα και αεροσκάφη. Η νέα θεωρία «είναι καλύτερη από άλλες θεωρίες επειδή είναι η μόνη θεωρία που μπορεί να ευσταθεί» υποστήριξε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters και διακεκριμένοι αιγυπτιολόγοι. Ο Χουντίν. η οποία χτίστηκε έτσι από μέσα προς τα έξω. συνεργάστηκε με την Dassault Systemes. Η ομάδα υπολόγισε ότι.

ΟΙ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ II.6 μέτρων. θερμικές κάμερες και άλλο προηγμένο εξοπλισμό. μέχρι το τελικό ύψος των 146. τοποθετήθηκαν στη θέση τους με τη βοήθεια αντίβαρων μέσα σε ένα πάρα πολύ στενό φρεάτιο.σπειροειδή πλατφόρμα. αλλά και λιγότερο πιθανές 25 . Ο αρχιτέκτονας πιστεύει επίσης ότι οι πλάκες της οροφής του Θαλάμου του Βασιλέα. Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι οι αιγυπτιακές αρχές θα δώσουν άδεια σε μια γαλλική εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού να ελέγξει τη θεωρία ερευνώντας την πυραμίδα με ραντάρ. όπου βρισκόταν η μούμια του Χέοπα. Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΨΕΙΣ Μία από τις πιο γοητευτικές.

500 π. Για την επίσημη αιγυπτιολογία. βροχές που σύμφωνα με την κλιματολογική αναπαράσταση τους στο χρόνο. Ένας Βέλγος ερευντής. Χ. αιτία ήταν η άνοδος της στάθμης του νερού.υποθέσεις.. Το έτος 10.Χ. θα μπορούσαν να συμβούν μόνο. στο περίφημο 10500 π. ’λλες δύο ενδείξεις αφορούν στη Σφίγγα. 26 . ο προσανατολισμός της οποίας. θεό της ανάστασης. Για τον Μποβάλ. η Σφίγγα παρουσιάζει ίχνη διάβρωσης που οφείλονται στο νερό. του αστερισμού που οι Αιγύπτιοι ταύτιζαν με τον Όσιρι. Χ. αμφισβητεί την ίδια τη χρονολόγηση της πυραμίδας. Κι ακόμα. προσπάθησε ν' αναπαραστήσει στον υπολογιστή τη διάταξη των αστέρων μέσα στο χρόνο και ανακάλυψε μια εκπληκτική σύμπτωση. οφείλειται σε χειμαρρώδεις βροχές. σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές. Αν αληθεύει αυτή η υπόθεση. μόνο σε μια περίοδο θα μπορούσε να συμβεί αυτό: στο 10500 π. ίσως καθορίστηκε έτσι ώστε να δείχνει την ανατολή του Ήλιου στο ζώδιο του Λέοντα (ζώο που αναπαριστά η Σφίγγα). η διάταξη των τριών πυραμίδων της Γκίζας αντιστοιχεί στη θέση που είχαν τα τρία άστρα του Ωρίωνα. ο Ρομπέρ Μποβάλ.

της δημιουργικής δύναμης των Αιγυπτίων.nationalgeographic. νότια του Καίρου και στολίζει την περιοχή της σημερινής Νεκρόπολης.gr http://www.gr/culture/article/?aid=516728 27 .html http://www.html http://sacredsites.com/africa/egypt/the_great_pyramid_of_giza.europa. θα παραμένουν στολίδι στην αιωνιότητα. Μια πέτρινη μαρτυρία της δημιουργικής δύναμης μιας ιδέας.ΕΠΙΛΟΓΟΣ Πέντε και ίσως παραπάνω χιλιάδες χρόνια μετά το φοβερό και μεγαλειώδες αυτό μνημείο του ηγεμόνα .com/~edge/pyramid. μνημεία όπως η Μεγάλη Πυραμίδα του χέοπα. Ο αιγυπτιακός πολιτισμός προσέφερε πολλά στην ανθρωπότητα και πιο συγκεκριμένα.wikipedia.φαραώ Χέοπα. εξακολουθεί να δεσπόζει ανά τους αιώνες στη δυτική όχθη του Νείλου. Βιβλιογραφία www. αλλά ο χρόνος φοβάται τις πυραμίδες».com/pyramids/khufu. Στην περίπτωση της πυραμίδας αυτής αρμόζει ίσως η αραβική παροιμία : «Ο άνθρωπος φοβάται τον χρόνο.html http://www. της δημιουργικής δύναμης του ανθρώπου.tovima.

28 . Έλενα Κίτσιου για το συντονισμό των ερευνητικών εργασιών και τη συνεχή βοήθεια που μας προσέφερε.Αιγυπτιακά μυστήρια – John Timothy Η πύλη του αγνώστου.George Newman The great pyramid-Thomas Cena ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια μας κα.