Soalan Trik: Ceritakan berkenaan diri anda (Tell me about

yourself)
Awas! 3 perkara yang anda perlu tahu berkenaan soalan sebegini
Soalan berkenaan "Ceritakan berkenaan diri anda" ataupun dengan bahasa Inggerisnya
"Tell me about yourself" kerapkali ditanya semasa diawal temuduga.
Terdapat 3 tujuan utama untuk soalan ini:


Sebagai sesi 'ice-breaking'
Untuk menguji kelancaran anda dan kematangan anda ketika berbicara
Untuk mengetahui tahap minat anda terhadap kerjaya yang dipohon

PERTAMA: "Ice-breaking"
Pertama sekali penemuduga berkemungkinan telah membaca resume ataupun kelayakan
anda secara sepintas lalu dan sesi ini adalah untuk mengenali anda secara bersemuka (inperson). Jadi soalan ini dijadikan sebagai titik permulaan perbualan anda dan para
penemuduga, dan untuk mengelakkan rasa janggal dan kekok Maka dengan sebab itu,
kebanyakan temuduga akan dimulakan dengan soalan begini.
KEDUA: Menguji Kelancaran Anda dan Kematangan Anda Ketika Berbicara
Majoriti penemuduga telahpun tahu dan arif berkenaan suasana bilik temuduga boleh
menyebabkan anda 'cemas' dan 'panik', akan tetapi ia juga boleh menjadi medan untuk
menguji kemahiran anda berkomunikasi sekiranya anda berhadapan dengan situasi
'tegang' sebegini.
Soalan 'ice-breaking' seperti "Tell me about yourself" sememangnya boleh dijadikan kayu
ukur untuk melihat kemahiran komunikasi anda untuk menceritakan sesuatu yang mudah
kepada penemuduga. Faktor-faktor lain seperti kelancaran dan kematangan juga diambil
kira ketika anda sedang menceritakan perihal diri anda.

hanya kerana kurang membuat eye-contact sahaja. kurang berkeyakinan. ataupun tidak berminat dengan temuduga tesebut dan ini memberi kesan terhadap soalan soalan berkaitrapat dengan pekerjaaan yang seterusnya. dan menyatakan status perkahwinan anda. suami. KETIGA: Mengetahui Tahap Minat Anda Terhadap Jawatan yang Dipohon Ini adalah point terpenting! Sekiranya penemuduga menyuruh anda menceritakan perihal diri : Jangan sesekali anda menceritakan tentang hal-hal peribadi anda kepada penemuduga seperti dimana anda bersekolah. penemuduga akan membuat penilaian pertama terhadap perilaku anda tatkala peringkat ini. isteri. sekirapun ya. tapi sekiranya ia keterlaluan. anda tidak yakin. . bilangan adik-beradik. (Nota: terdapat juga calon yang terus ditamatkan temuduga tanpa ditanya soalan teknikal berkaitan kerja. AWAS: anda tidak digalakkan mengunakan humor ataupun berloyar buruk di peringkat ini. Tapi. memandangkan ini merupakan soalan pertama yang ditanya. aktiviti dimasa lapang dan sebagainya. diploma.First impression is everything.Perasaan takut dan gementar adalah biasa. sekiranya penemuduga berlawak. degree) dan kaitkan ia dengan jawatan yang dipohon. berkemungkinan juga ketidaklancaran tesebut memberikan isyarat yang mungkin anda sedang memikirkan cara untuk 'meng-kelentong' penemuduga)  Emosi . Apa yang dikehendaki penemuduga adalah anda sepatutnya memperkenalkan diri anda secara ringkas. dan mungkin tempat tinggal dan kelulusan tertinggi anda (SPM. ia menunjukkan anda tidak matang dan kurang berkeyakinan)  Eye Contact . hobi. kecuali sekiranya penemuduga meminta anda menceritakan perkara tersebut. Kegagalan anda membuat eye-contact sewajarnya menunjukkan anda kurang 'soft-skill'.Apa yang perlu diberikan perhatian. adalah:  Kelancaran (kalau tak lancar. kerana penemuduga sebenarnya tidak berminat untuk mengetahui secara mendalam sejarah hidup anda. anda dinasihatkan supaya hanya menyambutut dengan senyuman dan cukup sekadar meng-iyakan ataupun 'acknowledge' lawak penemuduga terbabit. hadkan penerangan anda.

memahami etika berkerja. anda seharusnya mengkaitkan aktiviti tersebut dengan nilai-nilai murni yang dapat diterapkan dengan menyertai aktiviti ko-kurikulum tersebut. Dan sekiranya anda menyertai aktiviti luaran ataupun ko-kurikulum. . Gunakan peluang ini untuk tarik perhatian penemuduga terhadap kemahiran dan kebolehpasaran anda. Cuba sedaya upaya untuk mengaitkan pengalaman hidup anda dengan objektif dan juga kehendak skop tugas jawatan yang anda sedang pohon sekarang. Seperti anda dapat mengaitkan nilai-nilai murni seperti semangat bekerjasama.Ceritakan sedikit berkenaan pengalaman kerja anda yang boleh dikaitkan dengan jawatan yang hendak dipohon. memperoleh kemahiran menguruskan pelanggan yang hilang sabar dan kaedah menanganinya sekiranya anda dilantik untuk menguruskan sesebuah unit ataupun jabatan. Walaupun anda memohon jawatan pegawai. dan anda hanya ada pengalaman berkerja di fast-food restaurant sahaja seperti KFC! Kunci terpenting yang dicari oleh penemuduga adalah kebijaksanaan anda mengaitkan pengalaman anda bekerja di KFC tersebut dengan jawatan anda pohon pada masa kini. mendapat pengalaman menguruskan masa dan karenah orang ramai.

