Facebook.

com/gazdagmami

Hogyan népszerűsítsd a blogod a Facebook segítségével?
Írta: Vida Ági

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Facebook.com/gazdagmami „Szép, szép, hogy van Facebook, de mire is jó ez nekem?” - teszi fel az átlag felhasználó (és talán még te is) a kérdést, amikor a sok lelkes Facebook felhasználót látja. Hogyan lesz ebből pénz? Hogyan lesz ettől ismertebb a honlapom? Egyáltalán: van értelme belevágni? Amiért most már nem várhatsz tovább a Facebook regisztrációval: 1) SEO Elindult a Google Real Time search, tehát a Google találati listában már megtalálhatóak a Facebook és Twitter bejegyzések is – ha lépsz, ezzel megnövelheted a keresőből érkező látogatóid számát is 2) Boom Egyre többen használják a Facebookot és a Twittert is, idén várható a nagy létszám-boom – most még az elsők között léphetsz, mire a konkurenseid is használni kezdik, te már tapasztalt és rutinos leszel 3) Bizalom A Facebookra az emberek szórakozni, barátkozni, beszélgetni járnak elsősorban, ezért jobban megismernek, nagyobb bizalom alakul ki a céged irányába, eltűnik a „csak pénzt akar kiszedni belőlem” érzés. 4) Látogatottság A Facebook a keresőoptimalizálásban is segít: - az oldalad tartalmát beindexeli a Google (ld. 1. pont) - a honlapodra mutató linkek a rád mutató hivatkozások számát növelik - az általad kiajánlott linkek látogatottságot hoznak az oldaladra 5) Új A Facebook új kommunikációs csatornát nyit a számodra: • új eszközhöz jutsz, ahol megismerhetnek és kapcsolatba kerülhetnek veled az emberek, felépíthetsz egy rajongói listát, aminek csak egy része áll majd azokból, akik a hírlevéllistádon már fentvannak. a hírleveleket egyre kevesebben olvassák el, csökken a hatékonyság, a Facebook ezt a rést kitöltheti az emberek egyre több információt kapnak különféle helyekről, ezért előnyben részesítik a rövid információkat, pont amilyeneket a Facebookon (vagy a Twitteren) tudsz nekik adni személyes kapcsolatod alakul ki az olvasóiddal, amit felhasználhatsz termékfejlesztésnél, termékbevezetésnél, felmérések készítésére stb. A Facebookon megjelenhetsz magánszemélyként, ez elég lehet, ha a szakértői tudásodat szeretnéd megmutatni, ismerősöket szerezni, ha azonban cégként szeretnél megjelenni, vagy a honlapodat népszerűsíteni, akkor tovább kell lépned és érdemes Rajongói oldalt létrehoznod, amit így tudsz megtenni:

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Facebook.com/gazdagmami

1. Regisztrálj be!
Látogass el a http://hu-hu.facebook.com oldalra! Töltsd ki a regisztrációs űrlapot!

2. Hozz létre rajongói oldalt!
Bejelentkezés után az oldal alján találsz egy ikonsort, amiből számos hasznos funkciót elérhetsz. Kattints balról a harmadik, „F” betűs ikonra (Hirdetések és oldalak):

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Facebook.com/gazdagmami Ekkor megjelenik egy új oldal, itt kattints az „Oldalak” menüpontra!

A megjelenő új oldalon kattints erre a gombra: Ezt követően töltsd ki az oldal adatairól szóló űrlapot!

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Facebook.com/gazdagmami 1. Add meg, milyen iparágban van a vállalkozásod, vagy miről szól a honlapod/blogod (hobbioldalak esetén)! 2. Add meg az oldal nevét! 3. Kattintsd be, hogy „Egyelőre ne legyen látható az oldal...” így amíg még szerkesztés alatt van az oldalad, mások nem fogják látni. Később majd publikálhatod a kész oldalt. 4. Ha mindent megadtál katt az „Oldal létrehozása” gombra!

