You are on page 1of 5

JAWAPAN SOALAN PEMERHATIAN DAN INFERENS

1
2

3

4

5

6

7

8

: a) Saiz bayang-bayang semakin berkurang
b) Jarak sumber cahaya daripada objek semakin bertambah
: a) Bilangan kayu yang dikapak dalam masa 30 minit oleh kapak R paling banyak
berbanding kapak P dan Q.
b) Kelebaran belakang kapak R paling besar berbanding kapak P dan Q
: a) Jumlah makanan yang diperlukan oleh haiwan X dalam sehari paling banyak
berbanding haiwan Y dan Z kerana haiwan X paling besar // paling aktif //
paling banyak menggunakan tenaga
b) Jumlah makanan yang diperlukan oleh haiwan X dalam sehari paling banyak
berbanding haiwan Y dan Z
: a) Kelajuan kereta mainan P bergerak lebih laju berbanding kereta mainan Q
kerana kereta mainan P bergerak diatas permukaan yang lebih licin //
menghasilkan geseran yang kurang// lebih banyak daya dikenakan padanya //
lebih ringan
b) Kelajuan kereta mainan P bergerak lebih laju berbanding kereta mainan Q
: a) Isipadu air yang tinggal dalam bekas V paling sedikit berbanding bekas T dan U
kerana mempunyai luas permukaan paling besar, oleh itu lebih banyak air yang
tersejat oleh haba dari Matahari
b) Isipadu air yang tinggal dalam bekas V paling sedikit berbanding bekas T dan U
: a) Bentuk bulan yang boleh dilihat berubah-ubah kerana Bulan bergerak
mengelilingi Bumi
b) Saiz bulan yang boleh dilihat semakin bertambah sehingga hari ke-15 dan
kemudian semakin berkurang
: a) Kaedah Y mengambil masa lebih cepat untuk menuai dan membanting padi
berbanding kaedah X kerana kaedah Y menggunakan teknologi moden yang
boleh mengurangkan tenaga manakala kaedah X menggunakan teknologi lama
yang memerlukan banyak tenaga.
b) Kaedah Y mengambil masa lebih cepat untuk menuai dan membanting padi
berbanding kaedah X
: a) Tingkap jiran X tidak boleh dilihat langsung dari luar manakala tingkap jiran Y
boleh dilihat jelas dari luar kerana bahan yang digunakan pada tingkap jiran X
daripada bahan legap manakala bahan pada tingkap jiran Y daripada bahan
lutsinar.
b) Tingkap jiran X tidak boleh dilihat langsung dari luar manakala tingkap jiran Y
boleh dilihat jelas dari luar

b) Rod kuprum dapat menyalakan mentol manakala pembaris plastik dan pembaris kayu tidak dapat menyalakan mentol : a) Bilangan pekerja yang ramai diperlukan untuk menggerakkan batu dalam gambar X berbanding gambar Y kerana gambar X tidak menggunakan teknologi maka memerlukan banyak tenaga berbanding gambar Y yang menggunakan teknologi mesin ringkas iaitu tuas. b) Masa diambil untuk mengangkat satu beban menggunakan cara X lebih laju berbanding cara Y : a) Bilangan belalang yang mati semakin meningkat kerana tidak mendapat makanan yang mencukupi// mereka bersaing antara satu sama lain untuk mendapatkan makanan. : a) Bilangan duit syiling yang boleh disokong oleh kertas L paling tinggi berbanding kertas J dan K kerana kertas L mempunyai struktur yang paling .9 10 11 12 13 14 15 16 17 : a) Keadaan susu segar pada gelas P menjadi rosak selepas tiga hari manakala susu segar dalam gelas Q masih segar kerana susu dalam gelas P terdedah dengan tindakan bakteria manakala susu dalam gelas Q tidak terdedah dengan tindakan bacteria. b) Bilangan pekerja yang ramai diperlukan untuk menggerakkan batu dalam gambar X berbanding gambar Y : a) Masa yang diambil oleh model P untuk tumbang paling lama berbanding model Q dan R. : a) Kura-kura dalam bekas Y telah mati selepas 1 hari. b) Bilangan belalang yang mati semakin meningkat : a) Rod kuprum dapat menyalakan mentol manakala pembaris plastik dan pembaris kayu tidak dapat menyalakan mentol kerana rod kuprum adalah konduktor elektrik manakala pembaris plastik dan kayu adalah penebat elektrik. b) Kura-kura dalam bekas Y tidak mendapat udara untuk bernafas. b) Keadaan susu segar pada gelas P menjadi rosak selepas tiga hari manakala susu segar dalam gelas Q masih segar : a) Jarak yang dilalui oleh kereta mainan X paling pendek berbanding kereta mainan Y dan Z kerana daya yang dikenakan padanya paling sedikit// melalui permukaan landasan yang kasar// mempunyai kelajuan yang paling rendah b) Jarak yang dilalui oleh kereta mainan X paling pendek berbanding kereta mainan Y dan Z : a) Masa diambil untuk mengangkat satu beban menggunakan cara X lebih laju berbanding cara Y kerana menggunakan teknologi// menggunakan mesin ringkas iaitu satah condong// tidak menggunakan banyak tenaga. b) Model P paling rendah maka paling stabil.

b) Panjang bayang-bayang Ali pada jam 1. Berlakunya gerhana Bulan .18 : 19 : 20 : 21 : 22 : 23 : 24 : 25 : 26 : 27 : 28 : kuat berbanding kertas J dan K. a) Kandungan garam di laut lebih tinggi daripada kandungan garam di sungai b) Objek dilaut lebih mudah terapung daripada objek di sungai 1. melambatkan tindakan bacteria.m paling pendek berbanding waktu lain kerana kedudukan Matahari berada tegak di atas kepala Ali. a) Bilangan bunga X yang menguntum semakin bertambah kerana mendapat cahaya matahari yang banyak.m paling pendek berbanding waktu lain a) Saiz anak ayam dalam kotak Q lebih besar berbanding anak ayam dalam kotak R selepas sebulan kerana anak ayam dalam kotak Q kurang persaingan mendapatkan makanan. a) Bilangan tumbuhan X yang tinggal pada tahun 2000 lebih tinggi berbanding tahun 2012 kerana tiada pembalakan dijalankan// tiada penebangan hutan// tiada kebakaran hutan b) Bilangan tumbuhan X yang tinggal pada tahun 2000 lebih tinggi berbanding tahun 2012 a) Bilangan spesies tumbuhan Q semakin bertambah kerana mendapat cahaya matahari yang banyak / air yang banyak / Hutan X sesuai menjadi habitat bagi tumbuhan Q / Hutan X mempunyai tanah yang subur / Tumbuhan Q tidak dimakan oleh haiwan/ Tumbuhan Q tidak diserang penyakit b) Bilangan spesies tumbuhan Q yang dijumpai semakin bertambah setiap tahun a) Cuka bersifat asid dan larutan sabun bersifat alkali b) Cuka rasanya masam dan larutan sabun rasanya pahit Hirisan buah betik selepas seminggu disimpan dalam peti sejuk tidak rosak kerana suhu yang rendah dalam peti sejuk.45 p. Hujan turun dengan lebat / Bulan dilindungi oleh awan tebal 2. b) Bilangan bunga X yang menguntum semakin bertambah a) Bulu biri-biri yang diketam pada situasi X lebih banyak berbanding situasi Y kerana saiz biri-biri pada situasi X lebih besar// bilangan biri-biri lebih banyak// menggunakan mesin memotong bulu biri-biri b) Bulu biri-biri yang diketam pada situasi X lebih banyak berbanding situasi Y a) Panjang bayang-bayang Ali pada jam 1. b) Saiz anak ayam dalam kotak Q lebih besar berbanding anak ayam dalam kotak R selepas sebulan a) Suhu air dalam tabung uji X selepas 4 minit lebih tinggi berbanding suhu air dalam tabung uji Y kerana saiz bola besi dalam tabung uji X lebih besar maka membebaskan lebih banyak haba.45 p.

kawasan Q tidak segelap kawasan P. Objek kumpulan P ialah penebat elektrik. : 1. Kereta mainan Y lebih kecil daripada kereta mainan X 2. : a) Anak ayam dalam kotak J tidak mendapat udara yang mencukupi. Hanya sebahagian bayang-bayang Bulan yang menutupi kawasan Q. : 1. objek kumpulan Q ialah bahan logam 2. Objek kumpulan P ialah bahan bukan logam. : a) . Roda dan gandar pada troli membolehkan beban ditarik dengan lebih mudah 2. : Kedudukan Matahari berada tegak di atas kayu. : Bilangan kilang/kenderaan di Bandar X bertambah// pembuangan asap yang dihasilkan oleh kilang/kenderaan bertambah. : Saiz orbit Pluto lebih besar daripada saiz orbit Zuhal. Oleh itu. Kereta mainan Y lebih ringan daripada kereta mainan X : a) Cecair X adalah air b) Suhu cecair X mendidih pada 1000C dan membeku pada 00C : Bayang-bayang Bulan yang terbentuk menutupi kawasan P menyebabkan cahaya tidak sampai ke kawasan P.29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 : a) – Keluasan habitat haiwan yang musnah paling tinggi -Bilangan haiwan-haiwan yang dibunuh paling banyak b) Bilangan rumah dan kilang yang dibina di tapak yang diterokai paling banyak : 1. : a) Udara mengisi/ memenuhi ruang b) Saiz belon bertambah apabila lebih banyak udara dipam masuk ke dalam belon .Gelang getah Y lebih panjang berbanding gelang getah X apabila ditarik oleh sebiji cawan kerana gelang getah Y mempunyai kekenyalan lebih tinggi b) Gelang getah Y lebih panjang berbanding gelang getah X apabila ditarik oleh sebiji cawan : Jumlah berat kertas tisu berubah semasa penyiasatan kerana air di dalam kertas tisu telah tersejat. Daya geseran antara permukaan adalah lebih kecil jika menarik beban dengan menggunakan troli. anak ayam dalam kotak K mendapat udara yang mencukupi b) Anak ayam dalam kotak J kurang aktif daripada anak ayam dalam kotak K : a) Terdapat pensel di bawah buku K yang mengurangkan geseran b) Jarak yang dilalui oleh buku K lebih jauh daripada jarak yang dilalui oleh J. objek kumpulan Q ialah konduktor elektrik : Kebolehan objek menyerap air adalah berbeza.Gelang getah Y lebih panjang berbanding gelang getah X apabila ditarik oleh sebiji cawan kerana gelang getah Y lebih halus .

44 45 46 47 : : : : 48 : 49 : 50 : 51 52 : : Keadaan langit yang mendung // berjerebu Kulapuk sesuai membiak dalam keadaan yang berair// lembab Kelajuan murid J lebih pantas daripada murid K a) Planet X lebih jauh daripada Matahari. semua lalat di dalam baling itu mati a) Sup dalam tabung uji S ada udara untuk mikroorganisma membiak berbanding sup dalam tabung uji R yang ditutup rapat b) Sup dalam tabung uji S mempunyai suhu yang sesuai untuk mikroorganisma membiak berbanding sup di dalam tabung uji R yang disimpan di dalam peti sejuk/ suhu rendah a) Bilangan perokok bertambah b) Bilangan kematian akibat kanser peparu bertambah setiap dua tahun Bumi berputar pada paksinya dari Barat ke Timur 1. 2. Daya yang dikenakan oleh alu adalah tidak seragam kerana bergantung kepada tenaga manusia . Planet Y lebih dekat daripada Matahari b) Suhu purata di Planet Y lebih tinggi daripada suhu purata di Planet X a) –Lalat tidak mendapat udara untuk bernafas -Lalat tidak mendapat sumber makanan dan air untuk terus hidup b) Pada minit ke-150. Pengisar ialah mesin yang menggunakan tenaga elektrik dan boleh mempercepatkan kerja menghancur cili berbanding dengan lesung dan alu yang menggunakan tenaga manusia.