You are on page 1of 21

Computer Graphics MCQ

1. Interactive computer graphics uses various kind of input devices such as


a. Mouse
b. Graphic tablet
c. Joystick
d. All of these
2. Input function are used for
a. Control the data flow from these interactive devices
b. Process the data flow from these interactive devices
c. Both a & b
d. None of these
3. A graphics package contains
a. No of housekeeping task such as clearing a display screen
b. No of housekeeping task such as initializing parameters
c. Both a & b
d. None of these
4. The interactive computer graphics involves________ way communication b/w
computer and the user
a. One
b. Two
c. Three
d. four
5. Interactive computer graphics enables a user to customize the graphics in
_______
a. Computer way
b. His own way
c. Both a & b
d. None of these
6. User can make any change on image with the use of
a. Non-interactive graphics
b. Interactive graphics
c. Both a & b
d. None of these
7. The application area of computer graphics are
a. Political
b. Education and textbook
c. CAD and entertainment
d. All of these
8. CAD means
a. Car aided design
b. Computer art design
c. Computer aided design
d. None of these
9. DTP means
a. Draw top publishing
b. Desk top publishing
c. Desk town publishing
d. None of these
10. PCBs can be drawn using the computer graphics
a. In very efficiently way
b. In a shorter time
c. In a larger time
d. Both a & b
11. How many components of Interactive computer graphics are
a. One
b. Two
c. Three
d. four
12. What are the components of Interactive computer graphics
a. A digital memory or frame buffer
b. A television monitor
c. An interface or display controller
d. All of these
13. A display controller serves to pass the contents of
a. Frame buffer to monitor
b. Monitor to frame buffer
c. Both a & b
d. None of these
14. The image is passed repeatedly to the monitor _____in order to maintain a steady
picture on the screen
a. 25 times a second
b. 30 times a second
c. 30 or more times a second
d. None of these
15. To store black and white images ,black pixels are represented by________ in the
frame buffer and white pixels by_______
a. Zero and one
b. One and Zero
c. Both a & b
d. None of these
16. A 16*16array of black and white pixels could be represented by________
a. 64bytes
b. 32bytes
c. 128bytes
d. 96bytes
17. The display controller converts 0s and 1s into_______
a. TV monitor
b. Video signal
c. Electronics signal
d. None of these
18. The image can be transmitted to the display point by________
a. Line
b. Segment
c. Point
d. None of these
19. Which graphics application provides a proper dialogue box to help the user
a. MS excel
b. MS Paint
c. MS word
d. None of these
20. The area of computer that is captured by an application is called
a. Window
b. View port
c. Display
d. None of these
21. A basic interactive picture construction technique are
a. Positioning and pointing, constraints
b. Grid, gravity field, rubber band method
c. Sketching, dragging, inking and painting
d. All of these
22. The movement of different attributes of image would make the image dynamic
and such a dynamic effect is termed as ________
a. Picture
b. Animation
c. Painting
d. None of these
23. Graphics output devices are
a. Graphics tablet, mouse
b. Keyboard
c. Light pen, joystick
d. None of these
24. Which method are used to get and set the position of a pixel, object or text in
active area of a desktop
a. Drugging method
b. Basic positioning method
c. Sketching method
d. Gravity field method
25. The center of display screen is computed as
a. X
max
,y
max

b. X
max
/2,y
max
/2
c. X
max
/3,y
max
/3
d. None of these
26. The operation that is used for repositioned the object are called
a. Rubber band method
b. Gravity field
c. Dragging
d. None of these
27. Which method are used to construct and position the straight lines, arcs and
circles, etcs
a. Rubber band method
b. Gravity field
c. Dragging
d. None of these
28. Which are used to connect a line to already drawn line
a. Rubber band method
b. Gravity field
c. Dragging
d. None of these
29. The rubber band is also applicable to_______ objects
a. Scale
b. Scalar
c. Vector
d. None of these
30. The division displayed on screen into row and columns is known as
a. Rubber band method
b. Gravity field
c. Dragging
d. Grid
31. The function of a plotter is like a
a. Monitor
b. Projector
c. printer
d. None of these
32. A plotter is capable of
a. Printing a map
b. Printing a similar images
c. Both a & b
d. None of these
33. ______ ink is used in laser printer
a. Wet
b. Dry
c. Both a & b
d. None of these
34. The cabinet in laser printer in which the ink is filled is called
a. Cartage
b. Toner
c. Both a & b
d. None of these
35. An inkjet printer places_______ of ink onto paper to print an image
a. Small droplets
b. large droplets
c. Both a & b
d. None of these
36. The size of these dot in inkjet printer usually lies between
a. 50 to60 microns in diameter
b. 20 to30 microns in diameter
c. 30 to40 microns in diameter
d. 10 to20 microns in diameter
37. The speed of printing in inkjet printer is
a. Fast
b. Slow
c. Not fast nor slow
d. None of these
38. The inkjet printer is mostly common due to their
a. Low cost
b. Performance
c. Both a & b
d. None of these
39. LCD stands for
a. Liquid core display
b. Liquid crystal display
c. Liquid crystal diagram
d. None of these
40. The LCD projector is the output device that is connected to the
a. Monitor
b. LCD
c. CPU
d. None of these
41. The size of the projected contents in LCD projector depends on the distance
between
a. Projector and CPU
b. Projector and target screen
c. Projector and target memory
d. None of these
42. An LCD projector displays the contents in ________ manner than a simple
monitor
a. Less flexible
b. More flexible
c. Inflexible
d. None of these
43. How many types of LCD projector
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
44. The types of LCD projector are
a. Flat panel and laser
b. Normal and roof mounted
c. Mesh model and curved
d. None of these
45. The roof mounted projector are fixed on the
a. Floor
b. Roof
c. Corner
d. None of these
46. The roof mounted projector can connect two or more computers or laptops
in______
a. Serial
b. Parallel
c. Both a & b
d. None of these
47. The roof mounted projector are also enabled to take
a. Computer data
b. Printing data
c. Both a & b
d. None of these
48. The roof mounted projector takes computer data via a cable through
a. Serial port
b. Parallel port
c. Both a & b
d. None of these
49. The roof mounted projector are Bluetooth
a. Enabled
b. Disabled
c. Both a & b
d. None of these
50. The flat panel displays are________ in appearance
a. Flat
b. Curved
c. Both a & b
d. None of these
51. A touch screen display is an
a. Input device
b. Output device
c. Both a & b
d. Neither input nor output
52. The touch screen display shows the results of
a. Computation
b. Accept command and data from user for further computation
c. Both a & b
d. None of these
53. The flat panel display is called an
a. LCD monitor
b. LED monitor
c. Both a & b
d. None of these
54. A graphics tablet works on same principal as
a. Light pen
b. Monitor
c. Projector
d. None of these
55. The voice recognition system takes the command from the user in the form of
a. Writing
b. Voice
c. Both a& b
d. None of these
56. In the voice recognition system ,the voice is converted into
a. Machine code
b. Byte code
c. Electrical signal
d. None of these
57. A joystick is a
a. Graphics input device
b. Graphics output device
c. Both a & b
d. None of these
58. A joystick is consisting of a
a. Pen
b. Stick
c. Microphone
d. None of these
59. joystick are often used to control
a. Typing
b. Video games
c. Voice
d. None of these
60. The joystick often has _____ fire buttons to trigger some kind of action
a. One
b. More
c. Both a & b
d. None of these
61. In which year ,mostly modern joystick use a USB interface for connection to the
personal computer
a. 2005
b. 2007
c. 2006
d. 2008
62. The light pen is an
a. Graphics input device
b. Graphics output device
c. Both a & b
d. None of these
63. The functioning of a light pen is similar to mouse except that
a. User can move the pointer
b. User can select objects on the display screen by pointing to object with the
pen
c. Both a & b
d. None of these
64. A wireless mouse works on
a. Infra blue radiation
b. Infra red radiation
c. Infra green radiation
d. None of these
65. A wireless mouse consists of ______parts
a. One
b. Two
c. Three
d. None of these
66. The parts of wireless mouse is
a. Cable and a mouse
b. USB and a mouse
c. CPU and a mouse
d. None of these
67. The mouses motion typically translates into
a. Motion of a pointer on a display
b. Motion of a pointer on a CPU
c. Both a & b
d. None of these
68. How many types of keyboard
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
69. Types of keyboard are
a. Standard
b. Gaming and multimedia
c. Thumb sized
d. numeric
e. all of these
70. Which are used to achieve the predetermined orientations and alignments of the
objects
a. Constraints
b. Grid
c. Gravity field
d. None of these
71. The major constraints are
a. Horizontal alignment
b. Vertical alignment
c. Both a & b
d. None of these
72. What is ZUI in computer Graphics ?
a. A Widget
b. Logical Enhancement of GUI
c. An application that saves memory
d. None of above
Answer = A
Explanation: Zooming user interface or zoomable user interface (ZUI, pronounced zoo-ee) is a
graphical environment where users can change the scale of the viewed area in order to see more
detail or less, and browse through different documents
2) In Bresenham's algorithm, while generating a circle , it is easy to generate?
a. One octant first and other by successive reflection
b. One octant first and other by successive rotation
c. One octant first and other by successive translation
d. All octants
Answer = A
Explanation:In Bresehnam's algorithm only one octant is needs to be generated ans other
octants can be obtained by successive reflection.
3) Why a circle drawn on the screen appears to be elliptical ?
a. It is due to the aspect ratio of monitor
b. Screen has rectangular shape
c. Our eyes are not at the same level on screen
d. CRT is completely spherical
Answer = A
4) In bresenhan's algorithm error term is initialized to ?
a. 0
b. 1
c. -1/2
d. None of above
Answer = A
5) Which of the following technique is used in Midpoint Subdivision algorithm ?
a. Linear search
b. Binary search
c. Heap sort
d. Bubble sort
Answer = B
Explanation: In mid point subdivision algorithm the line segment is separated at its mid point
and them the two resulting segments are checked for visibility and clipping.
6) Which of the following clipping algorithm follows the Divide and Conquer strategy?
a. 4-bit algorithm
b. Midpoint algorithm
c. Cyrus break algorithm
d. Cohen- Sutherland algorithm
Answer = B
Explanation:No Explanation
7) A line with endpoints codes as 0000 and 0100 is ?
a. Partially invisible
b. Completely visible
c. Completely invisible
d. Trivially invisible

Answer = A
8) Choose the correct statement?
a. Random scan monitors draw a picture one line at a time
b. The components line of a random scan picture must be refreshed in a particular
order
c. Raster scan monitors draw a picture one line at a time
d. Random scan method is well suited for displaying shading and color areas

Answer = A

SET-2


1) Hue of color is related to ?
a. Luminance
b. Saturation
c. Incandescence
d. Wavelength

Answer = D
Explanation: A hue refers to the gradation of color within the optical spectrum, or visible
spectrum, of light. "Hue" may also refer to a particular color within this spectrum, as
defined by its dominant wavelength, or the central tendency of its combined wavelengths.
For example, a light wave with a central tendency within 565-590 nm will be yellow.
2) The phenomenon of having a continuous glow of a beam on the screen even after it is
removed is called as ?
a. Fluorescence
b. Persistence
c. Phosphorescence
d. Incandescence

Answer = C

3) The line 2x-y+4=0, if clipped against this window will connect the points ?
a. (0, 1) and (3, 3)
b. (0, 1) and (2, 3)
c. (1, 2) and (4, 2)
d. None of above

Answer = D

4)Reflection of a point about x-axis, followed by a counter-clockwise rotation of 90
0
, is
equivalent to reflection about the line ?
a. x = -y
b. y = - x
c. x = y
d. x + y = 1

Answer = C

5) The best hidden surface removal method used for complex scenes with more than a few
thousand surfaces is ?
a. depth sorting method
b. scan line algorithm
c. depth buffer algorithm
d. octree method
e. C and D

Answer = E

6) The point at which a set of projected parallel lines appear to coverage is called as a ?
a. convergence point
b. vanishing point
c. point of illusion
d. point of delusion

Answer = B

7) The basic element of a picture in volume graphics is ?
a. pixel
b. volsel
c. voxel
d. None of above

Answer = C

8) Let R be the radius of a circle. The angle subtended by an arc of length R at the center of
the circle is ?
a. 1 degree
b. 1 radian
c. 45 degree
d. impossible to determine

Answer = B

9) A bilinear transformation can be simulated by the transformation ?
a. transformation, rotation and stretching
b. translation and rotation
c. rotation, stretching and inversion
d. rotation, stretching, inversion and translation

Answer = D


10) A circle, if scaled only in one direction becomes a ?
a. parabola
b. hyperbola
c. ellipse
d. remains a circle

Answer = C



SET-3


1) When several types of output devices are available in graphics installation, it is
convenient to use ?
a. bundled attributes
b. unbundles attributes
c. inquiry attributes
d. all of above

Answer = A
Explanation: Individual attribute commands provide a simple and direct method for
specifying
attributes when a single output device is used. When several kinds of output device are
available at a graphics installation, it is convenient to set up a table for each output device
that lists set of attribute values that are to be used on that device to display each primitive
type. Attribute specified in this manner is known as bundled attribute.

