You are on page 1of 31

д-р Атанас Михайлов

ЗДРАВОСЛОВНО ОТСЛАБВАНЕ
Хранене и здраве

София, 2011

Всички права запазени. Нито една част от тази книга не може
да бъде размножавана или предавана по какъвто и да било
начин без изричното съгласие на „Изток-Запад“.

© д-р Атанас Михайлов, автор, 2011
© Издателство „Изток-Запад“, 2011
ISBN 978-954-321-855-4

Д-р Атанас Михайлов

Хранене и здраве

Аничка. Марчи. Григорови и много други детоксмами и семействата им. Маги. сем.На Зори. които с ентусиазма си ме мотивираха за написването на тази книга. Дани. . Чери. Нели. Боби. Тони (Фютка). Хриско.

...............................13 ВАРИАНТИ НА ДЕТОКСИКАЦИЯ........................ 59 Храни от морето и реките...............118 НЕ РЕЖИМ............................................................................................................................................................................................... 99 ГЛИКЕМИЧЕН ТОВАР............................................................... 124 ........................ 21 ЛЕЧЕБЕН ЕФЕКТ НА ДЕТОКСИКАЦИИТЕ............................................................................................................................ 41 ЛЪЖИЦА ЗДРАВЕ – ЗА ПОЛЗАТА ОТ МАЗНИНИТЕ................................ 30 ПЕТ МОДЕРНИ НАПРАВЛЕНИЯ В ХРАНЕНЕТО..................................................................................................................................... А СТИЛ...............65 Важни са пропорциите....... 17 ОТСЛАБВАНЕ С ДЕТОКСИКАЦИЯ........................................................... 66 ЕНЗИМИ.............94 ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС.................................105 ХОРМОНАЛЕН ДИСБАЛАНС......................................................... 53 ПРЕБИОТИЦИ.89 ХОРМОНИТЕ ДИРИЖИРАТ ОРКЕСТЪРА.................................................................116 Целулит.......7 ДЕТОКСИКАЦИЯ......................................................... 61 ОСНОВНИ ПРАВИЛА НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ.................... МИКРОЕЛЕМЕНТИ....................................................... 108 РЕЗИСТЕНТНОСТ КЪМ ИНСУЛИНА......... МИНЕРАЛИ......................109 Дисметаболитен синдром............................................................................................................................................. СТЕРЕОТИПИ..41 ФИБРИТЕ – МЕТЛА ЗА ЧЕРВАТА......................................... 65 Как да се храним – разделно или не?....................................... МАНИПУЛАЦИИ............................................. 45 ПРОБИОТИЦИ....................Съдържание ХРАНЕНЕТО: ТРАДИЦИЯ.............................................................................. 69 КАК СЕ ПРОИЗВЕЖДА ГЛАД?...............

............................................................. 145 ЗА И ПРОТИВ ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ......................................... 157 Приложение 1........................ 153 ПРИЛОЖЕНИЯ..............6 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване ДЖУНГЛАТА НА ДИЕТИТЕ................ 129 ХОМЕОПАТИЯТА – СПЕЦОТРЯДЪТ КЪМ МЕНЮТО..... 135 ТОП 10 НА БИЛКИТЕ............................. СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА....................................................................164 ................................157 Приложение 2...................... ЗДРАВОСЛОВНИ ВКУСОТИИ..........................................

зеленчуци (лете – пресни и готвени. кисело зеле. Синоним на богатство е бил изразът дълга трапеза – чести комати (от стара народна песен). т. ряпа. разсол. се чудя китайците какво ли казват вместо „хляб наш насъщен“. се целува за прошка. и без да знае нещо за витамини и соли и за значението им за тялото. Още не я прилагаме. К Хляб наш насъщен ултът към хляба е дълбоко вкоренен в съзнанието на българина. близка до природата. отрупана с погачи и баници. Превръщането на думата в нарицателно въобще за храна се дължи на беднотията. че еснафът живееше в среда. по естествен вкусов път разнообразяваше храната си с плодове (лете – пресни.ХРАНЕНЕТО: ТРАДИЦИЯ. алабаш. гулия. освен ако не сме принудени. зиме – на туршия). Обредните хлябове се целуват. И днес използваме израза „изкарвам си хляба“. преди да се разчупят. зиме – сушени на слънце). орехи. в която е живял народът ни векове наред. ІІ): Добре. СТЕРЕОТИПИ. Паднало на земята парче хляб. варени и печени . като се вдигне. Ето как описва начина на хранене само допреди век Иван Хаджийски („Бит и душевност на нашия народ“. за да започне прилагането на една добра идея? Повече от 2400 години. Скъпи гости се посрещат с хляб и сол. Оттогава е всеизвестната реплика на Хипократ за храната като лекарство. Но пък здраво държим на традицията. МАНИПУЛАЦИИ К олко време е нужно. Другата храна е служела по-скоро за лесното преглъщане на залъците сух хляб. Когато видя трапеза.

кестени. дали князът е щял да се мръщи? Ама кой да се сети? И така. в работническите и учрежденските столови то полека-лека влезе в ежедневното меню.8 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване тикви. Храна за трудещите се След премахването на купонната система (краят на която съвпадна с ранното ми детство) държавата започна да проявява грижа за трудещите се. Представата на българския еснаф за добра храна – месо и много хляб всеки ден – бе претворена в живота. когато колеше собствена свиня.. кулинарното ни въображение и възможностите ни личи от описанието на първата обиколка на княз Фердинанд из страната. имен ден. сватба. Какво повече? Ако бяха предложили и нещо с гъби. орехи (все недефицитни неща).. баница. Докато в домашни условия повечето хора си позволяваха месо главно в събота и неделя. Законите на еснафството правеха еснафа заклет вегетарианец. Появиха се столовите. преценяше се здравето на нацията основно според количеството месо. Както се вижда. Изключение  – за кръщене. имаме по-скоро обществени норми. народът ни влиза в ХХ век. на който повечето от столуващите се мръщеха. иначе би се изложил на неспасяемо израждане.. за култура на хранене не може и дума да става. варена и печена царевица. дадено от Добри Ганчев в „Спомени за княжеското време“: Вечерта в къщата на един орханийски първенец – угощение. Какви са били представите ни за добро хранене. Чорба от агне. кафе. Вечерята – каквато може да даде градле като Орхане.. Намеси се и науката – определяха се оптимален брой калории. курбан... риба. яйца и мляко на глава от населението (това все още е главен показател в раз- .. печено агне. и на Гергьовден – от неизбежното обредно агне. вино.. Бе въведен и рибен ден. преживява гладните военни години и започва да строи социализма. Месо еснафът похапваше на Коледа. къде нахранен. къде не. но при това удивително здрав.

