Anatomia aparatului respirator

Structura aparatului respirator.Totalitatea organelor care contribuie la realizarea schimburilor gazoase,dintre aerul atmosferic si organism,constituie aparatul respirator.Sistemul respirator indeplineste un rol esential in asigurarea unei rezerve constante de oxigen din aer pentru corp. Aparatul respirator este format din : 1.Caiile respiratorii alcatuite din :-cavitatea nazala -faringele -laringele -trahee -bronhii 2.Plamanii : -rol principal in respiratie,format din 2 componente structurale si functionale: A.Arborele bronsic :format din cai respiratorii extra si intrapulmonare(tuburi de trecere a aerului) Bronhia principala impartiata : La dreapta :- 3 bronhii lobare(superioara,mijlocie,inferioara) La stanga :- 2 bronhii lobare(superioara si inferioara) Bronhiile lobare se divid in : -bronhii segmentare (10 segmente dreptul,9 segmente stangul) Bronhii interlobulare din care se formeaza : -bronhiolele terminale cu : -bronhiolele respiratorii continuate cu : -canalele alveolare,cu peretii dilatati sub forma de :

-saci alveolari deschise in alveole pulmonare. Traheea si bronhiile extralobulare au in peretii lor inele cartilaginoase,cu rolul de a mentine deschis caile respiratorii in conditiile variatiilor de presiune din inspiratie si expiratie. Bronhiolele terminale si respiratorii,lipsite de inelul cartilaginos,contin un strat muscular dezvoltat,regland astfel circulatia aerului in caile respiratorii intrapulmonare. B.Plamanul,acoperit de pleure,este constituit din urmatoarele unitati anatomice si functionale : - lobi,segmente,lobuli si acini pulmonari. a.Lobii sunt unitati morfologice mari,delimitate prin scizuri ; -independenti structural,functional,patologic ; b.Segmente delimitate imperfect de septuri conjunctive ; c.Lobulul- ramificatii ale bronhioleleor ;este o masa piramidala cu baza catre suprafata externa a plamanului,constituita din ramificatii ale bronhiolelor si vase de sange,inconjurate de tesut conjunctiv. d.Accinii pulmonari formati din : bronhiola respiratorie,canale alveolare,alveole pulmonare ;Acinul pulmonar constituie unitatea structurala si functionala a lobulului pulmonar. Alveolele pulmonare-suprafata de schimb a plamanului. -peretele alveolar format dintr-un epiteliu alveolar,unistratificat asezat pe o membrana bazala si tesut conjunctiv bogat in fibre elastice,in care se gaseste o retea de capilare provenite din ramurile terminale ale arterei pulmonare.Epiteliul alveolar si menbrana bazala a alveolei,impreuna cu membrana bazala a capilarului si endoteliul capilar,constituie membrana alveolo-capilara,prin care se face schimbul de gaze. Vascularizatia dubla : 1. functionala- mica circulatie-asigura schimburile gazoase ; 2. nutritiva- marea circulatie,asigurata de arterele si venele bronsice ; Pleura este alcatuita din doua foite : 1.viscerala ,acopera plamanii patrunzand si in scizuri, 2.parietela,captuseste peretii cutiei toracice.

Plamanii stau pe diafragma,un muschi in forma de cupola care separa toracele de abdomen,si sunt inconjurati de o ‘’camera’’ formata din coaste,stern si coloana vertebrala.Sunt organe moi,spongioase,care contin cam 300 milioane de saci de aer numiti alveole,in care are loc schimbul de gaze.

Bibliografie
1.Manual de anatomie clasa a XI -a. –Teodorescu Exarcu 2.Anatomia si fiziologia omului -enciclopedie de buzunar-Elena Georgescu 3.Nou atlas de anatomie umana-Thomas o. McCracken

4.Imagine- http://www.escoala.ro/biologie/respirator.html

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful