You are on page 1of 16

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

Abnormal Urine
Blood Glucose Estimation
Blood Urea and Urea Clearance Estimation
Normal Laboratory Reference Values
Normal Urine Analysis
Power point presentations
Protein Precipitation Reactions
Reactions of Carbohydrates
Serum Creatinine and Creatinine clearance estimation
Serum Total Protein estimation
Practice Questions
Frequently Asked Questions
Multiple Choice Questions
Quick revisions
Metabolism of carbohydrates
Renal Function Tests
Theory Notes
Semester Paper
June 2014
November 2011
November 2012
Spotters
Students corner
Vitamins
Case Studies
Multiple Choice Questions
One Word Answers
Power point presentation
Spotters
Subjective Questions
Theory Notes
Viva questions
Water and Electrolyte balance and Imbalance
Multiple choice questions
Theory notes

Advertisement
Multiple Choice Questions

Lipid Chemistry Revision (Multiple choice question)- Set-3


Published May 16, 2014 | By Namrata Chhabra
Q.1- Which out of the following alcohols is used for waxes
a) Cholesterol
b) Glycerol
c) Cetyl Alcohol
d) Sphingol
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

4/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

Q.2- Choose the Dienoic fatty acid out of the followinga) Oleic acid
b) Linoleic acid
c) Linolenic acid
d) Stearic acid
Q.3- Which of the following lipids is abundantly present in the white matter of brain?
a) Galactocerebroside
b) Glucocerebroside
c) Triglycerides
d) Gangliosides
Q.4- Which out of the following is not a Glycerophospholipid?
a) Cardiolipin
b) Plasmalogen
c) Lecithin
d) Sphingomyelin
Q.5- Which out of the following enzymes is defective in Gauchers disease?
a) - Glucocerebrosidase
b) Hexosaminidase A
c) Sphingomyelinase
d) - Galactocerebosidase
Q.6- Choose the Glycerophospholipid that acts as a precursor for second messengera) Phosphatidyl choline
b) Phosphatidyl Inositol
c) Phosphatidyl Serine
d) Phosphatidyl Ethanolamine
Q.7- Cholesterol is transported from extra hepatic tissues to liver by which of the following
lipoproteins?
a) Chylomicrons
b) VLDL
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

5/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

c) LDL
d) HDL
8) All are non-essential fatty acids excepta)Palmitic acid
b) Linolenic
c) Oleic acid
d) Stearic acid
9) Which out of the following fatty acids is a precursor of prostaglandins?
a) Linoleic acid
b) Arachidonic acid
c) Eicosapentaenoic acid
d) Linolenic acid
10) Which of the following is an animal sterol?
a)Ergo sterol,
b) Stigma sterol,
c) Sitosterol
d) Cholesterol
11) Which out of the following is a fatty acid with 16 carbon atoms and one double bond?
a) Palmitoleic acid
b) Stearic acid
c) Erucic acid
d) Elaidic acid
12) Which out of the following is an 6 fatty acid?
a) Linolenic acid
b) Elaidic acid
c) Oleic acid
d) Arachidonic acid
13) A polar derivative of cholesterol is
a) Bile salt
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

6/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

b) Oestrogen
c) Vitamin D
d) Progesterone
14) Which type of lipid is a receptor for cholera toxin in the intestine?
a) GM2 Ganglioside
b) GM1Ganglioside
c) Sphingomyelin
d) Galactocerebroside
15) Acetyl number is a measure ofa) Degree of unsaturation of a fat
b) Degree of rancidity of a fat
c) Measure of volatile fatty acids in a fat
d) Measure of number of OH groups in a fat
16) All are conditions of hypercholesterolemia excepta) Anemia,
b) Diabetes Mellitus,
c) Hypothyroidism
d) Nephrotic syndrome
17) Which out of the following is an inter mediate both for the synthesis of phospholipids and
Triacylglycerols?
a) Diacyl glycerol
b) Cholesterol
c) Choline
d) Inositol
18) Which fatty acid would have the least melting point out of the following-?
a) Stearic acid
b) Arachidonic acid
c) Timnodonic acid
d) Palmitic acid
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

