You are on page 1of 1

10 dolog, amit soha ne mondj egy diabéteszes gyermek szülőjének

- Biztos azért lett cukorbeteg, mert sok édességet evett. Na persze, és a diabéteszes csecsemőt anyatej helyett valószínűleg almalével itatták. Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, pontos kiváltó oka a

mai napig nem ismert. Így felelőse sincs, és sajnos megelőzni sem lehet.

- És mennyire súlyos a cukorbetegsége? Nincs súlyos és kevésbé súlyos diabétesz. A szövődmények lehetnek súlyosak, ha valaki elhanyagolja a betegségét.

- De ugye még kinőheti? Az 1-es típusú cukorbetegség a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, élethosszig tartó inzulinkezelést igényel.

- Nem is látszik rajta. A cukorbeteg gyermek semmiben nem különbözik társaitól. Ugyanúgy fejlődik, mozog, mint egészséges társai, és manapság már a hosszú távú életkilátásai sem rosszabban, sőt! Egészségük feltétele viszont az egész életen át fenntartott megfelelő vércukor anyagcsere, amely korlátokkal jár, és nagyobb odafigyelést igényel.

- Én biztos nem lennék képes beadni az inzulint és megszúrni az ujját. Félek a tűtől. Ezt ugye senki nem gondolja komolyan, amikor a gyermeke élete a tét?

- A bácsikám is cukorbeteg volt. Sajnos megvakult/levágták a lábát. Pont ezekre a „bíztató” szavakra van szüksége egy diabéteszes gyermek szülőjének. Még jobb, ha a gyermek előtt történik egy ilyen beszélgetés.

- Nem is olyan nehéz ez! Csak nem eszik cukrot, és minden rendben van. De jó is lenne, ha csak erről lenne szó! Ha nem kellene minden egyes elfogyasztott étel szénhidrát tartalmát számolgatni. Ha nem kellene naponta legalább 7-szer a gyermek vércukrát ellenőrizni, és az év 365 napjában, a nap 24 órájában készenlétben lenni.

- De hát ő cukorbeteg! Biztos, hogy ehet ilyet???

A cukorbeteg gyerek is ehet bármit, legfeljebb nem annyit, és nem akkor, mint a

többiek.

- Olvastam/hallottam egy új gyógymódról, amely meggyógyítja a diabéteszt.

A 2-es típusú cukorbetegségnél lehet, hogy használ, de az 1-es típusúaknál csak a

megfelelő inzulinkezelés, a pontos szénhidrát számítás, és a testmozgás segíthet.

- Még szerencse, hogy ennyire kicsi volt, amikor diabéteszes lett, így nem is tudja, hogy milyen lenne a betegség nélkül élni.

Hát persze, mert biztos nem látja, hogy milyen a testvérének, akinek nem kell naponta többször inzulint adnia magának, és megszúrni az ujját, amikor megméri

a vércukrát. Sőt, valószínűleg az sem bántja, ha a társai vattacukrot, fagylaltot, pizzát és lángost esznek mellette, amikor ő éppen nem ehet, mert magas a vércukra.

Rate