за която сега се води борба едва ли не на държавно ниво. кексовете. че не могат да ги накарат да ядат плодове.“. второ и нещо сладко за десерт. Но когато тръгнат на училище. Вкусовите предпочитания се формират в детството. След като религията бе обявена за опиум за народа. Дори да се превърне в традиция. Нормално е сутрин да се хапва сандвич със салам или в краен случай баница с кисело мляко (като че ли ни предстои цял ден копане на полето).Храненето: традиция. натъпкани с царевичен сироп. за да пораснеш“. ще го преживеем. После идва ред на палачинките. да не говорим за зеленчуци. Едната ябълка на ден. в норма. Забележете. десертни блокчета. стереотипи. за да се вкорени здраво новият модел на хранене.. манипулации 9 лични статистики). на обяд да има първо. Всички знаем: децата с удоволствие пият сок от кутийка със сламка. ситуацията излиза от контрол. Но за това не са виновни децата. „яж. Беше достатъчна смяната на едно-две поколения. много лесно се отказахме и от постите. Докато храненето е под надзора на родителите.. Ако те са само допълнение към пълноценната храна. Стигна се дотам светила на медицината да разсъждават в медиите за опасността от постите. една – за татко. хидрогенирани мазнини и какво ли още не. майките на които твърдят. все нещо може да се направи. Вкусът на детството Започва се с „една лъжичка за мама. Имал съм обаче 2–3-годишни пациенти. Такива представи за храненето в днешно време има много важна част от населението – бабите (и често майките) на подрастващите. баниците и всички други мили на сърцето ни домашни вкусотии. Да не говорим за . а за обществена норма. осветена от науката. пак не говорим за култура на храненето.. няма да противодейства особено на масираната атака на шарените и шумно рекламирани вафлички. но категорично отказват прясно изцедена ябълка или портокал.. сигурно нито веднъж не са оставяни истински да оглад­неят и са задоволявали всички техни капризи.

вероятно се адаптират донякъде. филета. което тепърва ни очак­ва. Но за организ­ ма на нашето това си е било внезапен удар. Местните деца. изцедени портокали и минерална газирана вода към тях. Междувременно европейските страни започнаха да въвеждат различни ограничения. Подминаваме щанда с колбасите – в тях често има ГМ-соя и разни други . а мътната вълна от хидрогенирани. които зарибяват именно децата. С реклама или без.. аз – не. Напоследък става все по-трудно да се намери обикновена безалкохолна напитка с обикновена захар. попадаме на „лайт“. По-трудно е ориентирането в супермаркета. Капанът е заложен. който нахално ни се навира в очите. „овкусени“ храни заля с пълна сила и България. че полученият сигнал за сладко е фалшив. Ясно е. когато тялото усети. модифицирани. „наторявани“ с такава храна от раждането си. наши съседи не заминаха със сина си за Англия. Спасявайки се от фруктозо-глюкозния сироп. и то не от днес. Компанията се разяде едва когато донесох от магазина луканка. За момче на 12 години такова бурно израстване през зимата ми се видя твърде странно. Спомням си един рожден ден на дъщеря ми още в началото на демокрацията. но за това. оказа се грешка. Пак някъде по това време. Децата бяха доволни. риба тон. Е. си нямах дори представа. че причината е в храната. Тръгнаха по Коледа. руска салата и кока-кола. Бяхме се приготвили да нахраним трийсетина хлапета – пастети с масло и маслини. ясно е колко струва вложеното в него.10 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване някои заведения за бързо хранене. липсата на култура на хранене е факт. върнаха се за малко преди Великден и за това време детето беше пораснало с над 10 см.. Но при рекламираните стоки преценката е по-лесна – щом са хвърлени маса пари за налагането на един продукт с горе-долу народна цена. Прежалваме вредата от подсладителя и озверяваме от глад малко по-късно.

Тогава идва ред на масовото здравеопазване – безразборно използване на антибиотици. отбелязват. мастната тъкан при американските бебета между 6 и 12-месечна възраст се удвоява. преди всичко разболява. Добре изглеждат и са слаби само богатите“. Когато го изсипвахме в мивката. всяко лекарство. и щраква Затлъстяването е само черешката на тортата. дисбактериоза. за да се приеме за употреба. Този начин на хранене. Заглеждаме се в яйцата – тези от свободни кокошки са с подозрително оранжев цвят на жълтъка. Евтина и изобилна храна за народа. мийоми. импотентност). И допълнително затлъстяване. кои­то ходят през лятото да работят в САЩ. Резултатът  – гъбични инфекции. спираме пред млечния щанд. Капанът е щракнал. което започва някъде към средата на миналия век. трябва да мине задължителните етапи на проучва- . На това (и на голямата химия) се дължи хранителното им благоденствие. Като се започне от понижена имунна защита.. ваксиниране по план. . Много наши студенти.Храненето: традиция. допълнен от обездвижване. А според едно друго проучване причината за това е в начина. но не можем да обвиняваме колегите. за периода 1970–1990 г. стрес и замърсена околна среда. шепи лекарства... стереотипи. соя. Всички марки мляко са с приличен срок на годност – точно според нуждите на големите вериги магазини. мине се през алергиите и се стигне до хормонален дисбаланс (яйчникови кисти. още алергии. по който се хранят кравите  – с царевица.. спираме пред месото и се чудим колко хормони и антибиотици има в него. че „американците са дебели и пъпчиви. Щем не щем. Но това е само част от мисте­ рията. манипулации 11 неща. Всеки лечебен подход. Наскоро хвърлихме една забравена кофичка кисело мляко от хладилника – срокът му беше изтекъл преди 5 месеца. В тази връзка. добавки. ароматът му бе учудващо свеж. Пасищното отглеждане на животните в развитите страни е останало в историята. според едно изследване в САЩ.

