You are on page 1of 1

Katedralja e Parisit

Pjesa na njeh me dy fig kryesore te romanit,Kuazimodon dhe Esmeralden,si dhe me nje feste
mesjetare te pershkruar me vertetesi nga Hygoi.Ne kete feste kendohej,vallzohej ,beheshin lodra te
ndryshme,beheshin procesione,jepeshin shfaqje te ndryshme ne sheshin para kishes.
Duhet pasur parasysh se mesjeta si nje periudhe kalimtare,ndermjet antikitetit dhe koheve te
reja,paraqet nje perzjerje besimesh,zakonesh,bestytnish,praktikash jetesore e tj.
-Kuzimodoja nuk e di aspak perse ndodhet i lidhur ne shtyllen e turpit,ndersa turma kureshtare rreth
tij po kenaqet nga lumturia,duke mare pjese gjithe shend ne masaker.
-Autori e pershkruan Kuazimodon me tere shemtine e tij fizike.Ai eshte gungac,shurdh me fytyre te
neveriteshme,me nje sy prej Ciklopi,me nje sy te thare e te bunavitur,me dhembe te dale jashte
gojes,me buze te nxira,. Nje pershkrim i tille mbetet ne mendjen e lexuesit,sepse para syve te tij
shfaqet me mjeshteri nga autori,nje fytyre qe ska si te jete me e shemtuar.Mjeshteria e autorit
qendron ne faktin se cilesite e Kuazimodos i jep dale nga dale gjate tregimit, duke i evidentuar ne
rastin me te pershtatshem te tregimit te tij
-Turma ndaj Kuazimodos sillet e egzaltuar, duke shprehur urrejtjen e saj, ndaj ketij gungaci te
mbrapshte.Kuazimodoja ne fillim eshte kercenues ndaj turmes,por me pas e ndjen qe eshte i
pafuqishem ndaj saj,dhe ne fund ,kur kerkon uje,kerkon meshire dhe ndihme prej saj.
-Roli i Esmeraldes eshte; te percjelle miresi ne kete episod.Gjesti i saj simbolizon bukurine e saj
shpirterore-Sjellja e turmes eshte nje sjellje qe kushtezohet nga shemtia dhe bukuria.Ne fillim ajo
shfaqet urrejtese ndaj Kuazimodos se shemtuar,me pas miratuese ndaj veprimeve njerezore te
Esmeraldes
-Shkrimi i Hygoit dallohet per forcen evokuese .Kete e shohim tek borxhet e vjetra qe kishte
Kuazimodoja me turmen,si dhe per forces sugjestionuese,kete e shohim tek ndikimi i Esmeraldes
ndaj emocioneve te turmes me veprimet e saj.
-Me keto mjete ai synon te prodhoje emocione te fuqishme,Shperthimin emocional te heronjve te tij
,autori e pergatit gjithashtu shkalle shkalle,si ndodh edhe tek Kuazimodoja.Atij ju desh rreth nje ore
e gjysem durim te torturave, per tu vene perballe Esmeraldes e gjestit te saj,per te provuar
emocione ,qe si kishte provuar kurre me pare ne jete.
-Antiteza i sherben shkrimtarit romantik per te vene perballe njeri-tjetrit dy realitete te
kunderta,duke krijuar efekte te forta emocionale te lexuesi,si dhe per te krijuar situata sa me te
cuditeshme ne funksion te parimit themelor te romantizmit,ate te personazheve te
jashtezakonshem ne rrethana te jashtezakonshme.sipas meje tre jane antitezat e kesaj pjese:
-Kuazimodoja i vetem perballe turmes.
-Bukuria e Esmeraldes perballe shemtise se Kuazimodos.
-Qendrimi i Esmeraldes perballe atij te at Frolos
-hiperbola eshte figura e preferuar e romentikeve.Edhe me ane te kesaj figure mund te realizohet e
jashtezakonshmja qe permendem pak me lart
1-Ate fytyre te zymte te ngarkuar perhere e me shume me nje elekrticitet,qe shperthente me
njemije vetetima nga syri i tij prej ciklopi.
2-Befas ai filloi te perpelitej ne prangat e tijme aq rrembim,saqe u drodh e gjithe ndertesa mbi te
cilen qendronte.
3-Syri i Kuazimodos shkrepetiu.
Nepermjet ketyre hiperbolave autori krijon tek lexuesi efektin e tronditjes shpirterore per gjendjen e
rende ne te cilen dodhet personazhi dhe reagimin e jashtezakonshem qe shkaktonte tek ai kjo
gjendje
Metafora vleresohet si nje figure letrare qe i jep nje drejtim te vecante objektit te emertua.Ne tekst
tri metafora kuptimplote jane:
1-Duke e armatosur kete me thumbin e talljes.(turma ishte lenduese ndaj Kuazimodos)
2-Reja e zeze mbuloi fytyren e Kuazimodos.(Deshperimi i Kuazimodos)
3-Nuk mund t'i debonte vetem me veshtrime ato miza qe i pickonin plagen.(Pafuqia e Kuazimodos
,ndaj atyre qe i shkaktonin dhimbje