2) x = at
2
; y = 2at is the parametric equation of ?
a. Circle
b. Rectangular hyperbola
c. Parabola
d. Ellipse

Answer = C
Explanation: parametric equation is a method of defining a relation using parameters.

3) In displaying a clipped picture the efficient method is ?
a. Clipping against the window and then applying the window transformation
b. Applying window transformation and then clipping against the viewport
c. Both A and B have the same efficiency
d. Efficiency depends on whether the window is an aligned rectangle or not

Answer = D
Explanation: N/A

4) The anti - aliasing technique which allows shift of 1/4,1/2 and 3/4 of a pixel diameter
enabling a closer path of a line is ?
a. Pixel phasing
b. Filtering
c. Intensity compensation
d. Sampling technique

Answer = A
Explanation: Pixel phasing is an anti-aliasing technique, stair steps are smoothed out by
moving
the electron beam to more nearly approximate positions specified by the object geometry.

5) All the hidden surface algorithms employe image space approach except ?
a. Back face removal
b. Depth buffer method
c. Scan line method
d. Depth sort method

Answer = A
Explanation: A simple object space algorithm is Back-Face removal (or back face cull)
where no faces on the back of the object are displayed. It can only be used on solid objects
modeled as a polygon mesh.
6) The major components of CRT are ?
a. Electronic Gun
b. Phosphorous coated screen
c. Control electrodes
d. Deflection yoke
e. All of above

Answer = E
Explanation: N/A
7) ........ used to regulate the flow of elections in CRT ?
a. Electronic Gun
b. Focusing electrode
c. Control electrode
d. All of the above

Answer = C
Explanation: The electrode in an electron tube whose voltage with respect to the voltage of
the cathode determines the electron flow to the anode.

8) The glow given off by the, phosphor during exposure of the electron beam is known as ?
a. Fluorescence
b. Phosphorescence
c. Persistence
d. All of the above

Answer = A
Explanation: Fluorescence is the emission of light by a substance that has absorbed light or
other electromagnetic radiation. It is a form of luminescence

9) Raster is a synonym for the term ?
a. Array
b. Matrix
c. Model
d. All of above

Answer = B
Explanation: N/A

10) The ......... simply reads each successive byte of data from the frame buffer?
a. Digital Controller
b. Data Controller
c. Display Controller
d. All of above

Answer = C
Explanation: A Video Display Controller or VDC is an integrated circuit which is the main
component in a video signal generator, a device responsible for the production of a TV
video signal in a computing or game system. Some VDCs also generate an Audio signal, but
in that case it's not their main function.

SET-4


1) Reflection of a point about x-axis, followed by a counter-clockwise rotation of 90
0
, is
equivalent to reflection about the line ?
a. x = - y
b. y = - x
c. x = y
d. x + y = 1

Answer = C
Explanation: It is x = y

2) In the raster scan method for transformation, a 90
0
rotation can be performed by ?
a. reversing the order of bits within each row in the frame buffer
b. by performing XOR on the frame buffer location
c. by coping each row of the block into a column in the new frame buffer location
d. None of above

Answer = C
Explanation: N/A

3) Which of the following is an odd function ?
a. f(x) = x
2
- |x|
b. f(x) = sin(x) + cos(x)
c. f(x) = (x)(a
x
+ 1) / (a
x
- 1)
d. None of these

Answer = D
Explanation:None of the function is going to be odd.

4) Obliquee projection with an angle of 45
0
to the horizontal plane is called as ?
a. Cabinaet projection
b. Isometric projection
c. Cavalier projection
d. None of these

Answer = C
Explanation: Oblique projection is a simple type of graphical projection used for
producing pictorial, two-dimensional images of three-dimensional objects

5) The people of the planet Mars designed a scale for measuring the temperature, in which
water freezes at 100 units and boils at 250 units. The people of Jupiter designed a scale in
which water freezes at 75 units and boils at 300 units. A temperature of 200 units in Mars
will measure ..... in Jupiter ?
a. 300
b. 225
c. 250
d. 175

