You are on page 1of 4
ΕΤΟΣ Η’ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Τεύχος 382 ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΕ´. Απ. Ανδρέου
ΕΤΟΣ Η’
30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
Τεύχος 382
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΕ´. Απ. Ανδρέου Πρωτοκλήτου, Αγ. Φρουμεντίου επ. Ινδίας
Αγ. Φρουμεντίου επ. Ινδίας M αμά, μπαμπά, πες μας αυτό που

M

αμά, μπαμπά, πες μας αυτό που θυμάσαι. Πως είναι να υποδέχεσαι το νιόφερτο βρέφος στο σπιτικό σου;

Το χαμόγελο πλαταίνει, το βλέμμα μαλακώνει, η θλίψη αποδιώχνεται «δια την χαράν, ότι εγεννήθη άνθρωπος εις τον

κόσμον».

Από την άλλη… αναστάτωση, αίσθηση παραγκωνισμού και ζήλεια παλεύουν να καθιερωθούν στο έθος των συζύγων. Αφορμή το νέο μέλος της οικογένειας. Αυτό που φέρνει τη χαρά μα, καθώς φαίνεται, αυτό που δοκιμάζει και την σχέση των συζύγων.

Τα παιδιά μεγαλώνουν, τα αδέρφια - παιδιά διαφέρουν, τα παιδιά αλλάζουν και ζουν ζωή μερικής ή ολικής αποστασίας. Παίρνουν αποστάσεις από τη μαμά και το μπαμπά. Ψάχνουν το ρόλο τους.

Εσύ μαμά και μπαμπά, έχεις πάγια εντολή ανατροφής. Μέρα με τη μέρα εξοικειώνεσαι με το ρόλο σου, με τους χίλιους ρόλους σου. Είσαι ηθοποιός. Η αγία υποκριτική τέχνη που ασκείς είναι ο συνδετικός κρίκος με τα παιδιά σου. Θέλει τέχνη κι υπομονή το πράμα. Μα θέλει και στάση, ξεκούραση, γιατί όχι και μαθητεία!

Μπαμπά και μαμά, η ενορία σου σε καλεί να «μαθητεύσεις» στη σχολή γονέων που δημιούργησε για σένα!

γονέων που δημιούργησε για σένα! Αγαπητοί γονείς, το αν η μαθητεία

Αγαπητοί γονείς, το αν η μαθητεία στο να σαι «γονιός» είναι ανάγκη θα φανεί στην πράξη. Η συμμετοχή μας ή όχι στη νεότευκτη σχολή γονέων της ενορίας θα ζυγιάσει τα πράγματα.

Η «σχολή γονέων» της ενορίας μας δεν είναι μια δραστηριότητα της εκκλησίας «στολίδι στο βιογραφικό» της. Είναι μια ακόμη γέννα της εκκλησίας. Άραγε οι πόνοι που την προκάλεσαν είναι τεχνητοί; Είναι η πίεση των λίγων; Φρονούμε πως όχι.

Σχολή γονέων κι όχι γονιού! Πρόσεξέ το εσύ που θα υπερτιμήσεις το Κυριακάτικο ποδοσφαιρικό υπερθέαμα!

Πρόσεξέ το κι εσύ που θα δειλιάσεις ν’ «απαρνηθείς» γονείς και πεθερικά στερώντας τους την καθιερωμένη επίσκεψη λήξης εβδομάδας!

Μαμά και μπαμπά, σας θέλουμε και τους δυο!

Στο κάδρο της σχολής γονέων θελήσαμε να βολέψουμε και τα παιδιά (παιδικού σταθμού, νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου)

Είναι σημαντικό ο χρόνος που θα αφιερώνουμε για την πνευματική μας οικοδομή ως γονείς, να μην αφαιρείται από τα παιδιά μας. Απεναντίας, είναι ευκαιρία, ταυτόχρονα με τη σχολή γονέων να λειτουργεί το "παρεάκι των παιδιών" (στο πνευματικό κέντρο του ναού). Το να ανθίσει το παρεάκι των παιδιών είναι θέμα πρώτα πνευματικό και δεύτερα πρακτικό. Παρακαλούνται τα παιδιά (όχι οι γονείς) να φέρουν μαζί τους ένα αγαπημένο βιβλίο ή ένα αγαπημένο παιχνίδι τους.

