Chapter Quiz

This activity contains 26 questions.

Planning, organizing, staffing, leading and controlling represent the:
Globalization movement. Management process. HR management function. Results of competition.

The bottom line of managing is:
Getting results. Doing everything right. Exerting authority. Motivating subordinates.

Which of the following is not a right bestowed by a manager's authority?
Directing the work of others. Make decisions. Give orders. None of the above.

A(n) _____ manager is always someone's boss and issues orders down the chain of command.
Human resources Staff Line Functional

HR's employee advocacy role includes all the following except:
Defining how management should treat employees. Creating a learning organization. Implied authority, functional control, line authority. Coordinative function, service function, functional control.

The tendency of firms to extend sales, ownership and manufacturing to new markets abroad is:
Competition. Exporting jobs. Non-traditional trade. Globalization.

Increased globalization results in:
Technological advancements. Non-traditional jobs. Increased competition. Reduced competition.

Negative results of increased globalization are:
Technological advancements. Changing demographics. Exporting jobs. Reducing costs.

The knowledge, education, skills, and expertise of workers is collectively known as:
Demographics. Human capital. Human resources. Human diversity.

A company's _____ is its plan for balancing internal strengths and weaknesses with external opportunities and threats.
Demographics. Diversity. Strategy. None of the above.

Human resources creates value for the firm by:
Engaging in activities that produce needed employee behaviors. Measuring employee behaviors. Utilizing an HR Scorecard. Measuring outcomes of employee behaviors.

Planning, organizing, staffing, leading and controlling are elements of the management process.
True False

Failing to motivate subordinates can prevent getting desired results despite brilliant plans and building modern production facilities.
True False

Managers who are in charge of accomplishing the organization's basic goals are staff managers.
True False

HR managers usually exert line authority, staff authority, and functional control simultaneously in an organization.
True False

The heart of an HR manager's job is playing an employee advocacy role.
True False

Ensuring that line managers implement HR objectives, policies and procedures is achieved by HR managers exerting line authority.
True False

Globalization is partially responsible for firms increasingly using non-traditional workers.
True False

Human capital refers to the costs incurred in hiring and compensating qualified workers.
True False

A plan for balancing internal strengths and weaknesses with external opportunities and threats is a firm's strategy.
True False

An HR Scorecard lists the proficiencies HR needs to implement the firm's strategic plan.
True False

What a supervisor can and cannot say and do when a union is organizing its employees are governed by equal employment laws.
True False

Explain how an HR manager is imbued simultaneously with line authority, staff authority, and implied authority.
To create paragraphs in your essay response, type <p> at the beginning of the paragraph, and </p> at the end.

Describe how workplace environmental changes are impacting the HR manager's role in the workplace.
To create paragraphs in your essay response, type <p> at the beginning of the paragraph, and </p> at the end.

Describe the proficiencies needed by today's HR managers.
To create paragraphs in your essay response, type <p> at the beginning of the paragraph, and </p> at the end.

Log on to HR.Com's website at http://www.hr.com. Complete the registration to obtain a free membership, which gives you access to the firm's research materials and services. Select the COMMUNITIES tab, then select two articles from the list that relate to HR's role in the strategic planning process. Write a brief summary of each, expressing your personal opinions on their applicability to the modern globalized workplace.
To create paragraphs in your essay response, type <p> at the beginning of the paragraph, and </p> at the end.

Your Results for "Chapter Quiz"

Print this page The Print feature requires scripting to function. Your browser either does not support scripting or you have turned scripting off. To print this page, first highlight the text, then select Print from the File menu.

Site Title: Human Resource Management, 11/e Book's Human Resource Title: Management Book's Dessler Author: Location Chapter 1 > Chapter Quiz on Site: Date/Time May 7, 2009 at 10:45 AM Submitted: (EDT)

Summary of Results
45% Correct of 22 scored items:
10 correct: 12 incorrect: 45% 55%

4 questions not scored. 22 scored questions. More information about scoring

1.

Planning, organizing, staffing, leading and controlling represent the: Your Answer: Globalization movement. Correct Answer: Management process. Incorrect. Globalization is the tendency to move manufacturing and markets abroad. Be cognizant of the basic functions that all managers perform.

2.

The bottom line of managing is: Your Answer: Getting results. Correct. Managers get these results through people.

3.

Which of the following is not a right bestowed by a manager's authority? Your Answer: Directing the work of others. Correct Answer: None of the above. Incorrect. Authority includes the right to direct the work of others. Examine the definition of authority.

4.

A(n) _____ manager is always someone's boss and issues orders down the chain of command. Your Answer: Human resources Correct Answer: Line Incorrect. HR managers are generally staff managers. Review the aspects of line authority and of staff authority.

5.

HR's employee advocacy role includes all the following except: Your Answer: Defining how management should treat employees. Correct Answer: Creating a learning organization. Incorrect. This is a part of HR's employee advocacy role. Review HR's service functions.

6.

The tendency of firms to extend sales, ownership and manufacturing to new markets abroad is: Your Answer: Competition. Correct Answer: Globalization. Incorrect. Competition is a result of this tendency. Familiarize yourself with the changing environment of HR management.

7.

Increased globalization results in:

Your Answer: Technological advancements. Correct Answer: Increased competition. Incorrect. Technology is changing the nature of work. Understand the effects of globalization on business firms.

8.

Negative results of increased globalization are: Your Answer: Technological advancements. Correct Answer: Exporting jobs. Incorrect. Technology is changing the nature of work. Review the impact of globalization on the labor force.

