You are on page 1of 4

LARINGITA

Laringita este cunoscuta ca fiind o afectiune acuta, daca dureaza mai putin de
cateva zile, ea devenind cronica daca persista mai mult de 3
saptamani.Inflamarea laringelui determina raguseala si chiar pierderea vocii prin
afectarea corzilor vocale. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de
laringita. Disfonia denumeste o tulburare a vocii, ea fiind determinata printre
altele si de laringita. Forma cronica a bolii apare mai des la persoanele adulte si
este mai frecevnta la barbati.

Cauzele laringitei
Laringita este determinata de mai multe patologii, cum ar fi: infectiile
virale, infectiile bacteriene sau fungice, refluxul gastro-esofagian, inflamarea
corzilor vocale din cauza unei suprasolicitari a acestora, tusitul, fumatul sau
consumul de alcool in exces, alergiile si folosirea inhalatoarelor corticoidice
pentru tratamentul astmului.

Semnele si simptomele laringitei
Cele mai comune simptome ale laringitei sunt:









raguseala,
uscarea si usturimea gatului,
tusitul, care poate fi atat un simptom cat si un factor cauzator al bolii,
dificultate la inghitire,
senzatia de inflamare in jurul laringelui,
raceala sau simptome caracteristice acestei afectiuni (febra, congestie
nazala),
inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului, pieptului sau fetei,
tusitul cu sange (hemoptizia),
dificultate la respirat, dificultate la inghitit,
productie sporita de saliva la nivelul cavitatii bucale.

Consultul de specialitate
Trebuie consultat un medic specialist ORL atunci cand:
 simptomele nu s-au imbunatatit sau nu au disparut dupa doua saptamani

de exemplu. in special la copii. Medicul poate alege de asemenea sa examineze gatul pacientului cu un aparat optic mic. dar este bine ca acesta sa fie sfatuit de un specialist ORL. urmat de un examen care se concentreaza pe zona gatului. in special despre starea nervilor laringieni recurenti. luminat. pentru a preveni aparitia unor polipi sau noduli la nivelul laringelui. Uneori la pacientii copii. Diagnosticul de laringita Diagnosticarea laringitei incepe cu un examen fizic complet. Daca simptomele sunt severe. mai rar la adulti. Acest aparat este inserat pe nas dupa anestezierea nasului si narilor. dificultati la inghitire sau prezenta tusei cu expectoratie sangvinolenta  exista o alta suspiciune in urma examenului fizic si exista un anumit risc dat de antecedentele medicale personale  medicul de familie crede ca exista posibilitatea ca laringita sa devina cronica sau sa conduca la o alta afectiune. Procedura dureaza doar cateva minute si poate aduce informatii importante. atunci tratamentul laringitei consta intr-o . Tratamentul pentru laringita Daca simptomele au fost prezente doar pentru cateva zile sau apar imediat dupa un episod de suprasolicitare a vocii. un cantaret profesionist poate dezvolta ocazional episoade acute de laringita. au aparut brusc o serie de modificari care produc dureri severe (dureri care iradiaza pana la nivelul urechilor). nasului si urechilor. care sunt responsabili de miscarea corzilor vocale. medicul poate cere efectuarea unor analize complete a sangelui. medicul poate cere efectuarea unei radiografii toracice sau a gatului.

Pentru laringita cauzata de virusuri medicul prescrie si o reteta pe baza de antibiotice. aparitia unor leziuni sau a unor polipi la nivelul . cum ar fi afectarea nervilor. care il ajuta pe acesta sa respire. prin tipat sau cantat alergiile expunerea la substante iritante. Deoarece cea mai frecventa cauza a laringitei este infectia. In toate cazurile pacientii trebuie sa evite fumatul . locurile in care este fum si consumul de alcool. Simptomele cronice sunt cele care dureaza doua saptamani sau chiar mai mult si ne indica o afectare mult mai severa a corzilor vocale. Este foarte importanta ingestia unor cantitati mai mari de lichide pentru hidratare. cum ar fi:spalatul mainilor cat mai frecvent posibil si evitarea contactarii unei raceli. in special viroza respiratorie (raceala) saugripa folosirea excesiva a corzilor vocale prin vorbitul indelung si cu voce tare. Daca persoana afectata are simptome care sugereaza prezenta unui virus. congestia nazala. iritarea sau folosirea excesiva a corzilor vocale ce apartin laringelui. Daca pacientul care sufera de laringita a primit o reteta. pentru a trata in acest mod afectiunea si pentru a preveni revenirea acesteia. In aceasta situatie pacientul va primi antibiotice si probabil si steroizi. tusea. atunci pe langa lichide se adauga ingestia de:  acetaminofen  ibuprofen. decat o simpla inflamatie. Unele din cele mai comune cauze sunt:      infectiile tractului respirator superior. dureri musculare si o stare de rau generalizata. cum ar fi fumul sau substantele chimice boala de reflux gastro-esofagian: in acest caz este vorba de un reflux laringian. cum ar fi starea febrila. acesta trebuie sa ia toate medicamentele care i-au fost prescrise pe aceasta. Laringita este produsa de inflamatia. trebuie sa luam toate masurile de prevenire a contactarii unei infectii. In cazurile grave in care exista riscul de a se produce o inchidere a cailor aeriene se poate apela la introducerea unui tub in gatul pacientului (intubatie) care este conectat la un ventilator.perioada de folosire minima a vocii.

asa numitii noduli laringieni. .laringelui si o posibila aparitie a unor zone indurate. odata cu inaintarea in varsta. pe masura ce corzile vocale se subtiaza si isi pierd din tonicitate. Aceste probleme sunt cauzate cel mai frecvent de:     infectii virale cronice boala de reflux gastro-esofagian aparitia cancerului aparitia unor leziuni la nivelul laringelui Vocea ingrosata poate aparea si in mod natural.