Diófa

Elénekeljük a gyermekekkel a kiszáradt a diófa c. dalt, miközben karjukat fejük felett nyújtva
széttárják. Lehet a játékot úgy is játszani, hogy a gyermekek térdepelnek.
Élő fa
Az óvónő megáll a terem közepén, és karját a feje fölé emeli, és azt mondja:-„én vagyok a
diófa, gyertek ide ágaim, leveleim”! Ekkor a gyermekek odafutnak és kezükkel az óvónőhöz
kapcsolódnak. Ők alkotják a leveleket és az ágakat.
-alma célba dobó verseny
-almagurító verseny akadálypályán
-almafa rázó verseny
-alma gurító verseny adott célba

Mindennapos torna dióval:
-Járás: csutkák átlépésével
-Futás:csutkával, jelre: zongorázás, furulyázás, hegedülés
-kúszás kézben a csutka
-Diót fakanállal vezetjük.
-Dót kanálban visszük.
-Dióval karikába dobunk.
-Dió eltalálása egy másik dióval.
-Diótörés:Egymásnak hátat fordítanak a gyerekek és egymásba karolnak. Az egyik gyermek
kis terpeszbe áll és lassan megpróbálja a hátára emelni társát. Majd lassan visszaengedi és
most a másik gyermek próbálja felemelni pajtását.
-Játék:Mókusok ki a házból!
Udvaron: diófa körbe járása, hányan tudják átölelni,-köté
Ének a fa alatt Kiszáradt a…., Hej vára, vára, Erre csörög a dió ( füves területen )
Mo: Dombon törik a…, Így törik a diót…

Mindennapos: Jelre felkapni futás közben egy gesztenyét. a burok stb. préselése -Egy szem dió ( Mesetár 176. részei.old ) -Dió hengerben leengedni. -Játék: gesztenyeőr ( kötéllel körbehatárolt területet védi. -Gesztenyével ritmust kopogunk. Egy adott jelre elkezdik gyűjteni a gyerekek és megérintenek vele egy előre megbeszélt tárgyat. Ki gyűjtött alegtöbbet?) Mese: Iciri-piciri…. a többi utánozza. vagy kutya mászással -A gyermekek feldobják a gesztenyét. akit elkap kiesik. -Papírkosárba gesztenye hajítás. majd jelre a gyerekek körbe ugrálják a gesztenyéket békaugrással. -kukoricatörés közben bújócskázás -futkározás a gúlákba rakott kukoricakévék között -kukoricafosztás -kukoricamorzsolás -kukoricával célba dobás . -Szétszórom a gesztenyét. több-kevesebb Dió evés: külső belső tulajdonságok. -Szétszórom a teremben a gesztenyét. majd elkapják. Levél szaglása. gyűjtése. Játékok a kukoricával. Egy gyermek lekopogja.Dió gyűjtés: kisebb-nagyobb. és kalapáccsal rácsapni.

Ezután az asztalokra kiöntünk egy marék összekevert két-vagy három fajta szemes termést. Hidat is készíthetünk. Gyula. Versenyzünk. Azonban minden egyes eltévedt szem egy mínusz pontot jelent a csapatnak. akadálypályát.az asztal lesz a győztes. . Az. keskeny. Minden asztalnál ugyanannyi gyermek ül. majd egyre szélesdő folyosót építünk amit át lehet ugrani. Gyula.-akadálypálya építése a csutkából -a lemorzsolt kukoricaszemek kanállal elhordása kijelölt célig. Hej Gyula. duda. amin csak tyúklépéssel lehet átjutni. ugróiskolát. szól a duda. Tyúkos A gazdaasszony szétszórja a teremben kukoricaszemeket. hogy melyik tyúkocska ( gyermek) tud többet felkapkodni? Építsünk! A gyermekekkel házat. ott egy edénybe beleönteni -csutka felemelése mezítláb -ugróiskola a csutkából -csutkák átugrálása -csutkaváltó verseny -kukoricaszárral kardozás -kukoricaszem felemelése lábujjal -csutkaadogató játék -földbeszúrt kukoricacsutkára karikadobás Még kukoricás játékok. hogy ki-mit fog gyűjteni. Egy adott jelre megkezdődik a szétválogatás. A gyermekek megbeszélik egymással. Szemezgetés Asztalonként alkotnak egy-egy csapatot a gyermekek. duda. ahol előbb sikerül a gyerekeknek szétválogatniuk a szemeket.

