You are on page 1of 5

Prezentare realizată

de
Manta Ștefania

Selim I (1465-1520).Viața sultanului Suleyman s-a născut în Trabzon de-a lungul coastei Mării Negre. După moartea tatălui său. el a fost trimis să studieze științele. istoria. probabil pe 6 noiembrie 1494. literatura. În tinerețe s-a împrietenit cu Ibrahim. teologia și tacticile militare în școlile din Palatul Topkapî din Constantinopol. . La vârsta de șapte ani. un sclav care a devenit ulterior unul dintre consilierii lui cei mai de încredere. Mama lui a fost Aishe Hafsa Sultan și a murit în 1534. Suleyman a fost numit sultan.

sultanul înţelegea italiana şi vorbea turca. Belgradul. abătând asupra acesteia o adevărată furtună. un gurmand. Denumit de turci Legislatorul şi de istoricii europeni Magnificul. chiar la zidurile Vienei. întreaga lume a privit cu groază cum Imperiul Otoman condus de Suleyman Magnificul. Istoricii afirmă despre Suleyman. că acesta era « un om calm. Buda vor deveni paşalâcuri turceşti. pentru prima dată în istorie. Suleyman Magnificul îşi va canaliza efortul principal către Europa Centrală. iar flamurile semilunii vor flutura chiar sub zidurile Vienei. . Deşi va ocupa mai multe teritorii din Asia şi va purta numeroase războaie cu Iranul. un erudit al secolului al XVI-lea ». militar talentat. Timişoara. înregistra victorie după victorie şi cucerea orice îşi propunea. un poet rafinat. echilibrat. ajungând. araba şi persana.Pe o perioadă de aproape jumătate de secol.

Astfel a devenit soția sultanului. Suleyman a permis soției sale să rămână cu el la curte pentru tot restul vieții ei. Fiind fiica unui preot ortodox ucrainean. Diplomații străini au auzit despre ea la palat și au numit-o Roxelana. referindu-se la originile ei slave.Hurrem Sultan Suleyman s-a îndrăgostit de Hürrem Sultan. De asemenea. spre uimirea oamenilor din palat și din oraș. . ea a fost înrobită și crescută pentru a deveni favorită lui Suleyman.

Moartea sultanului În iarna anului 1566 în Imperiul Otoman s-a dat ordin de mobilizare a trupelor pentru campania din vară. Marele sultan a fost înmormântat în Moscheea Suleymaniye. Moartea sultanului a fost ascunsă prin iscusinţa marelui vizir. Suleyman a hotărât să asedieze cetatea Szigetvar. dar asediul s-a prelungit o lună de zile. În drumul său spre cetatea Eger. Sultanul în vârstă de 71 de ani urma să conducă personal marea oaste. chiar înaintea atacului decisiv. însoţit de marele vizir Sokollu Mehmet Paşa. Din păcate. de pe 5 august pe 7 septembrie. . Hurrem Sultan. sultanul încetează din viaţă în noaptea dintre 6 şi 7 septembrie. ultimul bastion înainte de Viena. care avea drept ţintă Viena. care nu putea anunţa moartea sultanului chiar înaintea atacului deoarece soldaţii ar fi abandonat orice acţiune militară. alături de soția sa.