kelayakan akademik tertinggi. Iaitu. asal. padat dan bermakna : Maksudnya. setiap penerangan jawapan anda haruslah menyokong peluang anda untuk merebut jawatan yang sedang dipohon. jangan bercerita 'kosong' dengan penemuduga. Demikian sahaja post kali ini. Harap membantu! . minat (kaitkan dengan jawatan dipohon  Ringkasan pengalaman kerja anda: Kaitkan pengalaman kerja anda yang lepas dengan jawatan yang anda sedang pohon sekarang walaupun hanya kerja sementara ataupun kerja rencam.  Beri jawapan yang ringkas. status perkahwinan.Kesimpulan secara ringkas: Soalan "Ceritakan perihal diri anda" perlu dijawab secara berstruktur mengikut tip ini:  PEMBUKAAN: Mulakan dengan pengenalan pendek: Nama. Setiap jawapan dan penerangan anda berkenaan soalan tersebut haruslah mempunyai 'makna'.

selepas sahaja sesi memperkenalkan diri dan bersantai-santai.Cara tangani soalan 'sukar' dan 'mencabar' dalam temuduga Kadangkala di dalam suasana temuduga.. akan tetapi bolehkah anda jelaskan sebab-sebab meninggalkan pekerjaan yang sedia ada ?"  "Boleh terangkan sebab anda berhenti kerja di tempat lama pada tahun XX?  "Saya dapati anda tidak menyenaraikan apa-apa pekerjaan diantara tahun XX sehingga YY. Bayangkan. boleh terangkan mengapa?"  "Saya dapati anda kerap bertukar kerja diantara tahun XX sehingga YY.. Contoh soalan 'sukar' dan 'mencabar':  "Saya faham anda mempunyai pengalaman luas dalam bidang ini. calon akan ditanyakan soalan yang boleh dianggap sebagai 'sukar' dan 'mencabar' dalam temuduga. tiba-tiba sahaja soalan sebegini ditanya. boleh jelaskan mengapa?" Mengapakah soalan sebegini dianggap 'sukar'? Soalan sebegini dianggap 'sukar' dijelaskan semasa situasi temuduga kerana selalunya ia ditanya dalam keadaan spontan dan biasanya ditanya selepas sesi santai ice-breaking 'memperkenalkan diri'.. tentu sukar bukan? .

 Soalan 'sukar' sebegini biasanya dapat menentukan sama ada calon tersebut 'matang' atau sebaliknya. ingatilah tiga prinsip utama menjawab soalan 'sukar': 1.  Calon yang matang. dapat memberikan jawapan yang ringkas dengan nada yang positif. Untuk mengelakkan dari perasaan gemuruh.Tiga Prinsip Utama menjawab soalan 'sukar' Walaubagaimanapun. 2. Tujuan utama soalan tersebut ditanya Jawapan yang ringkas dan sesuai Nada dan intonasi yang positif Kaedah Menjawab Soalan 'sukar' Perkara pertama sekali adalah kita harus berpegang teguh kepada tiga prinsip diatas dan pada masa yang sama cuba untuk tidak menunjukkan perasaan gemuruh. 3. Tujuan utama soalan tersebut ditanya  Setiap soalan yang ditanyakan kepada calon kebiasaannya dirancang untuk menduga kebolehan calon berkomunikasi. . manakala calon yang kurang matang akan memberikan jawapan yang lemah dan kerap gemuruh ketika ditanya.

'tekanan'. "peningkatan kerjaya". 'bosan'. Kesimpulan Soalan 'sukar' sememangnya tidak dapat dielakkan di dalam mana-mana situasi temuduga namun begitu. sekiranya diminta untuk menerangkan berkenaan kekerapan anda bertukar kerja. Nada dan intonasi positif  Gunakan nada dan intonasi positif semasa menjawab soalan sukar. "peluang yang lebih baik". "daya usaha" dan 'kepimpinan'. 'susah'. semasa menjawab soalan tersebut. 'kecewa'. cuba untuk menggunakan perkataan alternatif yang membawa maksud lebih positif seperti: "mencabar".Jawapan ringkas dan sesuai  Elakkan dari memberikan jawapan yang terlalu panjang berjela.  Misalnya. 'malas'. cuba elakkan perkataan-perkataan negatif seperti . "cabaran".'masalah'.  Jawapan yang padat juga dapat menunjukkan kematangan calon. Hal ini untuk mengelakkan calon daripada menjadi terlebih teruja dan menceritakan perkara yang berada di luar skop jawapan yang dikehendaki penemuduga. "peningkatan diri".  Cuba untuk merangka jawapan yang menunjukkan anda seorang yang sukakan cabaran dan sentiasa boleh memikul tanggungjawab dan mempunyai daya usaha dalam mempelajari benda baru dan mementingkan peningkatan kerjaya dalam sesebuah institusi. soalan sebegini dapat ditangani sekiranya calon dapat memahami dan menguasai ketiga-tiga prinsip yang telah diterangkan diatas. bekas majikan atau sebarang polisi kerajaan dan institusi awam.'rumit'  Sebaliknya. .  Elakkan dari menyalahkan syarikat lama anda bekerja.