You are on page 1of 5
Persoonlijk Leiderschap 3. Invloed & stappen zetten Na het doen van dit deel van het

Persoonlijk

Leiderschap

3. Invloed & stappen zetten

Na het doen van dit deel van het e-program kun je nog beter kiezen waar je je energie in steekt als je iets wilt bereiken. Je bent je namelijk bewust van waar je wel en geen invloed op hebt. Je hebt de kracht van microstappen ontdekt. Je weet hoe je met kleine stappen grote doelen kunt bereiken.

info@burospiff.nl

www.burospiff.nl

Spiff B.V. Brouwersgracht 258 1013 HE Amsterdam KVK 34296358 BTW 819113864B01 RekNr. 130618098

Terugblik – taal & patronen Na het vorige deel ben je je bewuster va n

Terugblik – taal & patronen

Na het vorige deel ben je je bewuster van de invloed van taal en patronen op je dagelijks leven. Je gebruikt nu krachtiger taal en focust vooral op wat je wél wilt. Nu je dat helder hebt is het tijd voor het thema invloed.

Invloed uitoefenen

Ken je de situatie dat je het idee hebt dat je aan een dood paard aan het sleuren bent? De kans is groot dat je op dat moment je energie steekt in iets waar je geen werkelijke invloed op hebt. Om je vast aan het denken te zetten: als je kijkt naar de uitspraken hieronder, welke gaan over zaken waar de spreker invloed op heeft en welke niet?

zetten: als je kijkt naar de uitspraken hieronder, welke gaan over zaken waar de spreker invloed
Invloed & betrokkenheid Stephen Covey heeft invloed in een model gegoten: ’de cirkel van invloed

Invloed & betrokkenheid

Stephen Covey heeft invloed in een model gegoten: ’de cirkel van invloed & betrokkenheid’. Het model ziet eruit als een spiegelei. In de binnenste cirkel, de cirkel van invloed, staan de dingen waar jij direct invloed op hebt met betrekking tot je doel/thema. Hier staat bijvoorbeeld ‘hoe ik omga met…’, ‘mijn kwaliteit van …’etc. De buitenste cirkel is de cirkel van betrokkenheid. Hier vind je zaken als:

de politiek, de mening van mijn manager, het humeur van mijn partner, het moment waarop mijn kind wakker wordt, etc.

Neem een doel wat voor jou op dit moment belangrijk is in gedachten. Schrijf hieronder waar je je allemaal mee bezig houdt / wat jou bezig houdt rondom dit doel.

Als je kijkt naar wat je hierboven hebt opgeschreven. Op welk van deze zaken heb jij direct invloed? Schrijf die hieronder op.

Wat je hierboven hebt opgeschreven valt in je cirkel van invloed zoals Covey die noemt. De andere zaken vallen in je cirkel van betrokkenheid. Wil je resultaat boeken, focus je dan vooral op de zaken waar je echt direct zelf invloed op hebt.

Waar je geen invloed op hebt is wat de andere ezel doet. Wel wat jij
Waar je geen invloed op hebt is wat de andere ezel doet. Wel wat jij

Waar je geen invloed op hebt is wat de andere ezel doet. Wel wat jij kiest te doen/communiceren. Hier gaan we het volgende en laatste deel van de e-course nog verder op in. Het thema is dan samenwerken

Een snufje van eigenschap 3

Belangrijke zaken eerst

Op deze eigenschap gaan we hier nu niet dieper op in dan je de volgende tip mee te geven:

Wees je bewust van de zaken die echt belangrijk zijn, voor jou en voor je werk. Maak daar tijd voor vrij, geef het prioriteit. Plannen maken, visie ontwikkelen, op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de maatschappij horen vallen onder het kopje ‘belangrijk’. Als je hier structureel te weinig aandacht aan besteed blijf je ‘brandjes blussen’!

Microstappen – in kleine stappen naar een groot doel

Eerst even een korte blik in een stuk van onze hersenen om uit te leggen waarom microstappen werken. In het oudste deel van onze hersenen bevindt zich de amygdala, ook wel het alarmcentrum genoemd. Dit deel is ingericht om bij verandering alarm te slaan. In geval van alarm trekt de energie in onze hersenen zich terug naar de basis van fysieke overleving en vechten/vluchten/vriezen. Ons rationele en creatieve denken is dan even niet of langzamer beschikbaar. In de oertijd was dit heel handig. In onze huidige moderne tijd met veel veranderingen niet. Deze werking van de amygdala zorgt ervoor dat als je (te) grote stappen wilt zetten je minder goed kunt denken.

Wat je helpt om dit mechanisme te omzeilen, is het zetten van microstappen. Microstappen zijn stappen die maximaal 5 minuten duren. Het gaat om acties waarvan je weet hoe je ze moet doen en dat je ze kunt doen. Met het zetten van een microstap omzeil je het alarmcentrum. Het gaat dan namelijk om een ‘klein’, ‘gewoon’ of ‘klein’ iets. Iets wat je ‘gewoon even’ doet.

Voorbeelden van microstappen. Stel je wilt een nieuw beleid invoeren, dan is een microstap het

Voorbeelden van microstappen.

Stel je wilt een nieuw beleid invoeren, dan is een microstap het aanleggen van een map in je computer getiteld ‘nieuw beleid’. Een volgende microstap is googlen op het thema om te kijken wie er verder nog bij betrokken is. Een andere microstap is bijvoorbeeld het telefoonnummer van een van deze personen achterhalen. Etc. Iedere keer als je een microstap hebt gezet bedenk je wat de eerstvolgende kleine microstap is. En een maand lang 30 microstappen brengt je een stuk verder dan één keer een grote stap en daarna een stilstand.

Welke microstap kun jij vandaag nog zetten om dichter bij je doel te komen?

Een andere belangrijke vraag (ook in voorbereiding op het volgende deel van het e-program) is: Wie zijn er allemaal betrokken bij jouw doel? Wie hebben er naast jou ook invloed op of je het behaalt?