Academia de Studii Economice Bucuresti

Jocurile Olimpice Iarnă din 2010
Canada
Relații Publice

Student:
Iordache Anca Alexandra

Bucuresti 2014

În cadrul olimpiadei s-au organizat 86 de probe din diferite sporturi de iarnă: Bucuresti 2014 . Japonia. Alegerea orasului gazdă a fost făcută încă din 2003. timpul desfășurării Jocurilor Olimpice de iarnă s-a mutat cu doi ani fată de desfășurarea celor de vară. hochei pe gheată. în care sunt pezente o mulțime de discipline sportive. Olimpiada de iarnă din 2010 este a treia olimpiadă găzduită de Canada. desfășurată la Praga. Cehia. biathlon. combinată nordică.dar care a pierdut în 1995 organizarea Olimpiadei de iarnă din 2002. au fost desfășurate la fiecare 4 ani. care la început au avut loc în același an în cu cele de vară. snowboarding și patinaj viteză. Jocurile Olimpice de Iarna au fost organizate până acum pe 3 continente. Italia. cunoscute și ca Jocurile Olimpice de vară. Jocurile Olimpice. SUA au găzduit Olimpiada de 4 ori. Olimpiada de la Vancouver mizeaza pe motto-ul "With glowing hearts" . dar pentru prima data în provincia Columbia Britanică.Academia de Studii Economice Bucuresti ◦ Descrierea Evenimentului și istoricul acestuia Jocurile Olimpice reprezintă un grandios eveniment sportiv ce se desfășoară la nivel mondial. la a 115-a Sesiune a CIO. Votul a avut loc pe 2 iulie 2003. curling. în funcție de considerente precum capacitatea țării respective de a susține organizarea din punct de vedere economic. Canada. care a dorit să re-organizeze jocurile și a orașului Quebec. patinaj artistic. Austria. ski fond. începând cu anul 1896. sanie. patinaj viteză short track. sarituri cu schiurile. Norvegia si Elveția au fost de câte 2 ori gazdele Olimpiadei Albe.Cu inimile strălucitoare. politic și social. Fiecare Olimpiada este ținuta o data la 4 ani. În anul 1924 au fost derulate primele Jocurile Olimpice de iarnă. într-o țara aleasă în prealabil de Comitetul Olimpic Internațional. Asociația Canadiană Olimpică a ales Vancouver ca oraș-candidat al Canadei în defavoarea orașului Calgary. Dar începând cu anul 1994. Tradiația a existat încă din Grecia Antică și a reapărut la sfârșitul secolului XIX datorită francezului Pierre de Coubertin. excepție făcând anii când au avut loc războaiele mondiale. Olimpiada de Iarna include 15 sporturi: ski alpin. Franța de 3 ori. skeleton. sau de istoria țării cu privire la Jocurile Olimpice. Canada a fost gazda Olimpiadei de vară din 1976 la Montreal și a Olimpiadei de iarnă din 1988 la Calgary. ski freestyle. dar niciodata în emisfera sudica.

Italia. circ. Columbia Britanică. Bucuresti 2014 . Drapelul a fost arborat în Canada pe 28 februarie 2006. lasere. schi acrobatic și snowboard. proba pe echipe (schi alpin). hochei pe gheață. patinaj viteză. între 22 ianuarie și 21 martie a avut loc Olimpiada Culturala unde vizitatorii s-au putea delecta cu spectacole de teatru. membrii Comitetului Executiv CIO. au votat includerea probei de skicross în programul official iar Comitetul Olimpic Vancouver a aprobat proba ca fiind parte oficială a jocurilor. primarul orașului Vancouver. drapel ce a fost transmis apoi lui Michaëlle Jean și lui Gordon Campbell. a primit Drapelul Olimpic în cadrul ceremoniei de închidere a Jocurile Olimpice de iarnă din 2006 de la Torino. expoziții de sculptură sau concerte. patinaj artistic. ◦ Perioada desfășurării și programul evenimentului Olimpiada de iarnă din 2010 s-a desfășurat în perioada 12–28 februarie 2010 în Vancouver. Columbia Britanică. la întâlnirea lor din Kuwait. cu câteva competiții și în Whistler. proba pe echipe (bob și skeleton). proba feminină (sărituri cu schiurile). dublu mixt (curling). Astfel. Dar au fost propuse și alte probe care nu au fost aprobate: ștafetă mixtă (biatlon). într-o ceremonie specială. sanie. sărituri cu schiurile și combinata nordică. Canada. Pe 28 noiembrie 2006.  3 sporturi din categoria sporturilor alpine: schi.  Schi alpin  Curling  Sanie  Sărituri cu schiurile  Biatlon  Patinaj artistic  Combinată nordică  Snowboarding  Bob  Schi acrobatic  Patinaj short track  Patinaj viteză  Schi fond  Hochei pe gheață  Skeleton În cadrul Jocurilor Olimpice au fost și alte probe propuse spre a fi incluse în program.Academia de Studii Economice Bucuresti  8 sporturi din categoria sporturilor pe gheață: bob. schi fond. proba pe echipe (sanie). Conform tradiției olimpice. Sam Sullivan. patinaj short-track și curling. la acel moment. Pe langă evenimentele sportive oficialii canadieni au organizat și o serie de manifestări culturale menite să atraga atenția turiștilor.  4 sporturi din categoria sporturilor nordice: biatlon.