A győz. Jelre minden gyerek saját szívószálával minden szemet ki kell vadásszon a tálból. hanem mindkét irányból gyorsan elindulnak a hídon. ő lesz a csősz. aki megadott idő alatt a legtöbbet szedte ki. ráléphetünk a hídra?” A választ viszont nem várják meg. és egy tálba rakjuk. az kiesik a játékból. A juhász ezt próbálja megakadályozni felemelt kezével. Buda. Ha sikerül eltalálni a juhot. a másik pedig a farkasok. A báránykáknak elkülönítünk egy részt ahol az ő karámjuk van. hogy össze-vissza tekergőznek. majd adott jelre madárijesztővé válnak (különböző pózokat vesznek fel). (váltott tenyérrel dobolás az asztalon) Szőlővadászat A szőlőt vagy egyéb szemes gyümölcsöt leszemezzük. Átkelhetünk a hídon? Rajzolunk a földre két egymással párhuzamos. Az a csapat győz. hogy ideje visszamenni a báránykáknak a karámba. A Bodri ugatással jelzi. Az a cél. Az egyik csapat a juh és juhász. Ekkor a gyerekek megkérdezik a csőszt: „Csősz bácsi. Buda. egymástól két méterre lévő vonalat. akkor a juhászból juh lesz. A többi gyermek két egyenlő csapatra oszlik és a híd két végén elfoglalják a helyüket. • Veszélyben lévő juhok A gyermekek két csapatot alkotnak. Ha a csősznek sikerül valakit megfogni. ahol többen érnek át. A többi gyermek bárányka lesz. Kiválasztunk egy gyermeket. Bodri és a báránykák Kiválasztunk egy gyermeket ő lesz a Bodri kutya. a farkasból pedig juhász.Pest. Egymás derekát nem szabad elengedniük. Ez lesz majd a híd. úgy hogy körbefutva terelgeti őket. Buda Pattogatott kukorica. A juhász és juhok beállnak a kör közepére és megfogják egymás derekát. Madárijesztőpóz A gyermekek körbe futnak. hogy a csapatok játékosai közül minél többen átjussanak a hídon. aki a hídnak a közepére rááll. Az a . A farkasok a körbe veszik a juhokat és megpróbálják eltalálni a sorban az utolsó juhot. Egyenként megpróbálja őket beterelni a karámba. A báránykák négykézláb legelnek a fűben. és a juhok pedig védik társukat azzal.

huss. huss! Nem engedjük a báránykát. benn a farkas. A körben álló gyermekek próbálják. aki középen áll. ezt mondják a gyermekek: Benn a bárány. Künn a bárány. Ha a farkas rést talál az összefogott kezek között. aki megkérdezi a báránykától: Mit kapálsz. fuss. fuss! A fuss!-ra megáll a kör. új szereplőket választunk. huss. középen álla bárányka és kapargatja a földet mintha kapálna. aki szót fogad a Bodrinak és elsőnek hagyja magát beterelni a karámba. megvédeni a bárányt. bemehet a körbe. és egy farkast aki. lompos farkas! Ha a farkas megfogta a bárányt. így szól a mondóka: Künn a bárány. fuss el innen. kinn a farkas. A körön kívül áll egy gyermek. Ha a farkas a körön kívül van. Bárányos A gyermekek körben állnak. el innen.bárányka lesz a győztes. és így kiszaladhat a körből. lompos farkas. Kiválasztunk egy bárányt. és a farkas igyekszik gyorsan megfogni a bárányt. huss.. lompos farkas! Ha a farkas van a körben. . fuss el innen. hogy előtte felemelkednek a kezek. báránykám? Sárgarépát! Nem adnál belőle? Nem! Ha nem jöttél kapálni. A bárány nak úgy próbálnak segíteni.A körben álló gyermekek ütemesen mondják: Tányértalpas. a körön kívül foglal helyet. fuss. fuss el innen. benn a farkas A gyermekek kézfogással kört alkotnak.