регистрация и т. Разбра се. доказване. Бях длъжен да направя това популярно въведение. Ясно е. в малиновите листа заради температуропонижаващото им действие или в гулията заради ефекта Ј при дисбактериоза (помага и при затлъстяване). при това на един доста хлъзгав терен. . и бих казал – безнаказано.12 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване не. Чак тогава спокойно. По-любознателните вероятно знаят. че никой няма да инвестира в чесъна заради антибиотичните му свойства. че на книжния пазар има богата и професионално поднесена информация по всяка от маркираните теми. Природолечението обаче изисква комплексен подход. може да се прилага.н. Така че не може да се очаква от лекарите да проявяват самоинициатива. Аз нямам претенции да съм навлязъл в дебрите на науката за храненето. че ако няма баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Ненужно се оплюха яйцата. че маргаринът е по-вреден от маслото. после се разбра. Най-напред се обяви тотална война на животинските мазнини. А на всички тези етапи се правят много (в повечето случаи – огромни) инвестиции и се очакват съответните печалби. кравето мляко си е направо вредно. Имам предвид честата смяна на господстващите концепции. за да подчертая значението на това. за което ще говорим по-нататък. в който храненето заема важно място и трябва да му се отдели необходимото внимание.

е изложен на толкова много замърсители – стрес. Те са здрави. К Предисторията акто споменах в уводната част. в съмишленици и мои първи помощници в популяризирането на една съвременна грижа за здравето и красотата. както и цялата книга нямаше да бъдат написани без ентусиазма. който непрекъснато се разширява. да я доведа до знанието на още по-широк кръг интересуващи се. Част от тях не се задоволяват с онлайн общуването и се събират в приятелски компании. и не на последно място  – всички да се похвалим със свършената досега работа. За три години те се превърнаха от изпълнители на здравните препоръки. околна среда. сух е пущинак. – че детоксикацията става все по-необходима. трябваше още в началото да стъпя върху добра обща концепция.Теорията.. В нея съществено място заема пречистването на организма. вярата и активното съдействие на един кръг от млади хора. . в природната медицина храненето е неразделна част от повечето лечебни програми. Съвременният човек. „Фауст“ ДЕТОКСИКАЦИЯ Т ази важна глава. За да върша добре работата си като лекар. Гьоте. Дървото на живота зеленее. Те прилагат написаното по-долу. дадени от екрана или в мрежата. лекарства. битова химия. От мен се искаше да систематизирам и детайлизирам информацията. умни и красиви. мислят и анализират. друже.. намират и споделят информация. дори и да се храни правилно.

Хората. Започнах да предписвам детоксикация през 80-те години. Боянчо се оправи за 3 дни тогава и до ден днешен е добре“. Скоро обаче разширих кръга на приложение. Сигурно съм дал и други предписания за възпалено гърло. „Направихме я и още как! На детето му беше трудно да се обръща в леглото. който също се оказа изключително успешен. Детоксикацията с ги е заимствана от аюрведическата медицина. може ли да го махнем този бензацилин?“ За тези. Сега Боян работи в Со- . че прилагам алтернативно лечение и един ден в романската поликлиника доведоха шестгодишно дете. Бащата – пътен полицай от едно село близо до Мездра – попита: „Докторе.. че бензацилинът е депо вариант на пеницилина. но бях длъжен да предложа най-добрата програма. Бе му назначена и бензацилинова профилактика.е. кашлица и т. т. То страдаше от ужасни ставни болки. Не ми се вярваше. ще поясня. Скоро след това се върнах в София и забравих за случая. А бензацилиновият разтвор е много гъст.още докато работех по разпределение. знаят. като знам как наблягат на село на мръвките и хляба. а на третия ден изчезнаха изобщо. но Боянчо ще трябва да прави детоксикация (тази с цитрусовите сокове)“. може да махнем пеницилина. лекувани с пеницилин. Отговорих: „Хари. температура. Детоксикацията със сокове и английска сол е вече съвременен вариант. Като много други деца бе лекувано често и героично. често запушва иглата и се налага тя да се сменя и да се боде отново и отново. А и във всички религии присъства един или друг вид пречистване. се разчу. прилагана е стереотипно хиляди години. които не знаят. Още на втория ден от детоксикацията ставните му болки намаляха. Някъде през 1985 г.н. предимно с антибиотици. че пеницилиновите инжекции са много болезнени. заложих на традицията. че ще направят прочистването. Мъчително е. Така е и до днес“. Попитах: „Ама вие наистина ли направихте детоксикацията?“. След 15 години моите някогашни пациенти ме посетиха и ето какво ми каза Хари: „Докторе. главно при хипертоници.14 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване Обмисляйки различните варианти.

че ме будеха нощно време. Но докато пациентите с нормално тегло винаги бързо възстановяваха стопените килограми до нормата. Междувременно включих детоксикацията като част от лечението при алергии.2008 Здравейте. Няма никакви ставни проблеми. Началото Стартът на популяризирането на детоксикацията във форума на bTV („Часът на мама“ тогава) е положен на 12 февруари 2008 със следния пост: Rus Lana. Препоръчаха ми и отидох при ендокринолог във връзка с обмяната на веществата..2. На 26 г. Опитвам да отслабна с различни диети. че няма връзка. Дано темата не Ви се стори маловажна. След раждането на детето ми получих тромбофлебит. като страничен ефект винаги се отчиташе и по-малка или по-голяма загуба на тегло. Той ми изписа Ксеникал  – за отслабване. д-p Михайлов.“ На четвъртия ден нямах болки и така е до днес. Приемах хомеопатични препарати. казват. че повечето хoра питат за деца. имаме семейна обремененост с разширени вени. Тогава още повече се обездвижих и напълнях. но няма особен резултат. съм. До ден днешен коленете ми са добре.15 Детоксикация фия и от време на време ме навестява. Много си я занемарил. защото за мен проблемът е сериозен.. по-пълните успяваха да задържат част от постигнатия резултат. към месец септември ми се явиха болки в лявото коляно. Разбира се. През 2002 г. тежа 88 кг при ръст 164 см. Без дво­умене приложих детоксикация. хормонален дисбаланс и др. но на мен така ми се . жилех си коляното с пчели – нищо. От него обаче ми се разстроиха хормоните. Виждам. От малка съм пълна. ме заболя дясното коляно. но аз искам да Ви попитам за един мой проб­ лем. През 2003 г. „Докторе! – казах си – това ти е знак за детоксикация. 12. така изразени.