Bucuresti 2014 . Vancouver. ceea ce reprezintă o raritate pentru Jocurile de iarnă. iar în timpul desfășurării olimpiadei a fost o vreme călduroasă. majoritatea probelor fiind sustinute între 13 și 27 februarie astfel: ◦ Locul desfășurării evenimentului Jocurile olimpice de iarnă din 2010 s-au desfășurat în Canada. având ca oraș gazdă Vancouver. care este cel mai populat oraș care a organizat vreodată Jocurile de iarnă.Academia de Studii Economice Bucuresti Ceremonia de deschidere s-a ținut pe 12 februarie 2010. Câteva arene. incluzând Ovalul Olimpic Richmond. Jocurile din 2010 sunt primele a căror ceremonie de deschidere a avut loc în sală. sunt la nivelul mării. iar cea de închidere pe 28 februarie 2010.

stafful acestora. Locurile pentru Jocurile olimpice de iarnă s-au întins pe o zonă de 120 de kilometri de la Richmond. skeleton)  Whistler Creekside (schi alpin)  Whistler Olympic Park (biatlon. 5500 de sportivi din 80 de țari au participat la Olimpiada de la Vancouver.Academia de Studii Economice Bucuresti Vancouver este cel mai mare oraș din vestul Canedei cu o infrastructură extrem de dezvoltată. jurnalisti dar si spectatorii prezenti in sala. Locurile unde s-au desfășurat probele olimpiadei: Vancouver  Canada Hockey Place (hochei pe gheață)  Vancouver Olympic Centre (curling)  Pacific Coliseum (patinaj artistic. schi fond. sărituri cu schiurile)  Richmond Olympic Oval (patinaj viteză) Vancouverul de Vest  Cypress Mountain (schi acrobatic. snowboard) Vancouver avea în 2010 o capacitate de 25000 de locuri de cazare pentru turiști. Ceremoniile de deschidere și închidere ale Jocurilor Olimpice s-au desfășurat pe scena din interiorul BC Place. organizatori. sanie. obiectivul VANOC a fost de a crea teatre spectaculoase de sport care să ofere condiții de top pentru sportivi și un loc de bun venit pentru spectatori. Bucuresti 2014 . pregătit în orice moment pentru a fi vizitat de mii de turiști. prin centrul orasului Vancouver si la nord de statiunea montana de Whistler. din centrul orașului Vancouver . La evenimet au fost prezenți câteva sute de mii de turiști și iubitori ai sporturilor de iarnă. ◦ Estimarea audientei directe si indirecte Audienta directa este compusa din numarul sportivilor participanti. Aceștia s-au bazat atît pe instalații existente cat și au dezvoltat altele noi. short track)  UBC Thunderbird Arena (Hochei pe gheață) Whistler  The Whistler Sliding Centre (bob.

În acest loc s-au întâlnit peste 2800 de membri acreditați din presa scrisă. satul olimpic încă mai are mii de locuințe de vânzare sau de închiriat. locul unde s-au ținut ceremoniile de deschidere și închidere . Victory Ceremonii și Canada Hockey Place. De asemenea. la marginea unui mic golf.internet și presă scrisă. Oficialii Comisiei Naționale de Turism din Canada au văzut Jocurile ca pe o oportunitate unica de a promova brandul turistic al Canadei pentru 2 miliarde de telespectatori din întreaga lume datorită acoperirii media de care poate beneficia evenimentul. pe locul unei foste zone industrial. Principala locație Media a fost situată la doar trei kilometri de Jocurile Olimpice și Paralimpice Village Vancouver și la foarte aproape de BC Place. La 4 ani după finalizarea jocurilor olimpice. ◦ Scopul și obiectivele evenimentului. radio. iar pe lângă acesta sa dorit și o dezvoltare a zonei privind sporturile de iarnă. locul principal de concurență pentru hochei pe gheață. însumând peste 3 miliarde de telespectatori din întreaga lume. satul olimpic produce în continuare pierderi importante municipalității din Vancouver. după finalizarea Olimpiadei rezultatele nu au fost cele așteptate. mai exista un asa-zis efect halo post-olimpic conform caruia atat turismul cat și investitiile în zona vor creste imediat dupa încheierea Jocurilor Olimpice. Evenimentul a fost foate mediatizat. prin toate mijloacele moderne de media: televiziune. Situat ideal. Bucuresti 2014 . La Jocurile de iarna de la Vancouver au fost aproximativ 10. Cu toate că intentiile au fost bune și s-a mers pe principii de dezvoltare durabilă și puțin costisitoare. în inima orașului Vancouver. pregătirea și furnizarea de servicii și facilități pentru 2800 de furnizori media acreditați de presa scrisă și pictoriale.Academia de Studii Economice Bucuresti ◦ Gradul de acoperire media a evenimentului VANOC Press Operations a fost responsabilă pentru planificarea. gradul de realizare a acestora Principalul scop pe care statul canadian l-a avut în desfășurarea Jocurilor Olimpice de iarnă a fost acela de a dezvolta și amplifica turismul în zonă.000 de reprezentanți ai massmedia.

Proiectul imobiliar a fost finanţat de primăria Vancouver. din cauza crizei creditelor. Bucuresti 2014 . deşi estimările iniţiale vorbeau despre doar 175 de milioane de dolari. Iar suma anunţată acum este foarte mică în condiţiile în care cheltuielile organizatorilor au depăşit bugetul iniţial menţiona că se va cheltui doar suma de 660 de milioane de dolari din bani publici. care vorbeau de venituri de 10 miliarde de dolari. oficiali dar şi spectatori. dar banii nu au fost recuperaţi nici acum. Municipalitatea din Vancouver a investit 30 milioane de dolari pentru dezvoltarea orasului pentru jocurile olimpice de iarnă din 2010. guvernul canadian va cheltui peste 1 miliard de dolari. pe care l-a depăşit cu 100 de milioane de dolari.354 miliarde de dolari. după ce dezvoltatorul nu a mai putut face faţă investiţiei. Veniturile generate de Olimpiada de la Vancouver se încadrează în jurul a 1 miliard de dolari. sportivi. însă.Academia de Studii Economice Bucuresti ◦ Estimarea veniturilor și a costurilor Costurile de organizare au fost estimate la 1. De asemenea și comitetul de organizare a contribuit cu 250. Proiectul a fost preluat de compania Ernst and Young. Autorităţile canadiene au crezut că finanţează ceea ce ar fi trebuit să devină cea mai „verde” şi dorită zonă rezidenţială din America de Nord. din complexul redenumit Millennium Water.91 miliarde de dolari. iar cheltuielile au "explodat" pur şi simplu. antrenori. blocaţi în 16 clădiri de apartamente de lux. Vancouver a rămas cu un deficit bugetar considerabil. după 4 ani. Acești bani au fost folosiți pentru construirea a 250 noi locuințe provizorii pentru concurenți și stafful lor dar și pentru aproximativ 300 de turiști. Nici Satul Olimpic nu s-a încadrat în buget. Paguba se ridică la 730 milioane dolari. care va reduce pierderile în viitorul apropiat prin vânzarea locuinţelor. dar costurile finale au fost de 1. de zece ori mai puţin decât estimările iniţiale. Cu toate că majoritatea oraşelor-gazdă ale jocurilor olimpice s-au bucurat de un boom economic. din cauza Satului Olimpic. iar proiectul a fost salvat din banii publici ai oraşului. dar banii investiţi în teren probabil că nu vor fi recuperaţi niciodată (170 milioane dolari). Acest lucru nu s-a întâmplat. numai pentru securitatea participanţilor la Olimpiadă. Spre exemplu.000 dolari pentru creearea de noi locuințe. toate acestea fiind date ulterior spre vânzare.

ro/stiri-imobiliare/top-10-orase-olimpice-inflorire-economica-saudezastru-financiar-18719-print.rol.org/wiki/Jocurile_Olimpice_de_iarn%C4%83_din_2010 http://www.org/vancouver-2010-winter-olympics http://ro.html http://www.destinatiieuropene.Academia de Studii Economice Bucuresti ◦ Webgrafie http://www.gandul.imopedia.html http://web.wikipedia.archive.reporterntv.ro/blog/2010/02/turismul-si-olimpiada-de-iarna-de-la-vancouver/ Bucuresti 2014 .com/dl/00/27/05/factsheet-vanoc-housing-initiatives_26d-cK.info/sport-miscare/olimpiada-de-iarna-ii-costa-pe-canadieni-6-miliarde-dedolari-5490959 http://www.pdf http://media.org/web/20100219021530/http://www.olympic.ro/flux/satul-olimpic-de-la-vancouver-un-fiasco-financiar http://sport.vancouver2010.ro/sporturi-de-iarna-jocurile-olimpice-de-la-vancouver-29430.