Answer = B
Explanation:N/A

6) (2,4) is a point on a circle that has center at the origin. Which of the following points are
also on circle ?
a. (2,-4)
b. (-2,4)
c. (4,-2)
d. (-4,2)
e. All of above

Answer = E
Explanation:N/A

7) A cube of side 1 unit is places such that the origin coincides with one of its vertices and
the three axes run along three of its edges. The vertex diagonally opposite to (0,1,0) is ?
a. (0,0,0)
b. (1,1,0)
c. (0,1,1)
d. (0,1,1)

Answer = D
Explanation:N/A

8) Which of the following statement is true ?
a. Request, sample and event are the three basic modes of input
b. Keyboard is a device ideally suited for use in sample mode
c. A mouse is typically a device for inputting an absolute position on the screen
d. Special graphics hardware support is essential for providing menu-driven user
interface to an application

Answer = A
Explanation: N/A

9) Choose the incorrect statement from the following about the basic ray tracing technique
used in image synthesis ?
a. In this technique rays are cast from the eye point through every pixel on the
screen
b. In this technique, viewing transformation are not supplied to the scene prior to
rendering
c. This technique removes hidden surfaces.
d. In this technique rays are cast from the light source to the object in the scene

Answer = D
Explanation: Ray tracing is a technique for generating an image by tracing the path of
light through pixels in an image plane and simulating the effects of its encounters with
virtual objects.
10) Aspect ratio is generally defined as the ratio of the ?
a. Vertical to horizontal points
b. Horizontal to vertical points
c. Vertical to (horizontal + vertical) points
d. Either A or B , depending on the convention followed

Answer = D
Explanation: Aspect ration is the ratio of rectangle's width and height.


SET-5


1) The ISO standard for computer Graphics is ?
a. Graphics Kernel System
b. Graphics Standard System
c. Computer graphics standard
d. None of above.

Answer = A
Explanation: GKS is the first computer graphics standard.
2) Examples of Presentation Graphics is ?
a. Bar Charts
b. CAD
c. Line Graphs
d. A and C

Answer = D
Explanation: Presentation Graphics deals with the graphical representation of information.
Examples of Presentation includes bar charts, line graphs, surface graphs and pie charts.
3) The technique used to summarize the financial, statistical, mathematical,scientific and
economic data is ?
a. Computer Art
b. Image processing
c. Presentation Graphics
d. None of above

Answer = C
Explanation:Presentation Graphics is commonly used to summarize the financial,
statistical, mathematical,scientific and economic data for research reports, consumer
information bulletins and other types of reports.
4) Computer generated models of physical,financial and economic systems are often used
for ?
a. Entertainment
b. Quality Control
c. Educational Aid
d. None of above

Answer = C
Explanation:Computer generated models of physical,financial and economic system are
often used as Educational Aids.

5) Special System designed for some training application are known as ?
a. GUI
b. Simulators
c. Video Display Devices
d. None of above

Answer = A
Explanation:N/A

6) Computer Graphics models are now commonly used for making ?
a. Motion pictures
b. Music Videos
c. Television shows
d. All of above

Answer = D
Explanation: N/A

7) Graphics and image processing technique used to produce a transformation of one
object into another is called ?
a. Animation
b. Morphine
c. Half toning
d. None of above

Answer = A
Explanation: When motion is provided to an object then it is known as animation.
8) The amount of light emitted by the phosphor coating depends on the?
a. Number of electrons striking the screen
b. Speed of electrons striking the screen
c. Distance from the cathode to the screen
d. None of above

Answer = A
Explanation: The amount of light emitted by the phosphor coating depends on the number
of electrons striking the screen, so the brightness of a display can be controlled by varying
the voltage on the control grid.
9) The maximum number of points that can be displayed without overlap on a CRT is
refereed to as ?
a. Resolution
b. Persistence
c. Attenuation
d. None of above

Answer = A
Explanation:Resolution is the number of points per centimeter that can be plotted
horizontally and vertically, although it is often simply stated as the total number of points
in each direction.

10) Gray scale is used in ?
a. Monitor that have color capability
b. Monitor that have no color capability
c. Random scan display
d. None of above

Answer = B
Explanation: Grayscale or greyscale digital image is an image in which the value of each
pixel is a single sample, that is, it carries only intensity information. Images of this sort, also
known as black-and-white, are composed exclusively of shades of gray, varying from black
at the weakest intensity to white at the strongest