н. 17. Ако бъдете добри и поддържате контакт. Моят отговор тогава е това. Мензисът ми продължаваше около 20 дни. 20. т. Въпросът ми е има ли хомеопатичен и безвреден начин. Методът е подходящ за всички. постига се оптимизирането му както при наднормено. за да си помогна в отслабването? Благодаря. но 3–дневното пречистване има голяма сила.16 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване отрази. Започва се 2 дни преди пълнолуние. постигнатите резултати се задържат трайно и т. 21 февруари!!! Забележка: Детоксикация с ги да не правят тези. кoето мнозина днес наричат ДЕТОКСИКАЦИЯ. . Сега вече хормоните ми се нормализираха. която ги „измива“. а не пряко върху теглото. ще прибавя още препоръки. които имат възпалена жлъчка или ако жлъчката е пълна с камъни! Искам обратна връзка във всички случаи. Една от детоксикациите да се изпълни без протакане сега – на 19.е. включително бременни жени и кърмещи майки (регулира лактацията). Преди пълнолуние се гладува по-лесно.2. могат да се стопят килограми. В деня на пълнолуние има мощна отливна вълна. но основният ми проб­лем с теглото си остава.2008 Детоксикацията не е диета! Чрез нея се влияе косвено. така и при поднормено тегло. Дopи само в деня на пълнолунието да не се приема храна (пият се подходящи чайове или топла вода). като по този начин се дава възможност за отделяне на токсини от тъканите и насочването им към кръвта.

Половин час по-късно започва пиенето на сок.л. Най-се­ риозен „замърсител“ е белтъчната храна – източник на аминосъединения (съдържащи азот). Първи при захранването са плодовете. При много силно чувство на глад може да се вземе 1 ч. сокът може да се направи от ябълки. а бъбреците извеждат от тялото. създава чувство на ситост и ускорява чистенето. друга храна не се приема. 1–2 ч. мед с лимонов сок (на вкус) и минерална вода. рибата и яйцата трябва да се включат последни. които черният дроб превръща във водноразтворими. Вместо от цитруси. 4–6 грейпфрута и толкова портокали.5–2 л минерална вода. разтворена в 50–70 мл вода. Затова млякото и млечните продукти.) английска сол. След три дни липса на храна.Детоксикация 17 ВАРИАНТИ НА ДЕТОКСИКАЦИЯ Детоксикация с прясно изцедени сокове Сутрин на гладно се изпиват около 10 г (1 равна с. пектин се разбъркват с половин ч. При чувство на глад привечер може да се изяде 1 ябълка или 1 портокал. месото. вода). органични киселини  – отличен разтворител на метаболитни . Приготвя се от 2–3 лимона.л. а на четвъртия се прави захранване. мед (предварително разтворен в 1 ч. предпазва от хипогликемии и се отразява добре на тонуса. Английската сол изтегля токсините към червата. Пие се на порции през целия ден. Може да се добави и пектин. Органичните киселини в плодовете подкрепят очистването. защото са богат източник на фибри  – „метла за червата“. Пектинът набъбва в червата. Процедурата се повтаря 3 поредни дни. колкото са необходими за получаването на общо 2 л сок. внасяща токсини и след работа с намален капацитет на черния дроб и бъбреците е важно преходът към обичайното хранене да е постепенен и правилен.л. плодовата захар влияе благотворно на черния дроб.л.л. Захранване Захранването е важна част от детоксикацията. докато стане гъсто като желе. Разрежда се с 1. Доливат се 100–200 мл вода и се разбива с миксер.

След 15–30 мин. . Тъй като периодът на променен тип хранене е кратък и разликата с обичайното хранене не е много голяма. В този ва­ риант суровият лук е по-вкусен от задушения. варен ориз. Затова си позволявам да разреша малко лесно усвоим белтък на четвъртия ден вечерта. което е важно за добрата адаптация. На петия ден следва обичайно хранене. Към 10 часà – 2–3 с. Докато оризът се вари. или 1–2 портокала. Отново се вари същото количество ориз и вода. овесени ядки с малко стафиди (стафидите не са задължителни) се заливат с топла вода (50–60 °С). зехтин. са готови за консумация. Примерно меню Закуска: 2–3 плода киви или 1–2 ябълки. Ще споделя малко от семейния опит в захранването. Ястията могат да се гарнират с маслини. ориз. картофи. Месо не се разрешава. салата от зеле и моркови. обядът е въглехидратен. 1 връзка магданоз и 1 връзка копър.л. и захранването не е сложно. за да се смесят ароматите.18 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване отпадъци и на плодова захар – важен катализатор на метаболитните цикли в черния дроб. се нарязва на много ситно стар лук (воден или червен) – 3 средно големи глави. Всичко се изсипва във вече сварената супа. Захранването започва от сутринта с плодове. Обяд: по-въглехидратен – картофи соте. досолява се с калиева сол и се оставя захлупено поне 15 мин. От втръсналата на всички ни оризова супа се роди идеята за нещо много вкусно и лесно.. може да се прибави и белтъчна храна. с което се дава още известна отсрочка на черния дроб и бъбреците за по-добра адаптация и когато вечерта активността на черния дроб и стомашно-чревния тракт е най-голяма. добавя се малко масло или зехтин. задушени зеленчуци. но вече му се добавят 1–2 ситно нарязани моркова. картофена салата с лук. Салатите за обяд и вечеря съдействат за понижаване на гликемичния индекс. няколко зърна черен пипер и съвсем малко сол. Вечеря: по-белтъчна – салата със сирене или извара.

Намерили са точно описание в интернет.). След 1–2 часа могат да се консумират плодове. За обяд и вечеря менюто трябва да е зеленчуково. Трети ден – 90 г (6 с. копър и чесън и т. Детоксикация с ги Ги може да се купи от диетичните магазини. Първи ден – 30 г (2 с. Явно авторът е почитател на индийските традиции. което всъщност е претопено краве масло с обрана от повърхността му пяна. сварен в 1 л вода (без сол и мазнина. 30–40 мин. чаша ориз.л. 2 чаши чай. отпадналост) може да се пие цитронада. Хареса ми и го прилагам. след изпиване на маслото в рамките на деня трябва да се изпие топ­ла (около 70 °С) минерална/преварена вода или чай – минимум 2 л дневно.Детоксикация 19 Приятелите от форума са ми изпращали много сполучливи рецепти (могат да се видят в мрежата). Четвърти ден – сутринта на гладно се вземат 1–2 с. главоболие. При дискомфорт (гадене. очевидно гладът развихря въображението – постни сърмички с листа от цвекло.).л. пълнени с елда.н. малко мед и минерална или преварена вода. тиквички. Три поредни дни сутрин на гладно се взема загрято (с температура на чай) ги.). Принципите на захранване са същите като при детоксикацията със сокове. Конкретен е.л. приготвена от прясноизцеден лимонов сок.л. Втори ден – 60 г (4 с. може да се добавят само копър и/или магданоз). При силен дискомфорт детоксикацията се прекратява и се повтаря на следващото пълнолуние. . но в същото време се изразява и поетично. За обяд и вечеря за трите последователни дни се препоръчва 1 каф. рициново масло. ТОЗИ ВАРИАНТ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ ВЪЗПАЛЕНА ЖЛЪЧКА И/ИЛИ КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА! Как се приготвя маслото ги в домашни условия? Това разширение е инициатива на активната група.

както казах на умерен огън. което се получава при разтопяване на краве масло на слаб огън. като лекарство при стомашни проблеми. Всичко това продължава някъде около час време. както и линоленова киселина. Ги дори се приема на гладно. от някоя мандра. ястия и ориз. Аюрведа (древната наука за живота) почита ги(то).20 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване ГИ (пречистено краве масло) Всеки. котлон включен на умерен огън и поне 1/2 кг обезсолено краве масло. Ги(то) съдържа витамин Е и А. твърдите белтъци се отделят и резултатът е кехлибарено пречистено масло с невероятно приятен аромат на масло и печени орехи. който се е докосвал до индийската кухня. която е незаменима и не се произвежда от организма. ще е най-доброто. Ако имаш 2 кг краве масло. Замирише ли хубаво. значи е готово. С ги се готви. За да си направиш ги в домашни условия. Нея можеш веднага да вложиш към супи. И тук вече трябва да внимаваш. Ги се хапва и просто така. Ги(то) ускорява всички стадии на метаболизма и храносмилането. И започваш да обикаляш покрай котлона. ти трябва съд с дебело дъно. дори се пържи и това не е опасно. Когато маслото е готово го прецеждаш през няколко марли и го наливаш в буркан или глинен съд и го оставяш да из- . 1 час = 1 кг краве масло = 1/10 ги. Малко повече и ще бъде вече прегорено. Водата се изпарява. толкова слаб. като спомага за изчистването на шлаките от тъканите и за храненето на клетките. за да отстраняваш пяната от повърхността. намаляваш до слаб огън. че маслото да продължи да къкри. толкова по-бистро става маслото докато придобие приятно златист кехлибарен цвят. Ги е пречистено краве масло. Ориз басмати с лъжичка пяна е вкусно. много вкусно! Колкото повече къкри. което не е добре. Слагаш на котлона съда с маслото. Ако намериш съвсем прясно такова. Когато на повърхността се образува пяна. и оставяш маслото да се разтопи. се е срещал с ги. ще ти трябват около 2 часа.

Важно беше да се предпазят хората от грешки. Ако всичко това. този път от мнения. не мога да не пиша. Ще цитирам без редакция (само с малки съкращения) някои от отзивите през годините. Вени. че д-р Михайлов заслужава да си обере лаврите за труда който положи с нашето очистване. Дори нежно наричат английската сол „ансолче“. . Но при огромния натрупан опит резултатите вече не учудват никого.е. на 17 февруари. огледай се за арабски магазин. а новите попълнения от детоксикиращи се получават необходимата информация от „ветераните“. да се предупредят за очистителните реакции. Еее.21 Детоксикация стине. След пълнолунието последва нова вълна. но мисля. Според мен маслото се понася по-леко и не се прегладнява толкова. Правилното му съхраняване изисква добре затворен съд и сухо. От него са отстранени всички белтъчни частици. проветриво място.2008 Здравейте. като само коментирам от време на време. на които трябваше бързо да отговоря. които го принуждават да гранясва. Модераторите може и да се сърдят. което написах. Има растително и краве. Търси второто. 4 дни преди пълнолунието. т. Вълненията в мрежата при всяко пълнолуние продължават и сега. Не е нужно да го прибираш в хладилника.2. 22. Там продават големи тенекиени баки с гхи. За това ще стане дума по-нататък. ОТСЛАБВАНЕ С ДЕТОКСИКАЦИЯ Първото пускане на метода на детоксикацията в мрежата беше. както казах. да се обърне внимание на специфичните случаи. Оттук нататък е по-добре да дам думата на форума. ти идва трудоемко. Последва лавина от въпроси. но при някои хора стомахът реагира на голямата доза масло на третия ден. Между двата предложени варианта мнозинството си хареса детоксикацията със сокове.

Сега съм свалила. на които им е много трудно да спазват определена диета. Аничка е от редовните детоксмами. за съветите който ни дадохте за да успеем и това. че се чувствам добре в своята си кожа.. че като почнах детоксикацията във вторник тръгнах с нагласата. 22.5 кг. Но с редовни детоксикации.. И сега вече от тук нататък ще работя за сваляне на килограмите. 21. само 0. че го правя за пречистване на организма. аз получих благодарствена грамота и т. И освен всичките тези неща и съм минус 4 кг. Като техен представител беше поканена в bTV.2008 Д-р Михайлов. Днес мога да кажа.2008 . 2. сърдечно ви благодарим за времето което отделихте за нас. но съм много доволна. . Чувствам се пълна с енергия.. тя всъщност възприе един начин на хранене.н.. anichka.2008 . 22.4. Ще продължа с препоръките. Искам да кажа.. ще е по лесно за организма ми да се справи. anichka. че ни подкрепяхте през цялото време и ни вдъхвахте сили и хъс. за да успеем докрай.3.22 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване Д-р Михайлов.2. който си е сериозна диета в изначалното значение на думата.. преди малко се премерих свалила съм от неделя до сега 5 кг. По-долу е Аничка в развитие: anichka... Смятам че със задачата очистване се справихме много добре. пожелавам Ви. че след очистването.Сигурна съм. Д-р Михайлов..Този път. а не специално за сваляне на килограми. Със сигурност другия месец искам пак да го направя (ако може пак заедно с всички вас). цялото предаване беше посветено на резултатите от детоксикациите. с прилагане на преходни варианти на прочистване с цел задържане на резултатите.не е като миналия път. Чувствам се сияйна. пълна съм с енергия и сила..5 кг. който дадохте на първа страница. Тя е от тези.. С Аничка се знаем от по-рано.

Така се и получи  – успешна детоксикация и ефективен контрол върху апетита след нея. Ще овладеете и неконтролируемия глад.. принуждавате задстомашната жлеза да произвежда инсулин. Нямам желание от всяко да сложа в устата си. искам да ви споделя моето впечатление от него. какви ли не десерти не направих. баници. В главата ми все витаят разни идеи за различни манджи. на малката готвих.. след 3 детокса постепенно киселините. едва днес се замислих..2011 За Ансола и стомашните неволи. не минаха с раждането.. че трябва да сложа нещо в устата си. Тези дни готвих какво ли не. че ги няма и реших.. пържоли.. защото за мен не е нормално да се нарече глад. в деня на захранването не изпитах оня обичаен „глад“. май са само спомен. или междувременно да намажа филийка с масълце. какво ли още не.Детоксикация 23 divata_kotka Тъй като сега за първи път направих успешен детокс. Веднъж една дама ми писа във форума: Д-р Михайлов. Инсулинът причинява спадане на кръвната захар и глад..Когато хапвате често... аз също забелязвам положителен ефект. бяха наследство от бременността. Преди него имах постоянно чувство. Просто при попадане на храна пред погледа ми и веднага трябваше да хапна.2. . След като изтекоха трите дни детокс. не мога да го нарека глад. макар и по малко.. много искам да направя детоксикация.. 11. По повод глада препращам към раздела за повишена резистентност към инсулина. Правете спокойно детоксикацията. pinzi. Мога ли да направя детоксикация? Отговорих: . но лесно прегладнявам... но гледам на храната с друго око. че е от детокса и от това че се опитвам максимално да съчетавам правилно храните..

Чувствам се свежа. 15. Здрава съм. За първи път правя детоксикацията. а тази вечер нищо.)!“ И гледам – нова тема! Направо ме разбихте с това писане! Ама пък колкото сме повече. и не знам редно или не. момичета! Тъкмо си викам „ей.11. от няколко часа ви чета. бодра.. Аз съм много доволна от себе си. което много обичам и харесвам.. но ето – сега съм изключително доволна от себе си! Дори е по-лесно от колкото си мислех.. но за сметка на това открих верния път. че не изпитвам глад за разлика от други диети които съм пазила преди. да не казвам горда.5 л и после на вода. Отрази се много добре на либидото. така че сега имам право и аз да се похваля! Така де. че и депресирани мами. Със сигурност и на другия детокс съм пак в редиците.11. толкова по-добре! Сега и аз да си кажа. намали отоците по ръцете. 14..2008 Здравейте. Не можах да пиша предните дни. по който хем да свалям. cchery. а аз съм доста над нормата.11. Е и още съм пълна. karry_mall. Първия ден вечерта хапнах 1 киви.2010 Даааааааа. Сега съм буквално пълна с енергия.2008 Не очаквах че е толкова лесно. Фреш си правех.24 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване Hristinaa. Притеснявах се съвсем малко дали ще успея. най-накрая ви изчетох (59 стр.. хем да ям това. лека. месечния ми цикъл. Най странното е. и аз бях една от тези закръглени. после чай 1. Детоксът от своя страна ми помага да спра да имам желание да пия газирани неща. но ги изпивах до обяд без да разреждам с вода. изчисти кожата на лицето ми. да ям сладки неща.... втората вечер една много малка ябълка. да преяждам. 13. вдига настроението ми (особено през 3-те му дни). умря циганката. Странични ефекти .