7/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

19) A 3 year child was brought with hepatosplenomegaly and mental retardation. Biopsy reveals
accumulation of sphingomyelin. What is the nature of the disease?
a)Gauchers
b) Niemann Picks
c) Krabbes
d Tay Sachs
20) Which of the following is not a source of glycerol?
a) Diet
b) Adipolysis
c) Glycolysis
d) Glycogenolysis
Answer Key

1)- c, 2)-b, 3)-a, 4)-d, 5)-a, 6)-b, 7)-d, 8)-b, 9)-b,10)-d,11)-a,12)-d,13)-a,14)-b,15)-d,16)-a, 17)-a, 18)c, 19)-b, 20)-d.
Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!
Posted in Multiple Choice Questions

Lipid Chemistry Revision- Multiple choice questions (Set-2)


Published May 11, 2014 | By Namrata Chhabra
Q.1- Which out of the following lipid is a charged lipid?
a) Phospholipid
b) Cholesterol
b) Triacyl glycerol
d) Glucocerebroside
Q.2- Choose the 9 fatty acid out of the followinga) Oleic acid
b) Linoleic acid
c) Linolenic acid
d) Stearic acid
Q.3- Choose the incorrect statement about fatty acids out of the followinga) The melting point of fatty acids decreases with the increasing degree of unsaturation
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

8/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

b) The membrane lipids contain mostly unsaturated fatty acids


c) Lipids in tissues that are subject to cooling are more unsaturated
d) Naturally occurring unsaturated long-chain fatty acids are nearly all of the Trans configuration.
Q.4- Which out of the following is a Glycerophospholipid?
a) Cardiolipin
b) Galactosyl ceramide
c) GM2
d) Sphingomyelin
Q.5- Which out of the following enzymes is defective in Niemann Picks disease?
a) - Glucocerebrosidase
b) Hexosaminidase A
c) Sphingomyelinase
d) - Galactocerebosidase
Q.6- Choose a lipid that acts as a precursor for Glycerophospholipids
a) Cholesterol
b) Sphingosine
c) N-Acetyl Neuraminic acid
d) Phosphatidic acid
Q.7- Dietary triacylglycerols are transported from liver to extra hepatic tissues by which of the
following lipoproteins?
a) Chylomicrons
b) VLDL
c) LDL
d) HDL
Q.8) All except one are fatty acids with 18 carbon atoms a)Oleic acid
b) Linolenic
c) Palmitic acid
d) Stearic acid
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

9/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

Q.9) For which out of the following compounds cholesterol serves as a precursor?
a) Bile pigments
b) Bile salts
c) Vitamin K
d) Triacyl glycerol
Q.10) Glycerol is required for the formation of all of the following compounds excepta) Glucose
b) Triacyl glycerol
c) Phospholipids
d) Glycolipids
Q.11) Which out of the following is a fatty acid with 18 carbon atoms and one double bond in
the trans configuration?
a) Palmitoleic acid
b) Oleic acid
c) Erucic acid
d) Elaidic acid
Q. 12) Which out of the following is a hydroxy fatty acid?
a) Linolenic acid
b) Linoleic acid
c) Palmitic acid
d) Cerebronic acid
Q. 13)Which of the following enzymes is present in the snake venom ?
a) Phospholipase A1
b) PhospholipaseA2
c) Phospholipase B
d) Phospholipase D
Q. 14) Which type of lipid is negatively charged at physiological pH?
a) GM2 Ganglioside
b) Glucocerebroside
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

10/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

c) Sphingomyelin
d) Galactocerebroside
Q. 15) The Iodine number of Linolenic acid isa) 1
b) 6
c) 4
d) 3
Q. 16) Which of the following is not a derived lipid?
a) Arachidonic acid
b) Diacyl glycerol
c) HDL
d) Vitamin D
Q. 17) Which out of the following is not an essential fatty acid
a) Arachidic acid
b) Arachidonic acid
c) Linoleic acid
d) Linolenic acid
Q. 18) The number of mgms of KOH required to neutralize the free and combined fatty acids
in one gram of a given fat is calleda) Acid number
b) Polenske number
c) Saponification number
d) Iodine number
Q. 19) Choose out of the following, a fatty acid with 20 carbon atoms and four double bondsa) Timnodonic acid
b) Arachidonic acid
c) Clupanodonic acid
d) Nervonic acid
Q. 20) Glycerol is not present inhttp://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

