P. 1
Daily Recitation

Daily Recitation

|Views: 445|Likes:
Published by zahidan
For Muslims and believers, this is good for daily recital. Recite everyday for Allah loves the believers and provide them with security and protection in the hereafter (qiamah).
For Muslims and believers, this is good for daily recital. Recite everyday for Allah loves the believers and provide them with security and protection in the hereafter (qiamah).

More info:

Published by: zahidan on Dec 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2012

pdf

text

original

Daily recital (amalan harian

)
1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . Solat 1. 2. 3. 3 4 5 Solat Hajat Dhuha Rawatib Tahajjud Tasbih Witir
2 < 8 rakaat 2 < 4 rakaat Semua 12 rakaat 2 < 8 rakaat 4 rakaat (2 salam) 1 < 3 rakaat

Bismillah hirohmanirohim Alfatihah Selawat ke Atas Nabi Istighfar (Astaghfirullah ha innAllah ha ghafurrurrahim) Tasbih (SubhanAllah, walhamdulillah, wallaila ha illAllah Wallhakbar) Lakhaula wala khuwata illa billa hil aliyil azim Laqad ja akum……sampai .,..azim (dalam Surah at-Taubah) Waman yat taqilla……..sampai …qadra. (dalam Surah an-Nisa’ ayat 2-3)

1000 < 2500 kali 100 x 40 < 100 x 40 < 100 x 40 < 200 x 100 x 40 < 100 x 40 < 100 x

Amalan Solat Tahajud SATU cara paling berkesan untuk berhubung dengan Allah s.w.t ialah dengan bangun mengerjakan ibadat, khususnya sembahyang Tahajud atau sembahyang di tengah malam. Allah mahu menguji sejauh mana taatnya seseorang makhluk yang mengaku bertuhankan Allah. Dengan kata lain, amalan bangun bertahajud adalah perbuatan amat berat untuk dikerjakan. Namun, pada kesukaran inilah tersembunyi suatu rahsia Allah yang hanya sedikit sekali diketahui hamba-Nya. Sekalipun sembahyang Tahajud sekadar sunat, tetapi kelebihannya amat besar di sisi Allah dan tinggi nilainya. Firman Allah s.w.t bermaksud:“Dan dari malam, hendaklah engkau bertahajud (tinggalkan tidur untuk sembahyang) semoga Tuhanmu mengangkat kamu pada kedudukan yang terpuji.’ (Surah Al-Israk: Ayat 79) Ayat ini menjelaskan kepada kita betapa pentingnya sembahyang Tahajud. Ia peluang keemasan yang ditawarkan Allah kepada

manusia untuk mengukuhkan hubungan mereka dengan Penciptanya. Sesungguhnya segala kesusahan dan kepayahan itu hanya dirasai mereka yang jarang atau tidak pernah melakukannya, namun bagi mereka yang biasa, ia menjadi suatu kenikmatan pula. Bagi yang dapat menghayatinya, mereka akan berasa satu kerugian besar jika meninggalkan sembahyang Tahajud. Di waktu inilah - iaitu sepertiga malam, pintu langit akan terbuka luas untuk menerima taubat hamba Allah dan Malaikat akan membawa kendi emas untuk mengumpul air mata taubat bagi menyiram api neraka yang sedia menanti mahu membakar tubuh manusia di akhirat nanti. Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: “Allah s.w.t sayang kepada lelaki yang bangun malam kemudian mengerjakan sembahyang dan akan membangunkan isterinya dan kalau isterinya enggan, dipercikkan air di wajahnya. Dan Allah sayangkan perempuan yang bangun malam kemudian mengerjakan sembahyang dan membangunkan suaminya dan jika suaminya enggan, dipercikkan air ke wajahnya.” (Hadis Riwayat: Abu Daud)Sesungguhnya untuk mendapat kasih sayang daripada Allah bukan sesuatu yang mudah. Allah mengasihi orang yang beriman dengan melaksanakan suruhan-Nya dan meninggalkan yang dilarang.Sembahyang Tahajud satu suruhan Allah dan oleh itu Allah menyayangi mereka yang mengerjakan sembahyang ini.Bagi manusia yang benar-benar yakin dan patuh kepada Allah tidak akan keberatan untuk bangun melakukan Tahajud di tengah malam. Saidina Umar Al-Khattab menyatakan fadilat atau kelebihan sembahyang malam dengan berkata maksudnya: “Sesiapa mengerjakan sembahyang malam (Tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat. Kurniaan di dunia ialah a. Jauh daripada segala penyakit b. Lahir kesan takwa pada wajahnya c. Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia d. Percakapannya mengandungi hikmat e. Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati). Sementara empat perkara di akhirat ialah: a. Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri b. Dipermudahkan hisab c. Cepat melalui Sirat al-Mustaqim – seperti kilat d. Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan. p/s : Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->