-Hát hogy fújja. amit a juhász próbál megakadályozni. . kikriki”. A megérintett gyermek megpróbálja kapni a fogót. hol leengedik. -Mit vásárol kakas bácsi? -„Zöld furulyát. az lesz a következő játékban a farkas. A kakas bácsi valakit igyekszik a pálcájával megérinteni. az lesz a következő játékban a kakas bácsi. kikiriki”. aki a körön kívül futva megérinti valamelyik tása hátát. ha sikerül a báránykát megfogni. A juhász mögé felsorakoznak a báránykák megfogva egymás derekát. így ni. Kiválasztunk közülük egy gyermeket.ne is gyere zabálni! Megfoghatlak? Meg ha tudsz! A párbeszéd végén a kérdező igyekszik megfogni a báránykát. szerepet cserélnek. Bárányra vadászó farkas Kiválasztunk egy farkast és egy juhászt a gyermekek közül. Bárányos játékok. Ha valaki elengedi társa derekát. Bárányka A gyermekek körben guggolnak. Akit sikerül megérintenie. ő lesz a kakas bácsi. A farkas a legkisebb (utolsó) báránykát akarja megfogni. így ni. Felelgetős A gyermekek a csoportszobában-félkörben állnak.” Erre a gyermekek mind szétfutnak. akkor üldözője lesz a következő játékban a fogó. Kiválasztunk közülük valakit. Ha ez sikerül neki. A körben álló gyermekek kezeiket hol felemelik. A gyermekek megkérdezik tőle: -Hová. aki igyekszik megszökni előle a gyermekek feltartott kezei ( kapuk ) alatt. A kakas bácsi pálcával a kezében megáll a gyermekek valamelyike előtt. aki viszont igyekszik minél előbb elfoglalni üldözője helyét. kakas bácsi? -„Így ni. hová kakas bácsi? -„A vásárba.

Páros lábon szökdelnek át a padon. A többiek a bárányok és ezt mondják: Farkas-barkas. A gyermekek egy lábon állnak. Gyorsan fussanak át a padon. Adott jelre a babzsákokat elkezdik körbe adogatni. Az instrukcióknak megfelelő kartartásokat vesznek fel: Szárnyaikat lebegtették. A gólyák a tóparton álltak.Gida Padon végig mennek. ezért sokáig kellett egy lábon egyensúlyoznia. itt van a farkas. Karok oldalsó középtartásban fel és leemelgetése. majd leugranak. A gyermekek amilyen sokáig csak tudnak. Jobb lábbal fellépnek. . Újabb jelre megállnak. sarkukat felhúzzák. ballal lelépnek. Éhes farkas A gyerekek a földre egy jó nagy kört rajzolnak. de a fényképész nagyon lassú volt. az a gyermek lesz a fekete bárány. kellene Egy kis báránypecsenye? Közben befutnak a körbe és a farkas próbál egyet elkapni közülük. Ez a farkasverem. Kéztámasszal a padon csikórugdalózás hátrafelé. A babzsákok közül az egyik fekete színű. Fekete bárány A gyermekek körben állnak kezükben egy-egy babzsák. Akinél a fekete babzsák van. egy lábon egyensúlyoznak. Gólya a fényképésznél Fényképészhez ment a gólya.

A gyerekek egy lábon egyensúlyoznak. A tó körül körbe járkáltak majd. Elfáradt a lábuk. Nyújtott karok fej fölé emelése. Összeérintették a szárnyaikat maguk előtt. Hosszú léptű gólya -A gyermekek egy lábon állnak. Testsúly áthelyezése egyik lábról a másikra. felrugaszkodtak és repültek. a másik lábukat előre és hátra lengetik. és játszottak egy kicsit vele. -Körkötél körül járás magas térdemeléssel. Fogtak egy nagy békát. Taps a test előtt és mögött.Egyensúlyozó játék A gyermekek egyik lábukat felemelik és a két kezüket váltottan fel-és lemozgatják. . Nézték a tó fenekét. Nyújtott karokkal malomkörzés előre-hátra. és a felhúzott lábukat előre lendítik. hátha látnak békát. Köröztek a szárnyaikkal. majd tapsra felugrás. majd oldalra kinyújtott karokkal repülést imitálva futás. Magasra emelték szárnyukat az ég felé.

Egy lábon egyensúlyozva babzsák adogatása derék körül. Feldobták –elkapták a békákat. . A testük előtt egyik kezükből adogatják a másikba.Járás közben babzsák feldobás és elkapás. . Babzsák feldobása és elkapása helyből.