макар и неголяма (подробности – в раздела за храненето). Нали след няколко дни и вие ще можете да си хапнете?! .. Сега да преминем към обобщение.. че сестра ми работи в магазин за шоколади.. А на снимките „след детоксикация“ всички хубави жени изглеждат чудесно и досега. Голяма част от тези хора останаха трайни привърженици на прочистването. Относно глада и борбата с него  – аз мисля. Представяте ли си какво е било при тях изкушението? Така че момичета. Някои го правят 2–3 пъти годишно. Просто трябва сами да се преборим с идеята. Няма какво повече да говорим.. Не. И друго да се похваля. че гладуваме. Отслабването е трайно. други – почти всеки месец. Обачееее.. на фазите на луната плодово-оризови дни.. и просто съобразяване с това какво слагам в уста. но и накарала зет ми (100 и нагоре кг мъж) да се пречисти! И само за стимул на момичетата ще кажа. Но каквато и да е тя. за превенция на заболяване. нека домочадието си хапва печено пиленце.. Както се вижда.. като изключим днешното ми омаляване. Доказателство за това са приложените снимки.че тя няма да издържи и ден. Хайде спирам с философиите. Кари не е разреждала сока с вода. .За килограми не знам. И ако наистина ни пука за здравето ни. а това е грешка... са от първите детоксикации. Понеже тя няма време да чете форума аз и нахвърлих накратко как стоят нещата. Било то за отслабване.. аз вече направих своя избор – всеки месец пречистване.Детоксикация 25 мога да кажа почти никакви. вие си пийте чайчетата. които съм цитирал.. като си мислех. Повечето от снимките „преди детоксикация“ са от периода 2008–2009 г. не гладуваме. не съм се теглила още. Казах на сестра ми за детоксикацията. но утре ще мина да споделя каква е хавата при мен.. Не само че издържа. няма „йо–йо“ ефект.. а зет ми е главен готвач на един от най-реномираните ресторанти в София. че всичко е въпрос на психика. трябва да да се научим да се храним. просто се пречистваме! Хората са го измислили мноооооого преди нас. случаите..

Хората. че обновеното тяло няма да иска патологично повече и по-калорична храна. налагащи прекратяването на детоксикацията – около 92 %. z разбиране и подкрепа от близките – около 64 %. z намален апетит – около 63 %. поява на по-здравословни предпочитания – около 79 %. вероятно ще са разочаро­ вани от този 1 кг трайно отслабване. Но положените усилия през тези три дни позволяват на системите в организма ни да рестартират (работещите с компютри знаят. и повторно стартиране го вкарват в нормален режим на работа).26 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване Докато работех над книгата. z променено отношение към храната. както отбелязах за варианта с маслото. особено когато четат за 4–5 свалени килограма от детоксикация. също при хора със сил- . Резултати: z отслабване средно 1 кг от една детоксикация със задържане на ефекта. Забранявам я при някои психически заболявания. които очакват чудеса. Но основно разчитаме на това. Участниците се оказаха между 22 и 55-годишни. че едно изключване на компютъра. може да се очаква запазването на още някой свален килограм – например в случаите на задържане на течности преди детоксикацията. че не е подходящ при възпалена или пълна с камъни жлъчка. Ограничения Правилно проведената детоксикация категорично има само положителни ефекти. а успокоеният мозък няма да пищи за още въглехидрати. че трайно и повече от това може да се отслабне само за 3–4 дни. помолих Чери да направи една бърза анкета. Когато след прочистването системите са „превключили“ на оптимален режим. Тялото може да загуби до 1 кг реално тегло – такива са законите на природата. z без драстични очистителни реакции. когато е забил. Но все пак. Няма да лъжа. както нерядко правят авторите на различни диети. има и някои други ограничения.

английска сол може да предизвика стомашен дискомфорт. z световъртеж. но в поносими граници). . Това са именно очистителни реакции и нищо друго. а за да закръглим на 1000 кал. ще ни трябва и една салата. При някои хора 1 с. а стомашните болки продължиха още няколко дни след захранването. Силата на очистителните реакции се колебае в зависимост от степента на задръстване на тялото. от типа нервна система и от други фактори.Детоксикация 27 но увредени сърца  – главно защото се опасявам от излив на токсини. z главоболие. При добрите режими за отслабване дневният калориен прием се колебае именно между 1000 и 1300 кал. Оттогава е твърд привърженик на варианта със соковете (от който също има стомашни оплаквания. Хората.л. издържа само 2 дни. която има чувствителен стомах и при това пуши. Съпругата ми. когато преди много години прави детоксикация с ги. Лесно е да се пресметне – и в двата варианта на детоксикация задължителното дневно количество сокове (масло и ориз) е около 1000 калории. че им „прималява от глад“ и че не могат до гладуват. необходимо за основната обмяна. които ще натоварят сърцето. просто говорят. Има и индивидуална поносимост към английската сол или маслото. Очистителни реакции Те са главно: z гадене. нито пък ще ни „прималее от глад“. При други маслото на третия ден може да дойде в повече и да им се догади. Ако имате чувствителен стомах. Такова е и количеството калории. z отпадналост. z стомашни неразположения. започнете с по-малко количество. От такава дневна дажба с пържола категорично няма да ни заболи глава. които твърдят. Погледнато другояче – това е една голяма пържола с две филии хляб и една голяма бира към нея. защото няма да го има прочистващия ефект. без да се замислят.

че се правят детоксикации и с диня. Дъщеря ми например разбърква сутрешната доза английска сол с малко бира. Очистителните реакции. се засилват. Един горещ душ. могат да се тушират. Както се вижда. с цитронада от прясноизцеден лимон и мед. а чай от мате – за потискане на апетита. но няколко маслини. и аз нямам нищо против. Докато се прочиства. Може да се пие чай от мента или джоджен за премахване на спазмите. направо спират очистването. това забавя очистването. като се натопят краката за 15 мин. Ако соковете се пият неразредени. Не бива да зъзнете. без това да се отразява на общия ефект. и с ягоди и ефектът също е добър. схемата търпи добавянето на различни „екстри“. разредени със същото количество вода. тялото е по-чувствително и към студа. гастрит и др. а още по-добре – контрастен . във вода с покачваща се температура (с постепенно доливане – от леко топла до поносимо гореща. ако не страдате от разширени вени). а оттам и спазмите. Но все пак да се внимава: една чаша бира не вреди особено. с някакъв плод или лъжичка пек­ тин.28 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване По-силен дискомфорт може да причини и неправилното провеждане на детоксикацията. Детоксикации трябва да се предприемат само когато не ви очаква голямо физическо или психическо натоварване. Някои хронични страдания (болни бъбреци. чувството за глад. по-долу). засилва реакциите. И двата кореноплода са противоязвени средства. Ако се налага. Или приложете някой от преходните варианти (вж. както посочих по-горе. Ако стомахът реагира с гастритни болки. както съм се убедил. които са в поносими граници. Ако се спестява оризът (при липса на време или защото омръзва). прекратете детоксикацията. Затова винаги предупреждавам: не проявявайте излишен героизъм. В книгата по-нататък ще видите. изядени в разгара на детоксикацията. допускам включването на прясноизцеден сок от суров картоф и/или червено цвекло. Приемат се не повече от 30–40 мл от всеки. захранете се внимателно и другия месец опитайте пак.) могат да се обострят. Стомашните спазми и главоболието могат да се облекчат.

но вършат работа. Суровият сок – не повече от 50–100 мл – има силен кръвоочистителен ефект. препоръчвам го от 30 години. който се проявява като гадене. Идеята за нея нито е нова. лапад и т. В някои случаи след детоксикация може да се яви запек. сини сливи. хора с увредени сърца. както е и при основната детоксикация.Детоксикация 29 (и в двата случая се завършва с кратко студено обливане) ще подобри кръвообращението и ще подпомогне очистването. Най-подходящата храна. Въобще можем да при­ветстваме всеки вариант на прочистване. киви. е червеното цвекло.н. и то по пълнолуние. Тя се появява към края на 30-те години на миналия век. Не са детоксикация в смисъла. Варено или сурово. пие се чай и топла вода  – 2  л. която може да се включи още в деня на захранването. подготвителни. Най-добър е ефектът от него при склонни към задържане на течности хипертоници. ягоди). В тази диета има логика. преди да я приема. Това не бива да се допуска. С най-дълъг „стаж“ в лекарската ми практика е плодовооризовият ден. . то има и лечебен. но все пак реших и аз да пипна малко по нея. Останалите храни със слабителен ефект са известни – смокини. Ясно е. В избрания ден от седмицата се консумира само варен ориз без сол и други добавки. а през 70-те години отново се шуми около нея. и слабителен ефект. За обсъждане ми я предложиха приятелите от форума. ябълки (може и диня. заменителни. че такова ежеседмично разтоварване може да се практикува цял живот и ще бъде само от полза. Облекчени варианти на прочистване Можем да ги наречем още допълнителни. на салата. разпределени на порции за деня. нито е моя. който вече влагаме в понятието. Желаещите да отслабнат могат да го правят и два пъти седмично. не препоръчвам да се прави повече от три дни. Съществуват различни варианти. Детоксикацията с грейпфрут е по-тежък заменителен вариант. супа или сок. Най-напред. но не в два последователни дни. гулия. тученица.

водещи до по-усилено изгаряне на мазнините. Грейпфрутите се белят от кората и от ципите (да останат само най-тънките). Ефективността Ј може да се обясни с понижаване на инсулиновите нива. Обръщам внимание. Захранването е както при основните варианти на детоксикация. желателно розови. черен. респективно – по-добър контрол на апетита и активиране на процеси. сега само ще дам примери за повлияването при някои конкретни състояния. При чувство на слабост – топла вода + лимонов сок. . Отделя се белтъкът. при други се иска постоянство. И така да се редуват грейпфрут – белтък. 2. толкова по-добре. ЛЕЧЕБЕН ЕФЕКТ НА ДЕТОКСИКАЦИИТЕ Той пролича и от казаното дотук. Сутрин на гладно се изпива 10 г английска сол в 50–70 мл вода. В някои случаи и еднократното им прилагане е достатъчно. че детоксикациите не са вълшебно хапче. 5 яйца. Яйцата се варят 15 мин. След още един час – един грейпфрут. В тази връзка препоръчвам по 1–2 грейпфрута наред с другите плодове и в ежедневното хранене. както и чай – билков. Получават се цели десет порции за един ден. След 30 мин. мате.30 д-р Атанас Михайлов • здравословно отслабване Необходими продукти за един ден: 1. може да се пристъпи към хранене. при трети – трябва да се включат ред допълнителни елементи. По време на детоксикацията се разрешава кафе (антидот на много токсини). Желателно е храненето да приключи до 20 часà. Колкото повече. 5 грейпфрута. При чувство на глад пийте топла вода. Час след събуждането – закуска с един яйчен белтък. зелен (не „Сание“).

която издири по-интересни случаи и ми ги предостави. Мисля. Оригиналното заглавие. Така цяла година тъкмо оправя нещо и се появи ново. защото все исках 3–4 кг по-малко. цикъла ми от точен като по часовник започна да идва по-често на 20 дни (при нормални за мен 25–28 дни). че се получи. защото се убедих в лечебния и ` ефект. с което тя ми ги пре­ хвърляше по електронната поща. Тогава го правих няколко пъти летните месеци и се чувствах много добре. След направени два детокса ноември и декември. който май е по-важен от отслабващия. но все пак ме притесняваше) Убедих се в лечебния ефект.Детоксикация 31 Специални благодарности за това допълнение искам да изкажа на mama Zori.) май си пообърках хормоните  – появи се акне. . а и с акнето май се преборих (то не беше силно. следващото лято (2009 г.2011 Разбрах за детокса на д-р Михайлов още през 2008 г. докато есента не се сетих отново за детокса и реших да го направя.а.1. ранички. 2010 год.) пак правих и пак с цел отслабване. 20. но вече главната ми цел беше да си регулирам хормоналния дисбаланс и да оправя проблема с акнето и цикъла. беше трудна за мен в здравословен аспект – кисти. нещата започнаха да влизат в нормални граници и съм много щастлива. Цикъла се нормализира постепенно. Правя и всяка седмица по един разтоварващ ден. от форумът на предаването „Часът на мама“. беше Да довършим започнатото. След което прекъснах. когато е фазата на луната и съм решила този път да съм по-постоянна и да ми стане като начин на живот. Целта ми беше най-вече отслабване. Живот и здраве планираме и втора бременност и от сега си мисля ако всичко бъде наред да прилагам детоксикацията и по време на бременността. Това да бъде моят режим. Цяло лято бях на разни диети. При хормонален дисбаланс Desi Vl. а като резултат от лечението им (обикновено се прилагат хормонални препарати – б.