9.

The knowledge, education, skills, and expertise of workers is collectively known as: Your Answer: Demographics. Correct Answer: Human capital. Incorrect. Demographics denotes the age, sex, race, etc. of the workforce. Recognize the shift from manual and clerical workers to knowledge workers.

10 .

A company's _____ is its plan for balancing internal strengths and weaknesses with external opportunities and threats. Your Answer: Demographics. Correct Answer: Strategy. This term refers to the characteristics of the firm's workforce. Be aware of how a firm can maintain its competitive advantage.

11 .

Human resources creates value for the firm by: Your Answer: Engaging in activities that produce needed employee behaviors.

Correct. The company needs those behaviors to achieve its strategic goals.

12 .

Planning, organizing, staffing, leading and controlling are elements of the management process. Your Answer: True Correct. All managers perform these basic functions.

13 .

Failing to motivate subordinates can prevent getting desired results despite brilliant plans and building modern production facilities. Your Answer: True Correct. A manager can fail to get results by not properly motivating subordinates.

14 .

Managers who are in charge of accomplishing the organization's basic goals are staff managers. Your Answer: True Correct Answer: False Incorrect. Line managers are authorized to direct the work of subordinates.

15 .

HR managers usually exert line authority, staff authority, and functional control simultaneously in an organization. Your Answer: True Correct. HR managers exert line authority within HR, advise line managers, and coordinate personnel activities.

16 .

The heart of an HR manager's job is playing an employee advocacy role. Your Answer: False Correct. Assisting and advising line managers is the heart of the HR manager's job.

17 .

Ensuring that line managers implement HR objectives, policies and procedures is achieved by HR managers exerting line authority. Your Answer: False Correct. HR managers use functional control to achieve these goals.

18 .

Globalization is partially responsible for firms increasingly using nontraditional workers. Your Answer: True Correct. Globalization is increasing competition, leading to efforts to reduce expenses.

19 .

Human capital refers to the costs incurred in hiring and compensating qualified workers. Your Answer: True Correct Answer: False Incorrect. Human capital refers to the knowledge, education, skills and expertise of workers.

20 .

A plan for balancing internal strengths and weaknesses with external opportunities and threats is a firm's strategy. Your Answer: True Correct. The company's plan for maintaining a competitive advantage is its strategy.

21 .

An HR Scorecard lists the proficiencies HR needs to implement the firm's strategic plan. Your Answer: True Correct Answer: False Incorrect. The HR Scorecard is a measurement system.

22 .

What a supervisor can and cannot say and do when a union is

organizing its employees are governed by equal employment laws. Your Answer: False Correct. Labor laws specify what supervisors can and cannot say and do during union organizing efforts.

23 .

Explain how an HR manager is imbued simultaneously with line authority, staff authority, and implied authority. Your Answer: jh Authority is the right to make decisions, direct the work of others, and to give orders. Line managers are authorized to direct the work of subordinates and are directly in charge of accomplishing the organization's basic goals. Staff managers are authorized to assist and advise line managers in accomplishing these basic goals. The HR manager carries out three distinct functions: (1) The HR manager directs the activities of people in the HR department, thereby exerting line authority; (2) The HR manager serves in a staff manager role in assisting and advising line managers. HR assists in hiring, training, evaluating, rewarding, counseling, promoting and firing employees and helping line managers comply with equal employment and occupational safety laws, and in handling grievances and labor relations issues. (3) It exerts implied authority by having the ear of management in areas like testing and affirmative action.

24 .

Describe how workplace environmental changes are impacting the HR manager's role in the workplace. Your Answer: jh Globalization is triggering changes in how firms operate and use their HR departments. More globalization means more competition, resulting in efforts to lower costs and make employees more productive. Technological changes are changing the nature of work and more employers are exporting jobs. Manufacturing jobs are becoming fewer, while service jobs are increasing. More education and skills are required of workers. Employers are using more nontraditional workers. The workforce is becoming more diverse, and getting older. HR managers must be adept at managing change, adapting technology to their own operations. HR must create value by producing employee behaviors the company needs to achieve its strategic goals. It must measure employee behaviors and the outcomes of those behaviors. HR managers must develop HR proficiencies, business proficiencies, leadership proficiencies, and learning proficiencies.

25 .

Describe the proficiencies needed by today's HR managers. Your Answer: nnb HR managers must be more involved in partnering with top managers in designing and implementing the company's strategies. They need the following new proficiencies: (1) HR proficiencies, that represent traditional knowledge and skills in areas such as employee selection, training, and compensation; (2) business proficiencies that reflect the new role of HR professionals in creating profitable enterprises that serve customers effectively; (3) leadership proficiencies, the ability to work with and lead management groups; and (4) learning proficiencies, the ability to stay abreast of and apply new technologies and practices.

26 .

Log on to HR.Com's website at http://www.hr.com. Complete the registration to obtain a free membership, which gives you access to the firm's research materials and services. Select the COMMUNITIES tab, then select two articles from the list that relate to HR's role in the strategic planning process. Write a brief summary of each, expressing your personal opinions on their applicability to the modern globalized workplace. Your Answer: nghn More than 1,000 articles are listed in the database, including articles relating to creating HR's strategic plan. Note that other articles also are available relating to other categories of the HR function. Such articles may be useful for furthering your knowledge of the HR function as you progress through this course, as well as in helping you perform the functions of an HR manager in the workplace.

Copyright © 1995-2008, Pearson Education, Inc., publishing as Pearson Prentice Hall | Legal and Privacy Terms

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful