You are on page 1of 5

1.Çka është shtresa e Data-Linkut ?

2.Çka janë protokollet ?
3.Cilat janë 7 modelet e OS-it ?
4.Çka eshte kablli utp, kablli stp, kablli me fibra optike dhe kablli koaksial?
5.Çka eshte ip adresa dhe si ndahet ?
6.Çka eshte shtresa e sesionit ?
7.Çka eshte topologjia star , ring, bus dhe cilat jane perparsit dhe te metat e tyre ?
8.Çka eshte programimi ?
9.Çka eshte serveri ?
10.Cilat janë llojet e rrjeteve ?
11.Çka eshte rom biosi ?
12.Çka eshte hub-i

1
Shtresa Data Link eshte shtresa e dyte nga OSI modelet, Kjo shtres ofron lidhjen e te
dhenave nga Shtresa e pare qe quhet Physical tek shtresa e trete qe eshte Network. Po
ashtu kjo shtres mundohet ti korigjoj gabimet e shtreses se pare Physicale.
Kjo shtres ka 2 Nen-shtresa :
1. Nenshtresa MAC (Media Access Control) Qe eshte pergjegjese qe te menagjoj dhe ta
dijn se si dhe ku kompjuteret marrin marrin te dhenat ne internet dhe ku do dergohen.
2. LLC (Logical Link Control) qe eshte pergjegjes per te kontrolluar erroret apo gabimet
qe vijn ne shtresen e Data Link nga shtresat tjera.

2
Protokollet jane mesazhe te formateve ne sisteme digjitale , te cilat rregullojn
shkembimin e mesazheve nga sistemi ne sistem kompjuterik apo nga sistemi kompjuterik
ne sistem te telekomunikacionit.
Protokollet mund te jene si sinjalizus, mund te gjejn gabime dhe te ofrojn mundesi
rregullimi per to.
Protokollet mund te zbatohen edhe si Hardware edhe si Softwar.

3.
Se pari OSi Modeli apo OSI shtresa eshte krijuar per te treguar si punon nje rrjet dhe si
klasifikohen paisjet, protokollet dhe te gjitha qe kane te bejn me network.
7 shtresat e OSI (Open System Interconnection) jane:
1-Shtresa Physicale (eng. Physical Layer)
2.Shtresa Data Link (eng. Data-Link Layer)
3. Shtresa Network (eng. Network Layer)
4. Shtresa Transport (eng. Transport Layer)
5. Shtresa Session (eng. Session Layer)
6. Shtresa Presentation (eng. Presentation Layer)
7. Shtresa Application (eng. Application Layer)

4.
UTP- Kablla UTP (Unshielded Twisted Pair) eshte kabull qe ne shqip do te thote kabull e
pa mbeshtjellur qe mundeson lidhjen e internetit me kompjuter nga kompjuteri ne switch
apo ne lidhje te ndryshme qe perdoren ne zyre dhe ne shtepi apo per lidhje telefonike
fikse dhe ne internet caffe.
Kablla UTP Klasifikohet ne 4 kategori:
Cat 3 UTP - kjo kabull transporton deri ne 10Mbit/s dhe perdoret me kartel LAN Ethernet
10 BaseT
Cat 5 UTP - kjo kabull transporton deri ne 100Mbit/s dhe perodret me kartel LAn Ethernet
100Base-TX
Cat 5e UTP- kjo kabull transporton deri ne 1000Mbit/s dhe perdoret me kartel LAN
Ethernet 1000Base-T
Cat 6 UTP - kjo perdoret per te gjitha standartet si per transfer te madhe si per te vogel.

Per kablla UTP STP perdoren konektor RJ11 per lidhje telefonike fikse, ndersa per lidhje
kompjuterike e paisje te internetit perdoren konektor RJ45.

STP Kablla (Shielded Twisted Pair) Kjo kabull ne shqip do te thote kabull me mbeshtjelles
mbrojtes nga zhurma e rrymave i ka funksionet e njejta pra eshte e njejt me kabullen
UTP veq qe eshte e mbeshtjellur.

Kur perdorim kablla UTP duhet me i lan ne nje distanc me tela te rrymes pasi qe zhurma
e rrymes e pengon dhe mundet me ra rrjeta lokale krejt, ndersa kablla STP eshte e
mbeshtjellur me nje nen-mbeshtjelles qe nuk lejon depeertimin e zhurmave elektrike
brenda.

Kablli Fiber Optik Eshte perdorur per te lidhur shtetin me nje tjeter shtet per te
derguar/pranuar internet.
Ne ditet e stome perdoret ne Kosove per te lidhur me rrjet interneti qytetin me qytet
pasi qe perqon bandwith me TerBite.

Kablli Koaksial perdoret per te transmetuar valet e frekuencav te radiove, te recerverave
me satelita, per lidhje kompjuterike me antena qe ne ditet e sotme ne Kosove kete
kabull e perdorin 99% personat qe shperndajn internet ne menyre wireles me antena.
Kjo kabull po ashtu posedon mbeshtjellje nga interferencvat elektromagnetike.
Kjo kabull eshte me e lire se sa kabllat tjera dhe eshte me e dobet ne transport nese
perdoret per lidhje internet.

5.
IP Addressa (IP-Internet Protocol) eshte produkt i teknologjise kompjuterike qe eshte
projektuar per te lejuar komunikimin e nje kompjuteri me te tjeret permes internetit apo
komunikimin e nje kompjuteri me paisje tjera digitale.
IP Adressa ndahet ne 5 Klase
1. Klasa A fillon me Ip Address 0.0.0.0 mbaron me IP Addres 127.255.255.255 (perfshin 16
milion hosta)
2. Klasa B fillon me IP Address 128.0.0.0 mbaron me IP Address 191.255.255.255 (perfsin
16.000 hosta)
3. Klasa C fillon me IP Address 192.0.0.0 mbaron me IP Address 223.255.255.255 (perfshin
254 hosta)
4. Klasa D fillon me Ip Address 224.0.0.0 mbaron me Ip Address 239.255.255.255 ( ndryshe
quhet klasa Multicast, nuk e ka te caktuar sa hosta perfshin)
5. Klasa E fillon me IP Address 240.0.0.0 mbaron me IP Address 255.255.255.255 ( ndryshe
quhet klasa Reserved, nuk e ka te caktuar sa hosta perfshin)

6.
Shtresa e Sessionit eshte shtresa e 5 e OSI shtresave, kjo shtres eshte pergjegjese te
menagjoj, nderlidh linkun me aplikacionin.
Kjo shtres merret me komunikimin e interhostit.
Ne kete shtres bejn pjes: Network File System (NFS) , SQL, NETBios Names, Digital
Network Architekture, Remote procedure call (RPC), Appletalk Session Protocol (ASP)
X-Windows Systems.

7.
Topologjia Star
Star topologjia perdoret ne rrjeta LAN ku te gjithe kompjuteret jane te lidhur ne nje
central pra ne nje HUB apo Switch apo Router.
E meta e kesaj topologjie eshte se nese ka problem ai Hub, Switch, apo Router te gjith
kompjuteret do diskonektohen nga interneti.
KJo topologji e ka marr emrin nga Star pasi qe eshe ne forme Ylli ( Kompjuteret rrethit
nje hub apo switch ne mes)

Topologjia Ring
Ring Topologjia perdoret po ashtu ne rrjeta LAN ku te gjithe kompjuteret komunikojn ne
nje central qe eshte ne form unaze.
E meta e kesaj topologjie eshte se te gjithe kompjuteret komunikojn permes kesaj unaze
dhe sillen sikur akrepat e sahatit qe jane 1 me u sjell ne ane te dhajtht tjetri ne te majt,
dhe ketu nese njeri deshton ateher i gjithe interneti deshton. Pra njera kabull me pas
problem i gjithe konektimi bie posht.

Topologjia Bus
Kjo Topologji perdor nje shtylle te perbashket komunikimi per te gjithe kompjuteret apo
lidhjet tjera, kur nje paisje apo kompjuter lidhet ne kete shtylle ateher menjeher shkon
mesazhi tek shtylla qe eshte si kurriz mbi te gjitha lidhjet pastaj aty pranohet dhe i
kthehet lidhja kompjuterit qe lidhet.
Pra per me pas me te leht ketu perdoret nje interface qe shihet nga te gjithe
kompjuteret dhe ne ate interface lidhen kompjuteret e tjer.
E meta e kesaj eshte se nese lidhim me shume kompjuter ne ate lidhje mundet me ra i
gjithe interneti pra duhet ta kemi te limituar numrin per kete lidhje.

Perparesi me te madhe nga keto te 3 ka Topologjia Bus pas kesaj vjen Topologjia Ring e
pastaj Topologjia Star.

8.
Programimi është procesi i hartimit, proces i shkruar, proces i testimti, dhedhe proces
per ruajtjen e kodit burimor të programeve kompjuterike.
Ky kod burim (Source code) është shkruar në një ose më shumë gjuhë programimi.
Qëllimi i programimit është për të krijuar një program që kryen operacione të veçanta
ose shfaq një sjellje të caktuar të dëshiruar.

9.
Serveri se pari eshte program qe hapet ne machin-kompjuter, kryen detyra kompjuterike
ne emer te Klientave qe lidhen ne ate server direkt apo permes internetit.
Serveri eshte kompjuter fizik (ka sistem Hardware) qe dedikohet per sherbime te tilla si
p.sh Nje host per tiu sherbyer nevojav te njerzve ne kompjuter permes internetit
Serveri mund te jet baze i te dhenave, si file server, mail server, print server, web server
etj.

10.
Llojet e rrjetave jane:
LAN - Local Area Network
WAN - Wide Area Network
Wireless Local Area Network
Metropolitan Area Network
Campus Area Network
Storage Area Network
System Area Network

11.
ROM BIOS
Biosi (Basic Input Output System) ne nje Kompjuter ruhet ne ROM Bios. ROM (Read Only
Memory)eshte nje chip qe lejon ruajtjen e biosit te nje sistemi kompjuterik.
ROM BIOS jane perdorur tek kompjuteret ne te kaluaren sepse ne ditet e sotme perdoret
Flash Memory BIOS sepse kjo mund te rifreskohet aty per aty.

ROM BIOSI per tu rifreskuar apo me mire te them per tu bere Update duhej te qelej
kompjuteri ta merrnim ROM BIOSIN per ta derguar ne ndonje PC Servis per Update.
Ndersa Flash Memory BIOS ben Update pa e prekur fare.

12.
Hubi
Hub eshte paisje internet qe perdoret per te lidhur kompjuteret ne ate.
Pra perdoret per 2 a me shume lidhje kompjuteresh.
Hubi punen e ka shume te leht cdo informat qe i dergohet nga kompjuteri 1 ne
kompjuterin 3 ate informat e sheh cdo kompjuter pasi qe hubi cdo gje qe merr e jep tek
te gjitha portet apo daljet qe i ka.
Hubi ben pjes ne Shtresen e 1 Physical te OSI Modelet.