Χαράς ευαγγέλιο λοιπόν για γονείς και παιδιά, στον Ι.Ν Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Άνω Λιοσίων.

Την Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 19:00 η κα Αθανασία Σαλιβέρου (υπεύθυνη σχολής γονέων Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Καλλιθέας, Παιδαγωγός) θα μιλήσει με θέμα «Τι κάνεις όταν το παιδί σου σε δοκιμάζει;»

Γέρων Παΐσιος

σου σε δοκιμάζει;» Γέρων Παΐσιος Όταν ο Γέρον Παΐσιος εκάρη

Όταν ο Γέρον Παΐσιος εκάρη μοναχός, έστειλε μια φωτογραφία στην πολυαγαπημένη μητέρα του Ευλαμπία. Στο πίσω μέρος της είχε γράψει ένα λυρικό ποίημα αποχαιρετισμού. Το αποχαιρετιστήριο αυτό λυρικό ποίημα έγραφε τα εξής:

Μαννούλα μου σε χαιρετώ εγώ πάω να μονάσω, Φεύγω την μάταιαν ζωήν, τον πλάνον, να γελάσω,

Στην μοναξιάν στην έρημον τα νιάτα να περάσω, Δια την αγάπην του Χριστού, όλα θα τα θυσιάσω.

Όλα του κόσμου τα αγαθά,σαν σκύβαλλα θα αφήσω, Να εκτελέσω την πρώτη εντολήν, τον Θεόν να αγαπήσω

Με τον σταυρόν στον Γολγοθάν, τον Ιησούν ν’ακολουθήσω, Και εις την άνω Ιερουσαλήμ, εύχομαι να σε συναντήσω.

Φεύγω απ’την μεγάλην σου στοργήν, μαννούλα να μπορέσω, Δια να ήμεθα αιώνια μαζί, τον Ιησούν, θα παρακαλέσω,

Διαυτό μικρός εθέλησα τα μαύρα, δια να φορέσω, Να αφιερωθώ εις τον Χριστόν, του Θεού να αρέσω.

Και δια μητέρα εις το εξής, θα έχω την Παναγίαν, Να με φυλάξη αβλαβή, απ’ του εχθρού την πανουργίαν

Μάννα μου με κατάνυξιν, στην έρημον εδώ στην ησυχίαν Θα εύχομαι πάντα δια εσέ, και διόλην την πολιτείαν.

Το τέλος πάλι της επίγειας πορείας του γέροντος σφραγίστηκε από τη «διαθήκη» του.

από τη «διαθήκη» του. Του λόγου μου ο Μοναχός Παΐσιος,

Του λόγου μου ο Μοναχός Παΐσιος, όπως εξέτασα τον εαυτόν μου, ίδα ότι όλες της εντολές του Κυρίου της παρέβην, όλες της αμαρτίες της έχω κάνη. Δεν έχει σημασία εάν, ορισμένες έχουν γίνη σε μικρότερο βαθμό, διότι δεν έχω καθόλου ελαφριντικά, επειδή με έχει εβεργετίση πολύ ο Κύριος.

Εύχεσθε να με ελεήση ο Χριστός. Συνχωρέστε με, και συνχωρημένοι να είναι όσοι νομίζουν ότι με λύπησαν. Ευχαριστώ πολύ, και πάλη εύχεσθε. Μοναχός Παΐσιος

Αυτό το ιδιόγραφο κείμενο του Γέροντα βρέθηκε αυτοτελές στο κελλί του «Παναγούδα», μετά την κοίμησή του. Δημοσιεύεται στο βιβλίο του μακαριστού ιερομονάχου Ισαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ π. ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΜΠΡΙΛΗΣ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 2102472946 - 2102486128 ΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ SMS :6976502008 , E-MAIL : inakeal@gmail.com Αν έχετε κάποια ερώτηση, αν θέλετε να κάνετε κάποια παρατήρηση, αν επιθυμείτε να εκφράσετε ο,τιδήποτε σχετικό με αυτό το έντυπο που παίρνετε στα χέρια σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας είτε με e-mail, είτε με SMS, είτε τηλεφωνικά, είτε ερχόμενοι να μας συναντήσετε προσωπικά. ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