You are on page 1of 11

Academia de Studii Economice

Facultatea de Marketing
Masterat – Cercetări fundamentale de marketing

Plopeanu Emanuel-Mihai
Anul I – Cercetări fundamentale
de marketing

București
2014
1

pag..…..pag.pag. Stabilirea obiectivelor și a ipotezelor……………. Pregatirea cadrului cercetării…………………………….3 II.pag. Concluzii………………………..5 IV... Raportul de cercetare.….3 I.... 5 V..11 2 .…….pag...…pag.….……...Cuprins Cercetare de marketing asupra consumatorilor de ciocolată………………………………………………………. Prelucrarea și analiza datelor culese…………………….4 III.…..……. Culegerea datelor………………………………….

unele numai după încheierea altora). Culegerea datelor 1) Eșantionarea 2) Stabilirea variantei de culegere 3) Selectarea și instruirea operatorilor 4) Culegerea propriu-zisă IV. ca în figura de mai jos. Cercetarea de marketing are ca scop un singur obiectiv și anume: studierea comportamentului consumatorilor de ciocolată. Identificarea Problemei. stabilirea obiectivelor și a ipotezelor Pregatirea cadrului cercetării Estimarea valorii informațiilor Alegerea surselor de informații Stabilirea tipului de cercetare Stabilirea metodelor de culegere a informațiilor 5) Elaborarea instrumentului de cercetare II. Activitățile pot fi în număr de căteva zeci. care include un mare număr de activități. fiind realizate într-o anumită succesiune (unele dintre ele în paralel. Etapele cercetării de marketing I. B) Stabilirea ipotezelor – Ipoteza este un răspuns stabilit de cercetători legat de obiectivul cercetării. concluzii Stabilirea obiectivelor și a ipotezelor A) Stabilirea obiectivelor. Evident.Cercetare de marketing asupra consumatorilor de ciocolată O cercetare de marketing înseamnă un proces complex. până la verificarea ei în cadrul sondajului. 3 . Raportul de cercetare. unele activități se pot realiza în paralel atunci când se utilizează echipă de cercetare. Prelucrarea și analiza datelor culese V. Figura 1. fiind valabilă provizoriu. Activitățile pot fi grupate în mai multe etape mari. I. 1) 2) 3) 4) III.

 Surse primare. fiind utile și în cercetarea prezentă. și compararea lor. 3) Un număr mare de persoane preferă ciocolată la greutatea de 100-150 de grame. 4 . 5) Elaborarea instrumentului de cercetare. costurile au fost mici iar cercetarea se poate continua . Pregatirea cadrului cercetării 1) Estimarea valorii informațiilor: Principalele metode utilizate pentru estimarea valorii informațiilor sunt analiza beneficiu-cost și arborii de decizie (simpli și bayesieni). spre deosebire de costuri. ci doar estimate. care pot fi mult mai clar determinate. instrumental de cercetare este chestionarul. Pentru realizarea chestionarului s-a folosit sursa primară. Analiza beneficiu-cost presupune estimarea costurilor și beneficiilor cercetării. Așadar. Sursele de informații pot fi:  Surse secundare. și întrebări închise (cu răspunsuri prestabilite). nefiind influențată de costurile mari. pentru că are la bază aplicarea unui chestionar și realizată pe teren (cercetare directă).1) Cei mai mulți consumatori sunt de părere că prețul și gustul ciocolatei reprezintă un element extrem de important în cumpărarea mărcii preferate de ciocolată. Acesta conține întrebări deschise (cu răspunsuri libere). direct de la sursă).fiind obținute anterior în alte scopuri. ghidul de interviu ( în cazul utilizării metodei focus grup). 4) Stabilirea metodelor de culegere a informațiilor. care oferă informații secundare. II. urmată de cercetarea proprie. Cele mai folosite instrumente de cercetare sunt chestionarul. reprezentate de cercetarea demarketing (cercetarea de teren. Metoda de culegere a informațiilor a fost sondajul care s-a realizat direct prin operator. ce există deja. Valoarea informațiilor ce se pot obține nu poate fi calculate precis. Rezultatele obținute în cadrul cercetării sunt folositoare pentru cunoașterea mai bună a categoriilor de consumatori de ciocolată dar și pentru efectele pozitive sau negative asupra organismului în urma consumului de ciocolată. 3) Stabilirea tipului de cercetare: Această cercetare este una instrumentală. 5) Frecvența de cumpărare. 2) Persoanele care consumă mai multă ciocolată sunt cele cu domiciliul în mediul urban. 2) Alegerea surselor de informații. În această cercetare. 4) Cei mai mulți consumatori susțin că ciocolata aduce un beneficiu pozitiv dar și negative asupra organismului.testul (în cazul utilizării metodei testelor proiective).

Întrebarea 1. vârstă din județul Dâmbovița.2014 IV. ciocolata este unitatea de observare. Sunteți consumatori de ciocolată? 97% Da 3% Sunteti consumatori de ciocolată? 5 Nu . e) Stabilirea metodei de eșantionare ( aleatoare sau nealeatoare) – metoda de eșantionare este metoda nealeatoare. au fost acordate noțiuni pentru efectuarea prelucrării. Modalitatea de introducere a datelor a fost realizată cu ajutorul programului Microsoft office. Eșantionarea include și presupune parcurgerea mai multor etape: a) Stabilirea numărului de colectiv cercetat: toți cetățenii români. d) Mărimea eșantionului – fiind de 100 de persoane în cazul de față.III.04. familii. sex. Colectarea chestionarelor.alte entități sau alte clase sociale) – în această cercetare persoana fizică este unitatea noastră de sondaj. Revizuirea completării chestionarelor. Etapa 3. În realizarea cercetării noastre. Prelucrarea informațiilor deduse din chestionare s-a realizat conform etapelor următoare: Etapa 1. Introducerea datelor în calculator: codificarea și tabelarea. Prelucrarea și analiza datelor culese. Nu s-au întâlnit erori de înregistrare în momentul verificării completării corecte a chestionarelor. 1) Eșantionarea: (numărul de colectiv sau de persoane pe care se face studiul). c) Stabilirea unității de sondaj (persoane fizice. Culegerea datelor. iar în etapa a 3-a. 2) Culegerea propriu-zisă a informațiilor : Culegerea informațiilor a fost făcută pe o perioadă de 14 zile: 01. Etapa 2.04. informațiile au fost culese de pe un eșantion de 100 de persoane.2014 – 14. b) Stabilirea obiectului de observare – în cazul nostru. indifferent de mediu.

în timp ce este urmată de Primola cu un procent de 15% iar la numai un procent distanță se află pe poziția a treia în preferințele celor chestionați ciocolata Milka cu 14% procente. Ce marcă de ciocolată preferați? Ce marcă de ciocolată preferați? Africana Primola Heidi 6 Milka 7 Kandia 8 Merci Laura Novatini Kinder 11 13 5 15 14 21 Din totalul eșantionului de 100 de persoane un procent de 21% reprezintă pe cei care preferă ciocolata Heidi. Kandia.Din acest grafic putem deduce ca 97% dintre cei intervievați preferă ciocolata iar restul de 3% arată pe cei cărora nu le place ciocolata de niciun fel. fiind pe locul 4 în preferințele consumatorilor. Mărcile Kinder. Novatini. Merci au reieșit că sunt foarte putin preferate de către cei care consumă ciocolată. Întrebarea 2. fiind marca cea mai preferată de către consumatorii de ciocolată. De ce preferați această marcă de ciocolată? De ce preferați această marcă de ciocolată? Publicitate Rafinată De ce preferați această marcă de ciocolată? Ambalaj Gust 0 10 20 30 40 50 6 . Laura. Întrebarea 3. Africana are un procent de 13%.

Întrebarea 5. Cele mai ”neimportante” aspecte privind preferințele consumatorilor din această cercetare sunt ambalajul produsului și publicitatea acestuia. apoi fiind calitatea si compoziția aspectele care le influențează alegerea. După părerea dumneavoastră consumul de ciocolată poate avea efecte negative asupra organismului? 100 80 60 40 20 0 Da Nu Nu știu 7 . Consumați sau cumpărați ciocolată la gramajul de? Consumați sau cumpărați ciocolată la gramajul de? 60 40 20 0 Sub 100 g 100-150 150-300 300-500 45% dintre cei care consumă ciocolată preferă să achiziționeze ciocolata la gramajul de 100-150 de grame admițând că prețul are un rol important în luarea deciziei acestora de a o cumpăra sau consuma. Un procent de 32% îi arată pe cei care cumpără ciocolată mai mare de 150 de grame.Majoritatea consumatorilor au admis ca prețul ocupă cel mai important criteriu în momentul în care aceștia doresc sa achiziționeze o marcă de ciocolată. Întrebarea 4. iar procentele cele mai mici le deține cei care consumă sub 100 de grame și între 300-500 de grame.

6% susțin că ciocolata consumată nu are efecte adverse asupra organismului. riscul apariției diabetului 25%. tulburări de somn și hipertensiune. Întrebarea 7. Care credeți că sunt efectele adverse care pot apărea în urma consumului de ciocolată? Cresterea obezitate colesterolului 11% 20% Hipertensiune Efecte asupra 1% sistemului nervos 0% Tulburări de somn 0% Diabet 25% Glicemie 43% Cei mai mulți respondent cred că efectele negative ale consumului de ciocolată sunt glicemia în proporție de 43%. Care sunt efectele pozitive ce pot apărea în urma consumului de ciocolată? 25 20 15 10 5 0 Consumatorii de ciocolată consideră în urma consumului că cel mai mare efect pozitiv este cel de energizant și calmant în număr de aproximativ de 22% iar 17% cred că este un bun remediu antistres și că poate ajuta memoria și poate scădea tensiunea.2% sunt de părere ca ciocolata are beneficii negative asupra organismului uman iar un procent de 1.77. Întrebarea 6. 20% se tem de creșterea colesterolului iar 11% de obezitate. 10% dintre cei intervievați sunt de 8 .2% spun că nu știu dacă are efecte negative sau nu. în timp ce 21. Pentru un număr foarte mic din cei chestionați cred ca pot apărea efecte asupra sistemului nervos.

Mediul rural Total Procent ( % ) 83 17 100 Dintre cei care au alcătuit eșantionul 83% sunt din mediul urban. iar 17% din mediul rural. Ce sex aveți? Variante de răspuns Procent (%) a) masculin Numărul persoanelor chestionate 40 b) feminin 60 60 Total 100 100 40 Sales 40% Masculin 60% Feminin 9 . Mediul urban 2. Întrebarea 8. Întrebarea 9.părere că ciocolata poate ajuta și la creșterea în greutate pentru cei care doresc să mai adauge câteva kilograme în plus. Unde aveți stabilit domiciliul? Variante de răspuns Numărul persoanelor chestionate 83 17 100 1.

4. De câte ori consumați ciocolată? Sales 2% 6% 5% 19% Zilnic O dată pe săptămână De câteva ori pe săptămână De câteva ori pe lună De câteva ori pe an 68% 10 . 7. Ce vârstă aveți? Variante de răspuns 1. Întrebarea 10. De aici rezultă că cei mai multi consumatori sunt de gen feminin. 6. 5. cei care au vârsta cuprinsă între 36-45 de ani și cei de peste 55 de ani sunt la egalitate de procente. respectiv 11%. 3. Total Mai puțin de 15 ani Între 16-20 ani Între 21-25 ani Între 26-35 ani Între 36-45 ani Între 46-55 ani Mai mult de 55 ani Numărul persoanelor chestionate 3 8 31 23 11 13 11 100 Procente ( % ) 3 8 31 23 11 13 11 100 31% din cei chestionați au vârste cuprinse între 21-25 de ani.în timp ce. La capătul celălalt se situează cei cu vârsta de mai puțin de 15 ani reprezentând un procent de doar 3%. 2.Din totalul celor 100 de persoane 40% sunt bărbați în timp ce 60% sunt femei. Întrebarea 11.după care urmează persoanele cu vârsta între 26-35 de ani cu un procent de 23%.

în timp ce 6% de câteva ori pe săptămână. ele fiind mari consumatoare de ciocolată. marea majoritate cred că ciocolata are mai mult efecte pozitive decât negative. 11 . Marea majoritate apreciază gustul.Din totalul numărului eșantionului. Raportul de cercetare arată că numărul de persoane care consumă ciocolată este mai mare decât cei care nu consumă. 19% consumă zilnic. Numărul consumatorilor de ciocolată din mediul urban este mai mare decât cea din mediul rural. Persoanele de gen feminin sunt într-un număr mai mare decât persoanele de gen masculine. 68% declară că mănâncă ciocolată cel puțin odată pe săptămână. marca.      Raportul de cercetare. prețul și gustul ca fiin cele mai importante elemente care influențează în momentul achiziționării mărcii preferate de ciocolată. V. susțin că ciocolata are efecte pozitive asupra organismului dar și negative. Concluzii. Cei mai mulți consumatori. iar un procent de 5% și 2% de câteva ori pe lună sau pe an.