11/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

a) Cerebrosides
b) Platelet activating factor
c) Lecithin
d) Plasmalogen
Answer key
1)-a, 2)-a, 3)-d, 4)-a, 5)- b, 6)- d, 7)- b, 8)- c, 9)- b, 10)- d, 11)- d, 12)- d, 13)- b, 14)- a, 15)- b, 16)c, 17)- a, 18)- c, 19)- b, 20)-a.
Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!
Posted in Chemistry of Lipids and Eicosanoids, Multiple Choice Questions

Lipid Chemistry Revision (Multiple choice questions)- Set-1


Published May 4, 2014 | By Namrata Chhabra
Q.1- Which out of the following is a storage form of lipid?
a) Phospholipid
b) Glycolipid
c) Triacyl glycerol
d) Sulfolipid
Q.2- Choose the monounsaturated fatty acid out of the followinga) Oleic acid
b) Linoleic acid
c) Linolenic acid
d) Stearic acid
Q.3- Choose the correct statement about fatty acids out of the followinga) The melting point of fatty acids increases with the increasing degree of unsaturation
b) The membrane lipids contain mostly unsaturated fatty acids
c) Lipids in tissues that are subject to cooling are more saturated
d) Naturally occurring unsaturated long-chain fatty acids are nearly all of the Trans configuration.
Q.4- Which out of the following is a Sphingophospholipid?
a) Cardiolipin
b) Plasmalogen
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

12/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

c) Lecithin
d) Sphingomyelin
Q.5- Which out of the following enzymes is defective in Gauchers disease?
a) - Glucocerebrosidase
b) Hexosaminidase A
c) Sphingomyelinase
d) - Galactocerebosidase
Q.6- Choose the Glycerophospholipid that acts as a lipotropic agenta) Phosphatidyl choline
b) Phosphatidyl Inositol
c) Phosphatidyl Serine
d)Cardiolipin
Q.7- Dietary triacylglycerols are transported from intestine to hepatic and extra hepatic tissues
by which of the following lipoproteins?
a) Chylomicrons
b) VLDL
c) LDL
d) HDL
Q.8) All are non -essential fatty acids excepta)Oleic acid
b) Linolenic
c) Palmitic acid
d) Stearic acid
Q.9) For which out of the following compounds cholesterol does not serve as a precursor?
a) Bile pigments
b) Bile salts
c) Vitamin D
d) Sex hormones
Q.10) Glycerol is required for the formation of all of the following compounds excepthttp://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

13/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

a) Glucose
b) Triacyl glycerol
c) Phospholipids
d) Glycolipids
Q.11) Which out of the following is a fatty acid with 18 carbon atoms and one double bond in
the cis configuration?
a) Palmitoleic acid
b) Oleic acid
c) Erucic acid
d) Elaidic acid
Q. 12) Which out of the following is an 6 fatty acid?
a) Linolenic acid
b) Linoleic acid
c) Palmitic acid
d) Cerebronic acid
Q. 13) The normal level of serum Total cholesterol is?
a) 150-220 mg/dl
b) 100-200 mg/dl
c) 1.5-2.5g/dl
d) 20-40 mg/dl
Q. 14) Which type of lipid is left undegraded in Niemann Picks disease?
a) GM2 Ganglioside
b) GM1Ganglioside
c) Sphingomyelin
d) Galactocerebroside
Q. 15) The Iodine number of cholesterol isa) 1
b) 2
c) 4
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

14/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

d) 3
Q. 16) What are the components of a Galactocerebroside?
a) Sphingosine+ fatty acid+ Galactose
b) Glycerol +Fatty acids +Phosphoric acid+ Galactose
c) Glycerol +Fatty acids +Phosphoric acid +Nitrogenous base+ Galactose
d) Sphingosine+ fatty acids +Phosphoric acid+ Galactose
Q. 17) Which phospholipid out of the following is a component of inner mitochondrial
membrane?
a) Cardiolipin
b) Lecithin
c) Plasmalogen
d) Cephalin
Q. 18)- The significance of estimating L: S ratio of amniotic fluid in a pregnant female lies in
evaluatinga) Fetal heart rate
b) Fetal lung maturity
c) Fetal head size
d) Expected date of delivery
Q. 19) Choose out of the following, a fatty acid with 20 carbon atoms and four double bondsa) Timnodonic acid
b) Arachidonic acid
c) Clupanodonic acid
d) Nervonic acid
Q. 20) Glycerol is present ina) Cerebrosides
b) Gangliosides
c) Sphingomyelin
d) Plasmalogen
Key to Answers
1)- c, 2)-a,3)-b,4)-d,5)-a,6)-a,7)-a,8)-b,9)-a,10)-d,11)-b,12)-b,13)-b,14)-c,15)-b,16)-a,17)-a,18)http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

15/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

b,19)-b,20)-d
Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!
Posted in Chemistry of Lipids and Eicosanoids, Multiple Choice Questions

Chemistry of lipids and Eicosanoids-Multiple Choice Questions(Solved)


Published January 22, 2012 | By Namrata Chhabra
Q.1- Endogenously synthesized triacylglycerols are transported from liver to extra hepatic
tissues by which of the following lipoproteins?
a) Chylomicrons
b) VLDL
c) LDL
d) HDL
Q.2- All of the following have 18 carbon atoms except
a) Linoleic acid
b) Palmitic acid
c) Linolenic acid
d) Stearic acid
Q.3- Sphingosine is not present ina) Cerebrosides
b) Gangliosides
c) sphigomyelin
d) Plasmalogen
Q.4- Triacylglycerols area) Energy rich compounds
b) Nonpolar in nature
c) Can be stored in unlimited amounts
d) All of the above
Q.5- All are essential fatty acids excepta)Linoleic,
b) Linolenic
c) Arachidonic acid
d) Stearic acid
Q.6- The deficiency of Lung surfactant, Dipalmitoyllecithin (DPL) causes, Respiratory Distress
Syndrome. DPL is a
a) Cerebroside
b) Ganglioside
c) Phospholipid
d) Lipoprotein
Q.7- Choose the correct statement
a) The melting point of a fatty acid increases with the increasing degree of unsaturation in the
hydrophobic chain
b) Most of the naturally fatty acids have trans double bonds
c) Arachidonic acid is a relatively nonessential fatty acid
d) The membrane lipids are rich in saturated fatty acids.
Q.8- Which out of the following fatty acids is a precursor of series -1 Eicosanoids?
a) Linoleic acid
b) Arachidonic acid
c) Eicosapentaenoic acid
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

16/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

d) Linolenic acid
Q.9- What is the cause of hyper acidity on long-term usage of Aspirin?
a) Inhibition of cyclo oxygenase
b) Increased synthesis of PGs
c) Inhibition of Phospholipase A2
d) All of the above
Q.10- Which nitrogenous base out of the following is present in lecithin ?
a) Choline
b) Adenine
c) Ethanolamine
d) Any of the above
Q.11- Cholesterol is a precursor of all excepta)Bile salts,
b)Bilirubin
c) Steroids
d) vitamin D
Q.12- Glycerol is used for the synthesis of all excepta) Glucose.,
b) Phospholipids,
c) Glycolipids,
d) Triacylglycerol
Q.13- Which out of the following is a fatty acid with 16 carbon atoms and one double bond?
a) Palmitoleic acid
b) Oleic acid
c) Erucic acid
d) Elaidic acid
Q.14-Which out of the following is an 3 fatty acid?
a) Linolenic acid
b) Linoleic acid
c) Palmitic acid
d) Arachidonic acid
Q.15- Fats on keeping fora long time under go spontaneous hydrolysis, what is this process
called?
a) Saponification
b) Hydrolytic Rancidity
c) Decomposition
d) All of the above
Q.16- Which out of the following enzymes is deficient in Gauchers disease?
a) Beta Glucosidase
b) Beta Galactosidase
c) Hexosaminidase A
d) Neuraminidase
Q.17- Prostcyclins are synthesized in- ?
a) Platelets
b) Endothelial cells
c) Gastric mucosa
d) Basophils
Q.18- Cyclo-oxygenase is inhibited by all except?
a) Aspirin
b) Indomethacin
c) Brufen
d) Zileuton
Q.19- The normal level of serum Total cholesterol is?
a) 150-220 mg/dl
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

17/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

b) 100-200 mg/dl
c) 1.5-2.5g/dl
d) 20-40 mg/dl
Q.20- Choose out of the followings, a fatty acid with 20 carbon atoms and five double bondsa) Timnodonic acid
b) Arachidonic acid
c) Clupanodonic acid
d) Nervonic acid
Q.21- Which type of lipid is a receptor for cholera toxin in the intestine?
a) GM2 Ganglioside
b) GM1 Ganglioside
c) Sphingomyelin
d) Galactocerebroside
Q.22- The significance of estimating L: S ratio of amniotic fluid in a pregnant female lies in
evaluatinga) Fetal heart rate
b) Fetal lung maturity
c) Fetal head size
d) Expected date of delivery
Q.23- Iodine number is a measure ofa) Degree of unsaturation of a fat
b) Degree of rancidity of a fat
c) Measure of volatile fatty acids in a fat
d) Measure of number of OH groups in a fat
Q.24-Which phospholipid out of the following is antigenic in nature -?
a) Cardiolipin
b) Lecithin
c) Plasmalogen
d) Cephalin
Q.25- Which out of the followings is not a derived lipid?
a) Ketone body
b) PGE2
c) Diacylglycerol,
d) Galactosyl ceramide
Q.26- What are the components of a ceramide?
a) Sphingosine+ fatty acid
b) Glycerol+Fatty acids+Phosphoric acid
c) Glycerol+Fatty acids+Phosphoric acid+Nitrogenous base
d) Sphingosine+ fatty acids+Phosphoric acid
Q.27- Choose the incorrect statementa) The chemical name of Arachidonic acid is Eicosa penta enoic acid
b) Cyclo-oxygenase and peroxidase are the components of PG-H synthase complex
c) Oleic acid is represented by 18;1,9
d) NSAIDs act by inhibiting Phospholipase A2 enzyme.
Answers1-(b)- VLDL
2-(b)- Palmitic acid
3-(d)- Plasmalogen
4-(d) All of the above
5-(d) Stearic acid
6-(c) Phospholipid
7-(c) Arachidonic acid
8-(a) Linoleic acid
9-(a)- Inhibition of cyclo-oxygenase enzyme
http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

18/19

11/18/2014

Multiple Choice Questions | Biochemistry for Medics Lecture Notes

10-(a) Choline
11-(b) Bilirubin
12-(c) Glycolipids
13-(a) Palmitoleic acid
14-(a)-- Linolenic acid
15-(b)-Hydrolytic Rancidity
16-(a) Beta Glucosidase
17-(b)-Endothelial cells
18-(d)-Zileuton
19-(a) 150-220 mg/dL
20-(a) Timnodonic acid
21-(b) GM1- Ganglioside
22-(b) Fetal lung maturity
23-(a)- Degree of unsaturation
24-(a)- Cardiolipin
25-(a)- Galactosyl Ceramide
26-(a)- Sphingosine+Fatty acid
27-(d) NSAIDs act by inhibiting Phospholipase A2 enzyme
Please help "Biochemistry for Medics" by CLICKING ON THE ADVERTISEMENTS above!
Posted in Chemistry of Lipids and Eicosanoids, Multiple Choice Questions

Advertisement
Link1 | Link2 | Link3
Copyright 2014. Dr. Namrata Chhabra. All Rights Reserved.
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.

http://www.namrata.co/category/chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/multiple-choice-questions-chemistry-of-lipids-and-eicosanoids/

19/19