Compania privata JIDVEI SRL isi are sediul in regiunea Tarnavei, mai exact in Valea Tarnavei intre localitatile

Tarnaveni si Blaj, la limita intre judetele Mures si Alba. Podgoria cuprinde o suprafata de peste 1000 de hectare. Aproximativ 50 ha sunt /reinoite in fiecare an. Initial, podgoria infiintata in anul 1949, apartine Statului, urmand o continua dezvoltare pana la suprafata actuala. Privatizarea sectorului industirei viticole a conferit Jidveiului o noua dimensiune in procesul sau de dezvoltare. Compania dispune de o baza financiara solida, exportul crescand in mod constant, iar consumul de vin mentinandu-se la cote inalte. Plantatiile de vita-de-vie sunt cultivate pe dealurile insorite aflate pe partea stanga a raului Tarnava Mica, fiind ferite de vanturile si ingheturile specifice primaverilor tarzii si toamnelor timpurii. Plantatiile sunt pe dealuri ce au o inaltime de 400-450 m, cu expunere est-vestica. Terenurile au fost recent consolidate si terasate. Solul brun de padure beneficiaza si de un climat favorabil: toamne tarzii si calde, precum si veri si ierni blande. Temperatura medie anuala este de 9,9 °C. In acest “Sanctuar al Vinului” sunt cultivate multe soiuri, acestea fiind recunoscute si apreciate pe plan national si international: Feteasca Regala (320 ha), Riesling (200 ha), Feteasca Alba (100 ha), Traminer (40 ha), Chardonnay (20 ha). De asemenea, sunt cultivate si alte soiuri, pe o suprafata de 80 ha: Pinot Gris, Oporto si Sylvaner.

Noua eticheta Jidvei : Compania Jidvei a demarat o noua campanie de promovare pentru vinurile sale din gama “Premiat”, sustinuta de compania de publicitate Spotlight Advertising. Aceasta campanie publicitara cuprinde materiale originale, pentru o noua imagine a etichetei, in concordanta cu renumele calitatii vinurilor, vinuri cu denumire de origine controlata si trepte de calitate. Totodata a fost schimbat si numele vinurilor din PREMIAT DE JIDVEI in JIDVEI. Noua lor identitate vizuala demonstreaza simplitate, sobrietate, personalitate si eleganta. Expresia vizuala a noii etichete, designul, organizarea informatiei si compozitia sugereaza traditia calitatii si personalitatii vinului de Jidvei. Noile vinuri premium au fost deja lansate pe piata, fiind recunoscute si savurate de cunoscatori in cadrul Festivalului International al Viei si Vinului Bachus 2000 (Focsani, 2228 octombrie) si Expozitiei Expodrink (Romexpo, Bucuresti, 8-11 noiembrie 2000).

Istoria vinului : Podgoria Tarnave este cea mai mare din Transilvania, concentrand vigoarea plantatiilor cultivate intre raurile Tarnava Mare si Tarnava Mica.

Podgoria se afla in interiorul triunghiului format de localitatile Blaj – Sighisoara – Balauseri. Obiceiul cultivarii vitei-de-vie pe aceste meleaguri are o traditie milenara. Descoperirile arheologice, documentele isorice, precum si obiectele specifice viticulturii si vinificatiei sunt o marturie a traditiei indelungate din aceasta zona. Prezenta unei populatii germanice in satele din zona Jidveiului, si relatiile pe care aceasta le intretinea cu populatia din Valea Rinului si Mosei au contribuit la calitatea vinurilor produse la Jidvei.

Produse : PERLA este un vin de calitate superioara alb-demisec, avand o traditie in Podgoria Tarnave. Este cunoscut cu o aroma usoara de Muscat si cu o prospetime data de Feteasca Regala. PERLA ROSE este un vin de calitate superioara rose obtinut din soiul Oporto, fiind preferat de localnici in varianta demisec. Ambele variante se preteaza la impregnare cu bioxid de carbon datorita aciditatii mai ridicate, obtinand astfel Vinul Spumos Perla. Feteasca Alba este un vin de inalta tinuta pentru autenticitatea sa, cu parfumul discret al florilor de vita. Are o aroma placuta, distincta, delicata, cu gust suav, atractiv si imbietor. Se produce ca vin sec, si demisec satisfacand cele mai variate si exigente preferinte. Feteasca Regala este un soi autohton, dominant intre vinurile albe seci pentru prospetimea, vinuozitatea si fructuozitatea sa, cu un parfum mai putin pronuntat, dar cu o aroma care il diferentiaza. Vinul se impune prin echilibrul sau in componente. Aciditatea deseori mai ridicata decat la celelalte vinuri din podgorie, ii imprima o nota de vioiciune foarte atractiva pentru multi consumatori. Aceste insusiri au facut ca acest vin sa fie cautat din Romania pana in indepartata Japonie. Traminer se obtine intr-o larga paleta, de la sec pana la dulce. Are o culoare galbenverzuie pana la galben-aurie, sau chiar galben-roscata, dupa mai multi ani de invechire. Aroma specifica si distincta este asemanatoare cu cea a dulcetii de trandafiri. Gustul este usor picant lasand uneori impresia celui de mirodenii, onctuos si catifelat.

Vinul este apreciat ca un elixir pentru zilele batranetii, un intaritor care lungeste si infrumuseteaza viata. Prin maturare si invechire apare mai corpolent, putin amarui si cu gust de alune. Sauvignon Blanc este un vin sec, demisec, sau demidulce, care a contribuit si contribuie la mentinerea faimei Jidveiului in tara si strainatate. Cand vinul este tanar, fructuozitatea, parfumul si aroma ierboasa amintesc de cele de amnar scaparat. Este un vin cu multa viata, placut acid, cu o inegalabila savoare, fructuos si armonic. Dupa cativa ani de pastrare in butoi si butelii, buchetul si gustul se apropie de ale pepenului galben. Riesling este un vin alb sec, dar pana in momentul recoltarii poate fi si demisec, cu particularitati de podgorie bine conturate, care te atrag si te retin in compania lui. Vioiciunea, prospetimea, fructuozitatea, aciditatea ridicata, aroma fina de fructe exotice au facut din Rieslingul de Jidvei un vin preferat de consumatorii din tara si strainatate. Muscat Otonnel este vinul care si-a gasit a doua patrie in cadrul pogdoriei, cu o culoare de la galben pai pana la galben auriu, de la sec, demisec pana la dulce. Parfumul si aroma amintesc de cele ale strugurelui copt, cu gust atragator, placut, avand savoarea unui nectar aromatizat cu esenta de salvie, pana la mirosul placut al florilor de lamai. Pinot Gis este un soi de origine franceza, raspandit in Romania, gasind conditii pedoclimatice foarte bune in Transilvania. In general, productia este mica, dar acumularile de zahar sunt ridicate ceea ce duce la realizarea vinurilor seci, sau demiseci cu denumire de origine controlata si trepte de calitate. Vinul are o culore galbena cu reflexe verzui, corpolent, elegant cu buchet floral. Este un vin sobru, niciodata zburdalnic sau agresiv iar prin invechire devine “Vinul marilor sperante”.

Vinars este un produs obtinut prin invechirea, peste 8 ani, a distilatelor de vin din butoaie de stejar. Aciditatea ridicata a vinurilor din Podgoria Tarnave, care se distila tinere, separarea corecta pe fractiuni a distilatelor, invechirea de durata duc la obtinerea unui vinars de calitate, cu o finete deosebita si cu o personalitate specifica Jidveiului.

Vin Spumant este produs la Jidvei dupa metoda traditionala “Champenoise” si este tirajat, fermentat, limpezit, degorjat si livrat in aceeasi sticla.Vinul materie prima este produs din struguri de Feteasca Regala, Riesling Italian si Pinot Gris, vinificati dupa o tehnologie speciala. Ambalarea vinurilor, cat si celelalte lucrari de sampanizare, care se fac in castelul de la Cetatea de Balta, dau o calitate deosebita spumantului de Jidvei. Livrat sub denumirea de Jivei-Romantine, de la brut la demisec, alb sau roze, acest produs este destinat gustului dumneavoastra pentru momentele cele mai fericite din viata. Datorita imbinarii fericite dintre tehnica si arta, aceste vinuri au depasit “comunul” dobandind o identitate recunoscuta, admirata si temuta. Denumirea “Jivei” pe o butelie reprezinta o garantie a certificatului de calitate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful