P. 1
10-psikologi kesihatan

10-psikologi kesihatan

|Views: 1,640|Likes:
Published by denixng

More info:

Published by: denixng on Dec 22, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2013

pdf

text

original

PSIKOLOGI KESIHATAN

Puan Siti Azura Bt Bahadin Jabatan Psikologi dan Kaunseling Fakulti Pembangunan Sosial dan Manusia Universiti Utara Malaysia
1

PSIKOLOGI KESIHATAN
Psikologi kesihatan mengkaji faktorfaktor behaviorisme di dalam perubatan, kesihatan fizikal dan rawatan.

2

TEKANAN (STRES)
1. Tekanan (Stres) - keadaan fizikal dan mental yang berlaku apabila individu perlu berubah atau menyesuaikan diri didalam persekitaran. 2. Tekanan yang bagus digelar ‘eustress’ di mana ia merangsang, memberi tenaga dan kepuasan kepada individu seperti memanjat gunung, mendapat pekerjaan baru dan berkenalan dengan rakan baru.
3

3. Reaksi stres adalah gerak balas fizikal terhadap tekanan yang meliputi perubahan badan, seperti ketegangan otot, berpeluh yang berkaitan dengan bangkitan sistem saraf autonomik.

4

TANDA-TANDA EMOSI
1. 2. 3. 4. Kerisauan (Anxiety) Apathy Sering marah Keletihan mental

5

TANDA-TANDA TINGKAH LAKU
1. Mengelak daripada tanggungjawab dan perhubungan. 2. Tingkah laku yang membahayakan diri (atau ekstrim). 3. Tidak mengendahkan diri. 4. Hilang pertimbangan atau Pertimbangan yang lemah.
6

TANDA-TANDA FIZIKAL
1. 2. 3. 4.
5.

Kerisauan melampau terhadap penyakit Sering sakit Keletihan Penggunaan ubat yang berlebihan Kesakitan dan rungutan mengenai fizikal diri
7

PUNCA TEKANAN (STRES)
1. Bencana, kesilapan manusia-tumpahan toksik 2. Perubahan penting dalam kehidupan manusia juga memerlukan penyesuaian dan boleh menyebabkan tekanan. 3. Konflik-apabila individu perlu memilih satu di antara dua matlamat / cita-cita yang bersaing atau masing-masing mempunyai kelebihan dan sukar dibuat pemilihan.
8

RICHARD LAZARUS
 Dua

cara dalam menangani sesuatu keadaan yang dilihat sebagai merbahaya atau gangguan. Di mana individu membuat pilihan sama ada sesuatu situasi itu penting atau tidak penting, positif atau satu gangguan.

1.PENILAIAN UTAMA (PRIMARY APPRAISAL)

2.PENILAIAN KE 2 (SECONDARY APPRAISAL)

Di mana individu menilai apa yang dimiliki untuk menghadapi tekanan atau cabaran tersebut.
9

DAYA TINDAK
1. PENAFIAN (Denial) Ia bertujuan untuk membantu diri-sendiri menerima sesuatu hakikat yang pahit atau realiti yang tidak menyenangkan sama ada dengan cara menolak realiti tersebut, tidak menerimanya, atau mempercayainya. Penafian biasanya berlaku akibat kesukaran menerima suatu berita buruk seperti kematian, sakit atau peristiwa yang menyedihkan dan menjadi ancaman ke atas kestabilan emosi.
10

2.

MEMENDAM (Repression) Freud percaya bahawa manusia melindungi dirinya dengan memendam perasaan sebagai cara untuk melupakan peristiwa pahit atau trauma yang dialami. Nama orang yang dibenci dan perkara yang memalukan atau kegagalan sering dipendam dan tidak diceritakan kepada orang keliling.

11

3.

REACTION FORMATION

Daya tindak ini menghalang impuls merbahaya daripada diekspresikan sebagai tingkah-laku dan individu akan mempunyai tingkah laku yang bertentangan dengan tingkah laku yang dipendam. Contohnya, seorang ibu yang membenci anaknya melalui daya tindak ini akan mengawal ketat anaknya (overprotective), atau memanjakannya (overindulgent), supaya dia dapat lari dari kenyataan bahawa dia membenci anaknya .
12

4.

REGRESI (Regression) ‘Regresi’ bermaksud kembali ke asalan, situasi atau perangai semakin merosot dan kurang mencabar. Seorang anak sulung yang baru menerima adik baru mungkin akan mengalami regresi sebagai cara untuk menarik perhatian ibu-bapanya. Dia mungkin ingin memakai lampin atau menyusu botol seperti adiknya walaupun dia sebenarnya telah lama meninggalkan tahap tersebut.
13

5.

PROJEKSI (Projection)

Projeksi merupakan proses di bawah sedar yang melindungi manusia daripada kerisauan yang dirasai. Seorang individu akan melihat orang lain yang bermasalah walaupun dia sebenarnya yang menghadapi masalah tersebut
14

6.

RASIONALISASI (Rationalization) Memberi justifikasi ke atas tingkah laku individu dengan memberi sebab-sebab yang munasabah, rasional walaupun sebenarnya sebab-sebab yang diberikan tidak berkaitan atau tidak benar. Contohnya seorang pelajar gagal menghantar tugasan tepat pada waktunya. Pelajar tersebut akan memberi pelbagai alasan yang munasabah walaupun ianya bukan sebab yang sebenar.
15

7.

GANTI RUGI (Compensation)

Daya tindak ke atas perasaan rendah diri. Individu yang mempunyai kekurangan atau kelemahan sama ada ianya benar atau hanya imaginasi akan cuba sedaya upaya untuk menutup kelemahan tersebut dengan berjaya dalam bidang lain.
16

8. SUBLIMASI (Sublimation) 8.1. Daya tindak ini didefinisikan sebagai melepaskan perasaan geram/tekanan melaui aktiviti sosial yang diterima masyarakat. Freud percaya bahawa aktiviti kreatif seperti muzik dan seni memberi laluan kepada individu untuk mengawal tenaganya ke arah yang produktif. 8.2. Contohnya individu yang bersikap langsang akan diterima masyarakat jika menggunakan sikap tersebut dalam menceburi kerjaya askar, ahli tinju dan sebagainya.
17

General Adaptation Syndrome (GAS)
1. General Adaptation Syndrome (GAS) dalam Bahasa Malaysia dikenali sebagai “Sindrom Adaptasi Umum” 2. GAS merupakan beberapa reaksi yang diberikan oleh tubuh manusia apabila berhadapan dengan tekanan atau stres yang berterusan. 3.Hans Selye (1976), menyatakan bahawa badan manusia memberi tindak balas yang serupa terhadap apa jua jenis tekanan tidak kira sama ada ianya adalah peristiwa yang memalukan, pekerjaan baru, atau kegagalan.
18

4. GAS terbahagi kepada tiga peringkat: (a)Reaksi yang mengejutkan simptom seperti sakit kepala, sakit badan dan badan mula cuba untuk menghadapi tekanan tersebut. Kalenjar pituitary menghantar maklumat kepada kalenjar adrenal untuk menghasilkan lebih banyak adrenalin dan noradrenalin. (b)Peringkat melawan yang menentukan ketahanan (c)Peringkat mengalah dan keletihan
19

CARA MELEPASKAN DIRI DARI TEKANAN

1. Progressive Muscle Relaxation 2. Guided Imagery Individu dipandu untuk mengimaginasi peristiwa-peristiwa yang memberi ketenangan dan merehatkan individu tersebut. 3. Sukan & Meditasi
20

21

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->