3. Csinosítsd az oldaladat!
Adj hozzá egy logót!

Írj egy rövid bemutatkozást a honlapodról/blogodról/szolgáltatásodról! (TIPP: linket is tehetsz bele, ami az oldaladra visz)

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Facebook.com/gazdagmami Készítsd el a részletes bemutatkozó oldaladat! Itt részletesen írhatsz a cégedről, szolgáltatásaidról és mindenről, amit fontosnak tartasz elmondani.

4. Népszerűsítsd a blogodat/honlapodat!
Ha van blogod, akkor elérheted, hogy a blogodon megjelenő friss tartalmak azonnal megjelenjenek a rajongói oldaladon is, így a követőid azonnal értesülnek róla, ha új blogbejegyzést készítettél. Ezt a következőképpen tudod megtenni: 1) Vedd fel a Jegyzetek fület az oldaladra!

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Facebook.com/gazdagmami 2) Klikk az „Írj egy új jegyzetet” gombra: 3) Ekkor megjelenik egy ikonsor jobb oldalt felül, ott kattints a „Jegyzetek” ikonra!

4) Klikk a „Blog importálása” linkre!

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Facebook.com/gazdagmami 5) A megjelenő új oldalon add meg a honlapcímedet (amennyiben RSS alapú motorra épül pl. Wordpress), a blogod címét (pl. blog.hu-s blog esetén) vagy a honlapodhoz/blogodhoz tartozó RSS feed címét (pl. domainneved.hu/feed). A jelölőnégyzetet jelöld be, majd katt az „Importálás kezdete” nevű gombra!

Ne felejtsd el publikálni az oldalad, hogy mások is láthassák és tudjanak csatlakozni hozzá!

Ha pedig már elkészült az oldalad, csak egy kérdés marad hátra:

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Facebook.com/gazdagmami

4. Hogyan szerezz sok követőt az oldaladra?
Számtalan módon tudod népszerűsíteni a rajongói oldaladat (csak a fantáziád szabhat határt :)), ezek közül néhány: 1) Oszd meg! Az oldaladon megjelenő új infókat ajánld ki azoknak, akik téged személyesen követnek, azaz az ismerőseid, ezt úgy tudod megtenni, hogy az Üzenőfalon megjelent bejegyzés alatt a „Megosztás” linkre kattintasz, ezzel a személyes üzenőfaladra tudod küldeni a linket, tehát az ismerőseid fogják látni:

2) Ajánld! A blogodra tedd ki a Facebook csoporthoz való csatlakozás lehetőségét és ajánld az olvasóidnak, hogy csatlakozzanak. Tedd be a linket a blogodra, a blogbejegyzéseidbe, videóidba, Youtube oldaladra, tanulmányaidba, fórumaláírásaidba stb.! Ehhez praktikus, ha gyorsan megjegyezhető linket készítesz: 1. Menj be a http://www.facebook.com/username/ oldalra! 2. Kattints a Állíts be egy felhasználó nevet a Fiókjaidhoz. Linkre! 3. A legördülő menüből válaszd ki az oldalad nevét, majd klikk az „Ellenőrizd az elérhetőségét” gombra!

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Facebook.com/gazdagmami 3) Widgetek Tegyél ki a blogodra rajongói boxot! 1. Menj be a http://www.facebook.com/facebook-widgets/ oldalra! 2. Katt a „Rajongói panel” feliratra!

3. Válaszd ki, hova szeretnéd kitenni a boxot! Ha nem Blogger.com vagy Typepad oldalad van, katt az „Other” opcióra!

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Facebook.com/gazdagmami 4. Ekkor megjelenik az a HTML kód, amit az oldaladba be kell illesztened. Kattints bele a kódot tartalmazó mezőbe és CTRL+C-vel helyezd a vágólapra:

5.

A kódot másold be a honlapodon/blogodon az oldalsávba!

Sok sikert kívánok a Facebookon!
Ha szeretnél még hasonló tanulmányokat olvasni, akkor lépj be a Gazdagmami csoportba vagy kövess Twitteren!

Még, még, még – ennyi nem elég! >>

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful